senin yerinde olsam 2 ve 5 arasında kalırdım.
2 numara için birazcık dayı yardımı lazım o sektörde, kimi kimsen yoksa arkanda sana destek çıkacak, iş bulman çok uzun süre alıyor lakin güzel para kazandırır emin ol.
5 numara biraz kabiliyet ve zevk işi, piyasa da herkes grafik tasarımcısıyım diye dolanıyor. O kadar çok kişinin arasından sıyrılıp büyük firmaların gözüne girmen gerek bir fark yaratarak. Eski kız arkadaşlarımdan birisi grafik tasarımcı, önce matbalarda kartvizit işi ile başladı, ardından site tasarımları, sonrasında eskişehirde bir oyun şirketinde işe girdi, en son olarak şu an istanbulda yine bir oyun şirketinde çalışmakta. Aylık 4500 civarı para alıyor ve havuzlu evi var, şirket tarafından verilen.
Bazı insanlar için büyük para, bazıları için para değil tabiki bu miktar...
Şunu da belirteyim, sevdiğin mesleği yap ama çok para kazandırıyorsa yap. Seni zengin edecekse yap. Sırf seviyorsun diye 3-5 kuruş için sürünme ömrün boyunca. Hani derler ya, sevdiğin mesleği yap mutlu ol diye, tamamen yalan. Cebinde paran yoksa mutlu olamıyorsun. Elbet bir yerde patlak veriyor hayat. Çok para kazanacağın bir meslek seç, sevdiğin işi de ekstradan hobi olarak yap.
Benim peder çocukluğunda hep çiftçi olmak istemiş, ama sanayi elektrikçisi olmuş.
2-3 ailenin karı koca birlikte çalışıp kazandığı parayı kendi başına kazandı şimdiye kadar. Şu an 2 farklı ülkeden de emekli olmuş durumda, hayalindeki mesleği(çiftçilik) yapıyor kafası rahat rahat ve huzurlu.
2004 yılında konya'dan bir makine üreticisi iş teklifinde bulundu, yurtdışına gideceksin makineleri kuracaksın programlayacaksın geleceksin, aylık 25.000TL dediler, kabul etmedi.
Eskişehir'de tramvay sistemi ilk kurulduğunda yattığın yerden para kazanacaksın, sistemi takip edeceksin 8.000TL maaş dediler, kabul etmedi.
Çünkü kazanacağı parayı zaten kazanmış ve çoktan beridir beklediği hayalini yaşıyor. Daha 3 yıl öncesine kadar sürekli babamla tartışırdım, b.kmu var çiftlik kurdun, tüm sülaleye rezil ediyorsun bizi diye. Alamanyadan geldi, tezek içinde çiftlikte yaşıyor diyorlar vs.vs.vs. Ama şimdi anlıyorum onu ve saygı gösteriyorum.
Karar vermeden önce tek birşeyi kafanda netleştir, erken ve ufak huzur mu istiyorsun yoksa huzur'u erteleyip ileride daha üst derece de bir huzura mı ermek istiyorsun ?
Yani; para mı, sevgi mi ?
Unutma, bu devir de para olmadan sevginin ömrü kısa oluyor. Önceden bir yastık yorgana, bir kuru ekmek zeytine sevenler birbirlerine kavuşurmuş. Aşk büyükmüş. Ama artık şehirler ve dünya daha büyük.
Öncelikle her zaman refah seviyen yüksek olmalı, gerisi elbet gelir bir gün.