Laptop ekran kartı kontrol etme, yardım.

karadeli

Kayıtlı Üye
Web sitesi
www.alpaslan.karadeli.com
Merhaba arkadaşlar,

Notebook'umun ekran kartının çalışıp çalışmadıgından yada donanımsal olarak bir sıkıntısı olup olmadığından emin değilim bunu ölçmenin bir yolu varmıdır ? Eğer donanımsal bir sıkıntı varsa ona göre davranacağım, yazılımsal bir sorunsa da ona göre çözmeye çalışacağım. Şu yüzden böyle bir düşünceye vardım bazı programlarda ( Grafik, video edit v.s ) program çalışmayı durdurdu hatası veriyor. Bazen oyunlarda da atıyor. Araştırdığım kadarıyla laptopta 2 tane ekran kartı var biri Intel, biri Nvidia. Normal kullanımda INTEL devrede, aşırı pc yi yoran işlemlerde ise Nvidia devreye giriyormuş yani yüksek performanslı işlemler için, tahminimce tamda bu sırada yani Nvidia devreye girdiği zaman hata veriyor programlar kapanıyor. Oyunları Nvidia'yı devre dışı bırakarak açtıgımda sıkıntı olmuyor genelde ama devreye soktugum zaman atabiliyor, keza programlarda da öyle. Birkaç bilgisayarı zorlayan animasyon programında ise Nvidia devredışı bırakıldımı program açılmıyor hiç. Şimdi acaba kartta donanımsal bir sıkıntı mı var yoksa yazılımsal olarak bir problemmi var anlamadım. Araştırdıgım kadarıyla bu model notebook'larda da ekran kartı değişmiyormuş.

Detaylı yardımcı olabilmeniz için birkaç ekran görüntüsü ekliyorum ve pc özelliklerini yazıyorum.

Bilgisayarım bu: ASUS N56VZ-S4283H i7-3630QM 2.4Ghz 16GB 1TB 4GB GT650M 15.6'' Win8 Notebook Teknomarketim.com -Toshiba,Asus,Acer,Dell,Hp,Datron,Sony Vaio Notebook ve Bilgisayar

CPU-Z Programından Anakart ve Ekran kartı özellikleri:
2gX2X2.png

BMpZpM.png

l7akar.png

VVqlqv.png

Buda aygıt yöneticisi:
n78A8M.png

Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden çok teşekkürler, çözüm bulursak inanın beni çok büyük bir yükten kurtarmış olacaksınız.

Hayırlı akşamlar.

Hocam Driverda sıkıntı olabilir.En güncel driver mı kurulu ?

Hayır hocam şuan için değil heralde, aygıt yöneticisnden güncellemeye çalıştığımda zaten güncel diyor fakat nvidia'nın siteden bakmadım. Ama daha önceden en güncel driver'ı yüklediğimde de yine aynı hatayı aldığım oldu hatta biraz pc sapıttı, bilmiyorum belki yanlış driver'ı yüklemişimdir. Manuel olarak doğru ve en güncel driver'ı bulabilirmiyim ? Otomatik bulanlarda sıkıntı olabiliyor gibime geldi yada öneriniz varmı ?

Programları, oyunları nvidia denetim masasından varsayılan ekran kartını yüksek performanslı kart olarak seç öyle dene.

[MENTION=10442]karadeli[/MENTION] driverı kaldırın en güncel driverı kurun sorun kalacağını sanmıyorum.

Öncelikle driver felan kontrol et hallolmazsa şu şekilde test edebilirsin

Şunu indir : Download Heaven Benchmark | Unigine: real-time 3D engine (game, simulation, visualization and VR)

NVIDIA GeForce GT 650M - NotebookCheck.net Tech

Burda belirtilen değerlerle benchmark testi yap

Şu değerlerle : Screenshot by Lightshot

Sitede olması gereken fps değeri 21.5 olarak verilmiş sende arada çok fark varsa bir sıkıntı var demektir

Programları, oyunları nvidia denetim masasından varsayılan ekran kartını yüksek performanslı kart olarak seç öyle dene.

[MENTION=10442]karadeli[/MENTION] driverı kaldırın en güncel driverı kurun sorun kalacağını sanmıyorum.

Öncelikle teşekkürler, Nvidia sitesinden java uygulamasıyla otomatik olarak en güncel ekran kartını sorunsuzca buldu ve linkini verdi 279 MB, şuan indiriyorum dediğiniz gibi bunu yükleyip güncelleştireceğim. Eğer sorun devam ederse [MENTION=10691]CyberTR[/MENTION] hocamın dediği adımları uygulayıp buraya dönüş yapacağım tekrar.

Bu arada bir sorum olacak, eğer donanımsal bir arıza olsa yine bu şekilde görünürmü ekran kartı ? Yani kırılsa ya da arızası v.s olsa PC yine görürmü bu ekran kartını ?

---------- Spam Engelliyici 01:53 ---------- Önceki Mesaj 01:53 ----------

İşletim sistemini win8 olarak varsayarak ekran kartı driverı bu hocam.
Grafik Sürücüsü - GeForce Game Ready Driver | NVIDIA

Aynen bunu indirdim hocam bende kuruyorum şimdi, çok teşekkürler.

[MENTION=10442]karadeli[/MENTION] donanımsal bir arıza var ise şayet daha belirgin sorun olabilir.Aşırı ısınma aniden kapanma vs.düşüncem yazılımsal

Sürücüden dolayıdır bence.Bu olayın aynısı benim Hp probook 4540s laptoptada oluyordu.2ci kartı kullanıyordu sıkıntısız.Sonrasında pc otomatik intel karta geçiş yaparken mavi ekran veriyordu.Sürücüyü güncelleyince sorun ortadan kalkmıştı.

[MENTION=10442]karadeli[/MENTION] son durum nedir hocam sorun çözüldü mü?

Hocam [MENTION=10691]CyberTR[/MENTION] hocamın dediği adımları uyguluyorum fakat testin ortasında masaüstüne atıyor birkaç dakika sonra tekrar testi açıyor performans ölçümüne devam ediyor, birtürlü test bitmedi. 4 5 seferdir aynı şeyi tekrarlıyor. Normalmi acaba bu?

C6903 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

---------- Spam Engelliyici 02:32 ---------- Önceki Mesaj 02:29 ----------

Sanırım sol üstten benchmark tuşuna basmam lazımdı basmamış bekliyormuşum :D şuan başladı test, sonucları yazacağım.

C6903 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

---------- Spam Engelliyici 02:40 ---------- Önceki Mesaj 02:32 ----------

zAPVrg.png

Resimde gösterdiğim ayarlarla yaptığım testte üstteki sonuçları verdi. Sizin verdiğinize göre kıyaslarsak normal görünüyor heralde, yorum yaparmısınız hocam ? [MENTION=10691]CyberTR[/MENTION] [MENTION=12607]AhmetPolat[/MENTION]

Son düzenleme:
Evet hocam testlerde ekran bir kaç sefer gidip gelebilir normal bir durum değerler normal gözüküyor.Bir oyunda veya grafik kartını kullanılması gereken bir yerde test edin durum daha iyi anlaşılır.

Değerler normal gibi korsan işletim sistemi vs kullanıyorsan onunla alakalı bir durum da olabilir seninki ben mesela bilgisayarı kapatamıyorum :D kapat diyorum tam ekran kararacakken açılış ekranı geliyor tekrar :D Format atmaya da üşeniyorum o kadar şey var bilgisayarda :D

Evet hocam testlerde ekran bir kaç sefer gidip gelebilir normal bir durum değerler normal gözüküyor.Bir oyunda veya grafik kartını kullanılması gereken bir yerde test edin durum daha iyi anlaşılır.

3d animasyon programını açtım tekrar Nvidia görüntü sunucusu çalışmayı durdurdu dedi :(

Değerler normal gibi korsan işletim sistemi vs kullanıyorsan onunla alakalı bir durum da olabilir seninki ben mesela bilgisayarı kapatamıyorum :D kapat diyorum tam ekran kararacakken açılış ekranı geliyor tekrar :D Format atmaya da üşeniyorum o kadar şey var bilgisayarda :D

Aynen korsan :D ama lisansladık tabi ki. bilemiyorum artık napacagımı, yine forumdan birinin önerisi üzerine birbiriyle uyumlu driverleri kuracağım sıfırdan ama bilmiyorum olurmu yine..

driver sıkıntılı gibi görünüyo arada bu tarz yazılımlar olabiliyo. Geçmişte güncel driverı kurmama rağmen seninkine yakın bir problem yaşamıştım eski drivera dönderince sorun düzelmişti. Tavsiyem ekran kartı driverını kaldır ve laptopla birlikte gelen cd den ekran kartını yükle öyle bir dene

Kişiselleştirme

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Alternatif header

Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

Köşe Yuvarlama Kontrolü

Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri