Tescilli Çizgi Karakterlerin Telif Durumu

weberesice

Kayıtlı Üye
Arkadaşlar bildiğiniz gibi bazı popüler karakterler tescillenmiş oluyor.

Örnek vereceğim umarım sakıncası olmaz, zaman zaman telif konularında konuşulduğunu gördüğüm için, Viacom adlı şirket ve Spongebob karakteri mesela.

Biz bu karakteri olduğu gibi yayınladığımızda telif ihlali yapmış oluyoruz. Orası tamam.

Sormak istediğim; Bu ya da buna benzer karakterleri, kendimiz oluşturduğumuz zaman (karalem, renkli resim, oyun hamuru çalışması gibi) bu çalışma üzerinde o şirket herhangi bir hak iddia edebiliyor mu? Ve yine kendi çalışmamız sonucunda oluşturduğumuz bu görseli logolarda ya da kanal tasarımlarında kullanabilir miyiz? Umarım anlatabilmişimdir :)

Youtube'da sayısız örneği de var zaten. Fikirlerinizi bekliyorum

sonucta satıl alınan urunlerde olmuyor gıbı mıllet stopmotıon yapıyo

Adil kullanim hakki gibi bir durum var..zate n ona da sorun cikarirsa para toplucam forumda Brad Bo nun topuklarina sıktırtcam

benimde merak ettiğim bir konu ..
bildiğim kadarıyla bu tür tescillenmelerde....örnek bir karakterin temel özellikleri :renkleri...tipi..ismi...giysisi gibi şeyleride beraberinde tescilliyorlar...
farkedersen birçok markada bir harf değiştirilerek bundan kurtulmaya çalışılıyor...
yada...Türkiye'de ve Dünya da da öz hakiki koç ..öz bilmem ne diye aslında kenarlarda dikkat edersen harfler yada markayı deforme eden şeyler kullanılıyorki bunlarda tescil ve teliften kaçmak için....

Tescilli markanın kuralları ve sınırlarını iyi bilmek gerekiyor tabii ...ona göre yapılabilinir diye düşünüyorum

Şimdi bir de Google Play'deki bir uygulama için bu tarz kendi oluşturduğum görselleri kullanmak istedim. Ama aracı kişi Google Play'in bu görsellere uyarı verdiğini söylüyor. Aynı Google üzerinden videoları yayınlayabiliyoruz telif ihlali olmadan fakat uygulamada neden görsel kullanamıyoruz anlam veremedim. Sizlere de danışmak istedim

Videolarda amatörce adamların karakterlerini kullanmak sorun yaratmaz onlar için, sonuçta taklitler aslını yaşatır. Ama kalkıp profesyonelce aynı tekniklerle adamların karakterlerini kullanmaya kalkarsan uçururlar videoları. Google Play uygulamaları ise videolara göre daha profesyonel bir alan, izin vermemeleri normal yani.

Aklıma eski bir olay geldi.

Gsstore bir çizgifilm karakterini olduğu gibi t-shirt dizaynında kullanmıştı. Warner Bros hemen duruma el koydu, satışlar durduruldu. Daha sonra gsstore karakterde değişikliğe giderek t-shirtleri tekrar satışa sunmuştu.

Yani karakteri birebir kullanmak sıkıntı yaratabilir.

G.Saray'a 'Çakmaktaş' şoku

Aklıma eski bir olay geldi.

Gsstore bir çizgifilm karakterini olduğu gibi t-shirt dizaynında kullanmıştı. Warner Bros hemen duruma el koydu, satışlar durduruldu. Daha sonra gsstore karakterde değişikliğe giderek t-shirtleri tekrar satışa sunmuştu.

Yani karakteri birebir kullanmak sıkıntı yaratabilir.

G.Saray'a 'Çakmaktaş' şoku

Birebir kullanmak değil de hocam mesela o karakteri oyun hamuru ile yaptığımızda o oluşan şekli kullanamayacaksak ona anlam veremiyorum :confused:

şahsi kullanımda, gelir elde etmemek koşuluyla, yayıncı firmaya(lisans sahibine) ve markaya maddi manevi zarar vermemek gibi kıstasları var bu durumun hocam.

Birebir kullanmak değil de hocam mesela o karakteri oyun hamuru ile yaptığımızda o oluşan şekli kullanamayacaksak ona anlam veremiyorum :confused:

Uygulamalarda durum biraz daha ciddiye biniyor.

Flappy Bird diye bir oyun vardı hatırlarsan.

Oyunda Super Mario oyunundaki birkaç görsel ve ses kullanılmıştı karaktere dahil en ufak bir içerik yokdu fakat Nintendo avukatları devreye girerek oyunu dağıtımını durdurdu.

Kişiselleştirme

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Alternatif header

Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

Köşe Yuvarlama Kontrolü

Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri