Haram mı? Helal mi? (Cevap)

• Kullanıcı emrekes
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - 💬 YouTube Deneyimlerim (Benim Kanalım)
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

emrekes

Kayıtlı Üye
Merhaba Arkadaşlar,

Daha önce bu başlığa yakın konular açıldı biliyorum. Ama bu konuyu açmamın sebebi bir hocaya danışmış olmam ve tüm yönleriyle anlattığım bu iş için haram ve helal sınırlarının çizilmiş olması. Bu konuyu okuduktan sonra eminim birçoğunuzun kafasını karıştıran acaba helal mi haram mı sorularına cevap bulabileceğinizi umuyorum.

Öncelikle hocaya her şeyi olduğu gibi anlattım. Videoları youtube’dan indirdiğimi yine youtube’a yüklediğimi, orada çıkan reklamlara tıklanması karşılığında para kazandığımı, isteyen yayıncıların videonun bütün haklarını sahiplenebileceğini ve bu durumda videoda eşleşen verip kazançların o yayıncıya gittiğini, eğer videolarını yayınlamamızdan hoşnut değilse telif gönderebileceğini ve bu durumda o videodan para kazanamayacağımızı vs. vs.
Hocanın cevabını özetlersem; eğer video eşleşen veriyorsa, yani yayıncı kesinlikle yayınlanmasını istemiyorsa kesip biçerek bizim özgünleştirdim (!) sanmamızla o videodan para kazanamıyoruz. Yani doğru değil. Yine aynı şekilde yasa dışı yollarla elde edilmiş videolar paylaşıyorsak, torrent buna bir örnek olabilir, yine doğru değil. Herhangi bir kişinin gizli çekilmiş ve izlediği zaman hoşlanmayacağı videolar yayınlıyorsak yine doğru değil. Amatör bir yayıncının haberi olmadan yayın yapıyorsak yine doğru değil.

Doğru olanlara gelirsek; Tabi ki kendi çektiğimiz özgün videolar, eşleşen vermeyen, zaman içinde telif almayan (amatör video ise sahibi görmemiş olabilir dolayısıyla bu videolar sıkıntılı ama büyük firmaların videoları ise mesela disney, pixar warner bros gibi, kesinlikle videonuzu fark edeceklerdir eğer onlar ses çıkarmıyorsa sorun yok) ve daha önce yıllarca youtube’da olmasına rağmen silinmemiş telif yememiş videolar, yani kısacası yayıncının vazgeçtiği videolar paylaşmakta sorun yok.

Çok büyük firmaların telif vermeyen ve ciddi hit alabilen videoları var arkadaşlar. Özellikle yıllar önce çekilmiş videolar ise bir anlamda bu yayıncılar o videolardan kazanacaklarını kazandıkları için, bu videolardan vazgeçebiliyorlar. Videolar birinci sıralarda olmasına rağmen ne eşleşen ne de telif vermiyorlar. Kim ne yaparsa yapsın hesabı. Böyle videolar bulup yüklemek, hem haram helal noktasında hem de vicdan noktasında en mantıklısı olur sanırım. Yani bir disney’in aramalarda birinci sırada çıkan videosundan haberdar olmaması olası değil adamlar deli gibi youtube’ u karıştırıp duruyor ve gerektiğinde telif yolluyorlar veya bir warner bros’tan tom ve jerry yükleyin bakın bir kaç güne hemen telif yollayıp para kazanmayı kapattırıyor. Yani bunlar istediği videosuna izin verip istediğini engelliyor. Ama amatör bir yayıncı kendi videosunu bulamayabilir ve başkasının yayınladığından haberdar olmayabilir. Habersiz olunca da doğal olarak kul hakkı oluyor.

Tabi ki karar sizin. Herkese hayırlı kazançlar.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

6-Futbol takimlari taraftarlarinin karsilikli atismaya varacak yada siyaset dini konularda tartisma ve kalp kirmaya gidecek turde mesajlar yazilmasi,Tahrik etme,kiskirtici sozler yasakdir.
Bu Kuralin ihlalinde 7 Gun Forumdan Uzaklastirma alacakdir.

YtKoRaY

Cevap: Haram mı? Helal mi? (Cevap)

<Az çok bilirsiniz telif verecek videoları. Ve bence bunlar haram. Ama nasıl diyim hani çok büyük değil gibi yani çok dikkate alınır şey değil. Korsan kitap almak gibi bişi. Kaçınız müziklere para verip kitapları orjinal alyor. O mesele gibi. Büyük firmalardan bende çalarım ama bir arkadaşın birinin hazırladığı özgün videoyu çalmam.

Edit: Arkadaşlar internetten korsan müzik indirmek bile haramdır varın gerisini si düşünün.

<Az çok bilirsiniz telif verecek videoları. Ve bence bunlar haram. Ama nasıl diyim hani çok büyük değil gibi yani çok dikkate alınır şey değil. Korsan kitap almak gibi bişi. Kaçınız müziklere para verip kitapları orjinal alyor. O mesele gibi. Büyük firmalardan bende çalarım ama bir arkadaşın birinin hazırladığı özgün videoyu çalmam.

Hocam büyük firmalar buna göz yummaz zaten. Eğer siz video üzerinde hiç bir hile yapmaz iseniz onların yayınlamasını istemediğiniz videolar kesinlikle eşleşen verir. Ya da en azından bir kaç güne fark etmeleri kesin. Dediğim gibi onların vazgeçtiği videolar bulmak lazım. Ses etmedikleri.

Umarım artık kafanızdaki bu sorular son bulur.Teşekkürler [MENTION=2787]emrekes[/MENTION] defalarca yazdığım şeyi güzel bir şekilde özetlediğin için.

abi açmayı böyle başlıklar kimi gelip dine küfrediyor kimi söylediği sözle kafir oluyor kimi banlanıyor
yanlış anlama konudan içeriğinden dolayı değil insanımızın yaptığı şeyden ötürü dedim

mühim olan video sahibinin hakkını helal edip etmeyeceğidir.ben genelde telif vermeyen kanallardan kayıt yapıp video yüklüyorum.özgün bi videoyu başkasının kanalından kopyalayıp indirmek bence hoş değil.

Hocam büyük firmalar buna göz yummaz zaten. Eğer siz video üzerinde hiç bir hile yapmaz iseniz onların yayınlamasını istemediğiniz videolar kesinlikle eşleşen verir. Ya da en azından bir kaç güne fark etmeleri kesin. Dediğim gibi onların vazgeçtiği videolar bulmak lazım. Ses etmedikleri.

Benim kastettiğim bunu bile bile devam ettirmek. Sen video attın mesela kendi çektiğin ben videoyu çalıyorum ama çalarken eğer umursuyorsa mesaj atar zaten diyorum eğer atarsa silerim. Bir nevi kendini kandırmaca.
Lig TV videosu yüklüyorsun mesela yasak olduğu %100 belli ama sen dersen telif atana kadar dursun o zaman bile bile kendini harama sürüklüyorsun
Böyle düşününce haramın ne kadar kolay işlenebileceği geldi aklıma. Halbuki biri sorsa harama elimi uzatmadım derim ) Ama korsan kitap almak falan bile haram

abi açmayı böyle başlıklar kimi gelip dine küfrediyor kimi söylediği sözle kafir oluyor kimi banlanıyor
yanlış anlama konudan içeriğinden dolayı değil insanımızın yaptığı şeyden ötürü dedim

Hocam benim gibi kafası karışık çok insan var. BU konuların açılması şart bence. Etliye sütlüye karışmak istemeyen okusun geçsin. Ama bizim gibi kafası karışıklara yol göstermek istedim. Hangi tür videolar yüklemeli onu anlatmak istedim.

Hocam tesekkurler verdiğiniz bilgiler için ama bu konunun ömrü uzun sürmeyecek tecrübem bunu söylüyor.

O zaman özgünden başka hiçbir yol kalmıyor ki insana herkesten, her video sahibinden teker teker izin almak gerek ki, bu da mümkün değil. Ben günah diye İddaa oynamam ama burada yaptığımız ne?... İşin özü özgün video hazırlamadıktan sonra kendinizi kandırmayın.

Arkadaşlar bu tarz konular tartışmaya götürüyor bizi biri helal biri haram der biri birine laf der.İyi niyetle açılmış bir konu ama malesef tartışmayı artıracak bir konu

Arkadaşlar bu tarz konular tartışmaya götürüyor bizi biri helal biri haram der biri birine laf der.İyi niyetle açılmış bir konu ama malesef tartışmayı artıracak bir konu
Seviyeli bir şekilde tartışma olduktan sonra tartışmak neden sorun olsun ??
Hem o tartışmadan herkes kendi doğrusunu seçer tek düze tartışma olmayan bir bilgiden ne kadar hayır gelir bilinmez.

Arkadaşlar lütfen yorum yaparken "bence" ile başlayan cümleler kurmayalım. Sonuçta bazı gerçekler vardır "bence"lerle değiştiremeyeceğimiz.

Bu konuyu açmamın sebebi birilerini karşı karşıya getirmek değildi arkadaşlar. Ben çok düşünüyordum haram mı helal mi diye. Hocayla görüşünce paylaşmak istedim. Kesinlikle en ufak bir art niyet yok.

hocan bize iş, aş versin bırakalım bu olayları...Kuru kuruya konuşmak kolay..Kapitalist dünyada yaşıyorsun...Cocuk oyuncagı değil bu işler...Para kazanmak bir savaştır...Savaşta herşey mubahtır...Yoksa ölürsün esir düşer köle olursun...Ülkemizin ve tüm islam aleminin köle olması bu sebepledir...
Mesajı beğenmeme butonu olsa 50 kullanıcı açar hepsiyle eksilerim bu yorumu

hocan bize iş, aş versin bırakalım bu olayları...Kuru kuruya konuşmak kolay..Kapitalist dünyada yaşıyorsun...Cocuk oyuncagı değil bu işler...Para kazanmak bir savaştır...Savaşta herşey mubahtır...Yoksa ölürsün esir düşer köle olursun...Ülkemizin ve tüm islam aleminin köle olması bu sebepledir...

Düşündüklerinize saygım sonsuz. Konunun amacı sadece kafası karışık olanlar için hocam. Sizin kendi doğrularınız vardır onlara göre çalışırsınız. Bana da sadece saygı duymak düşer.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Kişiselleştirme

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Alternatif header

Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

Köşe Yuvarlama Kontrolü

Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri