Laptop Gençleştirme Tavsiyeleriniz

flypow3r

Kayıtlı Üye
GÜNCEL MESAJ

Arkadaşlar merhaba, yaklaşık 3 yıldır lenovo z580 birlikteliğimiz sürüyor.
Ancak ekran kaydı yaparken flash oyunlarda bile kasma yapabiliyor artık.
Bunun üzerine birkaç şey sormak istiyorum.
Öncelikle win10 bedava yükseltme var diye yükselttim. Ancak lenovo'nun orjinal driverları Win10 için yok, sanırım daha da çıkmaz.
Orjinal driver dediğim, smart fan control, dolby home theater system falan işe yarar kullandığım şeyler.
Aklımda şöyle birşey var; laptop'u bir bilgisayarcıya temizletmek termal macunlarını yeniletmek, ssd olarak samsung evo 850 tavsiye ediyorlar galiba ondan alıp cd bölümüne taktırmak ve win 7'ye dönmek. Ne dersiniz.
Sistem bu;

mEZogP.png

D3qDml.png

GÜNCEL MESAJ

Son düzenleme:
Ssd bi kere olmazsa olmaz artik. Pcnin performansini bu kadar fazla ve ucuz yukselten baska bi donanim yok bana gore. Benim bi pcmde 850 digerinde 750 modeli var. Benim gozume carpan ve samsung magician testine gore okuma yazma hizlari ayni. 750 alabilirsin bence.

Pc'nde islemcinin oldugu kisma elini koy bakalim isiniyor mu? Eger isinmiyorsa macuna gerek yok. Bariz isiniyorsa macunu tazele ama sana tavsiyem bunu kendin yap. Teknosadan vs macun ve ufak tornavida alip yapabilirsin, hem ogrenmis olursun.

Ssd bi kere olmazsa olmaz artik. Pcnin performansini bu kadar fazla ve ucuz yukselten baska bi donanim yok bana gore. Benim bi pcmde 850 digerinde 750 modeli var. Benim gozume carpan ve samsung magician testine gore okuma yazma hizlari ayni. 750 alabilirsin bence.

Pc'nde islemcinin oldugu kisma elini koy bakalim isiniyor mu? Eger isinmiyorsa macuna gerek yok. Bariz isiniyorsa macunu tazele ama sana tavsiyem bunu kendin yap. Teknosadan vs macun ve ufak tornavida alip yapabilirsin, hem ogrenmis olursun.

nette gezinirken değilde, ekran kaydında falan bariz ısınıyor. soğutucu da pek etki etmiyor. 3 yıl oldu değişmek iyi olur diye düşündüm. nette videoları var aslında izledimde bayağı karışık geldi elimde yatkın değil pek. zaten bilgisayarcıya güvensem şimdiye çoktan yaptırmıştım. adam macunu değiştirmeden değiştirdim diyebilir yani. :) bir tanıdık bilgisayarcı bulayım en iyisi.

nette gezinirken değilde, ekran kaydında falan bariz ısınıyor. soğutucu da pek etki etmiyor. 3 yıl oldu değişmek iyi olur diye düşündüm. nette videoları var aslında izledimde bayağı karışık geldi elimde yatkın değil pek. zaten bilgisayarcıya güvensem şimdiye çoktan yaptırmıştım. adam macunu değiştirmeden değiştirdim diyebilir yani. :) bir tanıdık bilgisayarcı bulayım en iyisi.

3 yıl olduysa mutlaka değiştir hocam o macun çoktan buharlaşmıştır.

Netteki macun yenileme videoları işi zor göstermede master yapmış hocam aslında bi numarası yok. :)

İşlemciye erişene kadar tüm vidaları sök pcyi aç.

https://www.technopat.net/wp-content/uploads/2013/09/Anakart-Rehberi-2-600x450.jpg

İşlemci çıkartınca anlayacaksın zaten. İşlemci ile demir arasında macun var. Bu macun işlemcinin ısısını güzelce taşıması için sürülüyor. Islak mendille kalan macunları temizle sonra yeni macunu taşmayacak şekilde ve her kısma bulaşacak şekilde sür. Buradan biraz dikkatli olsan yeter. Boş yer kalmasın yoksa daha çok ısınır öncesine göre ısıyı tutacağı için.

Ya da ben hiç bulaşamyın dersen götür tamirciye başında bekle, 15 dkde halledip versin gözün görsün hem ne yaptığını..

bende de aynı model laptop var bende yaklaşık 4 yıl hiç temizledim bişey yapmadım çok kasılmalar oluşmaya başlamıştı. Termal macun ve fan temizliği yaptım. Sonuç mükemmel. Hele birde ssd takarsan güzel bir hale getirebilirsin makineyi. Ek olarak win 8.1 gayet stabil çalışıyor tavsiyemdir.

Temizliği kendin de yapabilirsin çok zorlamıyor. youtuba z580 işlemci değişim veya termal macun değişimi yazarsan ayrıntılı sökmeyi felan gösteriyor.

bende de aynı model laptop var bende yaklaşık 4 yıl hiç temizledim bişey yapmadım çok kasılmalar oluşmaya başlamıştı. Termal macun ve fan temizliği yaptım. Sonuç mükemmel. Hele birde ssd takarsan güzel bir hale getirebilirsin makineyi. Ek olarak win 8.1 gayet stabil çalışıyor tavsiyemdir.

Temizliği kendin de yapabilirsin çok zorlamıyor. youtuba z580 işlemci değişim veya termal macun değişimi yazarsan ayrıntılı sökmeyi felan gösteriyor.

kendin mi yaptın hocam. dışarıda yaptırdıysan ne kadar tuttu.

kendin mi yaptın hocam. dışarıda yaptırdıysan ne kadar tuttu.

kendim yaptım yetkili servis 100 tl gibi bir fiyat çıkartmıştı. ortalama 20 tl lik markasını unuttum şimdi termal macun aldım. bir tornavida ve işlemcilerde bulunan kurumuş macunu temizlemek için sert düz bir cisim yeterli oluyor. bazı termal macunlarda kazıma spatulası oluyor. bu şekilde hallettim.

3 yıl olduysa mutlaka değiştir hocam o macun çoktan buharlaşmıştır.

Netteki macun yenileme videoları işi zor göstermede master yapmış hocam aslında bi numarası yok. :)

İşlemciye erişene kadar tüm vidaları sök pcyi aç.

https://www.technopat.net/wp-content/uploads/2013/09/Anakart-Rehberi-2-600x450.jpg

İşlemci çıkartınca anlayacaksın zaten. İşlemci ile demir arasında macun var. Bu macun işlemcinin ısısını güzelce taşıması için sürülüyor. Islak mendille kalan macunları temizle sonra yeni macunu taşmayacak şekilde ve her kısma bulaşacak şekilde sür. Buradan biraz dikkatli olsan yeter. Boş yer kalmasın yoksa daha çok ısınır öncesine göre ısıyı tutacağı için.

Ya da ben hiç bulaşamyın dersen götür tamirciye başında bekle, 15 dkde halledip versin gözün görsün hem ne yaptığını..

Islak mendil ile silme işlemciye sıvı zarar verebilir ıslak mendil olmaz peçete ile sileceksin kuru olacak hergün yaptığım işlem benim

tek yapman gereken vidaları vs. sök ama vidaların boyutlarına bakarak nerden söktüklerine dikkat et zorlama hiç birşeyi her vidayı sökünce rahat çıkar çıkmıyorsa demekki bi yerde vida var demektir.
vidaların uzunları kısaları olabilir bazı pc lerde öyle kısa yere uzun atarsan kasanın üstünden vidanın başı selamün aleyküm der sana :) dikkat et genelde lenovolarda olmuyor ama yinede dikkat et vidalarına

8.1'de driverların hepsi varmı hocam dolby home theater smart fan falan?

bilgisayarı her türlü yükseltirsin de dediğin gibi driver güncellemeleri durmuşsa başını ağrıtır. bugün ağrıtmasa da yarın yeni bilgisayar almak zorunda kalırsın. boşuna bu kadar uğraş vermek yerine başka bir bilgisayar almak daha mantıklı olmaz mı?

bilgisayarı her türlü yükseltirsin de dediğin gibi driver güncellemeleri durmuşsa başını ağrıtır. bugün ağrıtmasa da yarın yeni bilgisayar almak zorunda kalırsın. boşuna bu kadar uğraş vermek yerine başka bir bilgisayar almak daha mantıklı olmaz mı?

tabi ki daha mantıklı da hesaplı değil. :) yeni bilgisayar almaya kalksam en az 3 bini gözden çıkarmak gerek. ama böyle 300-400 liraya iki üç sene daha idare eder diye düşünüyorum.
macunda zalman zm 2'de karar kıldım.
https://www.webdenal.com/zalman-zm-stg2_444241.html
ssd olarak ta bu.
https://www.webdenal.com/samsung-mz-750250bw_824860.html
ne dersiniz.
pc deki 1 tb lik hdd yide harici olarak kullanırım tamam işte.

8.1'de driverların hepsi varmı hocam dolby home theater smart fan falan?

var tabikide sadece win 7 ye gore eksik kalan kısım dokunmatik tuş göstergesi göstermiyor ekranda ama çalışyor - fan temizleme tuşu çalışıyor ama win 7 deki gibi değil - dokunmatik tuşlarda oto sinema modu - ses modu vs değiştirme özelliği var bilirsin o çalışmıyor manuel yapıyorsun yada pc kendisi ayarlıyor onu çoğu zaman kendi ayarlıyor bende nadir manuel ayarlıyorum. başkada eksiğini bilmiyorum.

Ek olarak win 8.1 ile alakalımı bilmem fps düşüklüğü yaşamaya başladım son günlerde son 6 aya kadar problem yaşamazdım ama 6 aydır bazı oyunlarda fps düşüklüğü yaşıyordum temizledikten sonra bir nebze düzeldi. dediğim gibi windows ile alakalımı bilmem söyleyim dedim

Üzerinden 1 yıl geçmiş nerdeyse. :)
Konuya bilgisayardan anlayan arkadaşları davet ediyorum öncelikle.
Şimdi samsung 850 evo 250 gb ssd'yi (Samsung 850 Evo 250gb 540mb-520mb/s Sata3 2.5" Ssd (mz-75e250bw) - n11.com) Cooler Master IC Value V1 termal macunu https://www.itopya.com/cooler-master-ic-value-v1-thermal-macun/ temin ettim.
hdd kutum da (https://tr.aliexpress.com/item/2-5-...lgo_pvid=c18ac118-c380-49ca-8118-458d3d95ca9f) yolda geliyor. Bir kaç sorum var her zamanki gibi, şimdi kafamdakileri sıralayıp sizden yol göstermenizi rica edeceğim. Bunlar bizim gibi kullanıcıların bilmesi gereken şeyler diye düşünüyorum o yüzden kendim yapmak istiyorum bilgisayarcıya vermeyeceğim.

Amacım pc yi söküp fan temizliği ve termal macun yenileme işlemi yapmak.
pc deki mevcut hdd yi kutu vasıtasıyla harici olarak kullanmak. (cd yerine takma işlemini eledim) ssd'ye win 10 kurup devam etmek.

Sorularım; Mevcut hdd'de win 10 yüklü, usb bağlantı ile harici olarak kullanmak için format atmak mı lazım. bu şekilde kullanılamaz mı?
Şuanki win 10'um orijinal, tekrar ssd'ye kurmak istesem nasıl orijinal kuracağım?
Veya hiç bunlarla uğraşma ssd'nin yanında gelen data migration cd'si ile direk hdd yi ssd'ye mi kopyala dersiniz. Sağlıklı olur mu sizce. Yorumlarınızı bekliyorum.

Benim aklımdada butarz bir şey var ama donanım bilgim pek olmadığı için cesaret edemedim. Belki bir yardım eden çıkar elimde lenovo g580 laptop var ana kartı i7 ye kadar destekliyormuş. İşlemci ve ramı arttırmak istiyorum ayrıca ssd takmak istiyorum.

1 adet ssd alıyorsun 128gb olur 256gb olur ve bilgisayarın 10 kat hızlanır 1 dk da açılan laptop şuan 10 saniyede açılıyor

Benim aklımdada butarz bir şey var ama donanım bilgim pek olmadığı için cesaret edemedim. Belki bir yardım eden çıkar elimde lenovo g580 laptop var ana kartı i7 ye kadar destekliyormuş. İşlemci ve ramı arttırmak istiyorum ayrıca ssd takmak istiyorum.

Anakartın max kaç gb ram desteklediğini biliyorsan ona göre artırabiliyorsun.Desteklediğinden fazla takarsan desteklediği kadarını görüyor sonrasını görmüyor..Laptopta işlemci anakarta monteli değiştirme durumu olacağını sanmıyorum.SSD sistemi hızlandırır tabi ki.

---------- Spam Engelliyici 00:37 ---------- Önceki Mesaj 00:35 ----------

Üzerinden 1 yıl geçmiş nerdeyse. :)
Konuya bilgisayardan anlayan arkadaşları davet ediyorum öncelikle.
Şimdi samsung 850 evo 250 gb ssd'yi (Samsung 850 Evo 250gb 540mb-520mb/s Sata3 2.5" Ssd (mz-75e250bw) - n11.com) Cooler Master IC Value V1 termal macunu https://www.itopya.com/cooler-master-ic-value-v1-thermal-macun/ temin ettim.
hdd kutum da (https://tr.aliexpress.com/item/2-5-...lgo_pvid=c18ac118-c380-49ca-8118-458d3d95ca9f) yolda geliyor. Bir kaç sorum var her zamanki gibi, şimdi kafamdakileri sıralayıp sizden yol göstermenizi rica edeceğim. Bunlar bizim gibi kullanıcıların bilmesi gereken şeyler diye düşünüyorum o yüzden kendim yapmak istiyorum bilgisayarcıya vermeyeceğim.

Amacım pc yi söküp fan temizliği ve termal macun yenileme işlemi yapmak.
pc deki mevcut hdd yi kutu vasıtasıyla harici olarak kullanmak. (cd yerine takma işlemini eledim) ssd'ye win 10 kurup devam etmek.

Sorularım; Mevcut hdd'de win 10 yüklü, usb bağlantı ile harici olarak kullanmak için format atmak mı lazım. bu şekilde kullanılamaz mı?
Şuanki win 10'um orijinal, tekrar ssd'ye kurmak istesem nasıl orijinal kuracağım?
Veya hiç bunlarla uğraşma ssd'nin yanında gelen data migration cd'si ile direk hdd yi ssd'ye mi kopyala dersiniz. Sağlıklı olur mu sizce. Yorumlarınızı bekliyorum.

Win10 lisanslıysa şuanki acronis ile imaj dosyasını alıp onu ssd'e kurabilirsin sıfır format atılmış şekilde..SSD takmakta bişey yok.Arka kapağı açıp takıyorsun ondan korkun olmasın :)
Fan temizliği problem olabilir yalnız.Fan temizliği için klavyeyi çıkartıp kasayı komple açman gerekiyor o biraz problem :(

Son düzenleme:
Bende Z580 kullanıyorum 5 yılı devirdi sanırım yukardada yazmışlar zaten Fan temizliği şart 20 tl ye falan yaparlar çok bişey değil. Güzel bir bilgisayarcı bul CD kısmını çıkarıp oraya kızaklı SSD taksın. Ben öyle yaptırdım bilgisayarda görüntü açısından boşluk açıklık falan yok CD yerine SSD koydular. Tek kötü yanı artık CD takamıyorum oda benim için önemsiz.
Eğer yeni bilgisayar almayı düşünmüyorsan SSD + Fan temizliği şart.
Ayrıca win10 falan hiç uğraşma derim. Orjinal kendi win 7 ile kullanıyorum tüm driverlar aktif kasma donma yok. Fifa 2017 oynuyorum mesela GTA 5 kasma donma yapmıyor ( 8 gb ram )

Edit : Konu baya eskiymiş sonradan fark ettim :D yazı yinede bulunsun

Kişiselleştirme

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Alternatif header

Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

Köşe Yuvarlama Kontrolü

Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri