Bir süredir aklımda olan bir konu bu. Sesim çevrem gereği dikkat çekici bir tona sahip. Erdoğan Arıkan ve Trt spikerlerlerinin onayladığı bir ses. Bunu derken ben şöyleyim böyleyim demek için değil. Hatta bulunduğum ilin koro ekibinde de yer alıyorum
Geçenlerde bir arkadaşımız konu açmıştı. Yabancı haberleri seslendirerek bir asgari ücret ve daha fazlasını beraber kazanabiliriz tarzı bir açıklaması vardı konusunda. Bu nasıl yapılabilir. Bu şekilde kazanç elde edenler nasıl bir yol izlediklerini kıssadan hisse aktarabilirler mi. Vereceğiniz küçük bir bilgi bile işime yarayacaktır. Şimdiden teşekkür ederim.
Hevesini kırmak gibi olmasın, Türkiye'nin en değerli en bilindik Ses Sanatçılarından birisi ile çalışıyorum. Dublaj-Seslendirme işine Ajans olarak girmediğin sürece herhangi bir şekilde para kazanma ihtimalin yok.
Kaldı ki sadece tonlama-kafa sesi-diksiyon-vurgu vb. gibi eğitimlerin 2-3 yıl sürecek, pes-tiz ve perde aralığı ile ses kontrolü de bi bu kadar süre alacaktır. Sonra şansın yaver giderse yerel bir radyoda belki günlük 2 dakikalık bir jingle'ın olur en iyi şarkıları sunarsın.
Sonra çok şanslıysan ve çevren sayesinde birilerini tanır ya da o çevreyi kendin oluşturup bir yerlere gelmek istersen bir ajansa girip, belki yılda bir tane gelecek bir film seslendirmesi için işe başlayabilirsin. Çünkü yüzlerce ajans ve bu ajansların da binlerce ses sanatçısı var. Film yapımcısı sizin ajans ile anlaşsa bile, role uygun ses sende değilse geçmiş olsun.
Kısacası, ''Fark edilir bir sesim var'' demen yerine bunu insanlara fark ettirmeni öneririm. Çünkü zirveye ulaşmanın, yüksek paralar kazanmanın çok zor olduğu bir sektör. Ve oturmuş bazı seslerin piyasadaki ömrü 30-40 seneden fazla. Hem yeni, hem deneyimsiz hem de dediğine göre eğitimsizsen çok zor.
Bunları seni üzmek için söylemiyorum sadece yolun başındayken neyin ne olduğu görmen için söylüyorum.
Bionluk da ise yüzlerce ses sanatçısı var, denk gelmez ama şansına denk gelirse haftada 1-2 müşteri ayda 5 müşteri ile belki 200-300 TL kazanabilirsin. Genelde intro, tanıtım vb seslendirme isterler , reklam metni okuturlar 40-50 kelime olur şansına kelime başı 1 TL verirlerse ne güzel.
Ama sesinin iyi olduğunu iddaa ediyorsan, bunu kanıtlayacak ve insanların ilgisini çekebilecek işler yap, instagram-youtube yükle ve etkileşim elde et, daha sonra bu olayların tümü tersine dönüp onlar sana ulaşmaya çalışsın.
Profesyonel olarak düşünmüyorum, başkalarının işini seslendirmeyi planlıyorum diyorsan, youtube forumlarını takip et, ingilizce aksanın iyiyse o şekilde günlük harçlıklar çıkartabilirsin. Haber seslendirmeleri yaparak.