#Pinterest Tek Konuda

Android Türkiyem

Kayıtlı Üye
Pinterest-PNG-Pic.png

Merhaba arkadaşlar son zamanlarda en populer hastag "#PİNTEREST" bu konuda çok aşırı fazla soru soruluyor R10'da AlperA çok güzel başlıklarla konuyu açıklamış sizler için tüm konuları tek konuya toplayıp paylaşıyorum. İçimizdeki birçok arkadaşa faydalı olacaktır. @AlperA arkadaşımızın ellerine sağlık diyorum. :)

Konunun Altında Kaynak linklerini paylaştım Ayrıca oradan erişim sağlayabilirsiniz vesselam.

Selamlar arkadaşlar, :)

Sitelere içerik girerken doğru içeriğin seçilmesi kuşkusuz önemli. Bunlardan biri de paylaşımın yapıldığı / içeriğin girildiği dönemle ilgili paylaşımların önemi. Şu an gündemde olan konular ile gelecek gün ve aylarda nelerin popüler olduğunun bilinmesi, nelerin ilgi göreceğinin tespiti, ister istemez zaman alan ve planlanması gereken önemli noktalar. "Zamana uygun paylaşımlar"'ın en büyük artısı ise, sitenize sürekli yani yılın her döneminde hit getirmesi, zira bu paylaşımlar güncelliğini dönemsel olarak yitirse de her sene tekrar tekrar ziyaretçileri çekmeye devam eder.

Özellikle pinterestte bu paylaşımlar hersene bir önceki seneye göre daha fazla hareketlenir ve tekrarlanır. Bu tarz bir çalışma hazırlayarak, "Facebook erisimlerinizi dogal yoldan arttirmanin 5 yolu" ismli makalede belirtmiş olduğum "evergreen content" diye tabir ettiğimiz hiç modası geçmeyen içerik gibi etki oluşturularak, konu konu değerlendirildiğinde dönemsel olarak etkinliğini kaybeden makalelerden oluşan, fakat her döneme hitap eden makaleler topluluğundan oluşan; yani tek tek makalelerde ever green olmayıp, sitedeki içeriklerin yılın her dönemine hitap eden içerikler olduğundan "ever green" bir website ve pinterest hesabına sahip olmanız, yılın her döneminde bir konudan gelen hitlerin azalırken diğer konudan gelen hitlerin artmasını sağlayacaktır. Yani bu aykı konu önemini yitirirken, bir sonraki aydaki populer konu yukselir, o önemini kaybedersen gelecek aydaki konular çıkışa geçer. Bu inişler ve çıkışlar sene boyunca devam ettiğinde, 12 ay boyunca sürekli dengede olan bir pinterest hesabı, bir site ve haliyle hitlerde süreklilik sağlanmış olur. Aşağıda paylaştığım yılın 12 ayı içinde neler popüler (paylaşılması gereken pin konuları), neler yükselişte (gelecek aylarda popüler olacak konular) ve diğerlerine göre es geçilmemesinde fayda olan konuları paylaştım. Bunları dikkate alarak içerik oluşturma, özellikle pinterest paylaşımları yapma, ciddi anlamda fayda sağlayacaktır ve umarım az da olsa "ne konuda çalışma yapmalı" sorusunun cevabı olacaktır :)

A7gb4z.png

0nLZvR.png

4r8n7p.png

JA6GRW.png

OABlYz.png

z5YD8O.png

Arkadaslar herkese iyi pazarlar,

Uzun zamandir, zamana yaygin olarak bir cok soru geldi farkli arkadaslarimizdan "ne tur bir site acayim, kategorisi ne olmali, en cok ilgi goren siteler hangisi" gibi ve ayni zamanda bir de kazanclarla, yani reklamlarin tiklanmalariyla ilgili sorular var "neden az tiklaniyor, tiklamayi nasil arttirabilirim, nerde sorun var acaba" gibi... Bu ikisini tek makalede, birbirine baglantili sekilde nacizane fikir verme anlaminda aciklamaya ve bir kac oneri vermeye calisacagim.

Kutuphanemiz mi var yoksa kitapci miyiz?
Oncelikle acacaginiz site icin kendinize su soruyu sormanizda fayda var: Gelen kisilere bilgi vericem ve herhangi bir beklentim yok mu, yoksa gelen kisiye ben bilgiyi satacagim boylelikle gelir edecegim; oncelikle buna karar verilmesi gerekiyor. eger kutuphaneci iseniz, insanlarin size gelip orda saatler gecirmesi ve bilgi alip cikmsi, zaten amacinizdir, neden kitap satin almadi demezsiniz. Fakat kitapci iseniz, kisilerin size gelip vakit gecirmesi, bilgi toplamasi guzeldir fakat sonunda cikarken kitap satin almadiktan sonra size pek bir faydasi yoktur (tabi ki baskalarina oneririrler, ya da ilerde kitap icin size gelirler fakat o an size kazanc getirmemistir o musteri)

Onlarca yapilan seo calismalari, cogu zaman ziyaretciyi siteye cekebilmek icindir. Siralamada belirli bir yere getirdigimiz siteye, bir o kadar ziyaretci gelmesini saglamak esas amactir. Fakat benim esas anlatacagim konu: Ziyaretci oyle ya da boyle sitemden cikacak ve gidecek... Ama nasil?

Iste burada iki cesit cikis vardir. Birincisi tarayiciyi kapatip cikmak (istemedigimiz) , ikincisi ise alakali reklami tiklayarak cikmak (tercihimiz, cunku kazanci bu getirir. Asagidaki ilk resim, aslinda kazancin neden dusuk oldugunu, ikinci resim ise durum sartlari degismeden, kazanci elde etmeyi, yani esas hedeflememiz gereken ziyaretci cikisini gosteriyor. Dedigim gibi, Seo uzmanlarinin isi siteye girisi arttirmak, ama site sahibi olarak benim amacim ve ilglendigim konu, ziyaretcinin nasil cikis yaptigi.

Az tik alip, az kazanc elde edilmesinin akis sekli
vpbzbv.png

Bize kazanc getirecek ve aslinda olmasi gereken ve hedefimiz
pW04W0.png

Ne tur bir site acmaliyim?
Simdi, oncelikle hedef dedigimiz gibi ziyaretcinin sitemize geldikten sonra ne sekilde ayrilacagini belirlememiz. Tam bu noktada sitemizin kategorisi cok buyuk rol oynuyor.

Hepimizin cokca yaptigi bir hata, sitemizi ziyaretciye son durak haline getirmemiz. Peki bu ne demek? sitemize gelen ziyaretciyi sitemizden gondermeye korkariz, hep sitemizde kalmasi bize o kadar iyidi gibi dusunuruz. Fakat bizlerin sitesi aslinda bir koprudur. Yani biz eger kazanc elde etmek istiyorsak, ziyaretci ile urunun (yani reklamdaki herhangi birsey olabilir, illa fiziksel birsey olmasi gerekmiyor) arasindaki bag olmamiz gerekiyor.

Yani baska bir deyisle, sitemiz bizim tezgahimiz, dukkanimiz, marketimiz.. Yani urun depomuz degil, urun depodan satilmaz, urunu satmaniz icin magaza acarsiniz ve orda sergilersiniz. Haliyle bizler de, oyle sitelere sahip olmaliyiz ki kazanc elde edebilmek icin, sitemiz son durak degil ara kopru olmali. Cunku son durak olursa, ilk resimdeki gibi ziyaretci gelmis, kutuphanedeki gibi kitabini okuyup bilgiyi alip cikmistir tarayiciyi kapatarak.

Fakat sitemizi kopru olarak kurarsak, yani konu secimimizi o sekilde yaparsak, zaten zamani geldiginde, eninde sonunda, kacinilmaz sekilde sitemizden cikip gidecek olan musteriyi, tarayiciyi kapatarak degil, reklama tiklayarak bir nevi "yonlendirme" yaparak sitemizden cikmasini saglariz ve bu da haliyle bize kazanc olarak doner.

Peki genel anlamda bu sitelerin yapisi ne tarz olmali diye sorulacak olursa, sitenize gelen ziyaretciye su tarz icerik sunabileceginiz her konu buna musaittir:

• Baslik, aranan soruya "cevabi burda" desin.
  • Icerik, bir kac karsilama cumlesine sahip olsun ki kullanici "evet, cevap burda buyuk ihtimal" hissini alsin.
  • Sonlara dogru lafi cok uzatmadan, gelecek sorulara cevaben hazirladiginiz iceriginiz esas konuya gelsin.
  • Kapanis olarak, mutlaka reklaminin cikma olasiligi olan marka/urun isimi kullanip, kullaniciya tavsiye vererek, adsense ya da affiliate linkini, kazanc amacli degil, bilgi verme amacli, kullaniciya sunun, yani sitenizden cikisi [X]'e basarak degil, linke tiklayarak yapmasini saglayin. (gerci affiliate sitemleri turkce sitelerde pek islemiyor ama, yabanci sitelerde bunun bir kac yolu var. ingilizce bir sitede, makale icindeki reklam yerlesim imkanlari ve adsense'e ek/alternatif kazanc yontemlerine burada kisaca degindim.)

Tabi tekrar soyluyorum, ozellikle konu seciminiz, bu sablona uyabilecek bir konu olmasi onemli. Yani daha sitenizi acmadan, kendinize su sorulari mutlaka sorun:

• Ziyaretci geldiginde makalede ne goremek isteyecek?
  • Girecegim makaleler ne tarz oalcak ve bu makalerden ziyaretci ne almak isteyecek?
  • Ziyaretci sitemden cikarken bilgiyi alip isini bitirip cikacak mi yoksa burdan onu yonlendirebilir miyim?

Bu sorular ile kendinize, o sektorun size kazanc getirip getiremeyecegini, kisa ve oz olarak, "Bu sektor, sitemi son duraga mi cevirir, yoksa bir kopru olarak mi kullanilmasini saglar? Gelen kisiyi yonlendirme imkanim olacak mi? Konum buna musait mi?" sorularini sorup, baslangic adimini attiginizda, goreceksiniz ki tik miktari da artacak, kazanc ta artacaktir.

Pazar gunu nacizane uc bes satir karalamak istedim, insallah az cok faydali olur. Herkese iyi calismalar.:)

Acikcais amerikali ne arar, oyle bir sektor secmeli ki kazandirsin diye arkadaslar su an bu sektore hic girmesin. Cunku ciddi anlamda yolun daha cok cok basindasiniz. Yani bu is sonrasinda 10 makale girip siteye googledan hit beklemeye gidecek, hit gelmiyor deyince basarisizlik gibi algilanip moral bozuklugu olacak, akabinde makale host domain vb icin harcanan paralar bosuna masraf etmis olursunuz, haybeye masraf yapmayin, paraniz cebinizde dursun.

Bu sektore girmek icin ingilizce falan sart degil, [MENTION=5559]SABOCES[/MENTION]'in soyledigi gibi Turkce sitesi olan arkadaslar oturup makale yazmiyor aksama kadar (ben soylemek istemedim bunu yanlis anlasilma olmasin diye ama konusu acilmisken artik soslememde bir sakinca yok). Cogu arkadas bu yanlisi yapiyor. Turkce sitelerin ve ingilizce (daha dogrusu yabanci dildeki sitelerin) artilarini eksilerini oturup dusunmek lazim. Sadece ingilzice bilmek yetseydi, her anadili ingilizce olan kisinin ingilice sitesi olurdu ki, keza onlar yazardi kendi makalelerini. Fakat piyasa hic te oyle degil.

Ote yandan mutlaka herkes para kazanma ve buyuk olmak ister dogru mu? Simdi enine boyuna goz onune getirin, ingilizcesini birakin turkcesini ele alin. Bana bir tane site gosterin ki,turkiyenin sayili buyuk sitelerinden ya da cok populer bir site, ve sitede yazar yok sadece makaleleri site sahibi yaziyor?

Boyle bir dunya yok arkadaslar, eger birsey yapilacaksa bunu ekip ile halletmeniz gerekiyor. Site aciyorsunuz diye kac kere icanna basvuru yapip kendi domaininizi urettiniz, kac kere blog scripti yazdiniz wordpress yerine kullanmak uzere, kac kere evinize server kurdunuz bi host firmasindan almamak icin, ya da kac tane tema yazdiniz gidip hazir tema kullanmamak icin de makaleleri kendiniz hazirlayacaksiniz? Tamam elbette hazirlanir ama o zaman kazanc beklemenin pek anlami yok. Dogruya dogru.

Ote yandan diger avantaj iise yabanci sitelerin, kisielre ulasma imkaniniz cok. Turkiyede facebook twitterla arada slklsmis durumdayken, yabanci sitelerde facebook,twitter,stumbleupon,pinterest vb dunyalarca sey var. Hatta o kadar paylasilacak yer var ki, addthis diye bir servis cikiyor. allah askina su asagidaki servislerde turkce bir icerik hangilerinde paylasilir bana biri soylesin?

addthis_more.png

Simdi deniliyor ki rekabet zor rekabet zor, rekabet zor degil abi ugrasmak zor geliyor. ben mayis ayinda bi konu icerisinde pinterestten bahsetmistim, beni orda 5-10 kisi ciddi ciddi dinledi hepsinin simdi 15-20 binlik pinterest hesaplari var, ne adsensesi kaldi ne bise, email marketin affiliate, nerelerden neler ile is yapiyorlar. ama ben bunlarin cogunu da soylememistim. sadece bri kapi actim nacizane fikri vererek, zamanla gelen gelismelere gore kendielri yollarini ayarladilar.

Velasil kelam, rekabet yok mu Turkce de? Var tabi ki. turkiyeye internet yeni gelmedi 30 yildir var, hic oyle rekabet falan az da degi lkisme kusura bakmasin.

Ayirt edilmeyen nokta su, kimse kimseye milyoner olursun garantisi vermeez zaten. Bizim bahsettigimiz hit araligi 100-250-500-1000. Bu araliktahki hit hem Turkce hem ingilizce icin elde edilir. ama Turkcede 5000 hitte kazanamdigini ingilizce sana 200-300 hitte fazla fazla kazandiriyor. ama hit nerden gelicek? Turkce sitene hit nerden gelecekse, ingilizcene hem ordan hem yukarda paylastigim resimden gelicek. allah askina kac kisi turkiyede email marketing kullaniyor? Simdi diyenelr vardir "yaa email marketingle ne kaanilir, ya da basarili olunur mu?" olunmazmi abi, adamlar bunun uzerine firmalar aciyorlar, demekki bir hareket var orda.

Sen email marketign yapma, 10 makale gir, sosyalmedyan sifir, googledan hti gelsin. Kimse baslamasin bu sekilde abi, ciddi soyluyorum paraniza yazik edersiniz. emek emek emek... bunun baska bir izahi yok.

Ote yandan bir de yabanci kafasindan dusunmek gerekiyor. sen turkiyede bir makaleye "son yillardaki dekorasyon alanindaki gelismeler sayesinde, evlerimiz artik muazzam...." diye baslaman gerekirken, ingilizce sitede "evini cilginca dosemeyi ister misin? o zaman bu yazimizda tam san gore birseyelr var..." gibi hitap skeilleri kullanmalisiniz. Bunu da haliyle yabanci biri gibi dusunen birileri yapabilir.

ingiltereye hitap ediyorsan baska, amerikaya hitap ediyorsan baska, avustralyaya hitap ediyorsan baska bir hitap seklin olmasi gerekiyor. Makalelerin seo acisindan keyword bazli ise "car insurance" daha cok aranan birsey gibi gorundugu halde "auto insurance" kelimesini de katmalisin makaleye. iki ulkeye hitap ediyorsan ayni makalede asansor kelimesi icin hem "elevator" hem "lift" kullanmalisin. bunlar ince noktalar.

Velasil kelam, bu ise girmeden once ince detaylarin arastirilmasi, sorulmasi, beyin firtinasi yapilmasi gerekiyor. rakipler nasil, yabancilar nasil hitaptan hoslaniyor vb onemli. 10 makale paylasacagina sienden 8 makale paylas, 2 makaleyi pdf seklinde free ebook diye dagit, daha cok hit alirsin.

Oyle spinnerle falan da baslayacaksaniz, domaini alin ucretsiz host ya da blogspot kullanin, paraniz gitmesin bari. yil olmus 2015 hala spinnerle para kazanilmaya calisiyor, sonra adsense niye banladi. 1 tane site yok googlein tepesinde otoriter ve iyi denilebilecek spinli site, bana bi tane gosteremezsiniz. Emek vermeyecek kisi ciddi hic baslamasin, yazik etmeyin masraf etmeyin. Bedava peynir sadece fare kapaninda olur arkadaslar.

> ayni hitle daha cok kazanirsin,
> kazancin ayni ise, kesinlikle daha az hit aliyorsundur , yani yetiyordur.

Hic alakasi yok..

>Turkce sitelerin icin facebook twitterdan baska hicbir yerde kisilere ulasamazken, max. 100 milyon bir kitleye hitap ederken, ingilizce sitelerde daha adini bile duymadigimiz onalrca sosyal medya mercii var ki, fb twitter harici pinterest, reddit, whearthit vb. daha bir cok sayilabilecek sosyal medya var isin basinda gelen.
CMOCuQP.png
Bunlarin kactanesi Turkce sitelerde kullaniliyor, tartisilir.

>Turkce siten icin google ve yandex varken, yabanci sitelerin icin bing,yahoo,ask,aol vb. bir suru arama motoru var.

>Turkce siten icin adsenseten baska 1 tane bile alternatifin yokken (ki turkce tbmler belli), ingilizce icin hic olmazsa 100000 tiklamaya reklamstore vb. gibi 2 kurus veren firmalardan ziyade, yine de kazandiran firmalar var bir suru.

>Turkce site icin tik basi reklamdan baska imkanin yokken, ingilizceler icin tatmin edici CPM odeme yapan, CPA sistemleri gibi ya da CJ gibi affiliate sistemelri var.

>Turkce sitelerden urun satisinda insanlar aff. linkinin sonundaki rakamlari silerken sen kazanmayasin diye, insanalr ingilizce sitelerde amazon ebay gibi sitelerden bir cok urun satisi sayesidne sana kazandiriryorlar.

>Turkce sitelerde ebooktur, newsletterdir daha milletin haberi yokken, olanlar da( %1i belki o emaileri acarken = bir oyun firmasinda, berlinde, Turkiye yetkislisi olarak gorevliyim ordan biliyorum) , yabancilar ebooklar vasitasi ile sitelerine binlerce hit alirken ,newsleter sayesinde kendilerine bir de market olusturuyor.

>Googleda turkce birsey aramak icin Turk olmak gerekirken (ki wikipedia bakin bakalim kac tane turkce guzel aciklama var), insanin geldigi ulke farketmeden milyarlarca insan ingilizce ariyor iceriklerini (ki pazarin buyuklugu geldigi ulkeden ziyade, ingilizcenin global olmasi onemli)

Ve butun bunlar varken ""çünkü türkçede 10 rakibiniz varsa ingilizcede 100 rakibiniz var."" denilmesi cok cok yanlis bir dusunce, kusura bakmayin.

"""Arkadaş güzel bir paylaşım yapmış sağolsun herkes adsense odaklanmış konu 12.sayfaya gelmiş. Arkadaş içerik dili olarak ingilizceyi seçmiş yapabilmiş kazanmış maşallah ama herşey adsense değil bunu da göstermek adına sağlık sektörü üzerine sitem var ve bu konuda çalışmalar ile doktorlardan özel sağlık merkezlerinden reklam alıyorum ve sadece bunlar ile bile aylık 1-2 bin tl kazanç sağlanabiliyor ufkunuzu genişletmek adına paylaşmak istedim. hayırlı bol kazançlar herkese.""""

Dogru bir nokta. Genelde turkce sitelerde sadece adsense / sabit reklam ikilisi arasinda kazanc elde edilirken, 3. alternatif pek bulunamiyor. Fakat yabanci siteler, adsense, sabit rekla, affiliate dedigimiz amazon,ebay,CJ vb. siteler, buna ek olarak link kisaltma servisleri olsun, CPA servisleri olsun, PPV seklinde odeme yapan firmalar olsun; hemen hemen her turlu reklam aginda yuksek kazanclar mumkun, cunku hedef kitlesi bir o kadar buyuk.

Ben cogunlukla , sizin de dediginiz gibi, adsenseden ziyade affiliate olsun, PPV olsun, link kisaltma servisleri olsun beraber kullanilmasini oneriyorum. Ornek olarak bir postu ele alalim.

Bir baslik, icerik (yazi+resim) den olusan bir icerigimiz var. Kullanilabilecek alanlar:

-Makaleye girerken 1 kez layer reklam acilmasi
-Resim uzerine reklam veren firmalar
-Yazi icerisine link reklami veren firmalar
-Yazinin icerisinde adsense / diger banner reklamlar
-Yazinin altina affiliate sitesindeki urunun, makale icinde anlatilan urunun linki
-Bu linki, link kisaltma servisleri ile kisaltmak
-Bununla beraber yazinin sonuna subscribe kutusu koyup, email marketing ile kazanmak
-Sidebara 1 adet PPV banner koymak

Yani aslinda baktigimizda, yabanci bir sitede adsenseden kazanildigi kadar, bir o kadar da cogu kisinin belki de gormezden geldigi bu saydigim yontemler mevcut ve hakikaten cogu yabanci siteye bakin, (arti yabanci kisilerin calismalarina) eger kazanc saglanmayacak olsa, bu yukarda saydigim yontemler zaten ortaya cikmazdi.

Velasil kelam, dediginiz gibi, adsense harici o kadar yontem var ki, hatta cogu kisi adsenseden daha cok verim bile aliyor bu yontemlerle.. Yani adsenseden aslinda ek gelir elde ediyor, ana geliri degil.

Bol kazanclar herkese tekrardan, konu sahibi arkadasa da nice evler nasip olsur insallah.

Arkadaslar merhabalar,

Uzun zamandir bir cok arkadasimiz ozel mesaj yoluyla bu bahsedecegim konu hakkinda cesitle sorula yonelttiler, hepsine elimden geldigince fikir verme amaciyle paylasimlarda bulundum. Dogrusuyla yanlisiyla, kendi gozlemlerimi aktardigim, ozellikle "hangi kategori?" sorusundan sonra gelen, "peki kategori belli, ama simdi? keywordler, basliklar, konular..." gibi sorular icin ufakta olsa bir kac fikir vermek istiyorum.

Her ne kadar bir kategoriyi belirmis olsak ta, o kategoride de cok fazla konu bulmak mumkundur, aslinda bir nevi hala cok cok genis bir alandayizdir; hala tam olarak kategorimiz belli olsa bile, iceriklerimizin tam ne ve nasil olacagi belli degildir. Genelde makale alan arkadaslar "hocam siz bunlari kafaniza gore ayarlarsiniz" diyorlar fakat siteleri bilmedigim icin yine "ne yazilirsa yazilsin, sonucta makale" mantigini bir nevi kenara koymak, bununla beraber hazirlanacak iceriklerin sizlere maksimum fayda saglamasini amaclamak gerekir, hal boyle olunca her icerik ureten kisi bunlari tam sizin istediginiz gibi planlayamayabilir, ya da planladiklari sizler icin pek faydali olmayabilir ya da hosunuza gitmeyebilir. Bunun icin, sitenize gireceginiz icerikleri sizlerin belirlemesi onemlidir, cunku sitenizin hangi dogrultuda ilerleyecegi sizlere baglidir tamamen. Bunun icin makale basliklarinizi / konularinizi belirleyen , benim gozlemledigim 4 farkli tarzdan bahsetmek istiyorum, az da olsa iceriklerinizi belirli bir cerceve arasinda planlaabileceksiniz. kendinize ornek basliklar belirlemek icin de nerelere bakip ornek alabileceginizi asagida anlatmaya calistim.

-Bilgi verici konular (aranacak yerler wikihow, about.com gibi siteler)
> Bu konular genelde kullaniciya bilgiler verir ve kullanicinin bir nevi konulara bilgi bazinda hakim olmasini amaclar, sitenizin icerigini zenginlestirmek ve keyword odakli makaleler ile google bazli seo icin kullanislidirlar, guncellik istemez ve her zaman bilgi degerini korur.

-Guncel haber bazli konular (kategorinizdeki google news / yandex news benzeri siteler)
> Sitenizde, guncel yani en son trendlerle ilgili haber niteligi tasiyabilecek ya da kullaniciya su anki durumdan bahsetmenizi gerektirecek konulariniz var ise, bu tarz haber bazli konular, sitenizin googleda belirli donemlerde (o konunun populer oldugu zamanda) ustlerde dinamik olarak cikmasini ve donemsel sekilde hit almanizi saglar. Ornek olarak yeni nesil ev aletleri, modern tasarimlar, trend kiyafetler ya da yilbasi zamani yilbasi ile ilgili, yaz mevsiminde yaza ozgun icerikler vb. Boyle icerikler sosyal medyada fazlasiyla paylasim alip, her sene donemsel zamanlarda surekli hit artisi saglar. Her bir zaman dilimiyle ilgili makaleler, bir donem biterken diger donem acildigindan dolayi sitenize ufak inis ve cikislar olmasina ragmen surekli guncel hit saglar.

-Soru-cevap konulari (forum tarzi siteler ya da bol bol yorum alan , alanindaki lider siteler)
> Makalelerde yabancilarin en cok arama yaptigi tarzlardan birisidir, bir nevi bilgi verici konular kategorie de girer fakat bu, genel anlamda bilgi almak isteyen kisiler yerine, sadece sorusunun cevabini isteyen kisileri hedefleyen makale tipidir. 100-150 kelmelik kisa makalele kullaniciyi hem slkmaz hem sitenin akilda kaliciligi konusunda ciddi anlamda buyuk rol oynar. Cunku kisi sitenizi belki hatirlamaz ama “soyle aramistim ve sonuclarda cikmisti site” diyerek tekrar arama yapar ve arama sonuclarinda ikinci kez sitenize geldiginde mutlaka domain isminize dikakt edecektir. Free ebook paylasimi icin ideal olup, konu sorununda amazon gibi sitelerden affiliate ile urun satislarinda cok etkilidir. (ornegin, sivilcelerden 2 hafada nasil kurtulurum? gibi..)

-Top xx/how-to/DIY seklindeki konular (buzfeedn, onedio tarzi siteler)
> Genelde vakit gecirmek icin sitlre giren kisileri hedefler. Makale baslarinda konuyu ozetleyen 150-200 kelimelik makaleler fazla fazla bilgi verecektir, ve makaleleri bol resimler ile suslemekte fayda var, zira kullaniciyi sitede uzun sure gecirmesini saglar. Sosyal medyada paylasim almalari cok muhtemeldir. Makalelerin arasina ya da en sonuna resimleri koymak en ideal olanidir.

Genel itibari ile bu kategorileri belirlediginizde sonraki soru:
Peki basliklar nasil olmali?
Bunu daha cok makaleyi hazirlayan kisi, o an arastirma yaparken karar verir ve anlik google degisimleri ve o anlik trendlere gore makale basliklari degistigi gibi, genede yukardaki kategorilerde hizmet veren sitelerin incelenmesi, baslikalrin ne tarz olmasi konusunda site sahibine bilgi verir. o yuzden sizlere onerim yukaridaki 4 kategoride, hazirlayacaginiz icerigi belirledikten sonra, basliklar icin mutlaka rakip sitelere goz atmanizda ve fikri toplamanzda fayda var.

Peki rakip siteler nasil bulunur?
Bu konuda en cok kullandigim sistem alexa. Alexada kategrielre gore dunyada/ilkelerde en populer siteleri gorebilirsiniz. Konunuzla ilgili sitelere gittiginizde, son 15-20 yaziyi incelemeniz, size konunuz hakkinda az cok ne tur baslikalrin populer oldugu konusunda bilgi verecektir.

Umarim az cok farkli ve temel olarak farkli tarzdaki makalelerin ne tur etkielri olabilecegi, ayrica kategorinizle ilgili ne tur makaleler girilebilecegi sitelere, bununla beraber basliklarin belirlemede ornek alinacak sitelerin olmasi konusunda nacizane faydali olacaktir. Bunlarla berabder asagidaki konularda farkli basliklar altinda yazdiklarimi da incelemeniz, nacizane katki saglayacaktir diye dusunuyorum. Herkese iyi calismalar

Bir cok arkadastan uzun suredir makalehazirlamadigim, ozellikel pinterest konusunda makaleler yayinlamamin iyi olacagini belirten mesajlar aliyorum, bu anlamda ufak ufak pinterestle ilgili makaleler paylasmanin iyi olacagini dusundum. :)

1) Takipci sayinizi arttirin

- Her zaman fazla takipci fazla hit demek degildir. takipcilerinizin, sizin nichenize olan ilgisi, kategorinize olan ilgisi, ayrica kisilerin aktifligi bu konuda cok onemli rol oynuyor. 10.000 takipcili fakat, hayvan kategorisine ilgili kisiler, moda sitesi olan bir pinterest hesabina , 100 takipcisi olup, hepsi modayla ilgili olan bir hesaba gore daha az hit getirir. Bu yuzdendir ki, takipcilerinizin hem aktifligi hem de alaniniza olan ilgisi cok onemli. Peki bu takipcileri nerden bulabilirsiniz? cevap: pinalerts.com

Siteye uye oldugunuzda, size hangi sitenin takip edilmesini istediginizi sorar ve siz kategorinize ait sitelerin adreslerini girersiniz. ornek veriyorum, dekorasyon siteniz var ve rakip sitelerinzi belli homedit.com, home-designing.com vb. buyuk siteler. Bu sitelerin domainlerini girerek, o sitelerden pinlenen iceriklerin kimin tarafindan ve ne zaman pinlendigini belirten gunluk/haftalik/aylik emailler alirsiniz. boylece hangi icerik populer ve aktif ayni zamanda da dekorasyona ilgili kisiler kimler ogrenebilir, hem icerigi repin yapar, he mde kisielri takip edebilirsiniz. Boylelikle, iceriginzi populer mi degil mi, ayrica takip ettiginiz kisi aktif mi degil mi, konunuzla ilgili mi degil mi gibi "piyango" sorular geride kalmis olur. haliyle kisielr de %90 oraninda sizi takip edecekelrdir. Alacaginiz mail ise su sekilde olacaktir.(Ornegin be nmoda kategorisindeki bir sitem icin, polyvore sitesinin raporunu istedigimde, bana bu sekilde mail geliyor, haliyle neyin pin aldigi ve pinleyen kisiyi gorebiliyorum, kimi takip edip neyi repin yapacagim da belli oluyor.
lCQXFo6.png

2) Viral icerigi pinterestte paylasin
- Instagram, twitter, facebook gibi sitelerde one cikan viral icerikler malum, yuzlerce kisi tarafindan hem seviliyor hem tekrar tekrar paylasiliyor. Haliyle 1-2 sosyal medyada begenilen bir postun pinterestte de ilgi gormesi yuksek ihtimal. Bu, hesabinizin aktifligini arttirmakla beraber, kategorinize uyup uymamasi hic onemli degil, yeterki insanlara begenecekelri birseyler verin, onlar da paylassin.

3) Embed kodu ile pinterest boardlarinizi sitenize ekleyin.
- Pinterestten sitemize hit cekecegiz ama, peki sitemize gelen ziyaretci neden boardalrimizi takip etmesin? sitemizi takip etmeyebilir, girer cikar ve gider, fakaat kisiye "bir kac boardim var ve surekli aktifim" bilgisini evrdiginizde, sitenizden cikip gidecek kisi, pinterest ile size bagli kalabilir, haliyle mutlaka geri donus alacaksiniz. Sitenizde sidebar olarak ya da herhangi bir buna ozel sayfa olusturarak, ister boardalrinizin bir kismini isterseniz tamamini sitenizdeki ziyaretcilerinize sunmanizda fayda var. Ilgili sayfa: https://business.pinterest.com/en/widget-builder#do_embed_board

yvErwSB.png

4) Guzel bir profiliniz olsun
- Insanlar, daha cok aktif ve gercek kisileri takip etmeyi severler. profil resmi, website adresi, ve hakkinda kisa bir aciklama kisilerin daha cok dikkatini cekecektir. Ornek 2 profil (1 kisisel, 1 firma)

MzGRU82.png

a8VCGPA.png

5) Gundemi takip edin
- Ister pinterestteki kategoriler ister populer kategorisi olsun, nichenizle alakali postlari takip edin ve mutlaka yorum yapin. Illa kendi sitenizin linkini vermeniz gerekmez, onemli olan pinterest hesabinizin aktif olmasi ve bir cok kisi tarafindan begenilmesi.

6) Resim boyutlarinizi ayarlayin
- Dan Zarrella'nin 11.000den fazla resim uzerinde yaptigi arastirmaya gore, buyuk resimler daha cok repin aliyor. 600x900 boyutlari pinterest icin ideal olmakla beraber, 735x1200 pixel boyutundaki resimler fazlasiyla dikakt cekiyor ve repin oranini arttiriyor.

7) Ozgun resimler her zaman iyidir
- Internette buldugunuz resimleri direk olarak paymaktansa, kolaj calismasi yapip, resim uzerine yazi yazip, biraz efekt vermek her zaman iyidir. Bu sayede resim google ve pinterest gozunde de ozgun olup, size daha cok hit getirecektir. Ornek olarak suradaki 4 resim internette bulunabiliyor.

a) Google
b) Google
c) Google
d) Google

Fakat bunlardan yapilan bir kolaj calismasi, resimi ozgun yapiyor: Resim linki TIKLA - google sonucu TIKLA

Bunu yapabileceginiz bir site de PIXLR. Siteye gittiginizde sagdan "Collage" daha sonrasinda "layout" secenegini secersiniz, resimleri yukleyp duzeni sagladiktan sonra kaydeder ve gelen menude "effect>vintage" seceneginden instagram tarzi efektler verebilir, ayni sekilde "type" kismindan da resmin uzerine farkli ve guzel fontlarda yazilar yazabilirsiniz.

8) Sadece resim paylasmayin
- Her paymasiminiz mutlaka basliginda, aciklamasinda ve hastag olarak anahtar kelimelerinizi icersin. Basliksiz, aciklamasiz ve etiketsiz paylasimlar, digerlerine gore cok daha az bulunma ve repin alma sansina sahip. arama yapan kisilerin pininizi bulmasini istiyorsaniz, mutlaka ama mutlaka baslik,aciklama ve hastag kisimlarini ihmal etmeyin.

Bir sonraki yazida gorusmek uzere :)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ve digerleri:
Wordpress icin TIK arttirma & Reklam yerlesimine faydali bir eklenti - Wordpress icin TIK arttirma & Reklam yerlesimine faydali bir eklenti
Alisveris icin sitenize gelen ziyaretci, en cok nerelere bakar? (analiz) - Alisveris icin sitenize gelen ziyaretci, en cok nerelere bakar?
Eticaret siteniz icin ufak bir ipucu: Urun almayan ziyaretcinizden de kazanin - Eticaret siteniz icin ufak bir ipucu: Urun almayan ziyaretcinizden de kazanin

Herkese merhabalar, :)

Facebooktaki organik erisimlerin dustugunu hepimiz ac cok farketmisizdir. Hepimiz cogu zaman "gonderilerimi nasil daha fazla kisiye ulastirabilirim" ya da "hangi gonderiler daha cok kisi tarafindan goruluyor" ya da "kac tane icerik paylasmayliyim, en verimli saat ne zaman, caba hangi gonderi ne kadar begenildi...." gibi sorular sormaktayiz kendimize. Onemli noktalara kisa kisa degindigim, bu sorulara az da olsa cevap verebilecek bir yazi hazirlamayi dusundum. Umarim faydali olur.

#1-Surekli guncel kalan icerikler paylasmaya ozen gosterin
Nicheniz her ne olursa olsun, sitenizin konusuna farkli acidan deginen ve viral olarak yayilabilecek, guncelligi hic kaybolmayacak, ingilizcede "Evergreen Content" diye tabir edilen icerikleri kullanarak, facebook sayfanizin guncelligini saglayin. Peki "evergreen content" olabilecek ve olmayacak icriturleri nelerdir?

Evergreen content olanlar:
- Listeler,
- En iyi xx,
- Ne nasil yapilir,
- Ansiklopedik bilgiler,
- Komik, ilginc resimler/Videolar

Evergreen content olmayanlar:
- Haber bazli paylasimlar,
- Istatistiki raporlar
- Hemen hemen belirli bir zaman diliminde revacta olan her konu

"Peki sitemizde guncel konulara deginmezsek nasil hit aliriz?" Sunun altini cizmekte fayda var. "Evergreen content" dedigimiz icerik, facebook sayfanizda begenen kisiler icin paylasacaginiz icerikleri kapsak, yani sitenizde guncel konulara deginmeyin demek degildir bu. Sadece ve sadece, facebook sayfalarinizda daha cok kisiye erisebilmesi, etkilesimin daha cok olmasi, ve uzun sure guncel kalacak bilgiler ile surekli kisilerin etkilesime gecmesini amacliyoruz. Yani bugun 10 yil once cizilmis bir karikaturu begenipte paylasmayanimiz var mi? Peki 10 yil onceki haberi paylasan kac kisi var? Anlatilmak istenen sadece facebook paylasimlaridir.

#2-Paylasimlariniz az ama kaliteli olsun
Bilgi kirliliginin basini alip gittigi bir zamandayiz. Ayni sekilde facebookta bol ama bos icerikle doldu. sayfayi begenen uyeleriniz, cok icerikten ziyade kaliteli icerik istemektedirler ve buna inanin. Zira "ne kadar cok paylasirsam o kadar cok kisiye ulasirim" cok yanlis bir mantik. Facebook, kendi aciklamasinda soyle belirtiyor:

Facebook'a bir kisi her giris yaptiginda asagi yukari 1500 icerik goebilir, haber kaynagi ise asagi yukari 300 gonderi gostermektedir. Peki bu ne demek?

Eger kisinin arkadaslarinin paylasimlari ve begendigi sayfalarin paylasimlarini dusundugumuzde, sizin sayfanizdaki paylasimlardan zaten 2-3 tanesini gorecektir. Bu demektir ki her ne kadar cok paylasim yaparsaniz yapin, zate facebookun gosterecegi rakam bellidir. O yuzden (onerilen gunluk 2-3 icerik (infografik)) cok paylasim yerine az ama kaliteli paylasimlarda bulunmaya ozen gosterin.

#3-Her gonderiniz icin hedef kitlesi belirleyin

Paylastiginiz her icerik icin hedef kitledi belirlemeyi ihmal etmeyin. Zira sayfanizi begenen herkes, ayni seyleri begenecek diye bir kural yok. Bu yuzdendir ki, her paylasiminiz icin, o konuya ilgisi olan kisileri belirleyip paylasiminizi yaparsaniz, daha verimli bir geri donus alacaginiz muhakkak. Zira 10.000 ilgisiz kisiye gostermekten ziyade, 1000 ama konuyla ilgilenen kisiye gostermek, geri donusum oranini mutlaka ama mutlaka arttiracaktir. Ve burda en onemli olan, dil veya lokasyon secerek, sitenize gelen ziyaretcilerin amerika, kanada, ingiltere, avustralya gibi ulkelerden olmasini saglayarak sitenizdeki reklamlarin TBM oranini arttirabilirsiniz. Nasil yapildigini gosteren ufak bir resim asagidadir.

qlz0P5.gif

#4-Gonderi zamanlarinizi iyi secin
Gonderilerinizin bol degil, az ama kaliteli olmasini yukarida onermistim. Bu paylasimlarin daha cok kisiye ulasmasini saglamanin bir diger yolu da dogru zamanda paylasmaktir. Rastgele bir zamanda paylasim yapmaktansa, sayfanizi begenen kisilerin gunun hangi saatlerinde online oldugunu belirleyip, o zamanlarda paylasimlar yapmanizda fayda var. Bunu bulmak icin ise faceook.com > sayfaniz > istatistikler > Gonderiler kismina gitmeniz yeterli olacaktir.link yapisi su sekilde:
Kod:
https://www.facebook.com/sayfaisminiz/insights/?section=navPosts

Asagidaki resimde, sayfayi begenen kisilerin, gunun hangi saatlerinde aktif olduklari goruluyor. Bu saatlerde paylasimlar yapmaniz, geri donusum oranini arttiracaktir.

N4jXDg.gif

#5-Farkli turlerde paylasimlar yapin
Surekli ayni tarzdaki paylasimlar pek verimli olmayacaktir. Zira socialbakers sitesinin arastirmasina gore organik erisim en az resim paylasimlarinda, daha sonra en cok yazi ve link paylasimlarinda, en fazla ise videolu paylasimlarda gorunuyor. Bunun icin darkli tarzda paylasimlarda bulunmanizda fayda var.

Bir sonraki yazida gorusmek uzere :)

KAYNAK
AlperA Konuları.
Niche ile ilgili yazilarim:
Ne tur bir site acmali - Nasil bir site acmali? | Reklamlar neden az tiklaniyor? Bir kac bilgi...
Ingilizce icerikli siteler icin sonsuz okyanus: Sosyalmedya - Yabancı Siteler Açmaya Başlayın - Sayfa 4
Turkce vs. ingilizce - ABD hiti dandik flash oyun hitiyle bile kazandiriyor arkadas - Sayfa 4
Ingilizce sitede ornek yazi sayfasi icerigi - Adsense Ev Aldırır mı? EVET - Sayfa 12
Kategorisi belirlenmis bir site icin makale basliklarini belirlenmesi ve makale cesitleri - İpucu Kategorisi belirlenmis bir site icin makale basliklarini belirlenmesi ve makale cesitleri
Pinterestten daha cok hit almaniza yardimci 8 oneri - [ⓟ] Pinterestten daha cok hit almaniza yardimci 8 oneri

Ve digerleri:
Wordpress icin TIK arttirma & Reklam yerlesimine faydali bir eklenti - Wordpress icin TIK arttirma & Reklam yerlesimine faydali bir eklenti
Alisveris icin sitenize gelen ziyaretci, en cok nerelere bakar? (analiz) - Alisveris icin sitenize gelen ziyaretci, en cok nerelere bakar?
Eticaret siteniz icin ufak bir ipucu: Urun almayan ziyaretcinizden de kazanin - Eticaret siteniz icin ufak bir ipucu: Urun almayan ziyaretcinizden de kazanin

Güzel bilgiler var. Paylaşım için teşekkürler hocam.

Pinterest'in altın günleri, başlangıç günleri sanırım :D Güzel bir paylaşım olmuş, teşekkürler.

Hocam bir sorum var yardımcı olursanız sevinirim. Pinterestte web siteye tıklama ve gitme günlük 60 civarı ama google analytics den baktığımda 0 olarak görünüyor son bir ay. Bu tıklamalar siteye gidiyor ama niye analitic te görünmüyor çok moral bozucu...

Kişiselleştirme

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Alternatif header

Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

Köşe Yuvarlama Kontrolü

Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri