Yaklaşık 2 ay önce youtube, tiktok ve kwai için eğitim verme kararı alarak whatsapp üzerinden bana ulaşanlara eğitim vermeye başladım.
35 kadar kişi başvurdu. Bunların büyük kısmı tecrübeli insanlardı güya. Sadece bir kısmı tiktok, bir kısmı kwai, bir kısmı ise youtube konusunda bilgisizlerdi.
Ücret durumunu bağışa dayalı ve zorunlu değil şeklinde bildirdim.
Sonuç:
1 gece gündüz, gece yarısı telefonum hiç susmadığı gibi sürekli arama yapıldı (müsadesiz)
2 Youtube kullanımı hakkında shorts ve uzun video farkını sanırım 10 defa yazdım, 10 defa da video konferansda anlattım. Aynı soru buna rağmen 10 defa daha soruldu. Diğer meselelerde aynı şekilde.
3 Duyan kendini gruba aldırmak için uğraşmaya başladı. Youtube'nin ne olduğunu bilmeyerek gelenler bile vardı.
4 Videom nasıl olmuş? izlenir mi? kanalıma bakar mısınız? tarzı sorulardan kendimi boğazlayacaktım.
5 1 ay geçtikten sonra sabrım tükendi ve grubu kapatacağımı söyledim. 1 kişi bile ödeme yapmamıştı fakat sorun bu değildi. Anlattıklarıma aşırı direnç vardı. Google sayfasından link vererek paylaştığım yazılara bile "arkadaşım şöyle dedi" diyerek itiraz edenler vardı.
6 Grubu kapattım. 3 gün sonra hala mesaj atanlar vardı. Ne olur yardım edin tarzında. 1 tanesine bu işin bittiğini ve kısaca yukarıdaki maddeleri anlattım.
bana çiğ süt emmişsin, sen kimsin? tarzı hakaretler etmeye başladı ve kendisine hakaret ettiğimi iddia etti. Sonradan yaptığım kontrolde bu hakaretleri yapan kişinin hem özel mesaj hem grup üzerinde en çok yardım ettiğim insanlardan birisi olduğunu farkettim. Doğru bir karar aldığıma bir kez daha emin oldum.
Sonuç: paralı ya da bedava bildiklerimi anlatma isteğim kalmadı. çünkü 30 kişide maalesef sizi anlayacak kişi sayısı en fazla 5. Kalan 25 kişi ise toksik. Para almadım, alsaydım sanırım sağda solda dolandırıldım, tutunamadım diye paylaşım yaparlardı.
yaklaşık 5 ay önce birisine yine 3 gün boyunca ücretsiz, sırf birisinin selamıyla geldi diye eğitim verdim. Harcadığım süre 12 saat vardır.
5 gün sonra mesaj attı "ben bu işi yapmayacağım"

Herkes sanıyor ki "videoyu çektim izlenecek, ünlü olacağım, paraya para demeyeceğim"
sevmesem de telifli video yayınlayanlar bile çok çok emek harcıyor. Yok öyle bir dünya.
Çalışmayana, öğrenmeyene para yok.
Bilin diye paylaştım. Bu işler maalesef böyle. Şurada forumda bir şeyler paylaşırsak bu bilgidir. İnsanları bezdirmeyin