Dua, Kader ve Özgürlük Hakkında Felsefi Bir Söyleşi

• Kullanıcı ilyas
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Konu Dışı
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
herşeyi geçtimde Tanrı kelimesinden hiç hoşlanmıyorum, Allahı en güzel isimleriyle zikrediniz anınız şeklinde bir hadis yada ayet vardı hatırladığım kadarıyla

müslümanlar da kader inancı olduğu sanılır ama atayist inancına daha uygundur. ayetler bir yönden allah'ın her şeyi bildiğini söylerken diğer taraftan özgür olduğumuzu söyleyerek kaderi kabul etmez. o zaman şöyle bir soru ortaya çıkar allah'ın bildiği bir ortam da ne kadar özgürüz. bu sorunun cevabı yok. bu nedenle özgür olduğumuzu kabul etmesem de etmek durumunda kalıyorum imanım nedeniyle.

---------- Spam Engelliyici 20:40 ---------- Önceki Mesaj 20:38 ----------

düzeltme için teşekkür ederim. atayist olsaydım kesinlikle kaderci olurdum. kainatın koyduğu yasalar dışına çıkamıyorsun, zamansal ve mekansal bir nedensellik içinde yaşıyorsun.

Arkadaşım öncelikle belirtmek isterim ki Müslümanlar diye başlayan bir cümlenizde ateist inancına uygun oldugunu sölemişsin bu nedenle yazıyorum polemik tartısma yaratmak için değil.
1-Kader inancı diye bir şey yoktur kadere inanmak vardır buda imanın temellerindendir.
2-Kaderini kendin yazarsın diye bişey yoktur evet Allah Gaybı önceden bilir çünkü onun izni ve iradesi olmadan dünyada hiçbir şey olmaz yemin ederemki sana tek bir yaprak bile kıpırdamaz zaten bu bilgelik bu yaratıcılık onun en büyük mucizelerindendir tek olması yegane olmasının sebebidir.
3-Hiç bir ayet yok sizin dediğiniz gibi bizi ikileme düşürücek varsa buyrun çıkartın üstü kapalı yerine şu ayet şu sure diyin bizde ögrenelim kader değişkendir kader kendi elinizdedir kaderinize yön verebilirsiniz ama kaderinizi değiştiremez kaderinizin sonucuna etkide bulunamazsınız
Peki kader nedir?
Kader Allahın ilmine ve kesinliğine inanılan ezeli olarak değişmeyen demektir.
Sizin özgürlük dediğiniz Kader değil fiildir örnekle açıklıcak olursak
Bir insanın alacagı nefes sayılıdır öleceği an ve zaman bellidir.
Siz trafik kazasında ölmek istemiyorsanız araba kullanmaz toplu taşıta binmez her yere yürüyerek gider hatta evdeki koltugunuzdan hiç kalkmazsınız bu sizin özgürlüğünüz fiilinizdir yani değiştirilebilir olanınızdır ama Kader sizin zamanı gelince canınızı vereceğinizdir o koltugunuzda otururken Azrail emri yerine getirip canınızı alır sizde Kaderinize müdahele etmiş olmaz fiilinize müdale edebilmiş olursunuz çünkü Kader trafik kazasında ölmek değil sadece ölmektir.

değerli kardeşim ikilemde kaldığımı söylemedim sadece bazı sorularının cevaplarının olmadığını söyledim. iman da şüphe olmaz ama sorgulama tefekkür olmalıdır.

Arkadaşım öncelikle belirtmek isterim ki Müslümanlar diye başlayan bir cümlenizde ateist inancına uygun oldugunu sölemişsin bu nedenle yazıyorum polemik tartısma yaratmak için değil.
1-Kader inancı diye bir şey yoktur kadere inanmak vardır buda imanın temellerindendir.
2-Kaderini kendin yazarsın diye bişey yoktur evet Allah Gaybı önceden bilir çünkü onun izni ve iradesi olmadan dünyada hiçbir şey olmaz yemin ederemki sana tek bir yaprak bile kıpırdamaz zaten bu bilgelik bu yaratıcılık onun en büyük mucizelerindendir tek olması yegane olmasının sebebidir.
3-Hiç bir ayet yok sizin dediğiniz gibi bizi ikileme düşürücek varsa buyrun çıkartın üstü kapalı yerine şu ayet şu sure diyin bizde ögrenelim kader değişkendir kader kendi elinizdedir kaderinize yön verebilirsiniz ama kaderinizi değiştiremez kaderinizin sonucuna etkide bulunamazsınız
Peki kader nedir?
Kader Allahın ilmine ve kesinliğine inanılan ezeli olarak değişmeyen demektir.
Sizin özgürlük dediğiniz Kader değil fiildir örnekle açıklıcak olursak
Bir insanın alacagı nefes sayılıdır öleceği an ve zaman bellidir.
Siz trafik kazasında ölmek istemiyorsanız araba kullanmaz toplu taşıta binmez her yere yürüyerek gider hatta evdeki koltugunuzdan hiç kalkmazsınız bu sizin özgürlüğünüz fiilinizdir yani değiştirilebilir olanınızdır ama Kader sizin zamanı gelince canınızı vereceğinizdir o koltugunuzda otururken Azrail emri yerine getirip canınızı alır sizde Kaderinize müdahele etmiş olmaz fiilinize müdale edebilmiş olursunuz çünkü Kader trafik kazasında ölmek değil sadece ölmektir.

Fazla ayrıntıya girmeye gerek yok ne kadar ayrıntıya girersen gir yine sonuç olarak başa dönersin...

Kader bizim yapacaklarımızı Allah'ın önceden bilip TASTİK etmesidir... Ağustos ayının sıcak olduğunu biliyorsun ,Sen Ağustos ayının sıcak olduğunu bildiğin için mi Agustos ayı sıcak oluyor ? Hayır

Kader olmadan sınav ,günah ,sevap olur mu ? Kader yapacağın iyi veya kötü işin giriş kapısıdır..Bu kapı Allahın sana yazdığı kaderdir ,bu kapıdak girdikten sonra yapacakların
sana bırakılmıştır..O kapıdan girip iyi işler yapmakda kötü işler yapmakda sana kalmıştır..Hatta o kapıdan hiç girmeyip geri dönemkde senin elindedir..Ve Allah kime ne verdiyse kimi ne ile sınav ettiyse onun hesabını sorar..Herkesin sınavı ,herkesin Allah'a vereceği hesap ayrıdır...

Bu konular ilgini çekiyorsa kesin ve net cevaplar bulabilceğin yer NakşiBendiler dir..

Son düzenleme:
"Şüphesiz Allah katında canlıların en kötüsü, düşünmeyen sağırlar ve dilsizlerdir." (Enfal 22)

sen düşünmek yerine içmeye devam et.
eğer dindarsan Tanrı yerine Allah de.
eğer değilsen benim içkime günahıma laf yapma.
Eğer günahlara karşıysan içindeki bu kibiri v.s at.
eğer senin için farketmiyorsa yapılanlar bırak benim sevabımı günahımı.
eğer kafanı kullanacaksan git adam gibi şeylere kullan.
Eğer kafanı boşa kullanmak istiyorsan gidip dinle değil başka şeylerle oyalan.
Eğer anladıysan söylediklerimi zaten yorum yapmazsın.
Eğer anlamadıysan Anlayana sivrisinek saz anlamayana saz bile az...

din yaşamın içinde değil de soran olup sözde dindarım demek içinse işte böyle içki içersin. herkesin günahı kendine. içki içtiğini ben değil sen söyledin. :) bari günahını saklayacak kadar dinle alakan olsaydı.

eğer dindarsan Tanrı yerine Allah de.
eğer değilsen benim içkime günahıma laf yapma.
Eğer günahlara karşıysan içindeki bu kibiri v.s at.
eğer senin için farketmiyorsa yapılanlar bırak benim sevabımı günahımı.
eğer kafanı kullanacaksan git adam gibi şeylere kullan.
Eğer kafanı boşa kullanmak istiyorsan gidip dinle değil başka şeylerle oyalan.
Eğer anladıysan söylediklerimi zaten yorum yapmazsın.
Eğer anlamadıysan Anlayana sivrisinek saz anlamayana saz bile az...

din yaşamın içinde değil de soran olup sözde dindarım demek içinse işte böyle içki içersin. herkesin günahı kendine. içki içtiğini ben değil sen söyledin. :) bari günahını saklayacak kadar dinle alakan olsaydı.
ben sana dindarım dedim mi ?
içerim içmem sanane ? hayır derdinmi var sevabımla günahımla ? napçan kutsucan mı beni ? günahlardan mı arındıracaksın ? olsun sen sıkma canını bilader.Rabbimde seni böyle sınıyor işte..Herkesin aklı fikri olacak diye birşey yok

[MENTION=14214]doganuzun[/MENTION] abi konu haddini aşıyor mevzu derinleştikçe bi el atsan:)

ayetlerin sorgulayın emrini tatbik ederek tanrı adına olan her şeyi sorgulamışımdır hala da sorguluyorum. yıllardır dua ve kader konusuna geldiğim de kafam da bin türlü çıkmaz sokak oluşuyordu. ALLAH’ın dünyada olup biten her şeyi önceden en ince ayrıntılarına kadar planlamışsa dua ALLAH'ın planladığı kadere müdahele etmek değilmiydi.
işte bu çıkmaz sorunun cevabını geçtiğimiz günler de buldum.

burada bazı arkadaşlarım şahit oldu eski sözlümle bazı sıkıntılar yaşadım uzun hikaye çok büyük bir batağın içine batmıştı. anasına haber vermeliydim ama istanbulda ki yeni ev adreslerini bilmiyordum. Allah'ım buldur şunun anasını diye dua ettim. bir ay uğraştım ulaşamıyordum sonra aklıma bir şey geldi. 2014 yazında bir paket göndermiştim kendisine kargo şirketlerini dolaştım buldum adresini.

bu olayın mantıksal sonucu şu; dua kaderden bağımsız bir şey değil. çünkü o kızla yaşayacağımı ve bu konuda fiili dua edeceğimi bilen tanrı, yazın kargoya paket vermemi sağlıyor ve o geçmişin peşinden giderek anasına ulaşıyorum. yani duamın kabulü aslında geçmişimde gizliydi. aslında kader konusu felsefi düzeyde düşündüğünüz de tamamen interstaller filmi tadında bir şey olduğunu keşfedersiniz. ALLAH'ın geçmiş ve gelecek olasılıklar arasın da bağlantıları kurguladığını her şeyi kontrol ettiğini milyonlarca konfigirasyonunu hesapladığını seçimlerimizin ne olduğunu daha önce bildiğini ne kadar dua etsek bile o duanın da deterministlik içinde paradokslar olmadan önceden hesaplandığını tamamen görmüş bulunmaktayım. ben şahsen özgür olduğumuza inanmıyorum ama kuranın bir başka ayetine göre özgür olduğumuza inanmak durumunda kalıyorum. atayist olsaydım kesinlikle özgür olmadığımıza inanır, kaderci olurdum. ister tanrıya inanın ister tanrıya inanmayın yaşamınıza bir bakın geçmişinizin gelecekte, geleceğinizin geçmiş de olduğunu üstelik bu bağlantının zamansal bir paradoks yaratmadığını görürsünüz.

Şimdi hacı abi sen olayı yanlış anlamışın. yada şöyle diyelim bilgi eksikliğin var.. aslında biraz araştırsaydın sorunun cevabı çok basit.bu kadar irdelemeye gerek yoktu. bak şimdi dilimin döndüğü kadar söyleyim ben gerisini sen araştır.

Kader 2 ye ayrılır

1. Mutlak kader.
2. Muallak kader.

1.mutlak kader senin değişmeyecek olan kaderin. örneğin doğacağın an öleceğin an ve evleneceğin kişi.bununla ilgili bir kıssa anlatıyım hemen sana.bir gün sahabenin biri geliyor. peygamber efendimize diyor ki. ya Muhammed (s.a.v) bana dua et şu kadınla evleneyim..
Peygamber efendimiz diyor ki; sana ben dua etsem.buna hz ali hz ömer hz ebubekir de eşlik etse. bütün sahabe sana o kadınla evlenmen için dua etsek. Senin evleneceğin kişi değişmez. çünkü ALLAH katında o önceden bellidir..

2.Muallak kader, yani senin elinde olan şeyler. bu da şöyle. adamın biri demiş ya. kör kuşun rızkını veren ALLAH benimde rızkımı verir. ben çalışmayım yatayım. sonra acından ölmüş. o mevzu bu.. hani hep deriz ya. sen elinden geleni yap. gerisini ALLAH'a bırak yani tevekkül et.. buda öyle işte..

ve en önemlisi Unutmayın ALLAHUTEALANIN Hikmetine sual olmaz..

saygılar sevgiler..

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Kişiselleştirme

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Alternatif header

Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

Köşe Yuvarlama Kontrolü

Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri