İyi bir fotoğraf çekmek için ipuçları (Işık)

• Kullanıcı Jaseph
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - 🧠 İçerik Planlama & Strateji

Jaseph

Kayıtlı Üye
Web sitesi
www.youtube.com
Bugün özgün çalışan veya çalışmak isteyen arkadaşlarımıza iyi bir fotoğraf çekmek için ipuçları vermeye çalışacağım. Aslında başlık konu başlığı fotoğraf olsada bu aynısı video içinde geçerlidir.

Amatör, yatı profesyonel fotoğrafçı arkadaşlar bir çok fotoğraf forumlarına takılırsınız ama orada konuşulan bir çok terimden bir şey anlamazsınız, zaten yeni başlamışsınız orada daha önce duymadığınız terimler (kelimeler) kullanırlar vede hazırda bildiklerinizi de unutur çıkarsınız.

Şimdi sizlere daha anlaşılır birde mükemmel fotoğraflar çekebilmeniz bazı ipuçları vermeye çalışacağım.

Bilen arkadaşlar lütfen yadırgamayın, yada yazdıklarımızı küçümsemeyin inanın forumda çok kişi var fotoğraf çekmesini bilmeyen ama öğrenmeyi isteyen, gelen mesajlardan bunu anlayabiliyorum.

Fotoğrafta ışık olmazsa olmazdır. Bir fotoğrafın kalitesi, netliği aldığı ışığa göre yükselir yada düşer. Eğer açık alanda fotoğraf çekiyorsanız öncelikle güneş sizin arkanızda kalmalı ve fotoğrafını çekeceğiniz obje yada canlının yüzüne yada ön tarafına gelmeli.

Kapalı bir havada ve açık alanda resim çekmeniz gerekiyorsa mümkün olduğu kadar uzak çekimlerden kaçının, daha yakından, flaş kullanmadan çekin. Eğer kullandığınız makina otomatik modda ise kesinlikle önce deklanşöre yarım basın ve hemen ardından fotoğrafı çekin. Deklanşöre yarım basmak makinanın otomatik modda iken netliği, iso (ışık) ayarlarını doğru yapmasına zaman vermek demektir. Eğer direk fotoğrafı çekerseniz makina ışık, netlik ayarı yapmaya zaman bulamaz ve resminiz bulunduğu ortamın ışığından az faydalanır, tam netleme yapamaz ve kalitesi düşük bir fotoğraf elde edersiniz.

VgXaWq.jpg

7VXgJr.jpg

Tarihi yerler, binalar, köprü kemerleri gibi yerlerde kesinlikle makinanız karanlık (gölge) olan yerle kalsın, illaki aydınlık yerde kalmanız gerekirse, ışık kaynağı makinanın arka tarafında kalmalı. Köprü kemelerleri, cami, tarihi surlar gibi yerlerde karanlıktan aydınlığa doğru çekilen resimlerde çok daha başarılı bir kare yakalayabilirsiniz.

Kapalı mekanda (odada) resim çekmeniz gerekirse dikkate almanız gereken öncelik pencere ışığı. Pencereden gelen ışık, oda ışığı veya odanın ışık kaynağından daha yüksekse siz pencere tarafında durarak kuvvetli ışığı arkanıza alabilirsiniz ama illaki pencere karşı olmanız gerekirse bu durumda flaşı açabilirsiniz, böyle durumda ışık orantısızlığı olabilir bu durumda flaşa ince beyaz bir tül, peçete ile kapatarak ışığı süzebilirsiniz.

Çocuk, evcil hayvan çekimlerinde kesinlikle flaş kullanmayın, üstte belirtiğim methodları izleyerek doğal ışık kaynaklarını kullanın, flaş özellikle çocuklarda ciddi sorunlar doğurabilir.

Kötü hava koşullarında (bulutlu hava) açık alanda resim çekmeniz gerekebilir, kanyon, dağ, göl vb. bu durumda kesinlikle makinanızı sabitleyin. Eğer bir üçayak sahibi iseniz mutlaka makinayı buraya sabitleyin, eğer üçayak yoksa elinizin ter tarafı ile bir ağaca, duvara o an yanınızda sabit ne varsa ona dayanarak makinanın titreşimini en aza indirin, yine deklanşöre önce yarım sonra tam basın, hatta varsa uzaktan kulanda veya zaman ayarlı çekim modunu kullanın.

Kısaca iyi bir fotoğraf çekimi, elinizde olan ılığı doğru kullanmak ile alakalıdır. Öncelikle doğal ışık kaynaklarının sağladığı imkanları değerlendirmek ardından yapay kaynaklar ile zenginleştirmek gerek.

Bir sonraki yazımıda yavaş yavaş manuel modda sanatsal resimler çekmeyi anlatmaya çalışacağım, böylelikle adım adım çok daha güzel resimler çekebileceksiniz. Okuduğunuz için teşekkür ederim.

bende meraklıyım foto çekme işine baya bi temelden girmişsin devamı gelirse takipdeyim

Hocam açtığın konular diğer insanlara göre çok farklı ve insanı sıkmayan bir yapıda. Verdiğin bilgileri söylenecek söz yok zaten. Geçmişte blog yazarlığı yaptığını düşünüyorum :) Hatta blog sayfan varsa pm olarak alabilirim. Ayrıca yeni yazılarını bekliyorum hocam sağlıcakla.

Son düzenleme:
Fotoğraf ve video çekimi ile ilgili olan arkadaşlara hem video olarak hem de pdf olarak katkıda bulunabilirim...

Kitapların dili biraz ağır kaçabilir ama, ( Eğer bu dal hakkında bilginiz sıfır ise) biraz uğraştıktan sonra yeteri kadar bilgi edinmiş olursunuz hem sanatsal açıdan hem de tekniksel açıdan..

Ama unutmayın kamerayı elinize alıp uğraşmadığınız, pratik yapmadığınız sürece hiç bişey öğrenemezsiniz..

Yararli bi konu ,takipte olucam , yeni makine aldim , internetteki kurslarla ogrenmeye calisiyorum simdilik.

sen yazmaya erinmediysen bizde okumaktan çekinmeyiz. Teşekkürler üstat.

Çok teşekkürler hocam bende ara sıra kafam esip fotoğraf çekiyorum güzel fotoğraflar yakaldım ama hiçbi bilgim yok ışık vs konusunda yarın resimleri yüklerim:D

Hocam açtığın konular diğer insanlara göre çok farklı ve insanı sıkmayan bir yapıda. Verdiğin bilgileri söylenecek söz yok zaten. Geçmişte blog yazarlığı yaptığını düşünüyorum :) Hatta blog sayfan varsa pm olarak alabilirim. Ayrıca yeni yazılarını bekliyorum hocam sağlıcakla.

Evet yaptım, güzelde paralar kazandım. Lanet olsun bir hata yaptım tüm kanallarımı sattım, 2 sene boyunca sevdiğim kategoride ne yt kanalı acabiliyorum nede blog. National Geographic seyahat dergisi dahil bir çok seyahat dergisinde makale yazmıştım ama onlar geride kaldı ve ben arkama bakmayı hiç sevmiyorum. Boş ver önümüze bakalım:)

Bu arada güzel yorumun için çok teşekkür ederim.

Makinan nedir merak ettim, ters ışıkta nasıl fotoğraf çekilir birde bununla ilgili makale yazayım zaman olursa.

Fotoğraflar güzel sadece benim kanaatim makinan ters ışıkta çok başarılı değil, yada sen ayarlarını tam olarak yapamadın? Ama genelde anlamda fotoğrafların güzel teşekkürler paylaştığın ve konuya katkıda bulunduğun için.

İlk fotoğrafın oldukça iyi ama ikincisinde sanırım filtre olsa cok daha hoş olacakmış.

Evet yaptım, güzelde paralar kazandım. Lanet olsun bir hata yaptım tüm kanallarımı sattım, 2 sene boyunca sevdiğim kategoride ne yt kanalı acabiliyorum nede blog. National Geographic seyahat dergisi dahil bir çok seyahat dergisinde makale yazmıştım ama onlar geride kaldı ve ben arkama bakmayı hiç sevmiyorum. Boş ver önümüze bakalım:)

Bu arada güzel yorumun için çok teşekkür ederim.

doğru en iyisi önümüze bakmak tabi :)

yazdığın yazıdaki kaliteyi ben bile anlamışsam gerçekten bu işin piri bir kişisin demektir. Forumda dikkatimi en çok çeken üyede sensin bu arada :) Bir dizinin yeni bölümünü bekler gibi senin yazılarını bekliyorum hocam :D Bu yazı içinde tekrardan teşekkürler.

Ben teşekkir ederim Jaseph hocam Akıllı telefonla çektim hocam casper via v8 daha önce telefonum samsung galaxy miniydi o telefonlada bu kadar olmasada güzel çekimlerim var
hoşuma giden bir görüntü oldumu hemen çekiyorum hocam bir kaç poz...

Ben teşekkir ederim Jaseph hocam Akıllı telefonla çektim hocam casper via v8 daha önce telefonum samsung galaxy miniydi o telefonlada bu kadar olmasada güzel çekimlerim var
hoşuma giden bir görüntü oldumu hemen çekiyorum hocam bir kaç poz...

Akıllı telefonlarla prof makinalar gibi resim çekebilirsin, bir app vardı adını unuttum androidde vardı diye hatırlıyorum, o app i kurarsan iso, enstantane gibi ayarlara müdahale edebiliyorsun ve çok daha başarılı fotograflar çekebilirsin.

App'in adını hatırlamayamadım ama kızım onunla başladı şimdi prof kamera kullanıyor, iso, estantene, odak, pozlama nedir akıllı telefonda o app ile öğrendi şimdi harikalar yaratıyor.

Adı aklıma gelince yazarım sana sende arastır istersen.

EDIT: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.flavionet.android.camera.pro buna benzer bir programdı galiba.

Son düzenleme:
hocam dijital video kamera ile youtubedeki videolarıma tanıttığım ürünün küçük resmini ayrı olarak çekiyom. Şu konumda nasul koyduğumu falan yazdım
http://www.ytpara.com/ozgun-calisma...ucuk-resimde-altin-vurus-bilgisi-olanlar.html

kullandığım kamerada bu özellikleri kötü ama yinede 3 ayakla fena foto çekmiyo

Sanyo Xacti Vpc-cg20 10mp 5x Full Hd Dual 2.7" Lcd Video Kamera 29175931 - n11.com

şimdi sorum şu. Ben bu videoların küçük resimlerini özellikle çocuklar için nasıl daha çok can alıcı hale getirebilirim. Yani üstüne koyabilir miyim. Yoksa kameradan bunun çıktığına şükret mi dersin :)

Kişiselleştirme

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Alternatif header

Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

Köşe Yuvarlama Kontrolü

Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri