Size Bir Trajediyi Anlatacağım

Captain Price

Kayıtlı Üye
Katılım
29 Ocak 2016
Mesajlar
5.755
Tepkime puanı
1
Puan
38
Konum
Geleceğin Balinası
Haber 2015 yılında yaşandı. Ama demin twitterda gördüm tekrar tüylerim diken diken oldu. Paylaşmak istedim.

İftirayla Linç Edildi ve Yakıldı: Canavarlaşmakta Sınır Tanınmadığını Gösteren Afgan Kadını Ferhunde

Nasıl bir dünyada yaşadığımızı gözler önüne seren Ferhunde'nin hikâyesini duymuş muydunuz?

Not: Görseller rahatsız edicidir.

Farkhunda Malikzada 27 yaşındaydı, Müslümandı, inançlarına sıkı sıkıya bağlıydı ve öğretmen olmayı istiyordu.

s-5db8ac2977af34afc5f53a4f4a9331a91e59eebd.jpg


Afganistan'ın başkenti Kabil'de yaşayan Ferhunde, 2015 yılında şehir merkezindeki bir türbeyi ziyaret etmişti. Türbenin önünde muska satan birini gördü, takip etti ve kadınlarla konuşup muska satmaya çalışan bu şarlatanı uyardı.

İslam dininde muskalara yer olmadığını ve bunun Kur'an'a aykırı olduğunu söyledi.

s-dc7546359d461dca288456f63debe18b9ec29b77.jpg


Küçük kağıtlara bir şeyler yazarak insanların umutlarıyla ve gelecek hayalleriyle para kazanmaya çalışan birini engellemeye çalışmıştı Ferhunde ancak o gün o tezgahtan kovuldu.

"Kadın Kur'an'ı yaktı, siz nasıl müslümanlarsınız? Gelin, dinimizi savunun!"

s-6e0703cd5ddce44762f69f74f7eb40222afae6ae.jpg


Bir ay sonra, 19 Mart 2015 günü o türbeye yeniden gitti ve satıcıyla karşılaştı ancak bunun son anları olduğunu bilmiyordu. Plan yapan muska satıcısı elindeki birkaç parça kağıdı yaktı ve eski bir Kur'an'ın içine koyarak bağırmaya başladı: 'Kadın Kur'an'ı yaktı, Siz nasıl müslümanlarsınız? Gelin, dinimizi savunun!' Apaçık bir linç çağrısı olan bu bağırtının ardından meydandaki kalabalık toplandı.

Kalabalık bir anda Ferhunde'nin etrafını sardı, Kur'an'ı neden yaktığı soruldu, iftira olduğunu söylemesine ve polisin müdahalesine rağmen kalabalığın arasında kaldı.

s-184ce95bcf5b1c9ee5d797f4b5c240bb5cceb9e1.jpg


İftiralara Ferhunde'nin Amerikan sempatizanı olduğu ve yabancılar adına çalıştığı da eklendi ve polis müdahale etti. Ferhunde sorguya götürülmek istendi ancak kadın polis talep etti. Bu sırada biri onu iterek yere düşürdü ve meydan adeta alev aldı; bu sonun başlangıcıydı.

Tekmelendi, Koca taşlar atıldı. Sopalar ile Dövüldü, Çatıdan aşağı atıldı, Üstünden arabayla geçildi ve Benzin dökülerek yakıldı. Tüm bunlar muska yazan bir satıcının iftirasıyla oldu!

s-67713429c3d8936b2f7fe448e06a2ca7d3204a15.jpg


Yerdeyken tekmelenen ve kanlar içinde kalan Ferhunde'ye karşı kalabalığın öfkesi geçmedi. Havaya ateş açan polis kalabalığı dağıtamadı ya da dağıtmak istemedi; kurtarabilmek için Ferhunde'yi bir çatıya çıkardı. Hırsını alamayan onlarca insan evladı(!) Ferhunde'yi o çatıdan aşağı attı, düştükten sonra tekmelemeye devam etti, yolun ortasına taşıdıktan sonra arabayla üstünden geçti, nehrin kenarına taşıyıp taşladıktan sonra da üzerine benzin dökerek yaktı.

Ferhunde'nin linç edilmesi saniye saniye kaydedildi ve görüntüler internette paylaşıldı: "Bu da İslam düşmanlarına ibret olsun" Denildi!

s-2dbc8bc8e3494aae2ff9fbd3eca5323c2460bfdf.jpg


Yerel polis internete sızan görüntülerin ardından olayın üstünü kapatmaya çalıştı ancak uluslararası basının başlattığı araştırmayla Ferhunde'ye iftira atıldığı ortaya çıktı.

Hurafelerden ve din bezirganlarından arındırılmış inancıyla babası kızından asla utanmadı ve onu lanetlemedi.

s-3291186207cf8d484f1784b7541fab754e09be33.jpg


Kızının günah işlediği söylendi, hakkında palavralar uyduruldu, akli dengesinin bozuk olduğu ve Kur'an yaktığı iftirası atıldı ancak babası kızını tanıyordu. Kızından utanmayan ve onu lanetlemeyen baba ailesinin soyadını Farkhunda olarak değiştirerek onurlandırdı ve ruhunu adeta özgür bıraktı.

Kadına yönelik şiddet konusunda bir uyanış sağlasa da halen yaşaması için en zor ülkelerden biri olan Afganistan'da Ferhunde'nin cenazesini o cesur kadınlar taşıdı!

s-a499f4c55c80bf4e1026757df29c443d3596381c.jpg


Erkek egemen toplumda dini bir ticaret aracı olarak kullanan ve iftirayla kadınları toplum önünde linç ettiren bu insanların 50'si yargılandı; 4'ü idam cezasına çarptırılırken, 8'ine uzun süreli hapis cezası verildi. O sırada görev yapan polislere de engel olmadıkları gerekçesiyle ceza verilse de görüntülerdeki yüzlerce insan cezasız kaldı. Ve belki de dünyanın en tüyler ürpertici anları cenazede yaşandı; yüzlerce kadın Ferhunde'nin tabutunu taşıdı ve onu gömdü.
4'ü idam cezasına çarptırılan kişilerin cezası bozuldu. 20 yıl hapis cezası aldılar.

Ferhunde'nin ölümünün utancı bu dünya üzerinden hiçbir zaman silinmeyecek!

s-91c46f848dbca0d8e2abe8912921622bd01460f4.jpg
 
Son düzenleme:
Türkiye'nin en az yüzde 50-60 zihin yapısı böyle zaten. 500 yıl 1000 yıl sonra belki değişirler. O yüzden genclere ögüdüm, bu kitleden kısa orta vadede bir umudunuz olmasın.

Eğer bu kitleyi gaza getirirsen, hiç düşünmeden sorgulamadan insanları yakarlar, keserler. (sivas katliamı)
 
Son düzenleme:
Türkiye'nin en az yüzde 50-60 zihin yapısı böyle zaten. 500 yıl 1000 yıl sonra belki değişirler. O yüzden genclere ögüdüm, bu kitleden bir umudunuz olmasın.

Burda o linç eden topluma sorulması gereken soru; Yakılan Kuran mı Önemli, Bir insanın canı mı önemli.
100 bin TL verilse onlarca Kuran basılır. Ama 1 milyar TL de verilse, katledilen o insan geri gelmeyecektir.
 
Dinler zaten bir ticaret aracıdır. Biraz araştırma ve mantıklı düşünmeyle bu sonuca ulaşabilir bence çoğu insan.
 
Kişiselleştirme

Tema editörü

Ayarlar Renkler

  • Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

    Alternatif header

    Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

    Görünüm Modu Seçimi

    Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

    Izgara Görünümü

    Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

    Resimli Izgara Modu

    Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

    Yan Paneli Kapat

    Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

    Sabit Yan Panel

    Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

    Box görünüm

    Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

    Köşe Yuvarlama Kontrolü

    Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

  • Renginizi seçin

    Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri