Diyanet'e Youtube hakkında sorduğum soru ve cevabı

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

ergun805

Kayıtlı Üye
Soru:S.A, ben internet üzerinden youtube'a video yüklüyorum. Bu videolara reklam verdirip, bu reklamlar üzerinden para kazanıyorum. Videolarımın içeriğinde genelde komedi, kazalar, tv programları, çizgi film şeklindedir. Günlük en az 4-5 saatimi bu işe veriyorum.Fakat bu aralar aklıma bu iş caiz mi ,değil mi diye takılıp duruyor. Aklıma takılan kısım ise bu videoları ben çekmedim ama bu videolar üzerinden para kazanıyorum lakin diğer bir yanım ise ; insanlar bu videoları izlenmesi için youtube'a yüklüyor ve bende bu videoların izlenmesi için vesile oluyorum. Bu yaptığım iş caiz midir ? Kazandığım para helal midir ?

Cevap:Her hangi bir mesleği icra etmenin caiz olup olmaması yapılan işlerin dine uygun olup olmamasına bağlıdır. Dinen meşru olan işlerin yapılmasına vesile olan meslekleri icra etmek caiz; dinen meşru olmayan işlerin yapılmasına vesile olan meslekleri icra etmek ise caiz değildir. Bir kazancın veya alış veriş gibi bir işlemin helal olması için, alış-verişe konu olan mal veya hizmetin dinen meşru olması; yapılan işlemin İslam ahlak ve adabına uygun yapılması, tarafların bu alış verişte birbirlerini aldatmaması ve karşılıklı rıza dahilinde yapılması gerekmektedir. Bu noktada bahsettiğiniz işlemlerin mahiyeti ön plana çıkmaktadır. Dinimizin getirmiş olduğu emir ve yasaklara ve İslam ahlakına ters olan bir durum olup olmaması konu hakkındaki hükmü etkileyecektir. İçinde haram olan faaliyetlere vesile olmayan, dinen yasak içerik taşımayan reklamlardan para kazanmak; yani yukarıda açıklanan çerçevede bir ürünün tanıtımı maksadıylaya iletişim ve medya vasıtalarından yararlanmak suetiyle tanıtım filmi yaparak para kazanmak caizdir. Ancak sizin belirttiğiniz durumda başkalarının emek vererek ürettiği film ve videolardan yararlanmak suretiyle bu işi yapıyorsunuz. Bu durumda telif haklarının ihlal edilip edilmediğine dikkat etmek gerekir. Eğer bu videoların kullanımına izin verilmiş ise bir sakınca yoktur. Ancak izin verilmediği halde bu videoları kaçak olarak kullanıyorsanız bu durumda kul hakkı ihlali olduğu için caiz olmaz. Zira İslam emeğe büyük değer verir, haksız kazanca karşı çıkar. Kur’an-ı Kerim’de: “İnsan için ancak çalıştığı vardır.” (Necm, 53/39) buyurulur. Hz. Peygamber de (s.a.s.) emeğin hakkının verilmesini değişik hadisleriyle ifade etmişlerdir. Bunlardan birinde “Hiçbir kimse, elinin emeği ile kazandığını yemekten daha hayırlı bir kazanç yememiştir. Allah’ın Peygamberi Davud da kendi elinin emeğini yerdi.” (Buhari, Büyu’, 15) buyurmuşlardır. Teknolojinin geliştiği, insan emeğinin çok değişik şekil ve ortamlarda tezahür ettiği günümüzde aynı ölçüde hak ve emek ihlalleri söz konusu olmaktadır. Bu hak ihlalleri elektronik ve bilgisayar dünyasında da yaşanmaktadır. Bu tür haksız davranışlar sadece bireylerin hakkını gasp etmiş olmamakta, aynı zamanda, o alanlarda emek harcayan insanların yeni ürünler üretme konusundaki şevkini kırmakta, bu da geniş anlamda kamu hakkı ihlaline dönüşmektedir. Bu sebeple birer emek mahsulü olarak internet ort***** geçirilmiş olan her türlü program, yazılım, kitap müzik vb. ürünleri ilgililerin izni olmadan elde edip kullanmak caiz değildir.

evet arkadaş böyle bir cevap gelmiş. Belki kendimi tam anlatamamışımdır. Sizler ne düşünüyorsunuz bu konuda?

Ben diyanette çalışıyorum kanalların linkini özelden gönder net cevap vereyim:)

Kardeş dini ne karıştırıyorsun yav kafamızı karıştırma .. gunah olduğunu biliyoruz ama boyle göz önünde olması da can sıkıcı

Telif bildirimi diye bir şey icat edilmiş.Telif yediğin içeriği sürekli atıp durmazsan sorun olmaz.

Bunlar hassas konular net cevap almak isteyenler özelden link gönderebilir. iyi izlenimi olan günde 25 adet kanal inceleyebilirim:)

Din ona karışmasın buna karışmasın neye karışacak hocam?

yanlış anlaşılacağımıda anladım yorumu gönderdikten sonra kalsın dedim ..

Dinen gunah bunu bilmeyen zaten musluman değildir. Bu gunahı bile bile işliyoruz diyorum ki din konusunu forumda paylaşmayın bildiğimiz bir şey olduğu halde gözümüzün önünde olması gunahı hatırlatıyor

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Kişiselleştirme

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Alternatif header

Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

Köşe Yuvarlama Kontrolü

Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri