- Katılım
- 17 Mart 2014
- Mesajlar
- 372
- Tepkime puanı
- 0
- Puan
- 0
- Yaş
- 32
ABDnin eski Enerji Bakanı Steven Chu ile kansere çözüm bulacak mikroskobu geliştiren bilimadamı Veysel Berk, son girişimiyle profesörlükten vazgeçerek Çaycı oldu.
İstanbul Trump Towersta Çaycı adında bir kafe açan Berk, günde binlerce çay satıyor.
BİR tarafta kanserli hücreleri takip edebilecek mikroskobu geliştiren bir bilimadamı, diğer tarafta girişimcilik ruhuyla Türkiyeyi tercih eden bir çaycı. Bu iki farklı hayali gerçekleştirme şansına sahip olan Veysel Berkten bahsediyoruz. Son dönemlerde adını dünya çapında girişimlerle duyuran Veysel Berkin son hamlesi İstanbul Trump Towersta açtığı Çaycı oldu.
Boğaziçi Moleküler Genetik ve aynı zamanda fizik bölümünden mezun olan Veysel Berk, kendi mesleğini yapmak için ABDnin yolunu tuttu. University of California Berkeleyde doktora yaparken ABDnin eski Enerji Bakanı ve Nobel ödüllü bir fizikçi olan Steven Chu ile tanışma fırsatı bulan Berk, kanser hücrelerini izleyebilecek bir mikroskop geliştirdi. Ancak Berk, bu çalışmaları yaparken annesi rahatsızlık geçirince Türkiyeye dönmek zorunda kaldı. Türkiyede de kendi projelerine yoğunlaşma kararı veren Berk, ilk olarak Evebirilazim.com adındaki ev ve ofis temizliği için bir internet sitesi kurdu. Bu esnada Trump Towersta ofisi bulunan Berk burada bir çaycı açmaya karar verdi. Böylece yeni bir projenin tohumları atılmış oldu.
MAKİNEYİ DEĞİŞTİRDİ
VMnin en alt katındaki ve en sondaki dükkanı kiralayan Berk, Çaycı adındaki kafeyi kurmaya karar verdi. AVMde gerçekten çay içilebilecek bir yer olmadığını gözlemleyen Berk, Türkiye en yakın rakibinden 3 kat daha fazla çay içen bir ülke. Türkiyede hergün 250 milyon bardak çay içiliyor. Buradan yola çıkarak 15 dakikada çay demlenecek bir yer açmaya karar verdik dedi. Berk, Aynı kalitede çay tadı yakalabilmek için porselenden, metale kadar tüm demlikleri denedik. Son olarak bir şirketin ürettiği çay makinesini seçerek üzerinde çalışmaya karar verdim. Bu makine tam istediğim lezzette çay demleyemiyordu. Demleme ısısından dakikasına kadar birçok özelliği değiştirdim. Hataları da üreteci şirkete göndererek makine özelliklerinin de değişmesini sağladım dedi.
Anketle çayı 1 TL yaptı
FİYAT konusunda da Trump Towers çalışanlarının istediği fiyatı belirleyebilmesi için anket düzenleyen Berk, 1 TLlik fiyatta karar kıldı. Açılıştan sonra Trump Towers çalışanları Çaycının müdavimi olmuş durumda. Berkin verdiği bilgiye göre günde 1000 kişi çay içmek için geliyor. Bu arada Veysel Berke dünyanın en iyi üniversiteleri arasında gösterilen Stanford Üniversitesinden profesörlük teklifi geldi. Ancak Berk, hem annesinin yanında olmak hem de Türkiyedeki girişimlerinin yolunda gitmesinden dolayı profesörlük yapmayı düşünmediğini belirtiyor.
Sıkıntıdan milyonluk uygulama geliştirdi
VEYSEL Berkin dünya çapında ses getiren bir girişimi de bulunuyor. Sosyal ağ olan Wallit adındaki uygulamayı mikroskop çalışmaları esnasında geliştiren Berk, 4 yıl boyunca 4 metrekarelik bir odada çalıştığını, bu ufak odada yıllarını geçirince insanın canının sıkıldığını söyleyerek, Bir sanal duvar olsa binanın önünde, insanlar oturdukları yerden bu duvara yazabilseler, resimlerini videolarını koyabilseler, canlı sohbet ederdik, hiç olmazsa can sıkıntımız gitmiş olurdu dedim ve hemen mikroskoptan kafamı kaldırdım. Yahoo ve Googledaki arkadaşlarıma e-posta attım. Bu arada yatırımcılar da duydular projeyi. Wallit adını verdiğimiz uygulamaya, bir iki hafta gibi kısa bir sürede 1.2 milyon dolar yatırım aldık. Yatırımcılar arasında HPnin başkan yardımcısı, OpenTablein başkanı, PocketGems CEOsu, YouTube yönetim kurulu üyeleri gibi isimler var dedi.
Bu adam Boğaziçinden mezun olup Amerika'da üst düzey görmüş bir adam. Bunun örneklerin türevlerini başka ülke insanlarında da gördüm.
Adam Bilim adamı ve böyle Amerika'da sakin bir yerde cafe açıyor. Adam kariyerin tanımı resmen. Ve adamda ki ego ''0''
Hayranım böyle adamlara. Adam gayet rahat bir şekilde çay servis ediyor. Gidip orada sohbet edecem bu adamla.