Dinarın ne Gibi bir özelliği var anlamadım

ersan145

Yasaklanmış
Arkadaşlar bugün döviz fiyatlarını araştırayım dedim gözüme çarptı 1 Kuveyt Dinarı yaklaşık 7 TL 1 Bahreyn Dinarı yaklaşık 6 TL 1 Libya Dinarı ise 1,80 TL felan ama Irak Dinarı 0,0019 TL. Bu Dinarların ne gibi bir özelliği varki ekonomiyi sallayanlar bunlarmışta haberimiz yokmuş :D Kuveyti az çok anlarımda Libya ve Bahreyn çok yüksek geldi bana.Bu döviz işlerinden anlayan arkadaş aydınlatabilirmi acaba

---------- Spam Engelliyici 21:12 ---------- Önceki Mesaj 19:39 ----------

Sanırım sizde anlayamadınız cevap yok :D

Kısacası arz talep meselesi hocam..Kuveyt dünya petrol rezervleri açısından çok önemli yere sahip.Petrol ihracını hep kuveyt dinarı üzerinden yapar..Böyle yapınca da dinar alımı otomatik olarak artar bu da dinara olan talebi arttırdığından paranın değerinin yükselmesine neden olur..

Alıntı :)

Kısacası arz talep meselesi hocam..Kuveyt dünya petrol rezervleri açısından çok önemli yere sahip.Petrol ihracını hep kuveyt dinarı üzerinden yapar..Böyle yapınca da dinar alımı otomatik olarak artar bu da dinara olan talebi arttırdığından paranın değerinin yükselmesine neden olur..

Alıntı :)

Arkadaşı alıntılayarak yazayım. Dediği doğrudur. Dünya'da para değerleri genelde ülkenin ekonomik durumuna göre farklılık göstermektedir. Mesela Kuveyt petrolü ile zengin bir ülke ve ticareti onunla yapıyor bu demek ki bir talep meselesi ortaya çıkıyor. Bu talep arttıkça değer de artıyor. Ayrıca 1 Azerbaycan Manatı şu an neredeyse Euro ile aynı seviyede, neden çünkü nüfus az ülke petrol ile fiyat biçiyor para birimi değer kazanıyor. Ama şöyle de bakabiliriz olaya bazı ülkelerde para birimi yüksek değerde olsa da kendi ülkesinde pek bir avantajı olmuyor. Mesela Azerbaycan'da asgari ücret 300 Manat yani kendi içinde para değeri yüksek olsa da pek bi artısı olmuyor. Ekonomi ve finans okuyorum kafana takılan bir durum olursa sorabilirsin...

Son düzenleme:
Paranin degerini, uluslar arasi piyasalarda ona olan talep belirler. Tum mal ve kagitlar icin aynidir mekanizma. Mesela altina daha cok mu talep oldu, altin fiyati yukselir. Cunku satabiliyor.

Bugday'a daha fazla mi talep var, bugday yukselir cunku alan var hala.

Kuveyt Dinari icin de konu budur. Kuveyt Dinari almak isteyen mi var. Kuveyt Dinari yuksek kalir.
alıntıdır.

Vay be koca forumda cevap verebilen çıkmadı :(

Hocam konuyu 2 gündür görüyorum ama bilgim olmadığı için cevap vermiyordum baktım kimsenin bilgisi yok araştırayım dedim.(Çok iyi bir araştırıyıcımdır) Sorunuzun cevabını bir yerlerden bilgi toplayarak buldum.

Şimdi öncelikle Döviz kuru nasıl belirleniyor buna değineyim.
Ülkeye dış ülkelerden sermaye devletin kasasına giriyor dolar euro türk lirası v.b örnek sonra bu sermaye eğer arz talep varsa vatandaşa ülkenin parasına karşılık veriliyor örnek Türkiye'deseniz İngiltereye tatile gideceksiniz euro ya ihtayacınız var Ziraat bankasına gittiniz Türk lirasını Euro' ya çevirdiniz.Tatile gittiniz geldiniz v.b eğer bir ülkede yıl sonunda ülkeye giren para çıkan paradan azsa Döviz kurunuz düşer ama eğer ithaalat ihracat iyiyse cari açık oluşmamışsa herhangi bir siyasi problem yoksa Döviz kurunuz yükselir.Yani ne kadar talep varsa o yükselir bu ülkede satış çok fazla oldugu zaman o para yükselir.

Gelelim sizin konunuza

Neden Irak'ın dinarı düşük:Yukardada belirttiğim gibi eğer ülkede ticaret yoksa dış ülkelerden para girmiyorsa Döviz kuru düşer hele birde ülkede savaş gibi bir problem isyan örgüt oluşumu varsa Döviz kurunuz yerle bir olur.Paranız tüm yurdışı ülkelerinde düşer.

Gelelim Kuveyt ve Bahreyn dinarı neden yüksek:Kuveyt'ten örneklerle gidicem.Şimdi Kuveyt 19.yüzyıldan beri yani petrol bulunduğundan beri en zengin ülkeler listesinde çünkü Petrol revezleri bakımından dünyada 3.ülke yani nereye kazma vursan petrol çıkıyor ee ülkede bunu napıyor hepsini kendine saklamıyor ihraç ediyor tüm yurtdışı ülkelerinden para topluyor bununlada bitmiyor bu ülkenin döviz kuru serüveni.Ülkesinin %25 ini kendi halkına kapatıp abd askerleri için sığınacak eğitim v.b askeri işlemler için ayırıyor ABD'li asker gelip ülke parasını kullanmak için kendi ülkesinden Euro/Dolar getiriyor hop bide burdan Bankaya döviz kuru girişi.Döviz kurunu belirleyen 3. Önemli sebeplerden biri ise ülkenin devlet bankasındaki parası Kuveyt bundada akıllı davranıp ulan bu petrol bir gün bitecek ben kıyıya köşeye bir fon koyup biriktireyim diyip bankasında fon oluşturuyor (2005'den beri) ülke 2007 de açıklama yaptığında bankasında 200 milyar dolar para varmış allah bilir şimdi kaç milyarcık dolar olmuştur.

Yeterli bir anlatım yaptıgımı düşünüyorum kardeşim bayadır makale yazmıyordum tam oldu :) İnşallah yarar sağlamıştır bende yeni birşeyler öğrenmiş oldum hadi sana kolay gelsin... Alıntı değildir el emeği göz nuru :D

Son düzenleme:
Hocam Kuveyt Dinarı 3.5 Amerikan Dolarına sabitlenmiştir..Yani daima 1 Kuveyt Dinarı 3.5 Amerikan Doları eder...

Açıklayan,yardım eden arkadaşlara çok teşekkür ederim.Yeni bir şey öğrenmiş olduk işte bir çoğumuz bilmiyorduk belki de :) Kuveyt'in ekonomi politikası gerçekten güzelmiş eğer halkada yol-su-elektrik olarak dönüyorsa on numara ülke gibi duruyor ama şimdi yine anlamadığım bir olay var Arabistanda'da petrol ihracı çok yüksek ve kutsal sebeplerden dolayı bir nevi yılda miyonlarca turist çekmekte.Peki neden Suudi Arabistan Riyali bu kadar düşük?Gerçi Arabistandan adam olmaz Kuveyt'in zeki kişiler tarafından yönetildiği belli oluyor Arabistan petrol var kafasıyla gidiyor.Gelir adaletsizliği desen had safhada olan ülkelerden birisi zaten.

bide dinarın özelliği kuveytten izinsiz dışarı çıkamıyor. mesela sen kuveytte gittiğin zaman elindeki doları dinar yapıp harcıyabiliyorsun ama geri türkiyeye gelirken elindeki dinarları alıp sana dolar veriyorlar. Para uluslararası pek dönmediğinden dolayıda pahalı oluyor.

bide dinarın özelliği kuveytten izinsiz dışarı çıkamıyor. mesela sen kuveytte gittiğin zaman elindeki doları dinar yapıp harcıyabiliyorsun ama geri türkiyeye gelirken elindeki dinarları alıp sana dolar veriyorlar. Para uluslararası pek dönmediğinden dolayıda pahalı oluyor.

Yani herhangi bir döviz bürosuna gidip 70 lira verip 10 Kuveyt Dinarı almak istiyorum diyemiyosun Euro-Dolar gibi?

Kişiselleştirme

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Alternatif header

Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

Köşe Yuvarlama Kontrolü

Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri