Bir çok arkadaş konuyu anlamaya çalışmak, düşünmek, bilgilenmek veya araştırmak düşünmek yerine ya bildiğini düşündüğü kişilerin sözlerine kıymet vermiş ya da caiz olup olmadığı ile ilgili bir fetva aramış. "Fetva sahibi fetvayı yanlış verirse o sorumlu olur benim hiç sorumluluğum olmaz" bakış açısı inanın sizi kurtarmaz. Allah insanlara akletmesi için akıl verdiyse ve Kur'an da defalarca uyardıysa akletmemiz gerekir.
Meseleyi izah edeyim: (fetva değildir elbette

naçizane bilgimi aktarıyorum.)
Bu katılım bankalarına gidip "ben ticaret yapacağım, bana para verin ticari kazanç elde edersem size vereyim siz de size kar hesabı açtıranlara dağıtırsınız diye bir söz söylerseniz inanın nereleriyle güleceklerini şaşırırlar" lütfen bu kurumların çalışma mantığının bu olduğunu düşünenler deneyin bunu.
İnternet sitelerinde bu tür kendi yaptıkları işi kılıfına uydurucu bilgiler yer alabilir ancak aslında yaptıkları şudur: Parası olan iyiniyetli ve saf ya da BUZ GİBİ faizi yerken bir kılıf arayan müslüman görünüşlü kişilerin paralarına aylık kabaca ortalama faiz tutarında bir kâr payı verirler (her zaman küçük hata payları dışında nedense HEP banka ortalamalarına denk gelir bu; sorduğunuz zaman bunun da açıklaması vardır; piyasa şartlarında yapılan işlemlerin ortalaması normal olarak buna denk geliyormuş) Bir alım (ev eşya araba vs) yapacağını ifade eden kişilere de aylık bir masraf payı tekabül ettirirler. (vade olunca masraf oluyormuş da ıvır da zıvır da hede hödö diye kılıflar bularak bunun faiz olmadığını masraf payı olduğunu vade farkı olduğunu vs söylerler)
Sonuçta bankaların yaptığı şeyin birebir aynısını yaparlar (tüm bilançonun içinde bir kaç tane de katılım kelimesine denk gelecek kar zarar ortaklığı sözleşmesi katarlar mutlaka maya misali tabii

)
Para getirene "faiz vermiyoruz kâr payı veriyoruz" derler,
Para isteyene "faiz almıyoruz masraf payı alıyoruz" derler,
ama diğer bankaların yaptığının birebir aynısını yaparak aslında bal gibi faiz alırlar.
Açıklamaya bakın: "İki taraf ta işin faiz olmadığını söylerlerse bu faiz olmuyor"
NE güzel bir dünya bu ya

ki taraf da bunun zina olmadığını söylerse zina olmasın o zaman? gerçi onu da yapıyorlar aynı zihniyete sahip olanlar muta nikahı ile, Kur'an da evlilik ile ilgili ya da kadını ve aileyi koruyan o kadar ayet varken cımbızla fuhuşa gerekçe bulmaya çalışıyorlar . . .