Üçüncü dünya ülkesi NEDİR?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

chatmece

Kayıtlı Üye
Birinci ve ikinci dünya ülkeleri nedir bileniniz var mı? Nedir bunun tanımı?

Ülkeleri 1,2,3 dünya ülkeleri olarak NEYE GÖRE ayırıyorlar ve bu ne anlama geliyor.

Forum içinde bu kelimeyi kullanan birçok arkadaş var.

örnek 1 örnek 2 örnek 3

Biraz araştırma yaptım. Sizinde bu konuda yazmak istedikleriniz varsa buyrun konu altında tartışalım. Belkide ben doğrusunu bilmiyorum siz yazın öğrenelim hep birlikte.

third_world_map.jpg

1.Dünya ülkeleri. Countries of the First World

2.Dünya ülkeleri. Countries of the Second World

3.Dünya ülkeleri. Countries of the Third World - Nations Online Project

3.dünya ülkesi olan Türkiye Diyen arkadaşlara soruyorum, Türkiye 1.dünya ülkesi görünüyor burda neden?

"Üçüncü Dünya Ülkesi" bir Soğuk Savaş terimidir ve "Non-Aligned States"i (Tarafsız Ülkeler), yani ne NATO'ya, ne de Varşova Paktı'na üye olan ülkeleri tanımlar.

FIRST WORLD: NATO ülkeleri

SECOND WORLD: Varşova Paktı ülkeleri

THIRD WORLD: Non-Aligned States (eskiden Yugoslavya örnek olarak verilirdi)

Ancak zamanla "Üçüncü Dünya" farklı bir mana sahibi oldu ve günümüzde "gelişmekte olan ülkeler" anlamında kullanılıyor oldu.

Şimdi yeni bir kavram çıktı karşımıza.

1-gelişmiş ülkeler
2-gelişmekte olan ülkeler
3-gelişmemiş ülkeler.

Bu kime göre gelişmek, Neye göre gelişmemek?

Ben kendime göre gelişmiş, gelişmekte olan, gelişmemiş ülkeleri yorumlayayım.

1-gelişmiş ülkeler, bana göre sömürge ülkesidir. Kendisine ait olmayan yer altı ve yer üstü zenginlikleri sıcak savaş veya soğuk savaş yöntemi ile sömürmek ve kendi çıkarları için kullanarak gelişmesi.

2-gelişmekte olan ülkeler; gelişmiş tabir edilen ülkeleri örnek alarak ya onlar gibi yada onlara eş değer ferahlığı yakalama çabasında olup, Hep bir engel, hep bir direnme ile karşılaşarak (terör, iç karışıklık, Enfilasyon,dış borçlanma vs...) önü kesilen ama her daim gelişme gösteren ülkelerdir.

3-gelişmemiş ülkeler; yoksullaştırılmış, sömürgeye maruz kalmış, dinle, terörle, zorbalıkla vs... baskıya maruz kalmış, Hep gelişmiş ülkelere bağımlı yaşamaya mahkum edilmiş ülkeler.

Tv kanallarında gelişmiş ülkeler hakkında olumsuz fazla bişey görmezsiniz. Genelde hep iyi şeyler anlatılır.

Yurt dışına gezmeye gidenler genelde bilindik yerlere giderler.

*Fransa denince; eyfel kulesi
*İtalya denince; pizza kulesi
*Amerika denince; las vegas, beyaz saray vs...
*Hollanda denince; değirmenleri, +18 yaşamları
*Almanya; berlinde gezilecek yerler vs...

Hiç kimse bir arka sokağa veya arka mahalleye gitmez. Asıl orda yaşayan halk ne yapıyor bilmez. Tv kanallarında hep güzel şeyler gösterirler çünkü herşey güzeldir. Ama birde orda yaşayan halka bir sorun bakalım :)

Bunları neden yazdın ki; Diceksiniz, Türk insanına bakıyorum Genelde gençler hep kendilerini küçük görmeye, aşağılamaya, hor görmeye alıştırılıyor. Bunları kimmi yapıyor tabiki BAĞIMLI MEDYA. Biraz araştırmacı olun körü körüne inanmayın sorgulayın, araştırın,bilgi edinin, tartışın...

Yazıda ve anlatımda hatalarım olduysa kusura bakmayın. Okuduğunuz için teşekkür ederim.

takma kafana bizim milletimiz kadar kendini aşağılayan yaşadığı yeri kötüleyen bir millet daha varmıdır merak ediyorum

türkiye gelişmekte olan ülkeler kategorisindeydi tabi son 10 yılda ülk çoştu gitti umarım böyle devam eder

bak gelişmiş ülkeler marsa araç gönderiyor,cern de higs bozonunu buluyor bizim marmaraya sevindiğimiz kadar sevinmiyor. biz viyadükleri bile süper proje diye halka satan bir ülkeyiz. hep muhalefetim bu konuda ama yanlış anlaşılmasın ben de bir türküm.

Son düzenleme:
1. Dünya ülkesi olan Türkiye'de daha 2 gün önce Ankara'da Deniz yokken 1 insan Sel sularına kapılıp öldü.
Ankara'da Yol çöktü, Metroda insanlar Yüzme dersi vermeye başladı.
İstanbul'da Deniz Minibüsü Seferleri başladı.
Epey bir gelişmiş ülkeyiz.
:D

Sanal Dünya'da Türkiye 3.Dünya ülkesidir, Sanal dünyada senin nato da olman bir şeyi değiştirmez.. Ekonomin ilgilendirir

Bu Ülkede Ülkenin dış borcunu kapattı dedikleri adam 130 bin lira vergi ödüyor adalet?

Bence sen araştırmaya devam et Türkiye D8 içinde bulunan bir ülkedir ve gelişmeye devam etmektedir.. Elinde hammedeyi işleyip dışarıya satabiliyor musun, kısacası dünya pazarında söz sahibimisin ?hayır, Ekonomik gücünü borçlamı ayakta tutuyorsun evet..

Ve k.bakmada sen dünyanın en pahalı benzinin kullanıyorsun birde Norveç var işte Norveçte senin asgari ücretini alan kişide senden 5 kat daha fazla asgari ücrete sahip.. Senin 1 öğün ete verdin parayla adam 3 öğünlük et yiyebiliyor

Biri demiş 10 yıldır ülke uçtu gitti senin çoluna çocuğuna kalacak 100 yıllık borcu var bu ülkenin..

Neyse genel olarak gelişmekte olan bir ülkeyiz, Gelişmişlik önemli olan burada Siyasi kutuplaşmada 1.Dünya ülkesi olmak değil

Bir insanı, ancak gerçekten uyuyorsa uyandırmak mümkündür. Eğer
uyumuyor da uyku taklidi yapıyorsa, dünyanın bütün gayretlerini sarf etseniz nafiledir.

- Gandi

Son düzenleme:
Oradaki derecelendirme siyasi kutuplaşma sonucu olmuştur . 1. Ve 2. Dünya ülkesi NATO ve ssbc ülkeleri , 3. Dünya ülkeleriyse bağlantısızlar hareketi denilen ülkelerdir. 3. Dünya ülkeleri (Pakistan ,Hindistan gibi ) genelde demokrasi yönünden zayıf , insan haklarından yoksun ve fakir oldukları için bu yakıştırılma yapılıyor .

Türkiye 1. Yazıyor Olabilir Ama İnternet Ortamında 3. Dünya Ülkesi Gibi Yorumlanıyor..

bak gelişmiş ülkeler marsa araç gönderiyor,cern de higs bozonunu buluyor bizim marmaraya sevindiğimiz kadar sevinmiyor. biz viyadükleri bile süper proje diye halka satan bir ülkeyiz. hep muhalefetim bu konuda ama yanlış anlaşılmasın ben de bir türküm.

1. Dünya ülkesi olan Türkiye'de daha 2 gün önce Ankara'da Deniz yokken 1 insan Sel sularına kapılıp öldü.

yazdığınız yorumların 1.Dünya ülkeleri: NATO üyesi ülkeler ile ne bağlantısı var onu çözemedim :)

Bu arada siyasete aşırıya kaçmadan tartışabilirsek Doğru bildiğimizi sandığımız, ama gerçekte olan bazı şeyleri çözebiliriz.

Senin arastirdigin 1. 2. 3. dunya ulkeleriyle "yakistirma" yapilan "3. dunya ulkeleri" farkli seyler. 3. dunya ulkesi denmesinin sebebi gelismislik olarak geri kalmasindan dolayi kaynaklaniyor.

[MENTION=9704]gokhans19[/MENTION]

Bu sekilde dogrulari yazdigindan dolayi onlarca sikayet alacaksin, yuksek ihtimallede banlanirsin. Eger istemiyorsan sende bu gercekleri kendine sakla ve mesajini editle :)

yazdığınız yorumların 1.Dünya ülkeleri: NATO üyesi ülkeler ile ne bağlantısı var onu çözemedim :)

Bu arada siyasete aşırıya kaçmadan tartışabilirsek Doğru bildiğimizi sandığımız, ama gerçekte olan bazı şeyleri çözebiliriz.

Ben siyaset yapmadım, yazı baştan sona siyasi.
Nato var Varşova paktı var var oğlu var.
Soğuk savaş mı kaldı dünyada?
Her Nato üyesi ülke gelişmiş ülke midir?

Bu konudaki 1.2.3. dünya ülkesi diye adlandırılanlar neye göre adlandırılmış?
1980 dünyasına göre mi?
Yoksa 1980 SSCB'sine göremi?

Neyse yazmayacak, alıntı yapıp yazınca tartışıyoruz diye Ceza puanı veriyorlar.

Bu söylediklerinize bakarsak Japonya'yı tsunami vuruyor, Amerika'yı sel basıyor, depremler oluyor ve koskoca köyler, şehirler harap oluyor bu ülkelerde gelişmiş değil o zaman :)

Bu söylediklerinize bakarsak Japonya'yı tsunami vuruyor, Amerika'yı sel basıyor, depremler oluyor ve koskoca köyler, şehirler harap oluyor bu ülkelerde gelişmiş değil o zaman :)

Birisi doğa olayından kaynaklanıyor diğeri belediyelerin altyapı yapmamasından. Belediyeler iş yapıyoruz diye gözüksün diye yukarıyı makyajlıyolar ama aşağıya birşey yapmadıkları deniz minibüslerinden belli oluyor. Depremden kaçamazsın ama depreme dayanıklı bina yapmak senin elinde sonuçta.

Son düzenleme:
Ben siyaset yapmadım, yazı baştan sona siyasi.
Nato var Varşova paktı var var oğlu var.
Soğuk savaş mı kaldı dünyada?
Her Nato üyesi ülke gelişmiş ülke midir?

Bu konudaki 1.2.3. dünya ülkesi diye adlandırılanlar neye göre adlandırılmış?
1980 dünyasına göre mi?
Yoksa 1980 SSCB'sine göremi?

Neyse yazmayacak, alıntı yapıp yazınca tartışıyoruz diye Ceza puanı veriyorlar.

ben yorumunuza bişey demedim şurda bilimsel bişeyler paylaşıyoruz. Birde dış örnekler verelim yurt dışında yaşıyan arkadaşlar vardır onlarda yorum yapsınlar.

Ben arkadaşların kullandığı kelimelerin aslında ne anlama geldiğini paylaştım sadece :)

Birisi doğa olayından kaynaklanıyor diğeri belediyelerin altyapı yapmamasından. Depremden kaçamazsın ama depreme dayanıklı bina yapmak senin elinde.

Yağmur doğa olayı değil mi ? :D her ne kadar altyapı çok çok çokta iyi olsa yağmur çok yağdığı zaman illa ki bişeyler olacaktır.Altyapımız yok doğru fakat bu bizi 3. dünya ülkesi yapmaz, yapamaz.Yabancı turistlerin Türkiye için yaptıkları yorumları okumanızı tavsiye ederim.
Kanallara göre hava durumu ( Vine ) - YouTube

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Kişiselleştirme

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Alternatif header

Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

Köşe Yuvarlama Kontrolü

Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri