Emeklilik ile ilgili beyin yakan anlamadigim soru

frnvr

Kayıtlı Üye
Merhaba
Örneğin 1 evli çift var bu evli ciftten 2 side aylik bin tl maas alsin bu ciftten 1 tanesi ölünce diğeri 2bin tl mi alabilir yoksa sadece kendi maasinimi alir ?

SM-A500F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Merhaba
Örneğin 1 evli çift var bu evli ciftten 2 side aylik bin tl maas alsin bu ciftten 1 tanesi ölünce diğeri 2bin tl mi alabilir yoksa sadece kendi maasinimi alir ?

Ölüm aylığı neye göre sıralandırılıyor hatırlamıyorum. Eğer çocuk varsa bir kısmı ona gidebiliyor veya tamamını alabiliyor eş sanırım. Para boşa gitmiyor ama

Hocam öyle olmuyor ölen kişinin aylıgında belli bir kesinti oluyor arka planda farklı hesaplamalar var ona göre aylık belirleniyor.

Ölüm aylığı neye göre sıralandırılıyor hatırlamıyorum. Eğer çocuk varsa bir kısmı ona gidebiliyor veya tamamını alabiliyor eş sanırım. Para boşa gitmiyor ama
Peki bayan ölürse , ne olur.

kadının emekli maaşı varsa dul maaşı alamaz diye biliyorum

Dul ve Yetim Aylıkları
Madde 68 – (Değişik: 15/6/1978 - 2149/1 md.)
– (Değişik: 15/6/1978 - 2149/1 md.)
Dul ve yetim aylıkları:
Ölenin bağlanmış veya bu Kanun hükümlerine göre hesaplanacak emekli, adi
malullük veya vazife malullüğü aylıklarının;
a) Dul karı ve koca için % 50'si, aylık alan yetimi bulunmayanların dul eşlerine %
75'i,
b) Çocuklarla ana veya babanın her biri için % 25'i, oranında bağlanır.
Ölenin aylığa müstehak bir dul karı veya kocası ile bir yetimi bulunması halinde, dul
karı veya kocaya % 60, yetimine % 30 oranı uygulanır.
Ölenin önceki eşinden olan çocuklarıyla, hem anadan hem babadan yetim olan veya
af kanunlarına göre tescil edilmiş bulunan çocuklarına % 30 oranında aylık bağlanır.
Sonradan hem anadan hem babadan yetim duruma giren çocukların aylıkları da % 30 oranı
uygulanmak suretiyle yükseltilir.
(Değişik: 14/3/1985 - 3166/1 md.) Emekli, adi malullük, vazife malullüğü aylığı alan
veya iştirakçi olan dul eşe % 50 oranında dul aylığı bağlanarak ödenir.
Yukarıda belirtilen oranlara göre bağlanacak dul ve yetim aylıkları toplamı, bunlara
esas tutulan, emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylıklarından fazla olursa, fazlası,
dul ve yetim aylıklarından mütenasiben indirilir.
Ölen, dul karı veya koca bırakmazsa veya bıraktığı koca aylığa müstehak değilse,
bunların payı çocuklarla ana babanın aylıklarına eşitlikle eklenir. Şu kadar ki, bu aylıkların
toplamı yapılan eklemelerden sonra bağlamaya esas tutulan aylığın yetim bir kişi ise %
50'sini, 2 kişi ise % 80'ini, 3 kişi ise % 100'ünü geçemez.
Dul ve yetimlerin aylık oranlarının yükseltilmesini gerektiren durumların doğması,
sonradan veya yeniden aylık ödenmesine hak kazanılması veyahut ödenmekte olan aylıkların
kesilmesi hallerinde yukarıdaki hükümler gözönüne alınarak, ödenecek aylıklar yeniden
hesaplanır.

kaynak: http://www.sgk.gov.tr/wps/wcm/conne...Dul+ve+Yetim+Aylıkları_sütun1.pdf?MOD=AJPERES

Merhaba

örneğine cevap: kendi maaşı 1000 tl ölen eşin maaşının %50 si alabildiğine göre eline toplam 1.500 tl para geçer. Bu sadece emekli karı koca için geçerli. (yanlışım varsa bilen arkadaşlar söylesin lütfen)

Son düzenleme:
Kişiselleştirme

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Alternatif header

Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

Köşe Yuvarlama Kontrolü

Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri