Telif hakki ve diger sorular

• Kullanıcı ozzyyyy
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - YouTube Hakkında Genel Sorular

ozzyyyy

Kayıtlı Üye
Merhabalar arkadaslar,

Haftasonu ciddi anlamda baslamayi düsünüyorum Youtube olayina. Ama kafamda netlesmeyen noktalar var. Onlari hem benim, hem de benim gibi yeni baslayacaklar icin cevaplayabilirseniz cok memnun olurum.

1- Bir kullanici adi-adsense hesabi ile kac kanal acabiliyoruz ve kanallardan biri banlanirsa digerleri de gidiyor mu? Bunu engellemenin yolu nedir?

2- Telif hakki en cok canimi sikan konu. Kanal logolu videolar, futbol, konser, müzik falan olmuyor, kendi cekmedigin videolar tabiki telif hakki kaps***** girebilir ama;

a) Yolda sarki söyleyen birini görüp kaydetsem, bu videodan para kazanabilecekmiyim? O da mi telif hakki ihlali sayilacak?
b) LiveLeak videolari veya onun gibi online video iceren site videolarinda hep logo videoyla beraber oluyor, ondan telif hakki yemem mümkün mü? Ya da Een güvenilir onlar mi?
c) Youtube'a yüklü olmayan amatör videolardan telif hakki yeme ihtimali düsük mü?
d) Internette hazir bulunan bedava profesyonel introlardaki enstrümantal müziklerden ya da direk introdan telif hakki yenebilir mi?
e) Free olarak yayinlanan su iki sitedeki; "http://www.freesfx.co.uk/soundeffects/rock/" ve "http://incompetech.com/music/" müziklerden telif hakki yeme ihtimali var midir?
f) Bir videoda telif hakki yiyebilecegimi belirten, beni önceden uyarabilecek bir sistem var mi?
g) Genel olarak para kazanma amacli yapilmayan videolardan telif hakki yenir mi? Var midir bi kistasi
h) Kanallara ait haberlerden, haber videolarindan telif hakki yeme ihtimali yüksek mi?
i) Amatör bir videonun benden önce youtube'a yüklenmesi telif hakkini ona verir mi?
k) Amatör bir videoda, videoya ekli olmayan, arkadan duyulan bir müzik telif hakki gerektirir mi?

3- Twitter ve ya facebooktan takipci satin alip, videolarda birden bir dalgalanma olursa google bundan süphelenir mi? Basimiza is acar mi?

4- Niche olayini blog üzerinde uygulamak mantikli mi? Yoksa domain mi almak gerek?

5- Güvenli, youtube tarafindan sorun cikarilmayacak youtube izlenimi alma siteleri var mi?

Sorularim simdilik bu kadar sanirim, cevaplari sorularin altina not ederek konuyu baska arkadaslara da yararli bir hale getirmeyi düsünüyorum.

Simdiden tesekkürler cevaplariniz icin, sevgiler...

Kardeş aralık ayından beri telif gelen videolarım hep 10 - 15 izlenim almış saçma sapan hiç beklemedigim videolara geldi. Kısacası nerden gelecegi belli değil ama. Şöyle bi şey diyebilirim youtubede aynı videodan varsa bir sürü ona telif gelmiyo.

Youtube'da ayni videodan bir sürü varsa tiklanmada pek gelmiyor ama :/

ozzyy , sabahtan bakip kacmistim ama istegin üzerine bi bakalim taksitle cevaplariz belki, biz acilisi yapalim diger arkadaslar da devamini getirir. :d

1) bir adsense hesabina rivayete göre 500 kanal baglanabiliyormus..ama mantikli olani 100 ü gecmemek bence..birde adsensi actigin kullanici adina yt de video yüklemeyeceksin..yani adsense emailinde yt kanalin bos, bom bos duracak..diger kanallari bu adsensle bagliyacaksin.bu dedigim gibi yaparsan , diger yt kanallarin banlansa bile ana adsense hesabin saglam kalir..

2) bu konuda uzman degilim zaten soruda cok uzun :d

3) Satin alinan adamlar zaten reklamlarina tiklamaz ve videolarini izlemez diye düsünüyorum, onlara aldanip (belki) gelen asil dogal takipciler fanlar , iste onlar izler/tiklar onlarda dogal yoldan geldigi icin sorun yok.

4) Blog olayi iyi, birde domain ve hosting islerine masrafa gerek yok..önemli olan orjinal icerik ve o siteye DOGAL ziyaretcileri cekebilmek.

5) Muhakkak dogal ziyaretcileride satan vardir , ama satin almaya harcadigin para ile adsensten; harcadigindan cok kazanamazsin..Eger ölye bi durum olsa, o adamlar o trafigi satmaz direk hepsini kendi videolarina gönderirlerdi biliyosun..Eger aklindaki buysa unut..

Sadece gösterim artirmak icin satanlarda var, bu durumda kanalindaki adsensi devre disi birakip, gösterim alip sonra tekrar adsesnsi baglayabilirsin..ama bilmiyorum bu isten verim alan varmi aramizda..

1- 500. Kanallardan birinin banlanması diğerlerini etkilemez.

2-
a) Yolda şarkı söyleyen kişiden para kazanma haklarını satın almadıysan evet. Bu da telif hakkıdır.
b) Liveleak'e yüklenen videolar da genelde Liveleak'in sahibi olmadığı videolardır. İstedikleri kadar logo bassınlar. Liveleak telif hakkı talep edemez. Ama videoyu çekenler telif hakkı talep edebilir.
c) Evet. Düşük.
d) Telifsiz bir sürü bedava görsel vardır. Müzikler de vardır. Bunlara Royalty-free music denir.
e) İhtimal her zaman vardır. Adam 1 yıl sonra müziğini Creative Commons lisansından Copyright lisansına çevirebilir. Fakat bu sitelerde yer alan şarkılardan telif hakkı büyük olasılıkla yemezsin. Genelde eski şarkılara yönenilirsen bu ihtimal iyice azalır.
f) Yok.
g) Senin para kazanma amaçlı yapıp yapmaman Youtube DMCA'ini ilgilendimez. Birinin izni olmaksızın ona ait içeriğini ondan habersiz para kazanma amacı gütmesen de Youtube'da yayımlayamazsın. Yani kişi itiraz edene kadar yayımlayamazsın demek doğru olur.
h) Bu değişiyor. Fransız kanalları haberlerini Content ID sistemine kaydediyor. ABC News de zaman zaman yapıyor. Fakat örneğin CNN haberleri ve Avustralya'ya ait hiçbir haber kanalı telif itirazı göndermiyor. Türkiye'deki haber kanallarının hiçbiri telif talebinde bulunmuyor.
i) Vermez.
k) Gerektirir. Bu durumda arkadan duyulan şarkıyı silmek gerekir. Veya videoyu sessiz yapmak.

3- Şüphelenir. Başına iş açar.
4- Niche blogda da domain adında da çok etkilidir.
5- Yoktur. Bu riski göze alarak fiverr.com dan izlenme satın alabilirsin. Hiçbir izlenme artırıcı videoyu izletmez. Her izlenmeyi farklı IP'lerden yapmaz. Youtube rahatlıkla sürekli hitlenen ama 1 saniye bile izlenmeyen aynı ve proxy IP'lerden hit alan videoların izlenmelerini ara ara düşürür, günceller. Kanal sahibine ceza verir. Bazen de vermez. Adsense'i banlanan kişiler de biliyorum.

Kişiselleştirme

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Alternatif header

Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

Köşe Yuvarlama Kontrolü

Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri