Suana kadar hiç bir işte sigortalı olarak çalışmadım sigorta başlangıcım yok . suan sadece gss primi oduyorum okadar . ozaman dedıgınız gıbı bır iş yerine girip 1 aylık sigortalı olayım ondan sonra sgk'dan nekadar oldugunu ogrenırım .
Su konuya aciklik getiriyim yanlis anlamalara magruz kalmasin.
Simdi sen hic ssk baslangicin olmadigi icin borclanma durumunda yok yani sen SSK baslangini yaptirip bir ay sonra cikarsan ve gidersen nekadar odeyecegim diye boyle bor borclanman cikmaz neden ?
1. emeklilik yasin dolmadi
2. girisn bir ay once yapilmis ve durdurulmus 2. taksitin gelmeden gidersen borclanmaz gozukmez eger cikis tarihinden sonra 1 yada 1.5 ay sonra gidersen o ayin borclanmasi gozukur.
Degiskenlik konusu sudur.. bunlar tabi eski bilgi yeni yasa ne durumda bilmiyorum ama eskid edigim bir kac yil onceki hala aynidir muhtemelen
Basamak olayi vardir ve bunlarim primleri farklidir dogal olarak emekli olundugunda alacagin aylik tutarida farklidir. senin gecikmis borclanma durumun bu basamaktaki aylik yatan sgorta primin ustunden hesaplanir.
Bu yuzden dedim kimse bilemez burdan diye dolayisiyla hic baslangicin olmadigi icin bunu SSK da bilemez, bir baslangicin olacak bu baslangic senin hangi kategoride ne tur bir prim ile yatirilmis sgortan bunun uzerinden hesaplanir soyle ornek veriyim, olasi bilgi alirken daha iyi anlarsin..
sen 1 yil sgortali calistin ve durdurdun hepsi bu sonra omrun geldi gecti emeklilik yasin gecti ve sen emekli olmak istiyorsun... bunun hesabi senin sgortali basladigin tarih ve emeklilik yasin hesaplanir ve kac yil yatirman gerekiyor bu gun sayisi bulunur ve bunun uzerine senin odemis oldugun gunler duser ve geriye kalani odersin..
Sun icin boyle bir durumun olmadigi icin borclanma gibi bir dusuncen olamaz ama ben seni az cok anladim sen sgortali olmak istiyorsun ve devam etsin istiyorsun bunun icin vergi mukellefi olman gerekir bu durum senin kendi sgorta primini yatirman icin diger turludur calisman gerekir is veren sgortani yatirmasi icin her ikisinin disinda kanunun izin vermedigi baska bir yerde issci gozukur kendin odersin primini, is verene veririsin o oder..
bu durum isten cikarsin geri baslarsin arada bir borclanma olmaz isten ciktin aradan bir yil gecti yeniden basladin sgortan ise basladigin tarih itibari ile yatmaya devam eder bu durum senin emeklilik yasini doldurdugun gun hesaplanir nekadar daha odemen gerekiyor.
detayli bilgi icin bulundugun ilin SSK sina yada TV programlari yapan danismanlik hizmetlerine basvurabilirsin