Dolar 2.30 TL

• Kullanıcı zQrrQ
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Konu Dışı
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Döviz ile borçlananın Allah yardımcısı olsun.

Bişeyleri satmakla ekonomi düzelmez... Üretim şart...

hocam bana neden çatıyorsunuz ben siyaset yapmadımki :D siyasetten ve siyasi muhabbetlerden nefret ederim cünkü bankalara borçlu doğacak çocuk benim çocuğum siyasilerin çocukları değil..

benim anlamadığım ben siyasi hiç bir kelime söylemedim tamamen ekonomik açıdan konuştum bana neden çattınız :D

En büyük siyaset ekonomidir zaten. Çatma falan yok güzel kardeşim fikrimi belirttim sadece

Müdahale geldi 2.33 dolar. 200 tl zarar of of. Hatta 300 tl olmuş ya. Demin 100 tl kar vardı :)

Şuan 400 tl zarardayım ya.

300 tl ye geriledi zarar. Yükseliyor tekrar korkup satış yapmayacağım

Arkadaşlar sonuna kadar okumanızı rica ediyorum ..

Gerek lobiciler gerekse “faizler artsın”cıları anlamakta zaman zaman zorlanıyorum…

Tezlerini destekleyecek veriler bulmakta hiç zorluk çekmiyorlar… İstatistik sağ olsun zaten böyle durumlar için var…

Ekonomide bir tezinizin olması yeterli oluyor çünkü rakamlara bakarak yorumu nereye çekmek istiyorsanız rahatlıkla oraya çekebiliyorsunuz.

Bir ekonomist hastalığı olarak “bardağın boş tarafını görmek” sadece bizde değil dünyada bir hayli yaygın.

Bu nedenle krizin kâhiniyseniz şöhret oluyor, olumlu gelişmeleri ortaya çıkarırsanız itibar görmüyorsunuz…

Kaç kez hata yaptığınızın kaç kez yanlış söylediğinizin önemi yok. Öngörülerinizden birinin tutması şöhret olmanız için yetiyor da artıyor bile… Dünyada kriz kâhini
olarak şöhret kavuşan Roubini bunun en iyi örneklerinden…

Ekonomiye olumsuz açıdan bakıyorsanız tüm öngörülerinizin yanlış olmasının hiçbir sakıncası yok çünkü “ben uyardım” ya da “uyarmak için yazdım” deyip işin içerisinden çıkıyorsunuz…

Konuyu fazla dağıtmadan bizim ekonomistlerin “armut türkülerine” bir göz atalım…

Önce durumu özetlemekte fayda var…

Merkez Bankası yılsonu hedeflerini açıklarken “dolar kurunu 1,92 olarak açıklamıştı. Dolar yılsonu geldiğinde 2 liranın üzerindeydi. MB Başkanı Erdem Başçı, dilinin kurbanı oldu. Bizim ekonomistlere de gün doğdu.

Merkez Bankası enflasyon konusunda da hedef olarak 2013 sonunda yüzde 5 demişti gerçekleşen enflasyon ise yüzde 7,4 oldu.

İşsizlik yıl sonunda yüzde 8,5 oldu. Gösterge bono faizi 4,61’lerden 10,51’e kadar yükseldi.

Ekonomik veriler arasında hedeften en fazla sapan dolar ve enflasyon oldu.

Her zaman olduğu gibi bizim faizler artsın korosu da ekranlardan ve köşelerinden aynı şeyleri tekrar etmeye başladılar “Faizler artırılmazsa ülkeye faturası çok ağır olacak, MB çok daha sert faiz artışına gidecek”

Zamanı olan okuyucu arşivlere bir göz attığında aynı şeylerin defalarca dile getirildiğini görecektir…

Şimdi ne diyorlar? Faizler artsın… Neden artsın çünkü dolar ve avroda hızlı yükseliş söz konusu… Dolar neden yükseliyor? Amerikan Merkez Bankası FED’in geçtiğimiz Mayıs ayında aldığı karar yüzünden… Doların artmasının tek nedeni bu mu? Elbette değil; Türkiye’nin ekonomik istikrarına yönelik girişimler de etkiliyor.

Bu girişimlerin somut sonuçları neler? 17 Aralık-19 Ocak arasında Borsa İstanbul’daki şirketler 46 milyar TL eridi. Başka hangi sonuçları var? Euro ve dolar yeni yılda rekor kırmaya doymadı.

Dolar ve avronun rekor kırmasının ne zararı var, ihracatçıya yaramıyor mu? Dövizdeki artış kısa vadede ihracatçı için iyi gibi görünse de üretimdeki ithal girdileri fazla olan ihracatçılara yaramıyor.

Dövizin yüksek olması kime yarıyor? Yurt dışından parasını getirip tahvile, bonoya yatıran yabancı yatırımcıya… Neden onlara yarıyor? Çünkü 4,61’lerdeki faiz 10,51 civarına çıktı da o yüzden…

Peki bizim ekonomistler neden faiz artsın istiyor onlar da tahvile, bonoya yatırsalar ya? Çünkü yerli yatırımcı öderken, yabancı yatırımcı tahvil ve bonodan kazandığına vergi ödemiyor.

Bizim ekonomistler hangi faizden bahsediyor? Bankalara borç alıp verirken uygulanan faizden bahsediyor. Paralarını neden faize yatırmak istiyorlar? Çünkü ülke yansa bile paraları zarar görsün istemiyorlar. Bu ekonomistler bu kadar zengin mi? Değiller ama bazıları birçok şirketin, bankanın danışmanlığını yapıyorlar ya da kadrolu elemanılar..

Neden faiz artışını sürekli istiyorlar? Çünkü faizlerin yüksek olması, paradan para kazanılmasına olanak sağlıyor… Şu an yükselmesini istedikleri faiz hangisi? Mevduat faizi… Hangi seviyelerde? 1 yıl vadeli olan yüzde 8-9 seviyelerinde… Yüzde 8-9’lar seviyesi iyi bir oran değil mi? Rakamsal olarak öyle ama reel faiz açısından fazla karlı değil. Neden fazla karlı değil? Çünkü yıllık enflasyon yüzde 7,4...

Enflasyon ile ne ilgili var ki? Eğer yatırımcı parasını kullanmadan yastık altında saklarsa her yıl enflasyon oranı kadar zarar edecek… Başka alanlarda neden değerlendirmiyor? Çünkü üretime yatırsa risk var. Dövize yatırsa kurun sağı solu belli olmuyor. Altın zaten sürünüyor… Tahvil alsın? Vadeler uzun ve vergisi var. Mevduat faizinde neden ısrarcılar? Çünkü paraları sıfır risk alıyor.

Mevduata yatırsalar ne kadar kazanıyorlar? Kaba hesapla 1 yıllık faiz getirisinden enflasyon rakamını düşünce geriye kalan kâr oluyor. Biraz daha anlaşılır olsun örneğin faiz yüzde 8,5 enflasyon yüzde 7,4... Bu durumda mevduata parasını yatıran yüzde 1,1 gibi bir rakam kazanıyor ve bu kadar düşük bir karlılık için 1 sene beklemek işlerine gelmiyor. Neden döviz olarak bankaya yatırmıyorlar? Çünkü dolar ve avro için yıllık faiz yüzde 2-3 arasında değişiyor.

Peki faizlerin artmasını isterken neden umursamaz davranıyorlar? Çünkü özel sektörün döviz cinsinden borçluluk rakamı ellerine ciddi koz veriyor? Özel sektörün döviz cinsinden borcu neden ilgilendiriyor? İşletmeler yatırımları için öz kaynak bulamadıklarında finansmanı gidip dünya bankalarından borçla alıyorlar. Döviz kuru artınca da borçlulukları artıyor. Risk hesaplaması yapmıyorlar mı? Yapıyorlar elbette ama faiz herkes için zahmetsiz para demek oluyor.

İşte bütün kavga gürültünün arkasında bu nedenler var… 21 Ocak tarihinde Merkez Bankası faiz kararı açıklayacak. "Faizler artsıncılar"ın beklentisi 1,5-2 puan.. Onlara göre eğer şimdi artmazsa ileride daha çok artırmak zorunda kalacak…

Peki faizler artarsa fatura kime çıkacak? Elbette vatandaşa çıkacak…

Bu yüzden bizim ekonomistlerimizin bildiği dokuz türkü de faiz üzerine...

Hakan GÖKSEL
twitter.com/hakan_goksel

Müdahale geldi 2.33 dolar. 200 tl zarar of of. Hatta 300 tl olmuş ya. Demin 100 tl kar vardı :)

Şuan 400 tl zarardayım ya.

300 tl ye geriledi zarar. Yükseliyor tekrar korkup satış yapmayacağım

keşke yarını bekleseydin mb bu sefer akıllılık etti yarınki fed kararını beklemeden müdahale etti vede yarın fed gibi mbde toplancakmış yarın çok hareketli bir gün olacak döviz için :cool:

keşke yarını bekleseydin mb bu sefer akıllılık etti yarınki fed kararını beklemeden müdahale etti vede yarın fed gibi mbde toplancakmış yarın çok hareketli bir gün olacak döviz için :cool:

Valla umuyorum toparlar. Daha da düştümü bunun 1 milyar zarara kadar yolu var. Müdahale değilmiş herhalde ya toplantı mı ne yapacağım demiş öyle düşmüş dolar.

Valla umuyorum toparlar. Daha da düştümü bunun 1 milyar zarara kadar yolu var. Müdahale değilmiş herhalde ya toplantı mı ne yapacağım demiş öyle düşmüş dolar.

bence elindeki dolarları gün içinde elinden cıkarmaya bak benm tahminim yarın cok buyuk düşüşler olucak :)

Seçimlere kadar doların düşeceğini sanmıyorum.ama şuanki hükümet için sıkıntılı bir dönem olduğu için oy toplamak adına birşeyler yapabilrler belki kur işleri belli olmaz düşer diye beklersin yükselir.

bence elindeki dolarları gün içinde elinden cıkarmaya bak benm tahminim yarın cok buyuk düşüşler olucak :)

Dostum haklı çıktın Allah'dan 400 tl zararla çıktım. Dolar sabaha 2.15- 2.10 seviyelerinde olacak :) Şuan 2.18 Eğer çıkmasam şimdiden 2.5 milyar zararım vardı :) Bankalar ne pis paralar kırdı vay arkadaş. Millete 2.5 olacak diye bir ton yaygara yaptılar benim gibi küçük yatırımcı girdi hemen battı herkes :) Ben ucuz yırttım )

dolar gerilemiş çok iyi dahada geriler inşallah dolar bize her yönde yansıyo gerçi dolar 1.80lerdeyken almadım diye kendime kızdım gerçi ben neyle alıcam orası ayrı :D ancak evin ekonomisti olduğum için belki bizede atarlardı 3-5 diye düşündüm sağlık olsun

arkadaşlar 17 aralık olayı malum ama asıl olan 18 aralık olayı ki oda amerikadaki FED toplantısı bu toplantıda dünyanın para babaları konuşur FED Başkanı Ben Ber-nanke’nin 18 Aralık’ta yaptığı açıklamada Ocak 2014’ten itibaren 85 milyar dolar tutarındaki aylık tahvil alım programını 10 milyar dolar azaltacaklarını açıklamasının ardından gelişmekte olan ülke piyasalarında sert düşüş yaşandı ve bu Kırılgan beşli
(Türkiye, Hindistan, Çin, Rusya ve Brezilya) 6 ay boyunca bundan etkilenir ve buna en mantıklı yaklaşım yabancı paraya mudahale olur ki merkez bankamız bunu yeterince yapmaya çalışıyor ama yemiyo tabi

arkadaşlar 17 aralık olayı malum ama asıl olan 18 aralık olayı ki oda amerikadaki FED toplantısı bu toplantıda dünyanın para babaları konuşur FED Başkanı Ben Ber-nanke’nin 18 Aralık’ta yaptığı açıklamada Ocak 2014’ten itibaren 85 milyar dolar tutarındaki aylık tahvil alım programını 10 milyar dolar azaltacaklarını açıklamasının ardından gelişmekte olan ülke piyasalarında sert düşüş yaşandı ve bu Kırılgan beşli
(Türkiye, Hindistan, Çin, Rusya ve Brezilya) 6 ay boyunca bundan etkilenir ve buna en mantıklı yaklaşım yabancı paraya mudahale olur ki merkez bankamız bunu yeterince yapmaya çalışıyor

yarın fed tekrar toplanıyo herşey bitmiş değil dolar için tabi mb şuan kırbaç attı resmen faizi epeyce yükseltti

Aslında gireceksin forexe dolara bir satış emri vereceksin. 2.10 seviyesi kesin Fed zaten darbe vuracak dolara 2 seviyelerine indi mi de çıkacaksın pozisyondan parayı alıp tüyeceksin :)

Aslında gireceksin forexe dolara bir satış emri vereceksin. 2.10 seviyesi kesin Fed zaten darbe vuracak dolara 2 seviyelerine indi mi de çıkacaksın pozisyondan parayı alıp tüyeceksin :)

fed eğer yarın musluğu açarsaki ben kısacağını tahmin ediyorum dolar 1.90 lara geri dönebilir uzun vadede

yarın fed tekrar toplanıyo herşey bitmiş değil dolar için tabi mb şuan kırbaç attı resmen faizi epeyce yükseltti
arkadaşım doları kafasına göre düşüremez zaten faizi artırarak doları düşürebilir yani bu çok mantıklı bi durum tabi faiz iyi bişey değil artması ama doların artması ve liranın düşmesi bundan daha kötü neyse inşaallah yarın fazla etkilenmeyizde durumu düzeltirler

arkadaşım doları kafasına göre düşüremez zaten faizi artırarak doları düşürebilir yani bu çok mantıklı bi durum tabi faiz iyi bişey değil artması ama doların artması ve liranın düşmesi bundan daha kötü neyse inşaallah yarın fazla etkilenmeyizde durumu düzeltirler

bu nasıl bir cevap doları kafasına göre düşüremez? bunu bilmeyen varmı burda acaba

bu nasıl bir cevap doları kafasına göre düşüremez? bunu bilmeyen varmı burda acaba

evet düşüremez bağzı incelikleri var bunun dolar düşer faiz artar faiz artar altın düşer (istisnalar kaideyi bozmaz) ben yakından inceliyorum borsayı iş gereği yaz bi kenera yarın gün içierisinde altında 3 lira dolayı düşmesi lazım

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Kişiselleştirme

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Alternatif header

Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

Köşe Yuvarlama Kontrolü

Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri