Google bize hiçbir zaman kdv dahil bir ödeme yapmıyorki. şuan stopaj ve kdv olarak sanırım reklam verenlere beyan etme zorunlulugu getirdi.
çünkü google +kdv tahsil etmiyor. hatta bizim adımıza kdv yi irlanda ödeyeceğini yazmışlar. irlanda içinde olsaydık google bize ödemeyi +kdv şeklinde yapacaktı bunu beyan etmişler. bizde irlanda devletine kdv mizi ödeyecektik.
100tl google veriyorsunuz üstüne birde kdv 18lira beyan ettiniz. 100 tıklama alacaksınız tıklama başına 1tl ödeyeceksınız.
sitemden size 100 tıklama gidiyor 100tl kazanıyorum 18 tl sini devlet kdv olarak istiyor. size sitemden 82 tıklama gitmeli 100 tl kazanmalıyım ki +kdv ödeyebileyim. 82 sakıza 100 tl ödemelisinizki +kdv bakkal ödesin.
daha farklı bir örnekleme gösterirsek aliexpress çin firması google 100tl reklam veriyor +kdv sini çinde beyan ediyor.
daha sonra aliexpress reklamları Türkiyedeki şahıslar tarafından görülüp tıklanıyor. aliexpresin çinden google verdiği para bana geliyor.
ama tıklanma raporlarında bu geliri Türkiye'den elde ettim olarak gözüküyor. Şuan dünyanın neresinden olursa olsun Türkiye'ye reklam verilmek istenen paranın kdv si. youtuber yazılımcı ve geliştiricilerden tahsil edilmeye çalışılıyor.
bu durum ihracat a girmiyor mu?
sanki biz ürün satıyormusuz gibi bir hizmet vermişe dönüyoruz.
Örneğin ingilterede google yabancı bir firma oldugu için gelirlerden kdv aranmıyor.
Hatta dünyanın hiçbir yerinde yoken made in Turkey ne derece doğru biz anlamıyoruz açıkçası.
Burdaki adam yurt dışında şirket açsın az vergi ödediği kdv ödemediği için bizi çatır çatır ezsin batalım devlet bunu mu istiyor.
bence KDV olayı yurt içi geliştiriciyi küstürme projesidir geri döndürülemeyecek zararlara yol açacaklar.
Daha da komik bir örnek vermek gerekirse vpn kullanan kullanıcılar yüzünden tıklamalar yurt dışından gözüküyor.
VPN kullananlar vergi kaçakçıdır

)
Yada tam tersi umarım Yurt dışında olan yabancılar Türkiye'den proxy server kullanmıyordur. onlar yüzünden boş yere kdv ödemeyelim.