Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için lütfen foruma kayıt olun veya giriş yapın. Üyelik tamamen ücretsizdir ve sadece birkaç dakikanızı alır.
Estonya ve Japonyada youtube gelirlerine %8 civarı bankadan direkt kesip kullanıcıya yansıtıyormuş. Oralarda yaşayanlar yazmıştı bir yorumda.
youtube vergi hakkında bulduğum en yeniye yakın haber bu
Aralık 2019 Milliyetin haberi .
Sosyal medya fenomenleri ve telifle çalışanlara kanun değişikliğiyle vergi zorunluluğu geldi.
YouTube üzerinden yayın yapıp kazanç sağlayan, senaryo yazan, kitap yazanlar 500 bin TLnin üzerinde gelir elde ediyorlarsa Gelir Vergisi Kanununun 37. maddesi gereğince artık ticari kazanç olarak vergilendirilecekler.
Yani, bu işle uğraşanlar defter tutacak, fatura kesecek, yıllık beyanname verecek, her ay KDV ve muhtasar beyanname vermek zorunda kalacaklar.
500 bin TL üzerine
Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Erhan Çağşırlı, YouTuberların önceden beri vergi mükellefi olmalarına dair kanun bulunduğunu ancak Gelir Vergisi Kanununun 18. maddesinde telif kazançlarının istisna tutulduğunu anımsattı.
Çağşırlı, Bu madde yanlış yorumlanıyordu. Yeni değişiklikle 37. madde açıklayıcı oldu. Telif kazançları 500 bin TLyi geçenler normal gelir vergisi mükellefi olacak. Tüccar gibi gelir defteri tutacak, fatura ve fiş düzenleyecek. Bu sadece YouTuberları değil bütün telif kazancı sağlayanları kapsıyor. Yönetmen, sinemacı, senaryo yazarı, şair, yazar gibi telifle çalışanlar buna dahil. Önceden bunlar kapsam dışındaydı. Telifli kazançlara sınır getirildi. 500 bin TLden fazla kazananlar mükellef oldu. Önceden 1 milyon TL de kazansanız telif sayılıyordu diye konuştu.
Sosyal medya fenomenlerinin önceden beri vergiye tabi olduğunu aktaran Çağşırlı, Maliyenin görüşü ilk YouTuberlık ortaya çıktığından beri ticari kazanç olduğu yönündeydi. Kanunen de destekleniyordu. Ancak inceleme ve denetim azdı. Şimdi Maliye incelemeleri artırdı. Hatta geriye dönük de vergi alınıyor. 2016, 2017 ve 2018 kazançları da denetime tabi tutuluyor dedi.
Çağşırlı, Türkiyede vergiye tabi 1000 civarı YouTuber olduğunu tahmin ettiklerini dile getirerek, ayda 10 bin TL de, 1 milyon TL de kazanan bulunduğunu ancak ortalama kazancın 100 bin TL olduğunu kaydetti.
Kaynak milliyet
Estonya ve Japonyada youtube gelirlerine %8 civarı bankadan direkt kesip kullanıcıya yansıtıyormuş. Oralarda yaşayanlar yazmıştı bir yorumda.
emin misiniz hocam %8 düşük gibi geldi. gerçek den böyle ise harikaymış
Tek rakibimiz Abd sanırım
hocam emin değilim ama forum dan birisi google amerika için de saten vergi ödediği için amerika da yaşıyanlar google adsense gelirlerin den vergi ödemediğini söyleyen birisi hatırlıyorum ama emin değilim.
yıllar önce de 1 tane alman youtuber giderlerin den bahsederken almanyanın kdv ile birlikte %40 küsür vergi aldığını söylemişti.tek rakibimiz almanya da olabilir![]()
Yıllık 500 bin tl yi geçmezsek (youtube geliri olarak) hiçbir şekilde vergi alınmıyor bu habere göre. Ama hesaba düzenli herhangi bir tutarda para girişi olduğunda vergi dairesinden çağrılınıyor. Vergi memuruna bu haberden bahsetsek büyük ihtimal yok öyle bir şey der. Henüz net bir zemine oturmuş değil benim anladığım bu adsense vergi olayları.
İyide ben burada ticaret yapmıyorum ki, ayda 200, 300 gayme cebine girecek diye adamın şirket kurup, aylık 900 lira masraf harcatan bir ülke olduğunu zannetmiyorum. Bu büyük bir saçmalık. Diğer ülkelerde vergi alınıyor olabilir ama tutup sana şirket kur muhasebe tut cart curt mu diyor. Düşünsede birde ayda 250 kazanmışsın 3 yıl bunu bildirmedin her ay için 1200 tl ceza, 3 yılda kazanacağın para 250 liradan 9bin tl eder, sırf bunu bildirmedin diye sana yansıyacak olan ceza 43 bin lira. ah ah canım ülkem. Vergi versin insanlar vermesin demiyoruz ama bu nedir kardeşim şirket kurmaktan neyin nesi. Bu konuya biri açıklık getirmeli.
---------- Spam Engelliyici 01:56 ---------- Önceki Mesaj 01:43 ----------
Bulduğum son kaynay 24 Nisan 2020
Geçtiğimiz sene Gelir Vergisi Kanunundaki değişiklikle 500 bin TL üzeri geliri olan sosyal medya fenomenlerine vergi zorunluluğu getirilmişti. Gelir İdaresi Başkanlığı gelir uzmanları, YouTubedan gelir elde eden 18 yaşın altındaki bir kişinin dahi vergi mükellefi olacağını söyledi.
Koranavirüs günlerinde sanal dünyaya ilgi biraz daha arttı. Gelir İdaresi Başkanlığı gelir uzmanları İhsan Durlanık ve Naci Yıldırım, YouTuberların vergilendirilmesini mercek altına aldı. Vergi-algı sitesinde yayımlanan, YouTuberların Vergilendirilmesi: Vergi Mükellefi Olmak şart mı? başlıklı yazıda, vergi mükellefi olmak için herhangi bir yaş sınırının olmadığı kaydedilerek, 18 yaşın altında olan bir YouTuber gelir elde ediyorsa gelir vergisi mükellefi olacaktır denildi.
Hürriyet gazetesinden Neşe Karanfilin haberine göre çalışmada, YouTube üzerinden gelir elde edenlerin en büyük yanılgısının, Vergi kaydım yok, bir sınır varmış ben o sınırın altında para kazanıyorum, 18 yaşından küçüğüm, her ay para kazanmıyorum, sponsorum vergimi benim yerime ödüyor, mükellef olmayı da düşünmüyorum, Maliye beni nereden bulacak olduğu belirtilerek, banka hesapları üzerinden tespit yapılabildiği belirtildi.
Google tarafından yapılan ödemeler kolayca tespit edilebiliyor
Durlanık ile Yıldırımın ortak çalışmasında, izlenme sayısı ve süresine göre kazanılan gelirlerin reklam geliri olarak değerlendirildiği belirtilerek, şöyle devam edildi: İster sponsorlarla anlaşıp videolarda sponsor reklamı yapılsın, isterse herhangi bir sponsor ile anlaşmadan sadece videoların izlenmesinden gelir elde edilsin, bu gelir reklam geliri olarak değerlendirilmekte ve Gelir Vergisi Kanununda yer alan 7 gelir unsuru arasındaki (Ticari Kazanç) hükümlerine tabi olmaktadır. Bu şekilde gelir elde eden bir içerik üreticisinin, mahalledeki marketin ya da AVMdeki bir kahveci dükkanının vergilendirilmesinden farklı olmayacak şekilde vergi mükellefiyeti tesis ettirmesi gerekmektedir. Zira, elde edilen gelirin serbest meslek kazancı ya da arızi kazanç hükümlerine tabi değil (Ticari Kazanç) hükümlerine tabi olması gerektiği verilen bir yazılı görüş ile netliğe kavuşmuştur. Bu senaryoda para, Google S. Limited Ireland tarafından YouTuberın banka hesabına aktarılmaktadır. Yine yayınlanan videolarda eğer bir şirket ile sponsorluk anlaşması yoluyla gelir elde ediliyorsa sözleşmenin muhatabı doğrudan YouTuber olmaktadır.
Yaş sınırı yok
Ticari kazançlarda mükellef olmak için herhangi bir istisna sınırının olmadığının hatırlatıldığı çalışmada, Arızi kazançlar ile ilgili olan 2020 yılı için 40 bin lira sınırının bu şekilde elde edilen gelir ile herhangi bir ilgisi yoktur denildi. Periyodik olarak bankaların Hazine ve Maliye Bakanlığına bilgi vermesinin zorunluluk olduğu hatırlatılarak, banka hesaplarıına uygulanacak basit bir filtre ile Google Limited Irelanddan gelen paraların, kimlerin, ne zaman banka hesaplarına geldiğinin tespit edilebileceği vurgulandı.
kaynak: marketingturkiye diye bir site
Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.
Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.
Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.
Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.
Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.
Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.
Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.
Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.
Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.