diyanete sordum

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

harekir

Yasaklanmış
soru

selamun aleykum benim sorum şu youtube uzerinden para kazanıyorum ve
başkalarının videolarını yüklüyorum ve böylece para kazanıyorum dinen bir
sıakıncası varmı ve youtube telif hakkı olan videoları şikayet etmeye izin vermiş
video sahipleri telif hakkı şikayeti yapmasa bu videolardan para kazanmamız sorun
olurmu veya haberi olmadan videoyu yükledi ama o izin vermiyor ve onun videosunu
yuklemiş bir kaç kişi ama o kontrol etmiyor haram olurmu olmazmı

cevap

İslam dini kişilerin meşru işlerle uğraşmalarını ve geçimlerini helal yollardan elde
etmelerini emreder. Dinimizde haram kılınan şeylerin yapılması günah olduğu gibi,
bunların yapılmasına yardımcı ve aracı olunması ve bunlara rıza gösterilmesi de
günahtır (Maide, 5/2). O halde, Müslümanın yaptığı her iş, İslam inanç, ahlak ve
adabına uygun olmalıdır. Bu kurallara riayet edilerek elde edilen kazanç da helaldir.
Ancak, başta kul hakkı ihlalleri olmak üzere bir takım yapılan yanlış işler dinen
uygun olmadığı gibi bu işlerden elde edilen kazanç da helal olmaz. E-postanızda
belirttiğiniz şekilde söz konusu videoların İslam inanç, ahlak ve adabına uygun
olmak, telif haklarına riayet etmek koşulu ile hak sahiplerinin veya kanuni
temsilcilerinin iznine bağlı olarak bunları meşru bir şekide edindikten sonra ilgili
sunucuya yüklemek suretiyle kazanç elde etmenizde bir sakınca yoktur. Ancak, bu
meşruiyet kurallarının ihlal edilmesi durumunda ise kul hakkı ihlali olduğu gibi bu
yolla elde edilen kazanç da helal olmaz. Hakkı ihlal edilen kişinin kendi hakkında
yapılan işlemi bilmemesi veya hakkını aramaması yapılan çirkin işe meşruiyet
kazandırmaz.

---------- Mesaj saat 10:40:16 civarında birleştirildi. ---------- İlk mesaj saat 10:28:53 civarında gönderildi. ----------

ama benim dusuncem islam dininde baskalarina zarar vermeden kazancininetkilemeden kazanilan para haram olmaz mesela youtubede bizim gibi kanallardan video almak soru. olmaz ve baska sitelerden youtubeye video yuklemeyen sitelerden yukledigimiz surece sikinti olacagini dusunmuyorum baskasinin kazancina engel olmuyoruz ve baskalarina zarar verecek bisey yapmiyoruz ve zaten izleyiciler kimin videosunu izleyecekse onu seciyor zaten ve istemeyenler telif hakki gonderiyorlar zaten yorumlarinizi bekliyorum

Son cümlenin cevabı konunun içinde

Hakkı ihlal edilen kişinin kendi hakkında
yapılan işlemi bilmemesi veya hakkını aramaması yapılan çirkin işe meşruiyet
kazandırmaz.

O halde, Müslümanın yaptığı her iş, İslam inanç, ahlak ve
adabına uygun olmalıdır. Bu kurallara riayet edilerek elde edilen kazanç da helaldir.

Ben din hocamıza söylemiştim hem youtube hem blog için söyledim yani bi nevi kopyala yapıştır yapıyorum dedim bana dediği bu ortada bir emek yoksa helal değil.

bence biz o kadar uğraşıyoruz üstelik youtubenin bize verdiği iş fırsatı bence helal iş yapıyoruz

(+18 video yüklüyenler için boş'a uğraşmayın o paradan bir hayır gelmez)

emek var kesinlikler var yani o videoyu arastirip bulacan kanala uygunmu degilmi ona karar verecen indirecen yukleyecekn uygun etiket girecen ortada emek kesinlikler var ve biz muslumanlarin videolarini almiyoruz yabancilarinkini aliyoruz o acaba bir sorun teskil ediyormu etmiyormu

bence burda ahkam kesmek biraz yanlıs :) baktgımız zaman her boyutuyla dusunmek lazım bu olayı. nasıl ki adam o videoyu ızleyıp aklında +18 birsey canlanıyorsa bu gunaha tesvik olur ee haliyle senınde basın agrır yada sen bır vıdeo paylasırsın adam altında kufurlu yorum yapar bu da sana yazılır. cunku sen onu kufure tesvik etmıs olursun. öteki türlü bence belkide en az sorun olabilecek videolar haber videoları olabilir cizgi filmler olabilir gibime geliyor

heryerdeksk(sercan hocam ) sizdende yorum bekliyorum :)

---------- Mesaj saat 11:00:06 civarında birleştirildi. ---------- İlk mesaj saat 10:57:37 civarında gönderildi. ----------

dRaCk kardesim bence oyle sorun olmaz biz tesvik etmiyoruz adam kendi istegiyle iradesiyle kufur ediyor bence o konuda yaniliyirsun adama zorla kufur ettiren biz degiliz adam kendi istegiyle ediyir her koyun kendi bacagindan asilir

---------- Mesaj saat 11:04:11 civarında birleştirildi. ---------- İlk mesaj saat 11:00:06 civarında gönderildi. ----------

hocam sizdende yorum bekliyorum bizim en azindan kul hakkina girip girmedigimizi kararlastirmamiz lazim yoksa herkez cehennemlik olucak :)

emek var kesinlikler var yani o videoyu arastirip bulacan kanala uygunmu degilmi ona karar verecen indirecen yukleyecekn uygun etiket girecen ortada emek kesinlikler var ve biz muslumanlarin videolarini almiyoruz yabancilarinkini aliyoruz o acaba bir sorun teskil ediyormu etmiyormu

Müslümanlrın ki hak da yabancıların ki hak degilmi. Cocukca seyler yazma Araştırıyomus kanala uygunmu bakıymus etiket giriyomuş// Hırsızlarda önce arastırıyor. Bana uygunmu diye bakıyo. Sonra kapı pencere zorluyo emek harcıyo. Çalıyo. Adamların emeği var sonucta

mnote kardesim ben ortada emek yok diyenlere diyorum sende diyorsun ortada emek var ama iste hak yemeyecegimiz videolar bulmak lazim anlatabiliuoemuyum

Bence bu konuda en önemlisi önce paylaşım yapılan kategori bir kere +16 veya +18 video paylaşımı zaten bildiğiniz gibi insanı küfre sokucak bir durum.Sen gidip karı kız videolarını izletirsen millete başkasından aldım günah mı diye düşünemene zaten gerek kalmaz.O yüzden bu konu da hassas olan kişilerin video atarken hiç değilse içeriğine bakmalarını göz gezdirmelerini tavisye ediyorum.

mnote kardesim ben ortada emek yok diyenlere diyorum sende diyorsun ortada emek var ama iste hak yemeyecegimiz videolar bulmak lazim anlatabiliuoemuyum

Çok karışık konular bunun içinden çıkılmaz zaten. Şöyle düşün sen baskasının videosunu yüklüyosun biride gelip senden alıyo sonra o video senin miş gibi tutup telif atanlar var :) Kaldıki videonun asıl sahibi ne yapsın asıl emek onun saatlerce video çek düzenle. 1 dak içinde kopyalansın. Sonra araştırıyom etiket giriyom desin :D

+16 +18 olanlar kesinlikle gunah okuyor one tek bir suphem bile yok akli olan herkez bilir yani o konuyu ama su normal video yuklemede bir gidiyom bir geliyom tam karar veremedim

---------- Mesaj saat 11:33:04 civarında birleştirildi. ---------- İlk mesaj saat 11:28:39 civarında gönderildi. ----------

mnote o konuda haklisin ama benim bahsettigim konu bizim gibi kanallar yokmu iste ben olardan bahsediyorum onlar baska sitelerden bulup getiriyor yani onlarin degil yani youtubeye su kendi videolarini yukleyenlerin disinda nerrdeyse hic kimse kendi videolarini yuklemiyor anlatabiliyormuyum video onlarin degilki onlarin hakkina girelim ve video aldikleri yerlere bizim bir zararimiz veye kazancini etkiledigimiz de yok yani bu konuda boyle dusunuyorum

+16 +18 olanlar kesinlikle gunah okuyor one tek bir suphem bile yok akli olan herkez bilir yani o konuyu ama su normal video yuklemede bir gidiyom bir geliyom tam karar veremedim

---------- Mesaj saat 11:33:04 civarında birleştirildi. ---------- İlk mesaj saat 11:28:39 civarında gönderildi. ----------

mnote o konuda haklisin ama benim bahsettigim konu bizim gibi kanallar yokmu iste ben olardan bahsediyorum onlar baska sitelerden bulup getiriyor yani onlarin degil yani youtubeye su kendi videolarini yukleyenlerin disinda nerrdeyse hic kimse kendi videolarini yuklemiyor anlatabiliyormuyum video onlarin degilki onlarin hakkina girelim ve video aldikleri yerlere bizim bir zararimiz veye kazancini etkiledigimiz de yok yani bu konuda boyle dusunuyorum

harekir işte zaten biz o videoyu başka sitelerden alıp getirenlerin hakkında girmiyoruz ki zaten o videoyu alıp getirenlerden kimden alıp getirdiyse onun hakkına giriyoruz sonuçta videoyu çeken 1. şahıs hakkını aramıyor diye helal olacak diye birşey yok diyanetin cevabını biraz dikkatli okursak cevap zaten yeterince doyurucu benim zannımca. saygılar

Şimdi bu konu benim de zaman zaman kafama takılan bir konu.Fakat pek de içinden çıkılacak gibi değil gözüküyor ancak,
Youtube ' a orjinal video yükleyenleri birkaç gruba ayırmalıyız;
1.Sadece gelir elde etmek için orjinal video hazırlayıp,tüm mesaisini bu işe harcayanlar,
2.Maksat eğlence olsun diye video yükleyenler,
3. Ve biz :D

Birinci kategoriye girenler eninde sonunda telif göndermek isterse gönderiyor zaten.Kaçarı yok.Ya da eşleşen 3. taraf içeriği çıkarıyor.Bu işi sadece para için yapanlar doğal olarak emekerinin karşılığını arayacaktır.Bu tarz videoları sahibinin niyetini bilmeden yüklediğimiz için belki önceden izin almak daha doğru olabilir.Yine bu tarz yükleyicilerin kanallarını inceleyerek bir fikir edinebilirsiniz.

İkinci kategoriye girenler zaten zevkine yükleme yaptıkları için problem olmuyor.Ben böyle biriyle mesajla da görüştüm.Amerikalı bir hatun.Kanalında 3 video var.Bir tanesini kendisinden birkaç saat farkıyla yüklemiştim.Onun orjinal videosu yerinde sayarken benim yüklediğim aldı başını gitti ve 500-600 dolar para bıraktı.Hatun videonun patlamasını takiben mesaj atmış.Kısaca videosunu yüklememe bir şey demediğini, ancak benim videodan kendi videosuna link vermemi istedi eyvallah dedim.Ancak yüklemeden yaklaşık 2 ay sonra hatunun gözü açıldı.Ve bir firmayla telif anlaşması yaptığını ve videoyu kaldırmamı isteyen bir mail yollamış.Tabii kanal çok olunca maili geç fark ettim telifi yapıştırdı.Bazen bakıyorum videosuna halen sürünüyor :D . Bana telif attığında bendeki video milyona dayanmıştı, onun orjinal videosu hala 180 binde.Demem o ki orjinal video sahibi videosunun peşine düştükten sonra her durumda hakkını arar ve alır.Bizler bu işin para boyutu ile ilgileniyoruz ancak youtube' a orjinal video atan milyonlarca insanın bu işten para kazanıldığından ya haberi yok ya da umursamıyor.

Şimdi bu konu benim de zaman zaman kafama takılan bir konu.Fakat pek de içinden çıkılacak gibi değil gözüküyor ancak,
Youtube ' a orjinal video yükleyenleri birkaç gruba ayırmalıyız;
1.Sadece gelir elde etmek için orjinal video hazırlayıp,tüm mesaisini bu işe harcayanlar,
2.Maksat eğlence olsun diye video yükleyenler,
3. Ve biz :D

Birinci kategoriye girenler eninde sonunda telif göndermek isterse gönderiyor zaten.Kaçarı yok.Ya da eşleşen 3. taraf içeriği çıkarıyor.Bu işi sadece para için yapanlar doğal olarak emekerinin karşılığını arayacaktır.Bu tarz videoları sahibinin niyetini bilmeden yüklediğimiz için belki önceden izin almak daha doğru olabilir.Yine bu tarz yükleyicilerin kanallarını inceleyerek bir fikir edinebilirsiniz.

İkinci kategoriye girenler zaten zevkine yükleme yaptıkları için problem olmuyor.Ben böyle biriyle mesajla da görüştüm.Amerikalı bir hatun.Kanalında 3 video var.Bir tanesini kendisinden birkaç saat farkıyla yüklemiştim.Onun orjinal videosu yerinde sayarken benim yüklediğim aldı başını gitti ve 500-600 dolar para bıraktı.Hatun videonun patlamasını takiben mesaj atmış.Kısaca videosunu yüklememe bir şey demediğini, ancak benim videodan kendi videosuna link vermemi istedi eyvallah dedim.Ancak yüklemeden yaklaşık 2 ay sonra hatunun gözü açıldı.Ve bir firmayla telif anlaşması yaptığını ve videoyu kaldırmamı isteyen bir mail yollamış.Tabii kanal çok olunca maili geç fark ettim telifi yapıştırdı.Bazen bakıyorum videosuna halen sürünüyor :D . Bana telif attığında bendeki video milyona dayanmıştı, onun orjinal videosu hala 180 binde.Demem o ki orjinal video sahibi videosunun peşine düştükten sonra her durumda hakkını arar ve alır.Bizler bu işin para boyutu ile ilgileniyoruz ancak youtube' a orjinal video atan milyonlarca insanın bu işten para kazanıldığından ya haberi yok ya da umursamıyor.

işte güzel abim diyanette demiş ki o videonun asıl sahibinin sizin videoyu almanızı umursamaması veya o konuyla ilgili hakkını aramaması size o videodan aldığınız paranın helal olduğu anlamına gelmez ya da şöyle düşünelim ben yolda 1000 lira düşürsem sonra birisi o parayı alsa bende kendi kendime amaaan 1000 lira nedir ki çokta önemli değil diyip hakkımı aramasam o parayı alan kişiye o para helal mi olur :)) saygılar

bende diyorum ki o video sitesi gelipte videoyu kendi youtubeye yuklemiyor biz yukluyoruz ina bir engelimiz oluyormu kazanmasina engel oluyormuyuz sadece videosunu kullaniyoruz ama siz yinede haklisiniz bu forumda ve youtubeye video yukleyenlerin cogu buyuk gunaha giriyor kendi videonu. yapsan desen ne yapacan ki izlenecek yani bu iste batti bu internet aleminden bir duzgun para kazanacagim sey bulamadim varya

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Kişiselleştirme

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Alternatif header

Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

Köşe Yuvarlama Kontrolü

Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri