Dua, Kader ve Özgürlük Hakkında Felsefi Bir Söyleşi

• Kullanıcı ilyas
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Konu Dışı
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

ilyas

Kayıtlı Üye
ayetlerin sorgulayın emrini tatbik ederek tanrı adına olan her şeyi sorgulamışımdır hala da sorguluyorum. yıllardır dua ve kader konusuna geldiğim de kafam da bin türlü çıkmaz sokak oluşuyordu. ALLAH’ın dünyada olup biten her şeyi önceden en ince ayrıntılarına kadar planlamışsa dua ALLAH'ın planladığı kadere müdahele etmek değilmiydi.
işte bu çıkmaz sorunun cevabını geçtiğimiz günler de buldum.

burada bazı arkadaşlarım şahit oldu eski sözlümle bazı sıkıntılar yaşadım uzun hikaye çok büyük bir batağın içine batmıştı. anasına haber vermeliydim ama istanbulda ki yeni ev adreslerini bilmiyordum. Allah'ım buldur şunun anasını diye dua ettim. bir ay uğraştım ulaşamıyordum sonra aklıma bir şey geldi. 2014 yazında bir paket göndermiştim kendisine kargo şirketlerini dolaştım buldum adresini.

bu olayın mantıksal sonucu şu; dua kaderden bağımsız bir şey değil. çünkü o kızla yaşayacağımı ve bu konuda fiili dua edeceğimi bilen tanrı, yazın kargoya paket vermemi sağlıyor ve o geçmişin peşinden giderek anasına ulaşıyorum. yani duamın kabulü aslında geçmişimde gizliydi. aslında kader konusu felsefi düzeyde düşündüğünüz de tamamen interstaller filmi tadında bir şey olduğunu keşfedersiniz. ALLAH'ın geçmiş ve gelecek olasılıklar arasın da bağlantıları kurguladığını her şeyi kontrol ettiğini milyonlarca konfigirasyonunu hesapladığını seçimlerimizin ne olduğunu daha önce bildiğini ne kadar dua etsek bile o duanın da deterministlik içinde paradokslar olmadan önceden hesaplandığını tamamen görmüş bulunmaktayım. ben şahsen özgür olduğumuza inanmıyorum ama kuranın bir başka ayetine göre özgür olduğumuza inanmak durumunda kalıyorum. atayist olsaydım kesinlikle özgür olmadığımıza inanır, kaderci olurdum. ister tanrıya inanın ister tanrıya inanmayın yaşamınıza bir bakın geçmişinizin gelecekte, geleceğinizin geçmiş de olduğunu üstelik bu bağlantının zamansal bir paradoks yaratmadığını görürsünüz.

sen bence fazla düşünme kardeş

Kafanı biraz fazla karıştırmışsın birader.. Ama olsun.. Güzel yerdesin.. Düşünmeye devam et..

sadece teolijik değil felsefi bir sorgulamaydı. bu arada tanrıyı en çok sorgulayan peygamberlerdir. taklidi imanın hiç bir değeri yoktur.

Not: Felsefe beyin yakar.
Liseden beri hiç sevmemişimdir.

Dua belkide insanın ihtiyacından kaynaklı oluşan bir şeydir, ihtiyacın varmış dua etmişsin,

Deizm bana her zaman daha mantıklı gelmiştir.

İyi ki 'atayist' olmamışsınız.Yazılımını bilmeyerek ateist olmanız çok ilginç olurdu.Saygılarımla.

Son düzenleme:
Alman araştırmacı Heiner Rindermann, Avrupa ülkelerinin IQ ortalamasını çıkardı. Listeye göre Avrupa’nın IQ ortalaması en yüksek ülkesi 103 IQ ile Finlandiya. Finlandiya’yı 102 IQ ile İngiltere ve Hollanda izliyor.

İzlanda, İtalya , İsviçre ve Avusturya ise 101 IQ ile listenin üst sıralarında yer alıyor.

Türkiye ise listenin en alt sıralarında. Türkiye, 83 IQ ortalamalı Arnavutluk ve 84 ortalamalı Bosna Hersek’in ardından 88 IQ ortalamasıyla Makedonya ile birlikte listenin en alt sırasında yer alıyor.

müslümanlar da kader inancı olduğu sanılır ama atayist inancına daha uygundur. ayetler bir yönden allah'ın her şeyi bildiğini söylerken diğer taraftan özgür olduğumuzu söyleyerek kaderi kabul etmez. o zaman şöyle bir soru ortaya çıkar allah'ın bildiği bir ortam da ne kadar özgürüz. bu sorunun cevabı yok. bu nedenle özgür olduğumuzu kabul etmesem de etmek durumunda kalıyorum imanım nedeniyle.

Dua belkide insanın ihtiyacından kaynaklı oluşan bir şeydir, ihtiyacın varmış dua etmişsin,

Deizm bana her zaman daha mantıklı gelmiştir.

---------- Spam Engelliyici 20:40 ---------- Önceki Mesaj 20:38 ----------

düzeltme için teşekkür ederim. atayist olsaydım kesinlikle kaderci olurdum. kainatın koyduğu yasalar dışına çıkamıyorsun, zamansal ve mekansal bir nedensellik içinde yaşıyorsun.

İyi ki 'atayist' olmamışsınız.Yazılımını bilmeyerek ateist olmanız çok ilginç olurdu.Saygılarımla.

Bazen dualar bir işe yaramıyor, ortadoğuda son 100 yılda ölen 60 milyon insan gibi.

şüphesiz bu varoluşun bir sebebi vardır, olması lazımdır, bu kainatların, galaksilerin, yıldızların, bir oluşum sebebi olmalı ve bunları yapan biri veya birileri olmalı, bunun başka türlü nasıl bir açıklaması olur bilmiyorum, ama iş dünya dinlerine geldiğinde konu değişir, dünya da duyulan, bilinen binlerce din var, ve hemen hepsinin ortak yanları aynı bu dinlerden birinin diğerlerine göre gerçek olması pek ihtimal içerisinde değil, kanımca insanın devamlı bir arayış içinde olması, ve toplumların ihtiyacından doğan bir şey.

müslümanlar da kader inancı olduğu sanılır ama atayist inancına daha uygundur. ayetler bir yönden allah'ın her şeyi bildiğini söylerken diğer taraftan özgür olduğumuzu söyleyerek kaderi kabul etmez. o zaman şöyle bir soru ortaya çıkar allah'ın bildiği bir ortam da ne kadar özgürüz. bu sorunun cevabı yok. bu nedenle özgür olduğumuzu kabul etmesem de etmek durumunda kalıyorum imanım nedeniyle.

---------- Spam Engelliyici 20:40 ---------- Önceki Mesaj 20:38 ----------

düzeltme için teşekkür ederim. atayist olsaydım kesinlikle kaderci olurdum. kainatın koyduğu yasalar dışına çıkamıyorsun, zamansal ve mekansal bir nedensellik içinde yaşıyorsun.

Hocam siz Kur'an-ı Kerim'in kendi içinde ters düştüğünü yazmışsınız ama sanırım ya hiç okumadınız yada hiç anlamadınız. Anlamanız için bir Tefsir okuyun yeter.. Kur'an-ı Kerim'de sizin bahsettiğiniz gibi bir çelişki bulunmamaktadır. Ben burada anlatırdımda uzun sürer sonra başka şeylere bağlanır ayrıca biz zaten eksiğiz.. Bu nedenle gidin müftülüğe orada tartısın bu konuyu (felsefeden tanrıdan çok İslamı sorgular gibisiniz) bence tüm sorularınıza cevap bulursunuz ki İslam da Allah'a Tanrı diye hitap etmek yoktur genelde diğer inançların kullandığı bir kavramdır. Tabi siz olaya felsefi bakıyorsunuz kendinizce ama bence felsefe zaten başlı başına bana terstir. Neden derseniz ilimle bilimle bunları sorgulamak varken içi boş güzel sözlerle sorgulamayı tercih ediyorlar gibi geliyor bana..
Bu konuları tartışan adam özellikle felsefi bakacaksa ömründe kaç kitap okumuş kaç ülke gezmiş kaç inanç sistemini araştırmış önce buna bakmak gerek.. Zaten o kadar kitap kurdu adamın burada işi ne :) Şu an bir yerlerde kendini ispatlamış olması lazım ki sorgulasın. Yoksa bunlar hep deli saçması der gülerler adama

işte o konuyu da düşündüm ve ulaştığım sonuç şu kavli dua bir rituel asıl olan fiili dua ve motivasyondur. yaşam bir enerji bir motivasyon bir hareket üzerine kurulursa o ortam da konuşmanın değeri sadece plan yapmaktan öteye gitmez.

Bazen dualar bir işe yaramıyor, ortadoğuda son 100 yılda ölen 60 milyon insan gibi.

kaderden kastınız da tartışılır. Kader dediğiniz her şeyin önceden plandığı tanımı ise yanlış. Önceden parmak izleri, ses değerleri, yüz ölçüleri (ikizler), dna v.b. şeyler hiç ama hiç bir hata vermeyecek şekilde planlanmıştır.
Hayata dair bu sözleri söyleyemez ki insanda cüz-i irade dedikleri sınırlı bir istek şansı vardır. Örneğin su içmeye gidiyorum. canım istedi alışverişe çıkacağım ama yolda araba çarptı bu hem benim isteğim doğrultusunda oldu hem de külli irade dediğimiz doğrultu da oldu yani kader.

Vel hasıl önce gerçekten araştırın sonra büyükçe konuşun. :)

Size de iyi geceler. Atayistlere selamlar

Valla bi 100lük rakı içsem şu kafayı yaşayamam.rabbim kimine doğuştan yaşatıyor..

"Şüphesiz Allah katında canlıların en kötüsü, düşünmeyen sağırlar ve dilsizlerdir." (Enfal 22)

sen düşünmek yerine içmeye devam et.

Valla bi 100lük rakı içsem şu kafayı yaşayamam.rabbim kimine doğuştan yaşatıyor..

O düşünüp tutasınız diye size öğüt verir
Nahl suresi 90. ayet

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Kişiselleştirme

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Alternatif header

Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

Köşe Yuvarlama Kontrolü

Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri