Arkadaşlar merhaba
Google üzerinden elde ettiğiniz adsense gelirlerinin Türk Vergi Kanunlarına göre vergisel yükümlülükleri aşağıdaki gibidir.
1-Elde ettiğiniz gelir ticari kazanç kapsamında vergiye tabidir. Bu gelir için şahıs şirketi veya limited/Anonim şirket kurabilirsiniz.
----29 Yaşından küçük ve ilk defa şahıs şirketi kuracaksanız 3 yıl için 75.000 TL Kazanca kadar gelir vergisi söz konusu değil
2-Katma Değer vergisi ise reklama nereden tıklandığına bağlı. Yurtdışından ise kdv yok. Yurtiçi ise var.
3-İlk defa şahıs şirketi kuracak 29 yaşından küçükler için 1 yıl bağkur primi ödenmesine gerek yok.
4-Adsense geliri yurtdışı yazılım satışına sağlanan vergisel avantaj kapsamında değil. ( O yüzden tamamı gelir vergisine tabi-Yazılımda % 50 si )
5-İrlanda ile yapılan çifte vergilendirme anlaşması kapsamında Türkiye'de vergi ödememeniz için İrlanda'da yerleşik şirketinizin olması ve orada ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirilmelidir. O zaman burada tekrar vergi ödemezsiniz. Ancak şu anda bu durum söz konusu değil
6-Reklamlara Yurtdışından tıklanıyor ise : Paranın TL gelmesi kdv istisnasına engel mi ? Engel diyenler var ama Kocaeli vergi dairesinin özelgesine göre değil. Benim görüşüme göre de paranın TL gelmesi kdv istisnasından faydalanılmasına engel değil
7-Şirket kuracak iseniz hangi şirketi seçeceğiniz gelirinize bağlı. Bazı rakamlara kadar şahıs avantajlı ancak bir miktardan sonra Aş/Ltd. Hesaplama için bir excel hazırladım. İsteyene mail atabilirim. Buraya eklemeyi bulursam ekleyeceğim.
Sorularınızı bana mail atabilirsiniz.
Mali Müşavir Evren ÖZMEN
[email protected]