dostum bu önerinden sonra ben de bir laptoba 10bin vermek yerine 5000e kasa almayı düşündüm zaten evden çıktığım yok peki bir şey soracağım belli ki donanımdan anlıyorsun
AMD FX X8 8350
8 çekirdek
4 GHz
16 MB cache
560TL
Intel Core i7 4770K
4 çekirdek
3.50 Ghz
8 MB cache
890TL
amd işlemci intel işlemciden iki kat daha üstün olmasına rağmen fiyatı neden daha düşük?
Kardeşim şimdi AMD, 8350'ye gerçek 8 çekirdek yerine 4 modül yerleştirmiş. Bu modüller hyper threadinge benzer bir şekilde çalışıyor. Her modülde 2şer birimden toplam 8 birim var. Yani gerçek 8 çekirdek değil. Ama bu işlemciyi zayıf kılmaz 4770k'nın yaptığı herşeyi 8350'de yapar. işlem türüne göre birbirlerine karşı eksileri artıları vardır ama sonuç olarak iki işlemcide güçlü işlemcilerdir hiçbir oyun, program yada uygulamaya burun kıvırmazlar, Bir bakıma FX-8350 kağıtta daha iyi görünüyor ama işi pratiğe döktüğümüz zaman yani testlerde uygulamalarda 4770k daha performanslı gözüküyor. Ama gel gelelim aradaki performans farkına o fiyat verilir mi dersiniz kesinlikle verilmez.
İntelde ise durum biraz farklı,
İntelde Turbo Boost ve Hyper Threading dediğimiz iki teknoloji var.
4770K'da ise 4 saf gerçek İşlemci Çekirdeği Stabil ve Performanslı bir şekilde hyper Threading teknolojisi ile ortaklaşa çalışıyorlar . Eğer ki daha fazla işlem gücü gerektiren bir uygulama kullandığımızda +4 sanal iş parçacığını devreye sokup 8 Çekirdeğe çıkarıyor ve Turbo Boost ile genel olarak 3,4 ghz hızdan 3,9 Ghz a kadar Hız artışı sağlıyor.
"İntel saf çekirdek hızı baz alındığında daha iyidir. Ancak oyunlarda saf çekirdek hızı yerine frekans hızı daha ön plana çıktığından ve AMD işlemcilerde Frekans hızı daha yüksek olduğundan oyunlar için, fiyatını da göz önüne alırsak AMD daha elverişlidir. Ancak gelişmiş ofis programları, video render gibi işlemlerde saf çekirdek hızı gerekli olduğundan İntel işlemci tercih edilebilir"
Testlere bakacak olursak Genel olarak aralarında sadece %15 fark var. Şimdi siz söyleyin o fiyat farkına %15 fark değer mi? değmez tabikide.
Edit: aslında posttu bu kadar uzatmamam gerekirdi. Parası olan bassın intele yani. AMD zaten daha çok fiyat/performans odaklı işlemciler çıkartıyor kullanıcıyı düşünüyor.