İlk olarak konuyu açan arkadaşın sorusu
yanlıştır.
Çünkü;
Linux bir işletim sistemi değildir. Linux tamamen özgür bir yazılımdır ve bir işletim sistemi çekirdeğidir. Windows ise bir işletim sistemidir.
Linux'u Msdos ile karşılaştırabilirsiniz, NT ile karşılaştırabilirsiniz. Ancak Linux'u Windows ile
karşılaştıramazsınız.
Windows sürümleri ile
Linux dağıtımlarını (linux distroları) karşılaştırabilirsiniz.
Linux dağıtımlarına bir kaç örnek: Ubuntu, Fedora, Backtrack vs
Not: Unix ve BSD'ye girmek istemiyorum konu ile alakası yok şu anlık.
Genellikle Linux/Unix dağıtımları neden sunucu yazılımları olarak kullanılır?
İlk olarak bu işin başında "ücret" gelir. Sunucular (donanımsal olarak) zaten pahalıdırlar üstüne binlerce lira vererek Microsoft'un paralı ve pahalı ürünlerini kullanmak mantıksızdır.
Şöyle ki: Windows Server'a (sadece işletim sistemine) KDV Dahil 1.882,10 TL (kaynak:
Microsoft Windows Server 2012 Standart Türkçe 64Bit DSP DVD P73-05340 - Ürün Kategorileri )
Windows SQL 2014 Server'a (veri tabanı yönetim sistemi): 1500 TL (kaynak:
Microsoft SQL 2014 Server Standard | Atlantis Bilişim Teknolojileri .:.Open Lisans Fiyatları )
Ekstra olarak ihtiyacınız olan tüm yazılımlara para ödemeniz gerekir.
Haa yok kardeş ben cracklarım bunları öyle kullanırım dersen sana "gerizekalı" derim, çünkü 3 gün sonra ağlamaya başlarsın "bütün müşterilerimin siteleri, veri tabanları silinmiş, çalınmış, klonlanmış ühühühü"....
------------------------
Yukarıda linkini vermiştim teamviewer'ın Linux dağıtımlarını destekleyen versiyonları var. uzak masaüstü ile bağlanabilirsiniz.
Uzak masaüstü bağlantısı yapabilmek için VPS/VDS sağlayıcısından şunu rica edersiniz:
Kardeş bana Ubuntu satacaksın ama üstüne bir de Gnome'u kur be hacı. (bu durumda vps/vds'inizi yükseltmeniz gerekebilir.
------------------------
Kullanım kolaylığına gelelim
Linux dağıtımlarında işletim sisteminizle uyumlu bütün yazılımların olduğu uygulama merkezleri mevcuttur. 2 tıklama ile bu pencereyi açar arama kısmına istediğiniz şeyi yazar ve kurulumu birkaç dakika içerisinde halledebilirsiniz.
Örnek ekran:
Konsolda / Terminalde iseniz işiniz aslında daha kolaydır ancak kurmak istediğiniz uygulamanın tam adını biliyor olmanız gerekir.
Tek bir komutla "sudo apt-get install uygulamaadı" kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.
Not: sudo komutu ile root izni alırsınız, root şifresini girip kurulumu gerçekleştirirsiniz. (Not2: eğer root olarak login olmuşsanız sudo komutu size root şifresini sormaz).
Windowsta ne yapmak gerekiyor program kurmak için?
"Programı google'da arat, uygun sürümünü bul, indir, next next diyip kurulumu yap, üstüne bir de lisans anahtarı/crack ara, programı crackla"...
----------------------------
O kadar yazdık, bir de "paralı linux dağıtımlarından" bahsedelim.
Sunucu firmalarında görürsünüz, altta bir yerlerde "redhat" yazar (veya resmi vardır).
"Kaliteli Firmalar" sanallaştırma yapmadan önce doğrudan donanım üzerine genellikle redhat'in enterprise server versiyonunu kurarlar.
Bütün işletim sistemleri içerisinde "en kararlı çalışan" tek işletim sistemi redhattir. (hani bazı arkadaşlar demiş ya linux zırt pırt hata verir çöker möker vs diye, hatırlatayım dedim.) Windows kıytırık şeyler için zırt pırt yeniden başlatma ister 5 dakika boyunca aldığınız hizmet kesilir. Redhat böyle sıkıntılar çıkartmaz. (redhat'i anlatmayayım uzun sürer

)
Redhat'ten biraz daha ucuz olan suse var, o da iş görür.
Ancak bu 2 linux dağıtımının firmaya olan maliyeti microsoft ürünlerine kıyasla hem fiyat olarak hem de fiyat performans olarak çok daha karlıdır...
Hatırlatma: bir de sunucu yazılımı olarak "ücretsiz dağıtılan" ve sık kullanılan bir Linux dağıtımı var "centos". (bu da Redhat'in enterprise linux dağıtımı üzerine geliştiril(miş/mekte)dir.
-----------------------------------
Sorusu olan, itirazı olan, çekinmeden yazabilir.