Who, which, that, whose kullanımı

Hasnicktir

Yasaklanmış
Web sitesi
cepportal.blogspot.com
Merhaba arkadaşlar;

Yarın ingilizce sınavım var, who which that whose kalıplarını soracak. Canlılarda who whose cansızlar için which that falanmış herhalde bilen arkadaşlardan yardımlarını bekliyorum.

Buda çıkabilecek sorular.
krmNGJ.jpg

relative pronoun konusu. google'da aratırsan bolca anlatım mevcut.
1 - which / that
2- who / that
3- which / that
4- (who / that) had won a lot of money
5- (who/that) has a big house in scotland.
6- (who/ that) designed the new city library.

who ve which yerine that zamiri de kullanılabilir.

WHO : kim?
Whose : kimin?
Which : hangi?
Which one : hangisi?

Bunların hepsini canlılar için kullanabilirsin ama cansızlar için who kullanamazsın tabi. Bu kalem kimin demek için "whose this pen" şeklinde kullanırsın. Bu kalem kim diyemiyeceğine göre " who this pen olmaz". Çok karıştırmaya gerek yok canlı cansız diye. Türkçe gibi düşün.

Bunların hepsini canlılar için kullanabilirsin ama cansızlar için who kullanamazsın tabi. Bu kalem kimin demek için "whose this pen" şeklinde kullanırsın. Bu kalem kim diyemiyeceğine göre " who this pen olmaz". Çok karıştırmaya gerek yok canlı cansız diye. Türkçe gibi düşün.

Hocam onlar soru zamirleri benim bahsettiğim niteleme sifati

kalın belirttiğim kısım yanlış kullanım. Türk gibi düşünerek ingilizce gramer kurallarını öğrenemezsiniz.
Whose kullanımına örnek vereyim:
Mary is a dentist. She has a blue pen. (Mary bir diş doktorudur. Mavi bir kalemi vardır.)
Mary is a dentist whose pen is blue. (Mary kalemi mavi olan diş doktorudur.)

kalın belirttiğim kısım yanlış kullanım. Türk gibi düşünerek ingilizce gramer kurallarını öğrenemezsiniz.
Whose kullanımına örnek vereyim:
Mary is a dentist. She has a blue pen. (Mary bir diş doktorudur. Mavi bir kalemi vardır.)
Mary is a dentist whose pen is blue. (Mary kalemi mavi olan diş doktorudur.)
Peki kaliplara gore bir genelleme yaparsak whose canli varliklarda that which ve who icin ne diyebiliriz?

arkadaşın dediği gibi bu relative pronoun konusunda türkçe anlatımlar var googlede çalışabilirsin. Ama madem yarın sınav vaktin yoksa bu tür boşluk doldurmaları özne kişiyse who olarak yaz, diğerleri için which yazıp cümlenin aynen fiilini indir gerisini aynen yaz. Unutma which who dan sonra fiil gelecek.
P3mLXd.jpg

arkadaşın dediği gibi bu relative pronoun konusunda türkçe anlatımlar var googlede çalışabilirsin. Ama madem yarın sınav vaktin yoksa bu tür boşluk doldurmaları özne kişiyse who olarak yaz, diğerleri için which yazıp cümlenin aynen fiilini indir gerisini aynen yaz. Unutma which who dan sonra fiil gelecek.
P3mLXd.jpg

Emeğine sağlık ilgilendigin icin tesekkur ederim. 1. Ve 2. Bosluklara ben sirasiyla which ve who koymustum yalniz siz eminmisiniz?

Peki kaliplara gore bir genelleme yaparsak whose canli varliklarda that which ve who icin ne diyebiliriz?

o şekilde sınıflandırma yapma yanlış olur.

who sadece insanlar için kullanılır. (kişi, meslek vb belirten kelimelerden sonra kullanılır)
örnek: ahmet is a good person. he goes to school. (ahmet iyi bir insandır. ahmet okula gider.)
ahmet is a good person who goes to school. (ahmet okula giden iyi bir insandır.)

which insan dışındaki tüm nesne ve canlılar için kullanılır.
this house is pink and it's big. (bu ev pembe ve büyüktür.)
this house is pink which is big. (büyük olan bu ev pembedir.)
the dog is cripple. it's black. (köpek sakattır. onun rengi siyahtır.)
the dog is cripple which is black. (sihay olan köpek sakattır.)

whose aidiyet içerir. (canlı cansız ve insan olan) tüm varlıklarda kullanılabilir.

black guy is running. his daughter is doctor. (zenci adam koşuyor. onun bir kızı var.)
black guy whose daughter is doctor is running. (kızı doktor olan zenci adam koşuyor.)

the dog is sick. it has a nice barack. (köpek hastadır. onun güzel bir barakası var (kulübesi vs)).
the dog whose barack is nice is sick (barakası güzel olan köpek hastadır).

örnekleri artırabiliriz.

bir de whom zamiri var, onu da başka zamana :P :D

o şekilde sınıflandırma yapma yanlış olur.

who sadece insanlar için kullanılır. (kişi, meslek vb belirten kelimelerden sonra kullanılır)
örnek: ahmet is a good person. he goes to school. (ahmet iyi bir insandır. ahmet okula gider.)
ahmet is a good person who goes to school. (ahmet okula giden iyi bir insandır.)

which insan dışındaki tüm nesne ve canlılar için kullanılır.
this house is pink and it's big. (bu ev pembe ve büyüktür.)
this house is pink which is big. (büyük olan bu ev pembedir.)
the dog is cripple. it's black. (köpek sakattır. onun rengi siyahtır.)
the dog is cripple which is black. (sihay olan köpek sakattır.)

whose aidiyet içerir. (canlı cansız ve insan olan) tüm varlıklarda kullanılabilir.

black guy is running. his daughter is doctor. (zenci adam koşuyor. onun bir kızı var.)
black guy whose daughter is doctor is running. (kızı doktor olan zenci adam koşuyor.)

the dog is sick. it has a nice barack. (köpek hastadır. onun güzel bir barakası var (kulübesi vs)).
the dog whose barack is nice is sick (barakası güzel olan köpek hastadır).

örnekleri artırabiliriz.

bir de whom zamiri var, onu da başka zamana :P :D
Teşekkürler :)

Emeğine sağlık ilgilendigin icin tesekkur ederim. 1. Ve 2. Bosluklara ben sirasiyla which ve who koymustum yalniz siz eminmisiniz?

doğru ama orda cümle vermiş eksik yapmış olursun ordaki amaç ; beni ısıran köpek jona ait. ya da 2 de bana yazan bayan tavsiye istedi.
The dog which belonged to Jones. Jona ait köpek olur. Gramer olarak doğru ama üstte parantezde ek bilgi vermiş gerisini yazmasan olmaz.

Kişiselleştirme

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Alternatif header

Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

Köşe Yuvarlama Kontrolü

Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri