Vallahi hocam eskiden benim de çok heveslendiğim bir konuydu, o sebeple iki kelam da ben edeyim izninle.
Beslediğim canlıları oldukça azalttım ama, eğer şu an hala eskisi gibi akvaryumlarım olsaydı,semtimizde olan petshopa sadece acil ihtiyaçlar için giderdim. Acil olmayan ihtiyaçlarımı ise internet üzerinden daha uygun fiyatlı alırdım ya da hobiciler arasında alışveriş - takas yapabilmek amacıyla forumlardan edinirdim.
Eğer bir petshopa gidip bakmak istersem, canlı çeşidi daha fazla olanı tercih ederdim, sadece malzeme alacak bile olsam gidip canlılara da şöyle bir bakayım isterdim.
Büyük illerde canlı çeşidi fazla olan petshopların çoğunluğu belli bir muhitte toplanmış oluyor, zaten o muhitte de kuşçular pasajı/ akvaryumcular çarşısı vs. mutlaka oluyor. Ben hobi sahibiyken alışverişlerimi bu tür pasajlardan yapardım çoğunlukla. O ildeki alışveriş hacminin %50'si direk bu muhitlere akıyor bence.AVM'lerde bulunan petshoplar biraz daha maliyetli oluyor, oradan ürün ya da canlı alanların daha az sayıda olduğunu düşünüyorum, semt aralarında bulunan petshoplar da pek müşteri akışı yakalayamıyor gibi.
Petshop açmaya niyetlendiğinize göre, gece yarılarına kadar 20-30 akvaryuma dip çekimi yaptırmaktan gocunmayacak kadar canlıları sevdiğinizi ve bakım tecrübeniz olduğunu da varsayıyorum.... Bence de çok keyifli ama çok da zor bir iş. Zaten forumlardan da görmüşsündür, çoğunluk hobiciler bir türün bir varyasyonunu almış, fabrika gibi üretiyor. Kayıt yok, vergi yok, çatır çatır Türkiye'nin heryerine satış yapıyor adam. Canlı üretim ve satışı yapmak istiyorsan, 10 - 20 m2 alanda kur bir üretimhane, yine hayvanlarla içli dışlı olursun ama hiç değilse dükkan masrafı, dekorasyonu vs. uğraşmamış olursun. Akşamları hobi olarak 2-3 saatini ayırır, gündüz başka işlerle de meşgul olabilirsin.
Eğer canlı satmam sadece malzeme satarım dersen de, e-ticaret üzerinden devam etmen daha mantıklı gibi bence.
Son söz olarak bence en önemli konuya geleyim, benim param olsa ve kendi işimi kuracak, kendi işimin patronu olacak olsam, gecesi gündüzü, bayramı seyranı belli olan bir iş kurmak isterim. Bayram tatili, hastalık hali vs. olduğunda dükkanın kapısını kilitler gidersin hocam ama; içerideki canlı bakım ister, sadece yemi atıp gitmekle de olmaz?