Oruçlulara saygı ile ilgili kısa film

• Kullanıcı yenerk
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Klasik Video Kanalları & Üretim Rehberi
[MENTION=8667]bacanak[/MENTION] mesele tartışma değil zaten.ama güzel olan iki tarafta saygı göstersin dimi :)

Videonun Yapılış amacına saygı duyuyorum ve beğendiğimi söylemek isiyorum.Ama eksik olmuş bence.Videodaki oruçlu genç etraftaki yiyecekleri görünce içi geçiyor.Ama kendiside oruç tutanlara saygı göstermiyor bence:) Çünkü ezan vakti kendiside oruçunu daha açmamış yoldaki insanların önünde yemeğe başlıyor.

Ben size yaşadığım şeyi anlatayım daha yeni. Daha önceki yıllarda oruç tutabiliyor olsam da, bu yıl sabah öğle akşam içmem gereken tansiyon, kalp ilaçlarım var. Oruç tutamıyorum. Cumartesi günü İstanbul'dan Bursa'ya yola çıktım. İlaçla birlikte bir şeyler yemem de gerekiyor normalde ama ilaç saatinde kalabalık bir vapurdaydım, dışarıda kalmıştım bir de arabanın içindeydim ama dışarıdan görünebilir bir yerdeydim. Yemek kısmını oruç tutan kardeşlerimin zorlanabileceğini düşündüğüm için vapurdan indikten sonra yapayım diye düşündüm, yemek dediğim de peynir ekmek yani. Ama saatlerine uyuyorum ilacın genelde, öyle olunca ilacımı çıkarttım cüzdandan attım ağzıma, suyu yanımdaki yudumladım. Yandan biri önce camı yumrukladı, sonra sırtını cama yaslayıp yanındakine bağıra bağıra "sözde delikanlı, oruç tutmuyor, herkesin önünde su da içiyor; ne saygısı var, ayıp bir de Bursa plakalı vs." tarzında konuşmaya başladı. Rahatsız hissettirdi bu durum bana oldukça, yine de kanını döküp de oruçluysa orucunu bozmuş olmayayım diye kapıyı açıp kapatıp geriye adamın başka bir tarafa devam etmesini sağladım yalnızca.

Demek istediğim şu ki, kimin ne durumda olduğunu düşünmeden saçma sapan hareketlerde bulunan oruç tutan sözde müslümanlar da mevcut. Her iki tarafın da birbirine saygı duyması kesinlikle şart.

[MENTION=8667]bacanak[/MENTION] mesele tartışma değil zaten.ama güzel olan iki tarafta saygı göstersin dimi :)
benimde söylemek istediğim şey bu işte. oruç tutan, tutmayandan saygı bekleyeceğine, oruç tutmayana saygı göstermeli. ne için oruç tuttuğunu bilmeli.

hastadır oruç tutamayabilir, inanmıyor olabilir oruç tutmuyordur, ne bileyim o gün diş çektirmiştir tutmayabilir vs. bir çok sebebi olabilir.

tutmayanın günahına mı ortaklarda konuşuyorlar anlamıyorum. ben tutmazdım geçen seneye kadar. herkese de söylerdim tutmadığımı. utanmadan bir de söylüyorsun diyen 1-2 kişi olmuştu. allah'ın bildiğini aciz kulundan mı saklıcam demiştim yüzlerine.

Mesele oruçlu oruçsuz müslüman hıristiyan meselesi degil
Mesele insan olma meselesi yada insan taklidi yapabilme meselesi...

Benim inancıma degerlerime saygı göstermeyen bir insanın benden saygı beklemesi kadar sacma bişey yok göstermem de zaten ama oruç benim elimi kolumu dilimi baglıyor ...

Son düzenleme:
Video uzun olmasaydı izlerdim. Ama genel olarak düşündüğüm gibiyse beğeneceğim tarzda bir video değildir.

Arkadaslar, Islam hosgoru dinidir diyoruz. Bize her zaman boyle ogretildi. "Ben oruc tutuyorsam, disarida kimse sigara icemez, yemek yiyemez, su icemez" diyen bir insan evladi, hangi Yahudi bir kimsenin sabatini kutlamis? Hangi Hristiyan bir kimsenin paskalyasini kutlamis? Hadi onu gectim, bildigim uzere Alevi arkadaslarin oruc tutma tarihleri farkli, o gunlerde hangi Alevi'nin orucunu dusunup disarida sigara icmemis, su icmemis? Orucun anlami kendini ac birakip, kendine eziyet etmek olmadigini ogrenememis insanlar, kendisini dindar gosterip kimseden saygi beklemesin. Tuttugu orucun da kabul olacagini sanmasin. Bu tur seyler Allah ile kul arasindadir. Sen ne kadar saygi gosteriyorsan, o kadar saygi gorursun. Madem insanlarin disarida sigara icmesi, yemek yemesi seni rahatsiz ediyor sen de disari cikma.. Eger sen disari cikma hakkini kimse engelleyemezse, baskasinin da disarida yemek yemesini, su icmesini, sigara icmesini kimse engelleyemez..

O değilde videoda ki eleman nasıl yedi ama sosisliyi. :D içim gitti resmen.

Bu işin saygısımı olur arkadaş anlamıyorum, benim ablam bugün oruçluydu sınavım var diye sabah bana kahvaltı hazırladı ben istememe rağmen iradedir bu ? zaten tutuyorsan kendine hakim olmak için tutmalısın

Birde şu var adam sabaha kadar uyumuyor İftara kadar kalkmıyor =) çok anladı evsizin açın halinden

ben hiç bi fakiri de yanında alıp restorana götürüp iftar açan görmedim, bırak restoranı yardım eden görmedim bi keresinde belediye nin iftar çadırında kötü giyinimli insanları ayıplayanları bile gördüm.

Birine saygı duyulacaksa tutmayana saygı duyulmalı her sene örnekleri yaşanıyor.

Valla ben tutanda tutmayanda hakketmediği saygıyı bekliyor bunu düşünüyorum.

tutanların yaptıgı kötü davranışlar bişey yiyip içen birini görünce tutmuyonmu hacı sen oruç diye başlayıp bu aile büyükleride olsa aynı arkdas çevreside olsa aynı vsvs herkes bir anda vaaz vermeye başlıyor ama 2 saatte bir iftara ne kadar kaldı diye etrafına soruyor ki burda sadece bir ayıp değil iki ayıp birinci ayıp tutmayanı mahçup duruma düşürmek yadırgamak utanmak gerçek müslümanlar birbilerinin ayıplarını örterler ayıplarını açıga vermezler.(Burdaki ayıp saglık sorunu olmayanlar için yazıldı hasta adamın yaşı tutmayanın özel döneminde olan kadının ogün sınavı olan ögrencinin seferi sayılıcak yolcunun vb sebepleri olan kişiyi hiç kastetmiyorum bile)
İkinci ayıpda iftara ne kadar dendi demesidir ibadetini yapanlar sakata düşürmesinler mekrulaştırmasınlar diye diyorum bunuda İftar yapıcaz iftara ne kadar kaldı gibi sorular cümleler tamamiyle yanlışdır iftar yerine akşama ne kadar kaldı akşam ezanına akşam namazına şu kadar bu kadar saat var daha demek daha güzeldir çünkü ibadetle hava atılmaz hava yapılmaz gösteriş yapılmaz ben oruç tutuyorum bakın diye dolaşılmaz ortalıkda.
Bu şekilde tutulan orucun https://www.youtube.com/watch?v=pp_inZ9SJ9k bu adamdan farkı yok bence

Tutmayan arkadaslarda yemek yemesin bişi yapmasın tabiki denemez ama ben sigara içen biri olarak tutmadıgım zaman 50 tane adamın oldugu bir yerde sigara yakmam geçip tuvalettede içmem saklanıp kaçıpda içmem çok kafam tuttuysa boş bir yere geçer içerim buda çok zor olmasa gerek ki üstelik ülkemizde artık tutan kadar tutmayanda var bu arkdaslarda bu şekilde olurlarsa dikkat ederlerse bence onlarda gerekeni yapmış olurlar
Tutmayanlar içinde söyliyebilcegim şey lokantaya geçip yemek yemekle eline döner ekmek alıp simit alıp metrobüsde bunu yemek arasında daglar kadar fark var bence bu çizgiyede dikkat etmek lazım .

Yanlış anlaşılmasın Bence Oruç tutan birisi genellikle türkiyede hep kahvede çay içenle yemek yerinde yemek yiyenle hep dedikodu yapmıştır ''ah şuna bak oruçlu değil utanmadan bide yemek yiyiyor'' gibi bunları ülkece aşmamız lazım artık

Sonuçta İslam Hoşgörü dini Bende Yemek yerinde çalışıyorum 19 saat oruç tutuyorum ALLAH'ın gücüne gitmesin zorlanıyorum her müşteriye yemeyi verip içicegini verip kendim yiyemiyorum ama demiyorumki bitaneside niye tutmuyor diye çünkü tutmayanada saygı göstermek lazım
Dinde Zorlama Yoktur siz nekadarda o adama zorla tut deseniz saçma olur dinimizde yeri yok bikere.

Oyuzden Tutmayanın Tutana Yerine Göre
Tutanında Tutmayana Saygı göstermesi gerekir kendi görüşüm.
Tutmayan biri hakkında gıybet yapınca sizin sevabınız 2 mislimi artıyor yoksa günahınızmı bi düşünelim.

Şimdi arkadaşlar dicektir eskiden saygı vardı insanlarda oda kalmamış diye utanmadan çay içiyorlar dışarda sigara içiyorlar su içiyorlar diye Bu mubarek ayda zaten nefisimiz sınanıyor açın halinden anlamamız isteniyor cenab'ı hak için Tutuyoruz Oruçlarımızı Oyuzden hayatta birşeyi söylemeden yapmadan 2kere düşünmek gerek bu yaptıgım dogrumu diye.

arkadaşlar elbette tutmayana zorla tutturucak,arkasından dedikodu yapıp şuna bak tutmuyor demek vs vs elbette yanlış.Şahsen ben karşımda yemek yense içilse etkilenmem.Çünkü orucun maneviyatındayım ben.Umrumda değil kim ne yemiş içmiş.Kendimi aç bırakmak eziyet etmek olarak değil,Allah'a yaklaşmak olarak görüyorum orucu.Ancak şu da unutulmamalıdır ki bizim dinimizde çok önemli bir yeri olan EDEP diye bir kavram var.Şahsen ben oruçlu olmasam oruçlu insanlar zerre etkilenmese bile çıkıp kafelerin bahçelerinde dondurma keyfi yapmam,çay bahçelerinde pasta çay yeyip içmem.İşte buna da haya ve edep diyoruz.Kimse sizden bir saygı beklemesede,kimse sizin yeyip içmenizden etkilenmese bile haya,utanma ve edep dinimizin ve insanlığın en önemli direklerindendir,imandandır.!

bizde oruç tutuyoruz ama asıl mesele birinin karşında yemek yerken senin ne hissettiğin. Sonuçta aç insanları anlamak için oruç tutuluyor bi yandan. Yoksa sahura kadar ayakta durupta ondan sonra yatıp akşama doğru kalkıpta kimse saygı beklemesin.

Birisi dışarda oturarak yemek yiyor diye bu sana saygısızlık olarak algılanmamalı. Yada birisi sigara içiyor benimde canım çekiyor mantığından uzaklaşmamız lazım.

istanbuldayım ve çok değil 10 sene önceye göre oruç tutanlar inanılmaz azalmış durumda.Bana göre Eskiden saygı çok yüce bir konuydu, tutmayanların tutanlara gösterdiği o yüce itibar şimdiler çok az.Allah herkesin yaptığı ibadetleri kabul eylesin.

bence günümüzde oruç tutandan çok tutmayanın saygıya ihtiyacı oluyor

Saçmaladığının farkında değilsin heralde.Ne demek oruç tutmayanların bulunduğu mekana girmemek, sen vapurda, metroda tıkınırsan ben işime gitmeyecekmiyim? sen parkta aç karnını doyurursan ben parkta temiz hava almayacakmıyım.Oruçlu isen kan şekerin düşmüştür dicem değilsen vicdanını bir pskoloğa götürsen yi olur.
Dışarda yemek yiyenlerle ilgili hiç bir sorunum yok tam tersine nefsimi kontrol altında tutmama yardımcı oluyorlar, ama haddinizide aşmayın!

Bence biraz saçma olmuş. Daha doğrusu saygıyı yanlış vurgulamışlar.. Saygıdan bahsederken gidip yemek satan dükkanları falan çekmişler. O adamında ekmek parası o... Ayrıca orucun amacı zaten açın halinden anlamak, sabretmek, şükretmektir. Sonuçta dışarda ramazan dışında da aç insanlar var ve onlar aç iken herkes gayet güzel karnını doyuruyor. Tavsiyem böyle şeylere pek takılmamanız. Şahsen geçen sene yazın staj yerinde oruç tutan tek kişi ben olduğumda millet ofiste, şantiyede heryerde yiyip içiyodu gözümün önünde ama bunun için insanları suçlayamazsın. Sonuçta normal zamanlarda sizde biyerlerde bişeyler yerken etrafınızda aç olanların belki canı çekiyo veya parası olmayanın. Oruca oruç olarak değil de normal açlık hali olarak bakın. İbadet için koşul aramayın yani...

Bende oruçla ilgili bir anımı anlatayım,
Birgün yine oruçluyum:)
15-20 yaş aralığında türk vatandaşı arkadaşlarımın 5 e 5 halı saha maçını izliyorum. Aralarından birisi ısveç li sadece. Maçı bitirdiler hepsi suya dadandı (böyle şeyleri asla sorun etmem normal bi gün nasılsa orucluyken de öyle geçer) sonra isvecli arkadaşım geldi yanıma çöktü, suyunu yudumladi, ve hızla daha ağzına değer değmez şişeyi geri indirdi. Mahçup bir şekilde özür dilemeye başladı. Unutmuşum kusra bakma gibisinden. Bende benim için sorun olmayacağını içmeye devam etmesini istedim. Yani demeyseki önemli olan, kimlikte yazan din dil ırk değil insanlıktır.

Kişiselleştirme

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Alternatif header

Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

Köşe Yuvarlama Kontrolü

Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri