Reklam Yayıncısı gözü ile TBM ve Niche

• Kullanıcı teymi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - 💵 Para Kazanma, Adsense ve Alternatif Gelir Modeli

teymi

Kayıtlı Üye
Arkadaşlar TBM konusu çoğu zaman birçoğumuzun kafasını karıştırıyor. Reklam yayıncısı olarak bu konudaki tecrübelerimi paylaşayım.
Öncelikle “Niche” konusundaki yanlış bir algıya aşağıdaki başlıkla değinmek istiyorum.

Niche kelimeler nasıl seçilmeli

Adwords üzerinden bulduğunuz örneğin 93,62 TL lik “mortgage refinance” kelimesini ele alalım.
Bu kelimeyi alakalı dahi olsa ilgili videonuzun etiketlerine eklediğinizde size 93,62 TL bırakmayacaktır.

Sebepleri
1. ve en önemli etken “Reklam Veren”in sizin bulduğunuz o pahallı kelimeyi anahtar kelime olarak seçmiş olmaması.
Yani bir bankanın ev kredisi alanında reklam verdiğini varsayalım ve reklamını tetikleyecek anahtar kelimeler olarak sizin seçtiğiniz “mortgage refinance” yi seçmemişse bu kelime ölüdür, yani size kazanç sağlamaz.

2. Reklam verenler enayi değil. Bu şu demek oluyor. Ben satmaya çalıştığım ürünü , hizmeti artık her ne ise onu tanımlayan “mortgages” için tıklama başına 8,81 TL vererek aynı potansiyel müşterileri çekebilecek iken tıklama başına 93,62 TL verecek kadar enayi değilim. Kelimelerinizi seçerken kendinizi reklam veren yerine koyarsanız daha isabetli sonuçlar alırsınız. Bir başka deyişle anlatmaya çalıştığım adwords sektörünüz (kategoriniz) ile ilgili alakalı bir çok anahtar kelime sunar ve reklam yayıncısı bu anahtar kelimelerden TBM ve aranma hacimleri kendisi için en uygun olanlarını seçer maliyeti minimuma çekmek açısından.

3. diyelim ki reklam veren 93,62 TL lik “mortgage refinance” kelimesini de seçmiş olsun, sizde bu kelimeyi videonuza eklediniz. Videonuzu izleyen kişi videonuza ““mortgage refinance” kelimesini arayarak ulaşmamışsa yine bu anahtar kelimenin TBM si üzerinden reklam ücreti tahsil edilmez yayıncıdan, yani içerik barındırıcısı olarak videoyu paylaşan sizde bu ücreti alamazsınız.

4. Amerika için 93,62 TL olan “mortgage refinance” kelimesinin bir başka ülkede rekabeti olmadığı için 10 TL dahi olabileceğini adwords üzerinden ülke bazlı listeme yaparak görebilirsiniz. Yani Amerika üzerinden tıklama yapan kişi ile bir başka ülke üzerinden aynı kelimenin reklamına tıklayan ziyaretçiden farklı miktarlar kazanabilirsiniz.

5. Ziyaretçi “mortgage refinance” kelimesini arayarak reklam vereninde seçtiği 93,62 TL lik reklama tıklasa dahi bu miktarı yine alamazsınız çünkü youtube reklam gelirlerinin Adsense üzerinde de belirttiği üzere sadece %68 ini içerik barındırıcısına (yani biz video paylaşanlara) veriyor.

Kısaca forumda ara sıra gördüğümüz 100 TL lik niche buldum bu tıklanırsa o parayı alabilir miyim sorusunun cevabını vermiş olduk.
%68 ini alabilirsin ancak reklam veren o kelimeyi de seçmişse, videonu izleyen kişi o anahtar kelimeyi çerezlerinde ya da videonuza ulaşmak için girdiği arama ibaresinde kullanmışsa diyerek bir diğer konuya geçiyorum.

Youtube reklamları hangi kriterlere göre tetiklenir (ziyaretçiye hangi reklamın gösterileceği neye göre belirlenir)

Yine yaptığım araştırmalar ve denemeler sonucu anladığıma göre,
Youtube reklamları öncelikli olarak kullanıcının (videoyu izleyen kişinin) çerezlerine göre tetikleniyor.
Çerezlerden kasıt daha önceden gezindiğimiz sitelerle ve içerikleriyle ilgili bilgilerlerdir.
A - Ziyaretçi videoya geldiğinde çerezleri incelenir, daha önce gezindiği sitelerin içeriği dikkate alınarak eğilimli olduğu ilgi alanı belirlenir ve varsa buna uygun reklam yayınlar.

Bunu, tarayıcı çerezlerinizi sildikten sonra örneğin bir kaç forex sitesini gez ip daha sonra youtube girerek deneyebilirsiniz. Youtube sizin çerezlerinizi dikkate alarak sizin potansiyel bir forex yatırımcısı olduğunuzu varsayacak ve (şayet reklam vereni varsa) size forex reklamı gösterecektir.

B - Ziyaretçinin çerezleri temizse (silinmişse), youtube ziyaretçinin o videoya ulaşmak için kullandığı arama ibaresini dikkate alır. örneğin “mortgage” araması ile ulaşmışsa “mortgage” kelimesine uygun reklam gösterilir.
C - Ziyaretçinin çerezleri temiz ve arama ibaresiyle eşleşen bir reklam da yoksa bu defa videonun hem başlığı, hem açıklaması hemde etiketlerde geçen anahtar kelimeyle eşleşen bir reklam varsa onu gösterir. (buradaki detaya dikkat, “Videonuzun etiketlerine, başlığınızdan anahtar kelimeler ekleyin.” Diyor youtube makaleleri. Meta Veriler - YouTube

D- A,B,C durumlarından hiç biri uygun değilse yani size uygun hiçbir reklam yoksa tüm kullanıcılar için ilgili olabilecek (abuk sabuk) operator, copcatan siteleri vs reklamları gösterilir (ki TBM nin baş düşmanı bunlardır, Adsense üzerinde hassas kategoriler ve reklam veren url leleri engellenerek nispeten bu durumda önlenebilir.

Son olarak ;

Aynı gösterim sayısı, aynı tıklanma oranlarına rağmen Kazançlarımız nenden sürekli değişiyor ?

Konusuna reklam yayıncılığı yaptığım hesaptan ekran görüntüleri ekleyerek değineyim.

Adwords üzerinde anahtar kelime (niche kelime) ararken gördüğümüz rekabet oranı oldukça dinamiktir. TBM oranı rekabete göre neredeyse hergün hatta aynı gün içerisinde bir kaç defa değişebiliyor.
Bu da demek oluyor ki bir gün aynı reklamın 100 tıklanmasına 30 TL alırken, diğer gün yine aynı reklamın 100 tıklanmasına 70 TL alabiliyoruz.
Reklam verene yansıtılan (adwords hesabı) TBM değişimleriyle ilgili ekran görüntüleri.

Reklam verene yansıtılan (adwords hesabı) TBM değişimleriyle ilgili ekran görüntüleri.

Anahtar kelimelerin TBM oranı azalışı (10 haziran 2013)
azalma.png

aynı anahtar kelimelerin TBM oranı artışı (11 haziran 2013)
artis.png

aynı kelimeler için 5897 tıklamaya ödediğim ücret ve yukarıdaki değişen TBM lerin bana yansıyan ortalama maliyeti.
ortalama.png

Adwordste, yukarıdaki alıntılarda TBM değeri azalan ve artan anahtar kelimeleri aradığımda son ekran görüntüsündeki ortalama TBM yi verdiğini görüyorum. Yani niche kelime ararken gördüğümüz TBM ler aşağı yukarı ortalama değeri yansıtıyor (video yayıncısına yansıyan % 68 lik payı ve konunun başındaki kriterleri unutmayın)

Umarım bu bilgiler ışığında konu birçoklarınız için daha anlaşılır olmuştur.

Yarışmacı arkadaşlara başarılar :)..

Yani bizim niche yapmamız hiç bi işe yaramıyor. Kendimizi kandırıyoruz?

Yani bizim niche yapmamız hiç bi işe yaramıyor. Kendimizi kandırıyoruz?

Konunun özünü kavramamışsın hocam :). Siz ilgili niche kelimenizi başlığınızda da geçecek şekilde videonuzun etiketine yerleştirin. Şansınıza reklam veren sizin seçtiğiniz ilgili nicheyide kapsayan bir reklam yayını verirse konuda bahsettiğim kriterler üzerinden tıklama alırsanız nichenizin karşılığını alırsınız.

Şöyle söyleyeyim, ben öyle yapıyorum büyük ihtimal herkes bana benzer şeyler yapıyordur :) Nicheyle alakalı bir metni açıklama bölümüne kopyalıyorum ve alakasız bir videoya ekliyorum. Haliyle, sizin anlattığınıza göre boşuna yapıyorum? Konunun özünü anlamış mıyım?

Yukarıdaki kriterlerin hiçbiri uymuyorken sizin alakasız videonuzun açıklamasındaki niche kelimerler reklamı tetikleyebilir ancak bu riskli çünkü aldatıcı içerik üzerinden topluluk ihtarı yiyebilirsiniz. Ayrıca Meta Veriler - YouTube şuradaki makaleyi okursanız başlıktan türetilmiş anahtar kelimelerin youtube için daha öncelikli olduğunu anlarsınız.

2 - 3 madde okudum tamamen yanlış bilgiler gerisini okumadım bile hocam.

1. ve en önemli etken “Reklam Veren”in sizin bulduğunuz o pahallı kelimeyi anahtar kelime olarak seçmiş olmaması.
Yani bir bankanın ev kredisi alanında reklam verdiğini varsayalım ve reklamını tetikleyecek anahtar kelimeler olarak sizin seçtiğiniz “mortgage refinance” yi seçmemişse bu kelime ölüdür, yani size kazanç sağlamaz.

öncelikle şunu bir öğrenmenizi dilerim.

Adwords ta çıkan kelimeler uzaydan mı geliyor. zaten reklam veren o kelimede o rakama reklam verdiği için adwords ta reklam çıkıyor.

yinede birilerine birşey anlatman güzel ama yanlış yönlendirmiş gibisin. yazdıklarının tamamı yanlış değil ama hata çok yer var.

öncelikle şunu bir öğrenmenizi dilerim.

Adwords ta çıkan kelimeler uzaydan mı geliyor. zaten reklam veren o kelimede o rakama reklam verdiği için adwords ta reklam çıkıyor.

yinede birilerine birşey anlatman güzel ama yanlış yönlendirmiş gibisin. yazdıklarının tamamı yanlış değil ama hata çok yer var.

Kaç defa reklam yayınladın kardeşim. örneğin "cep telefonu" için adwords 500 tane alakalı kelime önerir. Eğer reklam yayıncısı olarak 500 kelimeyide seçersen tek gün içerisinde adwordse milyarlar borçalanırsın. Yanlış bir bilgi yok, evet o kelimeler zaman içerisinde yayıncıların tercih ettiği kelimeler doğrudur ancak her dakika her yayıncının seçtiği kelimelerle ilgili reklamlar yok bundan emin olabilirsin. Cep telefonu ile ilgili önerilen tüm kelimelerin adwords üzerindeki tahmini trafik bölümünden maliyetini bir hesaplattırın isterseniz.

Sizin o düz mantığınızla 100 tl lik nicheleri diz youtubeye yan gel yat osman.
Arkadaşım detaylıca ve alıntılarıyla anlattım tekrar okursan mantığını kavrayacağını sanıyorum.

Kaç defa reklam yayınladın kardeşim. örneğin "cep telefonu" için adwords 500 tane alakalı kelime önerir. Eğer reklam yayıncısı olarak 500 kelimeyide seçersen tek gün içerisinde adwordse milyarlar borçalanırsın. Yanlış bir bilgi yok, evet o kelimeler zaman içerisinde yayıncıların tercih ettiği kelimeler doğrudur ancak her dakika her yayıncının seçtiği kelimelerle ilgili reklamlar yok bundan emin olabilirsin. Cep telefonu ile ilgili önerilen tüm kelimelerin adwords üzerindeki tahmini trafik bölümünden maliyetini bir hesaplattırın isterseniz.

Sizin o düz mantığınızla 100 tl lik nicheleri diz youtubeye yan gel yat osman.
Arkadaşım detaylıca ve alıntılarıyla anlattım tekrar okursan mantığını kavrayacağını sanıyorum.

ben nicheleri youtubye düz yat demedim sizin örnek verdiğiniz kelime o şekilde olabilir ama bu her kelimeye bağlamaz. kısıtlıdır. senin dedğine göre ozaman tatil kelimesi 1 lira veriyorsa vermez boşa uğraşma demek. ama tatil kelimesi 1 aylık bir kelime değil ömürlük kelimedir.

bence senin o paragrafta anlatmak istediğin kelime samsung galaxy 2 çıktığında reklam 5 tl dir ama galax 3 çıkınca bu kelimenin reklam değeri otomatikmen düşecektir. ama bunun adwords'a yansıması uzun sürebiliyor ve kullanıcılar yanılıyor.

yani bu hiç bir zaman 60 TL lik kelimenin %55-60 ını alamayacağımız manasına gelmemektedir. kuralına göre oynarsan bu rakamlar alına biliyor.

BU YAZDIKLARIM YOUTUBE İÇİN DEĞİL TAMAMEN NİCHE SİTE İÇİN GEÇERLİDİR.

YOUTUBE ALGORİTMASI BİRAZ DAHA FARKLI.

ben nicheleri youtubye düz yat demedim sizin örnek verdiğiniz kelime o şekilde olabilir ama bu her kelimeye bağlamaz. kısıtlıdır. senin dedğine göre ozaman tatil kelimesi 1 lira veriyorsa vermez boşa uğraşma demek. ama tatil kelimesi 1 aylık bir kelime değil ömürlük kelimedir.

bence senin o paragrafta anlatmak istediğin kelime samsung galaxy 2 çıktığında reklam 5 tl dir ama galax 3 çıkınca bu kelimenin reklam değeri otomatikmen düşecektir. ama bunun adwords'a yansıması uzun sürebiliyor ve kullanıcılar yanılıyor.

yani bu hiç bir zaman 60 TL lik kelimenin %55-60 ını alamayacağımız manasına gelmemektedir. kuralına göre oynarsan bu rakamlar alına biliyor.

BU YAZDIKLARIM YOUTUBE İÇİN DEĞİL TAMAMEN NİCHE SİTE İÇİN GEÇERLİDİR.

YOUTUBE ALGORİTMASI BİRAZ DAHA FARKLI.

"senin dedğine göre ozaman tatil kelimesi 1 lira veriyorsa vermez boşa uğraşma demek." aksine tatil kelime 1 liranın % 68 ini bahsettiğim kriterlere göre verir demişim bunun tersini nasıl anladın ilginç.

"kuralına göre oynarsan bu rakamlar alına biliyor." bende tecrübe ettiğim ve bire bir bedelini ödediğim o kuraldan bahsettim.

Bak arkadaşım çıkıp diyorsun ki verdiğin bilgiler yanlış. Tamam kabul edelim yanlış ! Bu iddiaya sahipsen doğrusunu söylemen gerekir yoksa öyle ucu açık cümlelerle sadece art niyetli olduğunu düşünürüm.

Reklam yayınladığım zamanlarda adworsde listelenen kelimelerin değerlerinin benden tahsil edilenlerle aşağı yukarı uyuştuğunun dahi ekran görüntüsünü atmışken profilinizin altında yazan"seo danışmanı" ndan cesaret alarak lütfen saçmalamayın. "bunlar yanlış" kıvamında yaklaşmanız hoş değil. Buyrun öğretin doğrusunu seo danışmanı arkadaşım. Aksi takdirde arkadaşlara "Tüm yazdıklarım yanlış, ispatlı alıntılara rağmen sizi yanlış yönlendiriyorum, sakın ola bahsettiklerimden ilham alıp arkadaş pastasına ortak olmayın" demem gerekecek. Sizi bekliyoruz. Yanlışları ve doğrularını listeleyin bakalım !

---------- Mesaj saat 23:46:13 civarında birleştirildi. ---------- İlk mesaj saat 23:41:44 civarında gönderildi. ----------

İşin komik tarafı diyorsunuz ki bu adworsde listelenen kelimeler uzaydan mı geliyor :). Hayır arkadaşım onlar tercih edilen kelimeler ancak youtube üzerinde her an tüm kelimelerle ilişkilendirilmiş reklamlar yok. Bunu en basit en düşük algıyla bile adowrs üzerinde onbinlerce kelime listelenmesinden anlayabiliyoruz hepimiz. Sanıyor musun ki adworsde listelenen onbinlerce kelimenin her biri o an bir reklamla ilişkili ? SEO konusunda bilgilisiniz sanıyorum ! Başarılar dilerim.

---------- Mesaj saat 23:48:03 civarında birleştirildi. ---------- İlk mesaj saat 23:46:13 civarında gönderildi. ----------

Son olarak Youtube formunda Youtube için açılmış bir konuyu tamamen yuvarlak cümlelerle Web site mantığı üzerinden baltalamaya çalışmakta oldukça ironik !

"senin dedğine göre ozaman tatil kelimesi 1 lira veriyorsa vermez boşa uğraşma demek." aksine tatil kelime 1 liranın % 68 ini bahsettiğim kriterlere göre verir demişim bunun tersini nasıl anladın ilginç.

"kuralına göre oynarsan bu rakamlar alına biliyor." bende tecrübe ettiğim ve bire bir bedelini ödediğim o kuraldan bahsettim.

Bak arkadaşım çıkıp diyorsun ki verdiğin bilgiler yanlış. Tamam kabul edelim yanlış ! Bu iddiaya sahipsen doğrusunu söylemen gerekir yoksa öyle ucu açık cümlelerle sadece art niyetli olduğunu düşünürüm.

Reklam yayınladığım zamanlarda adworsde listelenen kelimelerin değerlerinin benden tahsil edilenlerle aşağı yukarı uyuştuğunun dahi ekran görüntüsünü atmışken profilinizin altında yazan"seo danışmanı" ndan cesaret alarak lütfen saçmalamayın. "bunlar yanlış" kıvamında yaklaşmanız hoş değil. Buyrun öğretin doğrusunu seo danışmanı arkadaşım. Aksi takdirde arkadaşlara "Tüm yazdıklarım yanlış, ispatlı alıntılara rağmen sizi yanlış yönlendiriyorum, sakın ola bahsettiklerimden ilham alıp arkadaş pastasına ortak olmayın" demem gerekecek. Sizi bekliyoruz. Yanlışları ve doğrularını listeleyin bakalım !

---------- Mesaj saat 23:46:13 civarında birleştirildi. ---------- İlk mesaj saat 23:41:44 civarında gönderildi. ----------

İşin komik tarafı diyorsunuz ki bu adworsde listelenen kelimeler uzaydan mı geliyor :). Hayır arkadaşım onlar tercih edilen kelimeler ancak youtube üzerinde her an tüm kelimelerle ilişkilendirilmiş reklamlar yok. Bunu en basit en düşük algıyla bile adowrs üzerinde onbinlerce kelime listelenmesinden anlayabiliyoruz hepimiz. Sanıyor musun ki adworsde listelenen onbinlerce kelimenin her biri o an bir reklamla ilişkili ? SEO konusunda bilgilisiniz sanıyorum ! Başarılar dilerim.

---------- Mesaj saat 23:48:03 civarında birleştirildi. ---------- İlk mesaj saat 23:46:13 civarında gönderildi. ----------

Son olarak Youtube formunda Youtube için açılmış bir konuyu tamamen yuvarlak cümlelerle Web site mantığı üzerinden baltalamaya çalışmakta oldukça ironik !

konunu baltalamıyorum. sen kendi düşüncelerini yazmışsın. bende kendi düşüncelerimi yazıyorum.

ha neden detaylı yazamıyorum inan buraya bu konuyu yazacak kadar vaktim yok ama bir gün boş olduğum inşallah yazarım.

Demiştiniz. Ben konumu maddeler halibnde özetleyeyim , o "tamamen yanlış" dediğiniz 2 - 3 maddeyi doğruları ile birlikte paylaşırsanız biz de cümleten aydınlanırız. Kolay gelsin.

1- 93,62 TL % 68 oranlı yayıncı payından dolayı tamamen yansımaz.
2- Reklam veren o kelimeyi seçememişse o kelime üzerinden zaten trafik alamayacağı için ücret ödemez.
3- Reklam veren tüm anahtar kelimeleri seçmez (ki zaten akıl işi değil ve bütçe yetmez)
4- TBM piyasa rekabeti yüzünden ülkelere göre değişiklik gösterir.
5- Reklamlar çerezlere (ziyaretçi eğilimlerine) göre gösterilir.
6- Reklamlar başlıktada geçen etiketler üzerinden eşleştirilir.
7- Çerex ve anahtar keliem eşleşmesi yoksa her kesime hitap edecek reklamlar yayınlanır.
8- ucuz reklamlar ve spesifik url ler hassas kategoriler bölümünden engellenirse yerine daha kaliteli reklam çıkar.
9- Ekran görünlerinde faturalandırılmış sürekli değişen TBM değerlerini gösterilmiş.
10- Adwords de listelenen TBM ler aşağı yukarı ortalama değeri yansıtır (ekran görüntüsüne bakınız) çünkü reklam verenler kelimeleri seçerken oradaki verileri kullanır

to,tbm bunlarla boşuna uğraşıyoruz.
esas ocağımıza incir ağacı diken kısım eşleşmeyen reklam istekleri.
ona bir çözüm bulabilirsek,kazanç o zaman artar.

Demiştiniz. Ben konumu maddeler halibnde özetleyeyim , o "tamamen yanlış" dediğiniz 2 - 3 maddeyi doğruları ile birlikte paylaşırsanız biz de cümleten aydınlanırız. Kolay gelsin.

1- 93,62 TL % 68 oranlı yayıncı payından dolayı tamamen yansımaz.
2- Reklam veren o kelimeyi seçememişse o kelime üzerinden zaten trafik alamayacağı için ücret ödemez.
3- Reklam veren tüm anahtar kelimeleri seçmez (ki zaten akıl işi değil ve bütçe yetmez)
4- TBM piyasa rekabeti yüzünden ülkelere göre değişiklik gösterir.
5- Reklamlar çerezlere (ziyaretçi eğilimlerine) göre gösterilir.
6- Reklamlar başlıktada geçen etiketler üzerinden eşleştirilir.
7- Çerex ve anahtar keliem eşleşmesi yoksa her kesime hitap edecek reklamlar yayınlanır.
8- ucuz reklamlar ve spesifik url ler hassas kategoriler bölümünden engellenirse yerine daha kaliteli reklam çıkar.
9- Ekran görünlerinde faturalandırılmış sürekli değişen TBM değerlerini gösterilmiş.
10- Adwords de listelenen TBM ler aşağı yukarı ortalama değeri yansıtır (ekran görüntüsüne bakınız) çünkü reklam verenler kelimeleri seçerken oradaki verileri kullanır

1-) ve en önemli etken “Reklam Veren”in sizin bulduğunuz o pahallı kelimeyi anahtar kelime olarak seçmiş olmaması. Yani bir bankanın ev kredisi alanında reklam verdiğini varsayalım ve reklamını tetikleyecek anahtar kelimeler olarak sizin seçtiğiniz “mortgage refinance” yi seçmemişse bu kelime ölüdür, yani size kazanç sağlamaz.

Cevap : böyle bir kural yok o reklam orada çıkıyorsa reklam veren zaten o kelimeyi kullanıyordur. Ve ölü kelime değildir. Kazanç sağlar.

2-) Reklam verenler enayi değil. Bu şu demek oluyor. Ben satmaya çalıştığım ürünü , hizmeti artık her ne ise onu tanımlayan “mortgages” için tıklama başına 8,81 TL vererek aynı potansiyel müşterileri çekebilecek iken tıklama başına 93,62 TL verecek kadar enayi değilim. Kelimelerinizi seçerken kendinizi reklam veren yerine koyarsanız daha isabetli sonuçlar alırsınız. Bir başka deyişle anlatmaya çalıştığım adwords sektörünüz (kategoriniz) ile ilgili alakalı bir çok anahtar kelime sunar ve reklam yayıncısı bu anahtar kelimelerden TBM ve aranma hacimleri kendisi için en uygun olanlarını seçer maliyeti minimuma çekmek açısından.

Cevap : Bu dediğiniz tamamen Adwords mantığına aykırı bir şey dir. Profesyonel Adwords kullanıcıları sizin dedğinizin tam tersini yapar. Doğru sonuca kesin ulaşa bilmek için geniş bir kelime olan “mortgages” kelimesine değil “mortgage refinance” yi tercih eder. Zaten rakamın yüksek olmasının nedeni de budur. Ben bir emlakçı olsam Ev kelimesine yada kredi kelimesine reklam vermem. Tam tersine Ev Kredisi, Ankara’da Ev Kredisi gibi kelimere veririm buda fiyatı artırır.
Kelime odaklı SEM için çalışan Adwords kullanıcılarına enayi demiş oluyorsunuz bu durumda.
Sadece SEO ile iş olmuyor SEM ide araştırın bu maddeyi anlamak için.

3-) diyelim ki reklam veren 93,62 TL lik “mortgage refinance” kelimesini de seçmiş olsun, sizde bu kelimeyi videonuza eklediniz. Videonuzu izleyen kişi videonuza ““mortgage refinance” kelimesini arayarak ulaşmamışsa yine bu anahtar kelimenin TBM si üzerinden reklam ücreti tahsil edilmez yayıncıdan, yani içerik barındırıcısı olarak videoyu paylaşan sizde bu ücreti alamazsınız.

Cevap: Çerezlerden de bahsetmişsiniz ama bunu burda daha iyi anlarsınız inşallah. Kişi videoya girdiğinde daha önceden googlede mortgage ile aramalar yaptığı için. Youtube reklamlarında o reklamların çıkma olasılığıda yüksektir. Ayrıca rakamın tamamını tahsil edemez doğrudur ama siz reklam ücreti tahsil edemez demişsiniz. Eğer reklama tıklanırsa ortalama bir ücret yine yansıyacaktır.

1-) ve en önemli etken “Reklam Veren”in sizin bulduğunuz o pahallı kelimeyi anahtar kelime olarak seçmiş olmaması. Yani bir bankanın ev kredisi alanında reklam verdiğini varsayalım ve reklamını tetikleyecek anahtar kelimeler olarak sizin seçtiğiniz “mortgage refinance” yi seçmemişse bu kelime ölüdür, yani size kazanç sağlamaz.

Cevap : böyle bir kural yok o reklam orada çıkıyorsa reklam veren zaten o kelimeyi kullanıyordur. Ve ölü kelime değildir. Kazanç sağlar.

2-) Reklam verenler enayi değil. Bu şu demek oluyor. Ben satmaya çalıştığım ürünü , hizmeti artık her ne ise onu tanımlayan “mortgages” için tıklama başına 8,81 TL vererek aynı potansiyel müşterileri çekebilecek iken tıklama başına 93,62 TL verecek kadar enayi değilim. Kelimelerinizi seçerken kendinizi reklam veren yerine koyarsanız daha isabetli sonuçlar alırsınız. Bir başka deyişle anlatmaya çalıştığım adwords sektörünüz (kategoriniz) ile ilgili alakalı bir çok anahtar kelime sunar ve reklam yayıncısı bu anahtar kelimelerden TBM ve aranma hacimleri kendisi için en uygun olanlarını seçer maliyeti minimuma çekmek açısından.

Cevap : Bu dediğiniz tamamen Adwords mantığına aykırı bir şey dir. Profesyonel Adwords kullanıcıları sizin dedğinizin tam tersini yapar. Doğru sonuca kesin ulaşa bilmek için geniş bir kelime olan “mortgages” kelimesine değil “mortgage refinance” yi tercih eder. Zaten rakamın yüksek olmasının nedeni de budur. Ben bir emlakçı olsam Ev kelimesine yada kredi kelimesine reklam vermem. Tam tersine Ev Kredisi, Ankara’da Ev Kredisi gibi kelimere veririm buda fiyatı artırır.
Kelime odaklı SEM için çalışan Adwords kullanıcılarına enayi demiş oluyorsunuz bu durumda.
Sadece SEO ile iş olmuyor SEM ide araştırın bu maddeyi anlamak için.

3-) diyelim ki reklam veren 93,62 TL lik “mortgage refinance” kelimesini de seçmiş olsun, sizde bu kelimeyi videonuza eklediniz. Videonuzu izleyen kişi videonuza ““mortgage refinance” kelimesini arayarak ulaşmamışsa yine bu anahtar kelimenin TBM si üzerinden reklam ücreti tahsil edilmez yayıncıdan, yani içerik barındırıcısı olarak videoyu paylaşan sizde bu ücreti alamazsınız.

Cevap: Çerezlerden de bahsetmişsiniz ama bunu burda daha iyi anlarsınız inşallah. Kişi videoya girdiğinde daha önceden googlede mortgage ile aramalar yaptığı için. Youtube reklamlarında o reklamların çıkma olasılığıda yüksektir. Ayrıca rakamın tamamını tahsil edemez doğrudur ama siz reklam ücreti tahsil edemez demişsiniz. Eğer reklama tıklanırsa ortalama bir ücret yine yansıyacaktır.

1- Hiç reklam vermediğiniz ayan beyan ortada. Reklam veren o kelimeyi kullanıyordur ne demek yahu ?? Diyelim ki video sahibi video etiketlerine "forex trade" yi ekledi ve bunun tbm si 10 TL olsun. Ben de forex reklam yayıncısı olarak bir kaç keliem seçtim ancak o "forex trade" kelimesini maliyeti ya da aranma hacminden dolayı reklamımla ilişkilendirmedim. Bu durumda bu reklam kelimesi üzerinden hiç bir şekilde benim reklamıma ücret yansıtılamaz çünkü o kelime üzerinden gelen aramalarda zaten benim reklamım çıkmayacak. Umarım anlarsın.

2- içeriğimi yansıtan ve benzeri arama hacimlerine sahip bir kaç daha uygun maliyetli anahtar kelime var ise maliyet bakımından onları değerlendiririm.
Burada kastım yayınca tıklama başına çok yüksek miktarlar ödemek istememe eğiliminde olacaktır. TBM si yüksek olanları seçmez demiyorum ancak tercihen aynı trafiği çekecek daha ucuz yol var ise ona başvuracaktır. Sizin dediğiniz gibi olsa adwords üzerinden bulduğumuz yüksek TBM li kelimelerle köşeyi dönmüş olurduk.

3- Lütfen çerezler konusuna bir seo danışmanı olarak biraz daha ağırlık verin. Google aramalarının çerez olmadığını kastettiğim bir yer görüyor musun ?

Yazıyı ve tüm yorumları okudum.

Yazı için çok saolun adwords'un mantığını iyice anladım.

Foruma böyle bilgilendirici daha fazla başlık açmanız dileği ile. (Resim eklemenizde çok iyi olmuş :D )

1- Hiç reklam vermediğiniz ayan beyan ortada. Reklam veren o kelimeyi kullanıyordur ne demek yahu ?? Diyelim ki video sahibi video etiketlerine "forex trade" yi ekledi ve bunun tbm si 10 TL olsun. Ben de forex reklam yayıncısı olarak bir kaç keliem seçtim ancak o "forex trade" kelimesini maliyeti ya da aranma hacminden dolayı reklamımla ilişkilendirmedim. Bu durumda bu reklam kelimesi üzerinden hiç bir şekilde benim reklamıma ücret yansıtılamaz çünkü o kelime üzerinden gelen aramalarda zaten benim reklamım çıkmayacak. Umarım anlarsın.

2- içeriğimi yansıtan ve benzeri arama hacimlerine sahip bir kaç daha uygun maliyetli anahtar kelime var ise maliyet bakımından onları değerlendiririm.
Burada kastım yayınca tıklama başına çok yüksek miktarlar ödemek istememe eğiliminde olacaktır. TBM si yüksek olanları seçmez demiyorum ancak tercihen aynı trafiği çekecek daha ucuz yol var ise ona başvuracaktır. Sizin dediğiniz gibi olsa adwords üzerinden bulduğumuz yüksek TBM li kelimelerle köşeyi dönmüş olurduk.

3- Lütfen çerezler konusuna bir seo danışmanı olarak biraz daha ağırlık verin. Google aramalarının çerez olmadığını kastettiğim bir yer görüyor musun ?

sizin bu dediklerinizi ben 1 yıllık Adwords ve Adsense Kullanıcısı iken düşünüyordum. Adwords ve Adsense bu şekilde sizin düzmantığınızla işlemez.

10 yıldır bu işteyim bunu yazmayacaktım ama her cümlenizde yok reklam vermemişsiniz yok seo bilmiyorsunuz dedğiniz için yazma ihtiyacı hissettim.

Adwords sadece verilere göre hareket etmek değil ayrıca bir strateji işidir.

Stratejilerimiz farklı olabilir benim gibi düşünende olur senin gibide tartışmamıza gerek görmüyorum. burdan artık kim ne kaparsa.

bu arada birinci verdiğiniz örnekte birisi kesin o kelimeyi iliştirmişki o kelimeye adwordste maliyet çıkıyor. yani bu sen olmazsın başkası olur ama kesin bir ilişkili reklam var ortada.

kesin bir ilişkili reklam var ortada.

:) Bildiğimiz üzere adwords üzerinde 10 dakika içerisinde TBM si yüksek binlerce kelime türetebilyioruz ve sizin yukarıdaki kesinlik arz eden bilginize göre adworste listelenen tüm kelimelerle ilişkili bir reklam nasıl olsa var diyerek köşeyi dönüyoruz. Güzel kardeşim sana samimiyetle başarılar diliyorum.

:) Bildiğimiz üzere adwords üzerinde 10 dakika içerisinde TBM si yüksek binlerce kelime türetebilyioruz ve sizin yukarıdaki kesinlik arz eden bilginize göre adworste listelenen tüm kelimelerle ilişkili bir reklam nasıl olsa var diyerek köşeyi dönüyoruz. Güzel kardeşim sana samimiyetle başarılar diliyorum.

Siz istisnaları genelliyorsunuz.

Bende sana başarılar dilerim

Ben bu konuda [MENTION=2317]teymi[/MENTION] arkadaşa Katılıyorum. Adwords de milyonlarca kelime çıkıyor her kelimede reklam olsaydı milyonlarca reklam çıkması gerekirdi günlük ama ben o kadar reklam zaten göremiyorum. Adwords kelime aracında çıkan tbm verileri bence şuan reklam yoksa bile daha önceden reklam verilmiş ve onun verilerini yansıtmaktadır. Örneğin mortgage finance kelimesinin tbms 93tl olsun. Bu kelimeye hiç reklam verilmemişse bile bu kelimenin tbmsi yine 93dür. Yani reklam verilmemişti 0tl görünecek hali yok adwords daha önce reklam verenlerin ve reklamların ortalamasını tbm olarak yansıtmış ve demek istemişki . "EĞER BU KELİMEYE BİR REKLAM VERİLMİŞSE ORTALAMA OLARAK 93TL GİBİ BİR RAKAMA REKLAM VERMİŞTİR YANİ EĞER REKLAM VARSA BUKADAR ALIRSINIZ ANCAK REKLAM YOKSA ZATEN BANA PARA GELMEDİĞİ İÇİN SİZDE ALAMAZSINIZ". zaten o kelimede reklam yoksada o kelimede reklam çıkmaz ona benzer bir reklam çıkar yani direk mortgage finance kelimesi değilde mortgage ile ilgili bir reklam çıkar ve yine niche oldugu için yine ortalamanın üstünde bir tbm alırsın..

Kişiselleştirme

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Alternatif header

Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

Köşe Yuvarlama Kontrolü

Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri