İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Öğrencisiyim İÜ bbyon bülteninde iki makalem yayınlandı,üçüncüsünü yazıyorum.Yazdığım makaleler kendi mesleğimiz,yani kütüphanecilik hakkındadır.
bende bugün sitenizi inceleyeceğim. Katkılarım tabi ki olur kendi makalelerim 10-60 sayfa arasında bir boyutta gidiyor ama 2-3 sayfalık makaleler yazabilirim.Final ve Vize dönemlerini Hesaba katmazsanız.
Makale yazarken Dikkat edilmesi gereken hususlar
-hiç bilmediğiniz konular hakkında da makale yazabilir misiniz?. Bence bu mümkün.
-İlk önce İnternet den yani hz.google patinajından kurtulmamız gerekiyor.Ki eğer bilimsel insanı sıkmayan, başkalarının yazılarını (ç)Alıntı yapmadığımız makaleler yazacaksak. Bu konuda
Bilimsel Etik ve intihal konularını araştırabilirsiniz.
(İntihal:Başkalarının Fikirlerini, yapımlarını ve yayınları gibi çalışmalarını kendi çalışması gibi gösterip kaynak göstermenizdir. Burada Bir düşünceyi değiştirerek de verseniz doğrudan
Apı veya
Mla'ya göre kaynak göstermelisiniz. Makaleniz 1 sayfalık yazı da olsa...
-Bu adım hesap edildikten sonra
konu seçme vardır.Konu seçerken araştırmamızı yapacağımız başlık belirlenmelidir. Eğer ki Geniş kapsamlı bir araştırma yapıyorsak Örneğin: "Seo Çalışması " diye bir konu seçtik ki bu konu meslek alanı olduğu gibi tüm alan hakkında da araştırma yapamayacağımız için
konuyu sınırlandırma dediğimiz yöntem uygulanır. Örnek=SEO Çalışması: Youtube Kanallarında Seo- Diye bir yöntem kullanılıyor. Burada esas olan İlgiyi seo'ya değilde seo'nun youtube üzerinde kullanılmasına yapılan vurgudur.
-Konu alanından sonra bir hipotez yani doğruluğu sınanmamış bir önerme, yani bir tez cümlesi kurmalısınız. Örnek: Adsense Tık başı maliyet oranı nasıl artırılabilir? Yani araştıracağınız konu hakkında ortaya koyduğunuz ilk çözüm yada var olan çözümlere geliştirici eklemeler yapmak diye düşünülebilir.
-Bundan Sonra araştırmamızın metodunu belirlemek gerekir ki metot yazacağımız makalenin bel kemiği niteliğindedir.Çünkü Hz.Google bazen bize Fazladan öte imkan sunuyor.Buda ciddiyetin sınanmasına mahal veriyor.
(Araştırma Yöntemleri:Gözlem, Belgeseller, yapılmış anket ve İstatikler, Mülakatlar, kaynak derlemesi gibi araştırma yöntemleri vardır. Bunlar, Örneğin belgesellerden nasıl araştırma yapılır, ne tür bilgiler toplanılabilir. Bir belgeselden-bir web sayfasının hikayesini anlatan belgesel- amaç ve sonuç seklinde çıkarımlar ile doğruluğu sınanmış bilgiler çıkarabiliriz. Gözlemden, Adsense Günlük kazançlarımızı inceleyip günün belli bir vaktinde ne kadar izlenim aldığımızı belrleyebiliriz.Bu araştırmalara veritabanları ve daha bir çok metot örnek gösterilebilir. Örneğin tıp veritabanları...)
-Metot belirlendikten sonra Notlar alınarak genel bir plan dahilinde yazmaya başlanılabilir.Yazarken taslak bir planınızın yani diyelim ki 3.alt başlık hakkında göze çarpan yeni bir bilgi buldunuz ve bu yeni bilginin araştırmanızın yönünü bozmaması için taslak plan konusu uygulamalısınız.
-makalenizin sonunda veya Makalenin içinde yararlandığınız kaynakları belirtmek gerekir. Bu makalede değil Hazırladığınız Özgün bir videoda da uygulanabilir. Örneğin piramit haberin bir resim çalışmasını müzik eşliğinde sıra dışı bir özgün video yaptığınız videoda yararlandığınız web sayfası ve kullandığınız müziği belirtmelisiniz.
Notlar
1-Tüm bu yazdıklarım
Bilimsel Araştırma Dersinden aklımda kalanlar ile yazdım yani anlatmaya çalıştığım aslında bir yıllık Üniversite dersi o yüzden eksiklerimiz veya üstten anlattığım konular çok fazla
2-Artık bu tür şeylere dikkat etmeli, ve profesyonelliğe adım atmalıyız. Anlattığım yöntemler sadece makale değil bilimsel her yazı için genel kurallardır.
3-İllaki Üniversite veya eğitim derecenizin yüksek olması gerekmiyor.Kanımca hemen herkes makale veya belli bir konuda araştırma yapabilir. Üniversite okumak en iyisi ve olması gereken şey ama onca makine mühendisinin, ilkokul mezunu babamdan motor ve sürüş dersleri aldığını belirtirim

.
Bu konuda söylenecek çok şey var ben bunları yazdım beğenirseniz sevinirim.
Yararlı olması dileğiyle
Bayram Öğünç