Uygulamalı girişimcilik kursu görmelisiniz, onu bitirip sertifikasını imzalamadan, kosgeb veritabanına kaydolamazsınız. Profilde Denizli yazdığı için linki bu şekilde bırakıyorum.
ABİGEM
Uygulamalı girişimcilik sertifikasından sonra, kosgeb veritabanına kaydoluyorsunuz. Girişimcilik için öncelikle öz sermaye soruyorlar, bunu abigem e kurs almak için başvurduğunuzda da soruyorlar, her mulakatta bu karşınıza çıkacak. r10 da bi kaç defa bu konuyla ilgili postlarda da yorumum var.
Sertifikayı alıp kosgebe kaydolurken birlikte;
İş yerini açıyorsunuz. İşyeri kira ise, sertifika elinize geçmeden kiralamayın. hiç bi hükmü kalmaz. Sertifika kosgeb tarafından imzalanmadan resmi hiç bir evrak yapmayın.
İşyerini açıp çalışmaya başlarken, vergi mükellefi - esnaf oda kaydı veya ticaret odaı kaydını yapıyorsunuz, işyeri için belediyeden numarataj alıyorsunuz.
Demirbaşlarınızı alıyorsunuz, tabi almadan önce 3 er farklı firmadan teklif mektubu alıyorsunuz, en ucuzundan bunları alıp, kira dahil tüm ödemelerinizi kredi kartınız yada internet şubenizden havale/eft ile yapıyorsunuz
Bu süreçte iş planını hazırlıyorsunuz. Az önce söylediklerim hali hazırda elinizde olduktan sonra iş planını kosgeb e gönderiyorsunuz.
Onaydan geçerse iş planı olarak, bi daha mulâkata çağırılıyorsunuz, sözlü mulâkattan geçtikten sonra size, (2015 bazında konuşuyorum) 3000 TL evrak parası veriyorlar, demirbaşlarınız, işçi gideriniz, kira gideriniz için aylık periyodlarla ödemeye başlıyorlar.
3 sene boyunca kosgebten ara ara yetkililer işyerinizi denetlemeye geliyor, işplanında sunulan demirbaşlar duruyor-kullanılıyor mu diye. O süreçte hiç bir demirbaşınızı satamıyorsunuz. Satmış olursanız sıkıntı.
(Demirbaşlar ikinci el olabilir fakat 3 seneden eski olmamak kaydıyla)
Ben bu kadar şeyi yaptıktan sonra ne yapayım artık desteği diye düşünebilirsiniz, 100.000 tl faizsiz krediyi çekme alternatifini düşünebilirsiniz, düşünün fakat onunda tek cazibesi faizsiz olması, onu alabilmek için de başka bir bankadan o tutarda teminat mektubu almalısınız, Banka size bu teminat mektubunu veriyorsa, bu kadar teferruata ne gerek var faiz ödememek için, zaten bu krediyi veren banka ona göre ödeme planı yapacaktır.
Ben bu yola çıktım, inanınki vergi levham yokken, evimden bireysel takılırken daha iyi iş yapıyordum. Yazı içinde de dediğim gibi bu kadar şeyi yaptıktan sonra desteğe başvurmaya ihtiyaç duymadım.
Belki ilerde cafe - sulu yemek yeri yaparsam ikinci iş olarak onda düşünebilirim. Ne farkedecek diye soracak olursanız, o zaman iyice piyasa adamı olup emtia piyasasından demirbaş tedarik edip, belki o zaman gerçekten destekten faydalanmış olurum.
Son olarak : Hosting hizmetleri gibi bi çalışma yapacaksanız, dedicated server'ı aldırırım Dc e gönderip kullanırım diye düşünmeyin, Kosgeb yerinde görmüyorsa sıkıntı. İller arası kosgeb birimleri ve müfettişleri birbirinden bağımsız.
Girişimcilik serüveninizde başarılar dilerim