Mahkeme işlerinden anlıyanlar bakabilirmi ?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

youtub60

Kayıtlı Üye
Noterde imzalı kağıdın hükümlülüğünün ne derece geçerli olduğunu bilenler varmı acaba ?

Dayımızın elinde bir kağıt var ve bu kağıt noterde imzalanmış fakat tapuda üstüne gözükmüyor arazi,şimdi mevzu şu 3 ay önce vefat eden birisinin imzası olduğunu idda ediyor ve bu imzanın ne derece hukümlülüğü var.
Şuan devlettin yol geçmesi için köyde bir araziden bi tarlayı satın alıcakmış devlet ve varisleri olarak 6 kardeşi zorunlu çağırıyor.yoksa dava açarız şeklinde.(Mecbur gidecek bu 6 kişi varisleri ve kocası bunların ne derece hak sahibi olduğunu merak ediyorum

Vefat eden kişi:
Bu noterde sadece Okuma yazmasını bilmediği halde imza atılmış kağıdın tam içeriğini bilmiyorum.Ben mal istemiyorum diyerek imza atmış.

Bu dayımız o mahkemede bu vefat eden kişinin imzalı kağıdını sunarsa satış yapılacak mahkemede ne denli hükümlülüğü olur bu kağıdın sadece onu merak ediyorum.

Son düzenleme:
Kağıt dediğiniz noter onaylı sözleşme midir sözleşmenin içeriği nedir kat karşlığı mi verildi? Noterden mülk satışı yapılmaz varislerini ilgilendirir. Detaylı yazarsanız daha iyi bilenler vardır forumda

Kağıt dediğiniz noter onaylı sözleşme midir sözleşmenin içeriği nedir kat karşlığı mi verildi? Noterden mülk satışı yapılmaz varislerini ilgilendirir. Detaylı yazarsanız daha iyi bilenler vardır forumda

mülk satışı değil hocam sadece ben mal istemiyorm demiş anneannem fakat okuma yazması yok. yani gasp gibi birşey.

Hocam noterden imzalanan kağıtlar kişi vefat edince hükmünü yitirir diye biliyorum

Hocam noterden imzalanan kağıtlar kişi vefat edince hükmünü yitirir diye biliyorum

mantıken öyle olması gerekiyor dimi hocam çunki varisleri niye çağırsın devlet yitirmese noterde imza atmış sonuçta gerçi tapuyu üstüne almamış dayı bu imza 2-3 senelik imza bide geçerliliğini kaybetmezmi acaba net birşey diyebilen varmı acaba

hocam bir tanidigimin başına geldi. Dava açın okuma yazmasi yoktu diye. % 90 kazanirsiniz. Maldan feragat etmez yoksa.Sen bi avukata git detayli bilgiyi ancak onlar verir.

Mirastan Feragat Sözleşmesinin Şekli

Miras sözleşmelerinin geçerli olması için resmi vasiyetname şeklinde düzenlenmesi gerekir. Sözleşmenin tarafları, arzularını resmi memura aynı zamanda bildirirler ve düzenlenen sözleşmeyi memurun ve iki tanığın önünde imzalarlar. Mirastan feragat sözleşmesi de olumsuz miras sözleşmesi kabul edildiğinden söz konusu geçerlilik şartlarını taşımalıdır. Resmi memur sulh hâkimi, noter veya kanunla kendisine bu yetki verilmiş başka kişiler olabilir. Tanıklar da sözleşmeye şahit olduklarına dair imza atarlar. Kanun lafzında resmi vasiyetname şeklinde düzenleneceği belirtilen mirastan feragat sözleşmesi, resmi vasiyetnameden farklılık arz eder. Feragat sözleşmesinde her iki taraf da aynı anda resmi memur huzurunda iradelerini açıklamaktadır. Resmi memur iradeleri yazıya döker ve irade beyanlarını okumaları için taraflara verir. Taraflar sözleşmeyi tanık önünde okuyup iradelerine uygun bulduklarını beyan eder ve imzalar. Tanıklar da şerh verip sözleşmeyi imzalar.

Mirastan feragat sözleşmesinin yapılmasıyla feragat eden mirasçılık sıfatını kazanamaz. Böylece miras hukukundan doğan haklar kaybedilmiş olur.
(ALINTI)

Mirastan Feragat Sözleşmesinin Şekli

Miras sözleşmelerinin geçerli olması için resmi vasiyetname şeklinde düzenlenmesi gerekir. Sözleşmenin tarafları, arzularını resmi memura aynı zamanda bildirirler ve düzenlenen sözleşmeyi memurun ve iki tanığın önünde imzalarlar. Mirastan feragat sözleşmesi de olumsuz miras sözleşmesi kabul edildiğinden söz konusu geçerlilik şartlarını taşımalıdır. Resmi memur sulh hâkimi, noter veya kanunla kendisine bu yetki verilmiş başka kişiler olabilir. Tanıklar da sözleşmeye şahit olduklarına dair imza atarlar. Kanun lafzında resmi vasiyetname şeklinde düzenleneceği belirtilen mirastan feragat sözleşmesi, resmi vasiyetnameden farklılık arz eder. Feragat sözleşmesinde her iki taraf da aynı anda resmi memur huzurunda iradelerini açıklamaktadır. Resmi memur iradeleri yazıya döker ve irade beyanlarını okumaları için taraflara verir. Taraflar sözleşmeyi tanık önünde okuyup iradelerine uygun bulduklarını beyan eder ve imzalar. Tanıklar da şerh verip sözleşmeyi imzalar.

Mirastan feragat sözleşmesinin yapılmasıyla feragat eden mirasçılık sıfatını kazanamaz. Böylece miras hukukundan doğan haklar kaybedilmiş olur.
(ALINTI)

yani hak sahibi olunamaz diyorsun 6 varis ? (peki neden mahkemeye çağırdılar imza almak için tapuda dayının üstüne gözükmüyor arazi.

yani hak sahibi olunamaz diyorsun 6 varis ? (peki neden mahkemeye çağırdılar imza almak için tapuda dayının üstüne gözükmüyor arazi.

Hocam olayı tam olarak anlayamadım arazi anneannenize ve çocuklara dededen mi kaldı ? Eğer bu şekildeyse anneanneniz mirastan karşılıksız şekilde feragat etmiş bu durumda miras kardeşler arasında paylaştırılmış demektir. Okuma-yazma bilmemesi durumu karıştırıyor bu durum feragat sözleşmesinin iptaline neden olabilir ki bu durumda da anneanne öldüğü için tüm miras yine kardeşlerde toplanır. Olayı tam olarak yazarsanız yardımcı olmaya çalışırım.

Hocam olayı tam olarak anlayamadım arazi anneannenize ve çocuklara dededen mi kaldı ? Eğer bu şekildeyse anneanneniz mirastan karşılıksız şekilde feragat etmiş bu durumda miras kardeşler arasında paylaştırılmış demektir. Okuma-yazma bilmemesi durumu karıştırıyor bu durum feragat sözleşmesinin iptaline neden olabilir ki bu durumda da anneanne öldüğü için tüm miras yine kardeşlerde toplanır. Olayı tam olarak yazarsanız yardımcı olmaya çalışırım.

Hocam dayı 2-3 sene önce herkezden büyük dedenin üstüne olan arazileri almak için imza almış.
Ama tapuda kendi üstüne geçirmemiş ve şimdi satış için varisleri çağırıyolar.
Ve 2-3 sene önce okuma yazma bilmesede dedemle birlikte gidip imza atmış nenem fakat şöyle birşey var tapu dayının üstünde gözükmüyor bu kağıt nası geçerli olacak bi imza atan kişi vefat etti yani o kağıdın geçirli olması için varislerinin imzası gerekmezmi ?

Mirasçıların mirastan feragat etmeleri için miras bırakan ile noter huzurunda feragat sözleşmesi yapmaları gerekir. Feragat, tüm kardeşler ve nene tarafından, dede sağ iken yapılmış olsaydı arazinin muhakkak dayıya kalması gerekirdi. Anladığım kadarıyla feragat işlemini sadece neneniz yapmış ve miras çocuklara kalmış bu durumda doğal olarak 6 kardeşinde mirasta payı bulunur.Satış için 6 kardeşin imzası bu yüzden gerekiyor arazi üstünde elbirliği halinde malik kabul ediliyorlar.
Eğer olay böyleyse nenenin başka mirasçısı olmadığından ve öldüğünden yaptığı sözleşmenin önemi kalmamıştır çünkü nenenin yaptığı feragat geçersiz olup mirastan pay almış olsa dahi onun payı da ölünce kardeşlere geçecekti.

*Olaydan anladığım kadarıyla, hukuk fakültesi öğrencisi olarak bu yorumu yapabiliyorum ancak muhakkak miras işleri ile uğraşan bir avukata danışmanız sizin yararınıza olur.

Yanlış yönlendirmiş olmayayım fakat ölüm olayı madde olarak koyuluyor diye biliyorum. Taraflardan birinin ölümüne kadar geçerli ölümünden sonrada geçerli gibi...

Yanlış yönlendirmiş olmayayım fakat ölüm olayı madde olarak koyuluyor diye biliyorum. Taraflardan birinin ölümüne kadar geçerli ölümünden sonrada geçerli gibi...

aynen hocam öyle bir olayda duydum karışık işler neyse bakıp görücez herkezden allah razı olsun.[iyi akşamlar]

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Kişiselleştirme

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Alternatif header

Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

Köşe Yuvarlama Kontrolü

Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri