Uzun Vade'de Sağlam Para Kazanmak İsteyenler İçin

• Kullanıcı cakirturk
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Klasik Video Kanalları & Üretim Rehberi

cakirturk

Kayıtlı Üye
Web sitesi
hasanhuseyincakir.com.tr
Merhaba Arkadaşlar,
Öncelikli olarak "spam yapmayı alışkanlık haline getirmiş" arkadaşların pek ilgisini çekmeyecek bir konu olduğu için onların okuması pek tavsiye edilmez :) (Ama isterseniz okuyabilirsiniz elbette :D )

Uzun vadede bize sağlam para kazandırabilecek youtube'dan nasıl para kazanılır? Konusunda sizlere yardımcı olacağını düşündüğüm naçizane bilgilerimi sunmaya çalışacağım.

Eğer yeterli ingilizceniz varsa bu adımları ingilizce uygulayın :)

==== Video Ayarları ====
Adım 1: Bir video teması bulmak. (bu tema teknoloji olabilir, komedi olabilir vs ancak komedi'nin bir çok alt dalı var, komedi için spesifik olabilirsiniz).

Adım 2: Bu tema'ya uygun "kısa veya uzun" "logosuz" ve mümkünse "yüksek çözünürlüklü" amatör (cep telefonu ile çekilmiş mümkünse) videolar bulmak.

Adım 3: Kanalınıza uygun bir "intro" hazırlayabilirsiniz ancak 5-6 saniye'yi geçmesin.

Adım 4: Kısa videoları "compilation" (yani toplama) olarak birleştirin (Sony vegas pro ile efekt vs de katabilirsiniz).

Adım 5: Kanalınız bir tema üzerine olduğundan "10 - 12 dakika" arası videolar hazırlayın.

Adım 6: Videolarınıza mutlaka belirlediğiniz (alt kısımda var bu konu) font'u kullanarak Kanal isminizi yazın. (Eğer logonuz kanalınızı yansıtıyorsa logo da kullanabilirsiniz, ancak videonun 4'te 1'ini kaplayan büyüklükte logo kullanmayın :D

Adım 7: Videolarınızı mutlaka "en çok, en az, top, most" gibi kelimelerle zenginleştirin.

Adım 8: Her bulduğunuz videoyu kanala eklemeyin. "Klas, Stil sahibi" olun.

ÖNEMLİ NOT: "Videolarınız için ilgi çekici thumbnail kullanın, ancak bunu video içindeki bir resimle yapın, yanıltıcı resimler kullanmak abone kaybına sebep olur".

==== Kanal Ayarları ====
Adım 1: Kanalımıza "marka olabilecek" bir isim bulmak.
Adım 2: Bu isme uygun bir "logo" tasarlamak.
Adım 3: Kanalımıza uygun bir "font" bulmak, (comic sans ms kullanmayın artık :D )
Adım 4: Youtube sayfasındaki ve Google+ sayfasındaki kapak resimlerini tasarlamak. (Bu fontu kullanarak)
Adım 5: İstenirse Facebook, twitter vs sayfası açılabilir (youtube otomatik post atıyor zaten bu sitelere, yaparsanız iyi olur).
Not: Adobe Photoshop CS2 ücretsiz olarak Adobe firmasının sitesinde mevcut, oradan çekip kullanabilirsiniz, öyle profesyonel birşeye ihtiyacınız yok, renk uyumu ve ilgi çekiciliği olsa yeterli.

==== 3. Taraf Eşleşme ve Telif Konusu ====
Eşleşmeler genellikle müziklerden gelmektedir. Müzikleri youtube'un kanal ayarlarında sunduğu ücretsiz müziklerden seçip değiştirseniz sıkıntı yaşamazsınız.

------ Ekleme Başlangıç -----------
==== Güncel video bulma problemin aşmak ====
Bunun için elimizde google'ın "video arama motoru" var :)
video.google.com adresinde arama yapın ancak youtube sonuçlarını listelemeyin. nasıl mı?

örnek arama: " amatör basketbol -site:youtube.com " (tırnak içerisindeki ifadeyi arattığınızda önünüze youtube haricindeki diğer tüm videolar arasından amatör basketbol videolarını aratmış olursunuz.

peki ya yeni eklenecek amatör videoları nasıl bulacağım? derseniz de.

google'ın alert servisi'ni kullanabilirsiniz. bu kelimede yeni video eklendikçe size e-posta gönderiyor google amca. Siz de o videoları alıp işleyip kanalınızda sunuyorsunuz :)

------ Ekleme Bitiş ----------------

Örnek alınan kanallar:
failarmy - YouTube
The Slow Mo Guys - YouTube (not: bu adamlar kendi videolarını kendileri çekiyorlar, eğer kaliteli video çekebileceğinize inanıyorsanız, sağdan soldan video bulmanıza gerek yok).
Machinima Entertainment, Tech & Culture - YouTube

Dip Not: Eğer kendi videolarınızı kendiniz çekiyorsanız ilk yükleyen siz olduğunuzdan emin olun. Eğer videonun orjinal sahibi sizseniz, diğer kanallar videonuzu çaldığında "spammerlara" telif bildiriminde bulunup onların "sizin emeğinizden" para kazanmasına engel olabilirsiniz.

==== EKLEME ====
Spam mı Yoksa Özgün mü Çalışmalıyım? Sorusuna 25 Ekimde açmış olduğum "İngilizce ve Özgün" kanala ait son 5 günlük görüntü:
25 Ekim - 1 Kasım arası "ufak tefek sosyal medya paylaşımları" ile desteklediğim için kazanç 1-3 TL arası idi.
Arkadaşları biraz motive etmek için bu resmi koyuyorum yanlış olmasın. Bu kanalda yukarıda anlattıklarımı "eksik" bile uygulamış olabilirim :)
spamm%C4%B1%C3%B6zg%C3%BCnm%C3%BC.png

60K Görüntülenmeye 415 TL kazanca ulaşmak "1 haftalık" video araştırma - geliştirme sonucudur.
Kanalın şu anda tamamen özgün 141 abonesi bulunmaktadır. Yeni eklenen her video "patlamaya hazır bomba" niteliğinde olup eklendikten sonra 250-300 izlenme almaktadır. Kişiler sosyal medya'da paylaşım yaptıkları sürece bu sayı git gide artmaktadır.
Kanalda şu an sadece 18 video bulunmaktadır :)

Spam yapan bir çok arkadaş bu kazancı yaklayabilmek için yüzbinlerce belki de milyon+ görüntülenme alması gerektiğini unutmayın :)

Önemli olan "çok çalışmak, sıkı çalışmak" değil "Akıllı çalışmak"tır.

Can alıcı nokta;

==== Güncel video bulma problemin aşmak ====
Bunun için elimizde google'ın "video arama motoru" var :)
video.google.com adresinde arama yapın ancak youtube sonuçlarını listelemeyin. nasıl mı?

örnek arama: " amatör basketbol -site:youtube.com " (tırnak içerisindeki ifadeyi arattığınızda önünüze youtube haricindeki diğer tüm videolar arasından amatör basketbol videolarını aratmış olursunuz.

peki ya yeni eklenecek amatör videoları nasıl bulacağım? derseniz de.

google'ın alert servisi'ni kullanabilirsiniz. bu kelimede yeni video eklendikçe size e-posta gönderiyor google amca. Siz de o videoları alıp işleyip kanalınızda sunuyorsunuz :)

Anlatım için çook teşekkürler :)

failarmy falan güzel örnekler yapılabilir aslında güzel konu teşekkürler

Saygı duyarak usulca kaçıyorum konudan :)

Saygı duyarak usulca kaçıyorum konudan :)

Bir gün hepiniz doğru yolu bulacaksınız :P

Spam dediğimiz olay "google tarafından" bir "hile" olarak kabul edildiği için (doğal olarak) hesaplarınız birer birer kapatılıyor.

Daha önce ben de yaptım bu tarz işler, ancak hesaplarımın ömrü "3 ay"ı geçmedi (haa diceksin 3 ay'da vurgun yapmadın mı :D) evet 3 ayda 10k tl civarı para kazandığım oldu.

Ancak pinli adsense hesabı bulma, pinin gelmesini bekleme vs için değmez bu tarz maceralara diye düşünüyorum :)

Uzun vadede sağlam gelir kazanmak için uğraşım benim :)

failarmy 74 video ile 550 milyon görüntüleme almış 1K görüntüleme ile 1$ kazanmış olsa 550.000$ yapar, kanalın 27 aylık olduğunu düşünüp ortalamasını alırsak 40 yapar anladınız siz onu :D

failarmy 74 video ile 550 milyon görüntüleme almış 1K görüntüleme ile 1$ kazanmış olsa 550.000$ yapar, kanalın 27 aylık olduğunu düşünüp ortalamasını alırsak 40 yapar anladınız siz onu :D

Bu şekilde hesap aslında tam olarak doğru değil.

Çünkü sıfırdan başlıyorsunuz bu olaya :)

ilk ay 10$ kazanırsanız bu çok büyük bir olaydır. çünkü ilk üç ay "yavaş yavaş reklamınızı yapıp abone topladığınız" aydır.

eğer "istikrarlı" bir şekilde videolarınızı "kendi temanıza göre" devam ettirirseniz abone sayınız 1 milyon da olur, 10 milyon da :)

önemli olan "kaliteli içerik" ve "istikrar" dır :)

sonuçta görüntülemeyle kazanç orantılı değil mi? yani sıfırdan da başlasanız doğal bir şekilde 2 haftada 500.000 görüntülemeye ulaştığınızda 300-400TL gibi bir şey kazanılmaz mı?

sonuçta görüntülemeyle kazanç orantılı değil mi? yani sıfırdan da başlasanız doğal bir şekilde 2 haftada 500.000 görüntülemeye ulaştığınızda 300-400TL gibi bir şey kazanılmaz mı?

hayır aslında orantılı değil tam olarak.

adsense'de çok farklı reklam modelleri vardır, bunların en çok kullanılanı:
cpc'dir (cost per click) yani tıklama başı kazanç.

reklamlarınızın görüntülenmesi pek bir anlam ifade etmez. videoyu izleyen kullanıcılar tarafından da tıklanması gerekir. (bu kısımda olay google'a kaldığı için yapılabilecekler yok denecek kadar azdır).

diğer bir tür reklam modeli: cpa'dır (cost per action) yani işlem başı kazanç.
bu reklam modelinde: örneğin 3 kuruş tıklama başına alırsınız, ancak kişi o reklamdaki websitesinden alış veriş yaparsa, ürün alırsa vs size belli bir oranda komisyon ödenir (şu ana kadar pek başıma gelmedi, ancak bir çok şanslı arkadaşa iyi para kazandırdı).

senin bahsettiğin reklam modeli ise: cpm (cost per mille) yani 1000 görüntüleme başına ücrettir.
bu tarz reklamların gösterilme sayısı tüm reklam gösterim sayınızın %5'ini geçmez. ve kazancı çok düşüktür.

bir örnekle: cpm oranı:30 kuruş olan bir reklam olsun. 100k video izlenmenizin %5'i 5k izlenme eder. 5k/k * 30 = 150 kuruş yani 1.5 TL kazanç getirir.

özetle: sadece görüntülenme başına reklamdan çok çok düşük bir ücret kazanırsınız.

bir örnekle: cpm oranı:30 kuruş olan bir reklam olsun. 100k video izlenmenizin %5'i 5k izlenme eder. 5k/k * 30 = 150 kuruş yani 1.5 TL kazanç getirir.

buraya kadar iyi gidiyordu da burada biraz pısıladı :)

100K görüntülemenin %5' ini niye aldınız. 100K * 0,3 = 30TL yapar.

Gerçi ben cpm olarak değil cpc olarak söyledim zaten.
500K, %1 tıklanma olsa 5000 tık yapar, cpc 0,1TL olsa 500TL yapar.

Youtube da oranlar nasıl bilmiyorum ama 500K izlenme ile 300-400TL uygun bir mebla gibi görünüyor.

buraya kadar iyi gidiyordu da burada biraz pısıladı :)

100K görüntülemenin %5' ini niye aldınız. 100K * 0,3 = 30TL yapar.

Gerçi ben cpm olarak değil cpc olarak söyledim zaten.
500K, %1 tıklanma olsa 5000 tık yapar, cpc 0,1TL olsa 500TL yapar.

Youtube da oranlar nasıl bilmiyorum ama 500K izlenme ile 300-400TL uygun bir mebla gibi görünüyor.

yukarıda bahsetmiştim neden %5'ini aldığımı.

kanalınızda çıkan reklamların tamamı "cpm" değil, çok düşük bir oran "cpm" reklamıdır.

cpc konusunda da belirttim. "100k video izleyenlerinizin hiçbiri reklama tıklamazsa ne olacak?"

Türk mantığıyla "illaki 3-5 tanesi reklama tıklar" diye düşünmeyelim lütfen.

Her türlü ihtimali göz önünde bulundurmak lazım.

Google ın çıkan reklam türüne göre ödeme yaptığını sanmıyorum, ya cpc yada cpm olarak ödeme alıyorsunuzdur.

3-5 tıklama olayı da artık istatiksel olarak oturmuş bir durum, benim gördüğüm kadarıyla tıklama oranları %1 - %5 aralığında değişiyor.

O yüzden 500K ile 300-400TL kazanılabilir diye söylüyorum, burada bu görüntülemeye ulaşan arkadaşlar vardır zaten onlar biraz bilgi verebilirlerse daha iyi olur, youtube benim de çok uzman olduğum bir konu değil.

Google ın çıkan reklam türüne göre ödeme yaptığını sanmıyorum, ya cpc yada cpm olarak ödeme alıyorsunuzdur.

3-5 tıklama olayı da artık istatiksel olarak oturmuş bir durum, benim gördüğüm kadarıyla tıklama oranları %1 - %5 aralığında değişiyor.

O yüzden 500K ile 300-400TL kazanılabilir diye söylüyorum, burada bu görüntülemeye ulaşan arkadaşlar vardır zaten onlar biraz bilgi verebilirlerse daha iyi olur, youtube benim de çok uzman olduğum bir konu değil.

Google Adsense yayıncıları "reklam türüne" müdahale edemiyor malesef. (sadece ne tarz reklamlar çıkabileceğini belirleyebiliyor) cpm,cpc,cpa reklam türleri google'ın reklam sunma servisi tarafından belirlenip kullanıcıya sunuluyor.

Bunu daha iyi görebilmek için adsense paneline bakabilirsin:

857incig4902160.png

TBM = yukarıda bahsettiğim CPC
BGBM = yukarıda bahsettiğim CPM reklamlarıdır.

Anlatırken ne kadar iyimser olduğumu bu sayılardan görebilirsin :)

Ayrıca Youtube'da uygulanan farklı bir sistem daha var. Bunu da youtube analytics'te, Reklam performansı sayfasında "Reklam Türü" kısmında bulabilirsin.

Reklam türlerine müdahale şansımız malesef bulunmuyor, ancak ilgili değerlerden neyin ne kadar, nasıl vs kazandırdığını görebiliyoruz.

Google'ın kime neye göre reklam sunduğunu da anlatırdım ama şu anda uykum var :)

Alex birgün efendi gibi movie makerdan video derleyip o 500 mblik videoyu gece atıp sabah kalktığında yüklenmiş göreceksin. İnaniyorum

Muhteşem bir paylaşım. Vazgeçtiğim bir çok fikrimi yeniden uygulayabileceğim. Teşekkürler bolcana :)

Konu guzel konu da,hala ozgun video nedir ogrenemediniz gitti. :)

Kişiselleştirme

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Alternatif header

Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

Köşe Yuvarlama Kontrolü

Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri