Sigarayı Bırakma Kararı Aldım

BOZGUN

Kayıtlı Üye
Katılım
22 Mayıs 2013
Mesajlar
1.438
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
32
Öncelikle selamlar abilerim - kardeşlerim.
Başlıktanda anlayacağınız üzere konumuz sigara. Bana hiçbir yararı olmayan bu otu içmeye nasıl başladığımı ve devam ettirdiğimden bahsedeyim yüzeyselce. Ortaokulun sonlarına doğru arkadaş çevremin ve özentinin büyük etkisiyle bu mereti içmeye başladım. Zaten içmeye başlayan çoğu kişinin sebepleri bunlardır. Lise yıllarında az çok cebimizin para görmesiyle daha önce tek tük ordan burdan bulduğumuz sigarayı elde etmem daha kolay oldu ve paket almaya başladım. Lisenin sonlarına doğru artık durumu iyice abartarak yedek paket almaya bile başladım. Tabi o zamanlar gençliğinde etkisiyle pek zararını görmüyordum. Aynı zamanda sporda yaptığımdan zararları pek kendini göstermiyordu.
Üniversite yıllarımda durumun iyice b.ku çıkmaya başladı. Üniversite okuyanlar az çok bilirler o ortamı. Bu üni. ortamına ek olarak çalışmak durumundaydım ve sağlık personeli olduğumdan dolayı (anestezi teknikeriyim) gece nöbetleri bitmek bilmiyordu. Hal böyle olunca ben sigarayı iyice abarttım ve günde iki paketin üstüne çıkmaya başladım. Sağlık konusunda hala sıkıntılarım yoktu. Tabi bu durum uzun süreden sonra üniversitenin spor salonuna gitmemle son buldu. "Ulen bu ben miyim?" sorusunu sormama neden oldu.( Bknz. İbrahim Tatlıses - Yalnızım Dostlarım) Zira eskiden zorlanmadan yaptığım hareketleri artık yapamaz olmuştum. Sigaranın fizyolojik olarak üzerimdeki etkilerini işte o zaman fark ettim. Biliyorum sağlıkçıyım ve zaten bunları detaylı bir şekilde biliyorum. Ancak insan gerçekten de kendisine hiçbir şey olmayacak gibi yaşıyor bu hayatı. Neyse lafı fazla uzatmayayım üniversiteden mezun olduktan sonra memlekete döndüm ve burada bir hastanede görevimi icra etmeye başladım. Memlekete geleli yaklaşık olarak 5 ay oldu ve ben artık bu meretten uzak sağlıklı ve mutlu bir yaşam istiyorum.
Olayı kafamda bitirmek için bir yerlere birşeyler yazmam gerekiyordu. Hali hazırda bir blogum olmadığından burayı tercih ettim. Öncelikli olarak bu sigaranın yararlarını uzun uzadıya düşünüp listeye dökmem lazım.

Sigaranın Yararları

  • Zevk ve haz uyandırması (?)
  • Konsantrasyonu sağlaması (?)
Şuan uzunca bir düşünce aşamasından sonra başak (Edit - İmla Hatası: Yok Şafak :D ) bir madde ekleyemedim ben buraya. Bu saydıklarım ise tamamen palavradan öteye geçemezler. Çünkü sigaranın yararı olarak sayılabilecek herşey içmeyen bir insanda zaten daha fazla bir şekilde bulunuyor. Örneğin zevk vermesi durumuna değinecek olursak, sigara içen bir insan vücuduna aldığı nikotin sayesinde bir süre sonra açlık çekecektir. Bir sigara yaktığında vücudun bu açlığı dindiğinden dolayı bizler zevk alıyormuşuz gibi bir hisse kapılıyoruz. Dikkatli bir şekilde düşünüldüğünde madde bağımlılığından hiçbir farkı olmayan bir olaydan bahsettiğimizi anlamış olacaksınız zaten.

Sigaranın Zararları
  • Anne karnındaki bebek dahil olmak üzere tüm çocuklarda zeka geriliği riskine sebep olmaktadır.
  • İçerisinde bulunan zararlı maddeler sayesinde akciğer kanseri başta olmak üzere risk seviyesi yüksek olan solunum yolu hastalıklarına sebebiyet vermektedir. (Ülkemizde yüzde olarak bakıldığında solunum sistemi rahatsızlığından hayatını kaybeden sayısı diğer ölüm sebeplerine nazaran fark açmış durumda)
  • Özafagus (yemek borusu) ve mide başta olmak üzere boşaltım ve sindirim sistemini etkileyen birçok rahatsızlığa sebep olmaktadır.
  • Dolaşım sistemine zararları ise kesinlikle göz ardı edilemez ! Kalp krizi geçirme riski sigara içenlerde oldukça fazladır. Ayrıca en çok sigara kullanımından kaynaklanan damar tıkanıklığına bağlı gelişen burger hastalığı şahsen benim sigarayı bırakma nedenlerimden birisi olmuştur.
  • Ağız kokusu, parmaklar sararma, diş problemleri, cilt sıkıntıları ...
Zararlarını sayarken insanın gerçekten içi kararıyor öyle değil mi? Benim gibi bırakmayı düşünüpte tereddütte olan arkadaşlar burger hastalığını araştırmasını öneriyorum. Hatta mümkünse bu hastalığı geçiren kişilerle bire bir yüz yüze gelmeniz sigaraya elveda demenize sebebiyet verecektir. Zira yaşadıkları büyük acı ve hastanelerden narkotik dilenmeleri insanın içini acıtıyor. :(

Neyse dostlar sözü fazla uzatmaya lüzum yok. Ben işi kafada bitirdim ve artık bu mereti bir daha ağzıma sürmeyeceğim. (Yok yok başka bi yerimle de içmiycem :D ) Benim gibi sigara bağımlısı (!) birisi varsa aramızda bu konuyu tekrar düşünmelerini kendilerinden rica ediyorum. (Gerekirse yalvarırım) Konuyu zaman geçtikçe ve hatrıma geldikçe güncellerim.
Herkese kolay gelsin. Kalın sağlıacakla.
 
Son düzenleme:
Kişiselleştirme

Tema editörü

Ayarlar Renkler

  • Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

    Alternatif header

    Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

    Görünüm Modu Seçimi

    Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

    Izgara Görünümü

    Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

    Resimli Izgara Modu

    Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

    Yan Paneli Kapat

    Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

    Sabit Yan Panel

    Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

    Box görünüm

    Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

    Köşe Yuvarlama Kontrolü

    Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

  • Renginizi seçin

    Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri