Pizzamızı yedik, kolamızı içtik, üstüne de bir sigara yaktık.

Leverage

Kayıtlı Üye
Wmaracinda bir arkadaş paylaşmış oldukça beğendim sizinlede paylaşmak istedim.

1989 yılı...

Türkiye ilk defa pizza dükkanlarıyla tanışır.

Türkiye’ye birkaç dükkan açarak pazarın nabzını yoklayan ünlü marka aldığı sonuçla şoka girer.

Bekledikleri gibi olmaz.

Boğazına düşkün olduğu için pizzayı seveceğini düşündükleri Türk tüketicisi, pizzayı sevmez.

Dükkanlar kapatılır.

Geri dönülür.

* * *

1991 yılı.

Murakami-Wolf-Swenson Productions’ın ürettiği bir çizgi film dünyada büyük ilgi görür.

Yapımcı şirket Türkiye’deki bir özel kanala bu çizgi filmi teklif eder.

Kanal şaşkındır, fiyat gerçekten olması gerekenin %10’udur.

Adeta kapandaki peynir gibi duran bu teklifi kaçırmaz özel kanal.

Yayınlanmaya başlar.

Çizgi film Türkiye’de de çok tutulur.

Oyuncakları, rozetleri, kartpostalları, defterleri ve kitap kapları ile müthiş bir pazarlama da beraberinde gelir.

* * *

1994 yılına gelindiğinde çizgifilm dizisi milyonlarca çocuğu ve genci etkisi altına almıştır.

Bu çocuklar tuhaf bir biçimde annelerinden pizza pişirmesini istemeye başlar.

Türk anneleri pizzayı nasıl yapacağını bilmez.

Talep gitgide artar.

Derken pizza zinciri dükkanlarını yeniden aktif hale getirir, yeni dükkanlar açar.

Çocuğu yemek yemeyen anneler mecburen pizza sipariş eder.

Liseli, üniversiteli gençler arasında bir itibar nesnesi haline gelir. Türk mutfağının demode lahmacunu, pidesi terk edilmiş, gençler gruplar halinde pizza dükkanlarına gider hale gelir.

Tesadüfen (!) pizza talebini patlatan bu çizgifilmi çoktan tahmin ettiniz değil mi?

Bravo! O çizgi film “Ninja Kaplumbağalar”!

O pizza zincirini de tahmin ediyorsunuzdur, onu da buraya yazmayayım.

* * *

Şimdi o çocuklar büyüdü, çizgifilmi ilk izleyenler 30’larına geldi.

İlk jenerasyon genç evli, yeni nesil aile oldu.

Onlardan sonraki jenerasyon şimdilerde üniversite öğrencisi, ya yurtta ya da öğrenci evinde kalıyor.

İlk jenerasyondaki evliler evde yemek pişirmek yerine sık sık şöyle diyor : “Pizza mı söylesek?”

Bir sonraki jenerasyon da yurt odasına ya da öğrenci evine neredeyse her akşam pizza sipariş ediyor.

* * *

İşte algılarımız böyle yönetiliyor.

20-30 yıllık stratejiler çiziliyor, uygulanıyor.

Bizim eğlenceli diye olarak izlediğimiz masum çizgifilmler, diziler, sinema filmleri birtakım fikirlerin beyinlerimize çok daha hızlı zerk edilmesini sağlayan katalizörlerden ibaret.

Ve emin olun, bu bilinçaltı pazarlamacıları, bu algı sihirbazları bize sadece pizza yedirmiyor…!

* * *

Bu sadece bir örnekti,

Her Amerikan filminde Apple bilgisayarların görünmesi bugünkü Apple çılgınlığının temeliydi.

Her filmde sabah işe giderken elinde Starbucks kahve ile koşturuyor olması bugün bir kahveye 15 lira ödüyor olmamızın müsebbibi.

Afrika’da ayağında ayakkabı olmadığı için petşişe bağlayan Afrikalı gençlerin elinde içine su doldurulmuş Coca-Cola kutularıyla gezmeleri ve bununla sınıf atladıklarını düşünmeleri de yıllardır Coca-Cola’nın yaptığı “MUTLULUK” reklamlarının sonucu. Gerçekte mutlu olmayanlar içtikleri içecekten mutluluk akıtmaya çalışıyor işte, başka bir şey değil.

Biz hatırlamayız ama babalarımızın hayranı olduğu Western (Vahşi batı) filmlerindeki karizmatik kovboyu. O kovboyun ağzındaki Marlboro sigarayı babalarımız bugün hala bırakabilmiş değil. Etkiye bakar mısınız?

İşte bu yüzden unutmayalım;

Bize sunulan görüntülerin, reklamların, film ve dizilerin %99’u bir amaca hizmet ediyor.

İnanmadan, etkilenmeden, kendimizi kaptırmadan önce iki kere düşünelim.

“Bütün uyuyanları uyandırmaya bir tek uyanık yeter” diyordu Malcolm X,

Uyanık olmayana pizzayı da yedirirler, kolayı da içirirler üzerine de bir sigara yaktırırlar…

Afiyet olsun!

star gazetesinden alıntıdır.

Pizza neredeyse hiç yemem, kolayı 2 senedir hiç içmiyorum ve içmeyeceğim, sigara da hiç kullanmadım ve kullanmıyorum. :)

Tam kandıramamışlar beni.

1 kilo tarhana on bin pizzayı yokeder

bende geçenlerde denk geldim, çok güzel yazı. teşekkürler

Ben de bir sıkıntı var sandım. Pizza candır gerisi heyecan.

Pizza neredeyse hiç yemem, kolayı 2 senedir hiç içmiyorum ve içmeyeceğim, sigara da hiç kullanmadım ve kullanmıyorum. :)

Tam kandıramamışlar beni.

çok bilmişlik taslamaya gerek yok sanırım. seninde vardır bir şeylerin sadece farkına varmalısın

bu varken ne pizzası müthiş birşey kuşbaşılı pide:D
028_kusbasip.jpg

o pizza zincirini benim gibi tahmin edemeyen arkadaşlar boşuna saniyelerinizi heba etmeyin aramakla... pizza hut'mış:)

Okumadım ama Pizza yemeye gerek yok.
Lahmacun-Pide daha iyi pizza'dan.

Ohh pizza mizza tırt da off of şimdi bi sürmene pidesi olacaktı ki ne yenirdi beah...
Memleketimizin kıymetini bilin :)

Little Caesars peynirli sucuklu candır.
Adamlar bir pizza satmak için, piyasaya girmek için 30 yıl uğraşıyorsa helal olsun ne diyeyim.
Allah çalışana verir.

ister pizzacı ol ister fukara her yemekten sonra yak bi cigara

bu varken ne pizzası müthiş birşey kuşbaşılı pide:D
028_kusbasip.jpg

Oofff bu ne böyle ya :eek: hocam bunun üstüne kaşarda gerekli yalnız makbul olan kaşarlısı ;)

---------- Spam Engelliyici 00:46 ---------- Önceki Mesaj 00:42 ----------

Yalnız bende forumdaki reklamda dominos pizza reklamı çıkıyor çok mindar :)

youtube bizi bitirdi 5 kuruş kalmadı ne bulursak onu yiyoz artık nabalım bunada şükür

Zaten hep gayrıciddiliğimiz değil mi bizi bu hallere getiren,bu subliminâl mesajlara aldanmamıza sebep olan...

Tüm dünya ülkeleri artık dünyanın yeni düzenine uyum sağlayabilmek için,uzun vadeli araştırmalar yaparak,nerdeyse yeryüzündeki tüm milletler üzerinde gizli çalışmalar yapıyorlar...

Milletlerin alışkanlıklarını,sosyal yaşamlarını,kültür ve değerlerini yakından mercek altına alarak bunları nasıl yozlaştırıp değiştirir ve ileride kendime bağımlı hale getirebilirim diye bu uğurda milyarlarca dolar harcamaya hazırlar ve harcıyorlarda...

Tabi ki bunda dünyanın süper gücü Amerika başı çekiyor haliyle ve en kapsamlı çalışmalar ve bit yenikleri onların başlarının altından çıkıyor...

Yazıya paralel küçücük bir örnek ve veri;

Türkiye 2013 yılı obezite araştırmasında dünyada 18. iken,2015 yılında ise dünyada 3. sıraya çıkmış durumda...

Bu, söylemi gayet kolay olan durum;bir milletin 2 yıl içerisinde %300-500 gibi inanılmaz ve dehşet verici değerlerde sağlıksızlaş(tırıl)ması demek...

Kişiselleştirme

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Alternatif header

Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

Köşe Yuvarlama Kontrolü

Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri