bende öyle düşünüyorum vergi dairesine gitsen yerde para buldum desen yarısını vermek zorundasın der sana
Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için lütfen foruma kayıt olun veya giriş yapın. Üyelik tamamen ücretsizdir ve sadece birkaç dakikanızı alır.
güzel kardeşim biz adsensenin kesintisinden bahsetmiyoruz ki,devletin vergisinden bahsediyoruz![]()
şahıs şirketi kurup vergi öemye mantıksız demissiniz, şahıs şirketi kurarsanız %18 vergi ödersiniz. buda %35 yarısı hocam. 50.000 tl nin %18 dururken neden %35 ini vereyim.
Ben şahsen yarın yada başka bir zaman banlanacağı belli olup olmayan google adsense için şahıs şirketi kurmam;zaten bu %35 net bir oran değil,şirketin maliyetinide hesaba katmanız gerekir!!!
Şahıs firması kurma prosüdürü ve maliyeti 2013
-Öncelikle bir muhasebeyice ihtiyacınız var. Muhasebeciniz ortalama şahıs firması kurulumu için sizden 400 - 500 TL civarında bir rakam isteyecektir. Bunun dışında aylık 80-100 TL muhasebeci ücretiniz olacaktır.
- Muhasebeciniz işe başlama formu dolduracaktır
- 2 adet nufus cüzdanı sureti
- 2 Adet ikametgah (muhtardan temin edilebilir) Tanesi 5-6 TL
- İmza beyannamesi noterden 30 TL civarında
- Muhasebecinin işlerinizi takip etmesi için vekalet 60 TL civarında
Bunun dışında iş yeriniz kira ise kira kontratı size aitse tapu fotokopisi gereklidir.
Kira kontratları için, kira bedeline göre düşük oranda bir damga vergisi ödenecektir.
Yazar kasa gerekiyorsa ayrıca 300 Tl masrafınız olabilir
İş kolunuza göre Ticaret odasına kaydınız gerekli ise 750 tl ye yakın masrafınız olabilir.
Kaşe :10 TL civarında
Defteri tasdik ettirmelisiniz 100-150 TL arasında
250 TL civarında bir bütçeyide fatura - tahsilat makbuzu ve zarf basımı için ayrımanız gerekmekte.
Çalışma ruhasatı 250-300 TL civarında
Gelir vergisi oranları 2013
Öderim bireysel bakarım keyfime;daha önceden çok ağzım yandı bu şirket işlerinden![]()
Iste olay bu dostum.Benimde hep bu tur konu acanlara isyanim buydu.Ben fransadayim siz Turkiyede.Bir dolmus taksiye binip sorup hem herkesi bilgilendirmek adina hemde kendi bilginiz adina en iyi cozum buydu.
Gecenki konuda tavsiyeme uyup bu guzelligi yaptiginiz icin ve bizimle paylastiginiz icin tesekkur ediyorum.Butun emegin icin cani gonulden tesekkurler.
KONU SABIT.
Arkadaşlar bu adsense kazançlarının (özellikle youtube üzerinden elde edilenlerin) vergilendirilmesi ile ilgili memur (öğretmen) olmamdan dolayı ileride sıkıntı yaşamayayım diye yaklaşık 1 aydır hummalı bir araştırma içerisindeyim. Size bu araştırmalarım sonucunda elde ettiğim bilgileri ve en kısa sürede uygulamaya koymayı düşündüğüm yöntemi anlatmaya çalışacağım. Öncelikle memur olduğum için adsense hesabımın eşimin üstüne olduğunu belirtmek isterim.
Arkadaşlar, vergi kanunumuza göre her ne şekilde olursa olsun eğer bir işten belirli şartlara göre düzenli gelir elde ediyorsak bunu mutlaka bildirmek ve beyan etmek durumundayız. Bunu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak yasalarımıza göre tartışma hakkımız yok. En başta bunu kabul etmek zorundayız. Aksi durumda vergi kaçırmış ve suç işlemiş durumuna düşüyoruz...
Ama dediğim gibi belirli şartların oluşması gerekli...Yukarıda bazı arkadaşlar da bahsetmiş ben olayı biraz daha açmak isterim. Elde edilen kazançlar içerisinde ARIZİ KAZANÇ yani vergiden istisna tutulan kazançlar var...2013 yılı için bu kazanç tam olarak 21000 TL olarak görünüyor. Fakat burada kritik nokta şu ki bu toplamdaki 21000 TL yi elde ettiğimiz kazanç yöntemi düzenli bir şekilde gerçekleşmemeli. Yani benim yıllık kazancım 21000 TL altında kazanç elde ettim vergiye tabi değilim diye düşünmememiz gerekiyor. Eğer aylık 1000 - 2000 TL düzenli bir gelir ile 1 yılda bu kazancı elde ederseniz o zaman Devlet bunu iş olarak kabul ediyor vergiye tabii tutuyor...(Burada belki adsense hesaplarında parayı bekletip yılda farklı zamanlarda 3 yada 4 kere çekme emri vermek yada farklı hesaplara parayı yatırmak çözüm yolu olabilir. Sanıyorum adsense ayarlarında parayı bekletme gibi bir kısım olacaktı..)
Gelelim gelir vergisi olayına...Ben de en kısa zamanda aşağıda anlatacağım yönteme dönmeyi düşünüyorum arkadaşlar...Çünkü sağlıklı ve kafamız rahat bir şekilde kazanç elde etmeye devam edebilmek için sanırım başka seçenekte yok...İleride acaba kanun çıkarmı geriye dönük ceza keserler mi diye düşüneceğime yeter ki kazanayım zaten sadece kazandıkça ödeyeceğimiz için (küçük sabit giderler hariç) sahış şirketi ile vergiyi ödemek daha mantıklı...Parantez içinde bahsettiğim sabit giderler biraz sonra açıklayacağım maddeler ışığında aylık en fazla 500 TL civarı tutuyor. Zaten bu miktarları kazanamayan arkadaşlarım yukarıdaki arızi kazanç yöntemlerinden birini uygulayarak vergiden muaf olabilirler. Öncelikle en kısa zamanda emekli babamın üzerine bir şahıs şirketi açmayı düşünüyorum. Dolayısıyla bundan sonraki tüm para akışı babamın hesabı üzerine olacak..Babamın üzerine açmamdaki en temel neden emekli olmasından dolayı BAĞKUR sorunu ortadan kalkmış oluyor. Bunun yerine yürürlükte olan çalışan emeklilerden kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi geliyor. Bununda bize yaklaşık maliyeti aylık 200 TL civarı olacak. Babamın oturduğu ev kira ve Homme Ofis olarak kullanmayı düşünüyorum...Buradan da gerçek kira değerini göstersek bile
(600 TL) brüt kira değeri x %20 civarı stopaj vergisi çıkıyor aylık 150 TL , taş çatlasın muhasebe içinde 150 TL ödendiğinde aylık 500TL sabit gider oluşuyor...İsteyen arkadaşlar kira değerini düşük göstererek stopaj vergisini düşük ödeyebilirler. Ama homme ofiste aylık ev kirasının tamamı gelir vergisi matrahından düşülebiliyor...Hangisi daha avantajlı olur takdir sizin...
Ayrıca gelir vergisi oranıda %35 değil yukarıda bir arkadaşın açıkladığı gibi değişen oranlar var...İnternette bir çok site otomatik olarak gelirinize göre verginizi hesaplıyor. Ben örenek olması açısından abartılı bir kazanç göstererek 100.000 tl için vergimi hesapladığımda aşağıdaki sonuç çıkıyor.
Mükellef Türü: Ücret Dışı
Seçtiğiniz Dönem: 2013 yılı
2013 yılı için vergi dilimleri:
10,700 TL'ye kadar %15
26,000 TL'nin 10,700 TL'si için 1,605 TL, fazlası için %20
60,000 TL'nin 26,000 TL'si için 4,665 TL, fazlası için %27
60,000 TL'den fazlası için %35
Vergi Matrahı: 100,000.00 TL
Ödenecek Gelir Vergisi: 27,845.00 TL
Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi 100.000 TL kazandığımızda ödeyeceğimiz maksimum miktar bu...Bırakalımda 100.000 TL yıllık kazandıktan sonrada bu miktarı da verelim değil mi hangimize dokunacaktır
Bazı sitelerde de KDV verileceği gibi bir bilgi paylaşımı var...Benim araştırmalarım KDV olayının olmayacağı yönündedir. Çünkü Katma Değer Vergisi Kanununa göre
KDV İstisnası Uygulanabilmesinin Şartlarını açıklayan 26 seri numaralı genel tebliğinde aşağıdaki dört koşulun birlikte gerçekleşmiş olması gerekmektedir:
1. Hizmet Türkiyede, yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olmalıdır.
2. Fatura veya benzeri belge yurtdışındaki müşteri adına düzenlenmiş olmalıdır.
3. Hizmetin bedeli döviz olarak Türkiyeye getirilmelidir.
4. Hizmetten yurt dışında yararlanılmalıdır.
Yazımın ilk başında özellikle youtubeden elde edilen kazançlar için vergi durumu diye belirtmiştim. Youtube yurt dışında, hizmet dolayısıyla yurt dışına veriliyor, Adsenseyi incelerseniz Google zaten KDV olayını İrlandaya ödediğini beyan ediyor..Burdaki bence tek ince ayrıntı paranın döviz olarak getirilip getirilmediği..Bence para Türkiye'ye döviz olarak geliyor, ödenirken TL ye çevrilerek ödeniyor...Bu durumda youtube üzerinden kazançların KDV den muaf olması gerekir. Kendilerine ait sitelerden adsense gelirleri elde eden arkadaşlar için KDV konusu sanıyorum hizmet Türkiye'de veriliyor ise değişir.
Yazı çok uzadı ama kabaca hesap edecek olursak...Aylık sabit gider 500x12=6000 TL yıllık giderimiz var.
GELİR VERGİSİNDEN DÜŞÜLEBİLECEK GİDERLER
Yıllık kira bedeli .............................................................600x12=7200
Elektrk+Su+İnternet+Faturalandırılmış Yeme içme vs. gibi giderlerin yarısı sallama rakam ama çok rahat bulur 8800 TL
TOPLAM=16000 TL
Bu şu demek arkadaşlar vergi ödeyebilmek için 16000 TL nin üstünde kazanıyor olmamız gerek.
Neyse yazarken benimde kafam çorbaya dönmeye başladıElimden geldiğince bilgilerimiz paylaşmaya çalıştım...Hatalarım varsa affola...
Ben bu sene sonunda hollandadaki hesapta (sene basinda beyan edecegiz) %42 vergi verecegim. 35i opun basiniza koyun![]()
Bende vergi dairesine uğradım bilgi alayım diye
Onlarında kafası karışık![]()
durumu anlattım Müdür yardımcısı böyle devam et dediBilgi aldı nasıl kazandığıma dair.Utanmasa banada öğret diyecekti.Yanında Muhasebe şefi vardı.O da hesabına gelen her para vergiye tabidir diyor.
O kadar karışık bir durum ki onlar dahi şöyle bir şey yap diyemiyor. Yasal bir boşluk var diyorlar.Bizim statümüz belli değil.
Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.
Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.
Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.
Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.
Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.
Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.
Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.
Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.
Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.