Kapitalizm

farkındalık önemli bir şey, güzel yazı..

adalalet kavramının eşitlik olduğunu düşünen arkadaşlar oturup bir daha düşünün adalet eşitlik değil herkesin "Hak" ettiğini almasıdır..

bunun üzerine bir kısas vardır hatırlayanlar olabilir paylaşayım.

Hz. ömer bir gün halka erzak dağıtacakmış dağıtmadan önce bağırmış sahabeye size bu erzağı hz. ömer adaleti ile mi dağıtayım yoksa ALLAH ın adaleti ile mi demiş sahabe ye sabahe düşünmüş hz. ömer adaleti ile ünlü bir halifedir fakat allahın adaleti yanın da ömerin adaletinin lafı olmaz diyip allahın adaleti ile dağıt demişler ler bunun üzerine hz. ömer başlamış bütün erzağı sağa sola fırlatmaya ya ömer ne yapıyorsun demişler
eeee demiş siz istediniz bunu eğer hz. ömer adaleti isteydiniz ben size erzağı eşit pay edecektim demiş ama ALLAH ın adaleti isabet edenedir demiş..

Bilmem anlatabildim mi??!!

yazım hatalarından dolayı kusura bakmayın rahatsızım biraz pek dikkat edemedim..

Burda allaha sirk kosulmus. Yanlis anladiysam duzelt hocam

Konuya gelirsek. Bu isciler okumadan ya da meslek ogrenmeden bu parayi aliyorsa normaldir.

Benim babam ilk okul mevzunu ama elinde fanyans meslegi var. Bence onemli olan bunu anlamak

Yetenegun vardir aklin vardir asgari ucret almassin... Bunlar yoksa asgari ucret almaya mahjumsun

Butun olay sizde bitiyor.

Bosverin aliyi hasan abi siz kendinizi ezdirnedikten sonra kimse sizi ezemez

kapitalizme laf söylüyorsunuzda bence kapitalizmin faydası zararından daha çok. siz hiç doğada kendi yiyeceğinizi içeçeğinizi yada barınağınızı yapmaya çalıştınızmı. para olmadan hayatta kalmanın zorluklarını yaşamadan kapitalizme laf etmeyin bence. kapitalizm olmasa bugünkü lüks ve rahat hayatı yaşayamazdınız. bugün kapitalizm sayesinde yiyecek,giyecek,ve inşaat seri üretime geçmiş size ev sahibi olmak için kolay yollar bile sunulmuş fakat siz verilen nimetleri görmüyorsunuz.
kimse işçi olarak çalışmak zorunda değil bu bir seçim çalışmak isteyen çalışır. bu hayatta kafayı kullananlar en üstte olur kafayı kullanamayanlar en altta. hayatın asıl gerçeği bu.

Kapitalizm karşıtı bir düşünce düşünülemez ancak ileride insanlık ve dünya daha iyi bir geleceğe evrilebilir. Bu zamana kadar hep bu olmuştur bu saatten sonrada bu olacaktır.

eğer bu dünyanın imtihan dünyası olduğunu düşünmüyorsan evet kafayı yersin. sosyalizm gibi ideolojiler insan doğasına aykırıdır çünkü bizler mükemmel olmadığınız gibi dünya da mükemmel değil. bu dünyada her şey mükemmel olsaydı cennet ne amaçla var olacaktı?

öbür dünyada o işçi o işverenin yakasına yapışıp hakkını alacaktır merak etmeyin. bu arada aşağıdaki söz Dostoyevski'den sosyalist kardeşlerime gelsin

"Çünkü sosyalizm yalnız işçilerin ya da dördüncü dedikleri zümrenin sorunu değil, daha çok zındıklık, tanrısızlık; yerden göğe yükselmek için değil, göğü yere indirmek kastıyla inşa edilmiş bir babil kulesidir." Karamazov Kardeşler

kapitalizm zenginler için hayatı cennet fakirler için hayatı cehennem yapar.

Dünya dahada vahşi kapitalizme giderken sosyalistim diye geçinen ülkelerin kapitalizmin ana şubeleri olmuşken, kapitalizmden kaçmak yerine piramidin üst noktasına gelmeye çalışın. kimse Hasan olmak istemiyor, herkes Ali olmak istiyor ama herkes Hasana acıyor ama acı gerçek şu ki Hasan Ali nin yerinde olsa oda aynısını yapacaktı.

+1

İşte kritik nokta bu.Bende eleştiriyorum ama Ali'nin yerinde olsam sefamı sürerim.Sana katkısı,faydası olmayanlara karşı bencil olacaksın.Zenginliğe bağlı olarak bencillikte artar.Bencil olmasa nasıl zengin olabilir ki biri?

Sorun alinin zengin olmasinda veya hasanin asgari gecinmesiyle degil sorun adaletin olmamasinda islamda asgari ucret 4000 tl ye tekabul ediyor.ama maliye bakanina sorsan asgari ucretle gecinilebilir diyor.evet gecinebilir dogru ac kalmaz kimse ama asgari ucretle calisan onlar gibi mercedese binemez villalarda oturamaz rahat hayat surduremez sadece karnini doyurur.ama ne enteresanki asgari ucretle gecinenin ellerinden iphone dusmiyor ictigi sigara parlement marlboro....bundada var bi gariplik aslinda

Sistemin,sosyal düzenin ve her doğan çocuğun eşit şartlarda büyümesi için tek çözüm özel mülkiyetin lağvedilmesi(kaldırılması).

kapitalizme laf söylüyorsunuzda bence kapitalizmin faydası zararından daha çok. siz hiç doğada kendi yiyeceğinizi içeçeğinizi yada barınağınızı yapmaya çalıştınızmı. para olmadan hayatta kalmanın zorluklarını yaşamadan kapitalizme laf etmeyin bence. kapitalizm olmasa bugünkü lüks ve rahat hayatı yaşayamazdınız. bugün kapitalizm sayesinde yiyecek,giyecek,ve inşaat seri üretime geçmiş size ev sahibi olmak için kolay yollar bile sunulmuş fakat siz verilen nimetleri görmüyorsunuz.
kimse işçi olarak çalışmak zorunda değil bu bir seçim çalışmak isteyen çalışır. bu hayatta kafayı kullananlar en üstte olur kafayı kullanamayanlar en altta. hayatın asıl gerçeği bu.

Aliyi buldum beyler :)

kapitalizmi düşman olarak görenler bence iktisat bilgisizliğinden bu hataya düşüyor. kapitalizm acımasız olabilir ama toplumların en hızlı gelişmesini sağlayan ekonomik sistem kapitalizmdir. bu bilimsel gerçeği hiçbir iktisatçı reddedemez. ayrıca kapitalizm diye bişey şuan dünyada yok . son yıllardaki liberal devlet politikaları türkiyeyi ileri götürdü. not: akp li değilim herkes biliyordur heralde.

Son düzenleme:
Malesefki yazılanlar yüzde yüz doğru Acı olan ise Ali nin fabrıkasına girmek için askeri ücret için onlarca kişinin basvurması ve aralarından tanıdığı torpılı onalnların işe alınmasıdır Hatırlıyorumda (hangi sene olduğunu unuttum ama en az 15 sene once ) Bursada sonmez fılamente işçi alımı vardı Bende basvurmustum fabrıkanın onunde 1000 kişi vardı abartmıyorum çok kalabalıktı milletı boy sırasına sokmuslardı kısa boyluları eliyorlardı Ben anladım bana buradan ekmek cıkmaz dıye fazla beklemedım Yine 5 sene once 4 kişinın örmecı olarak çalıstığı 1 usta başı ve 2-3 personelın olduğu toplam 10 perseonelı gecmeyen bir örme işletmesıne işe başladım Lanet bir patronu vardı herıf eve gıdınce kameradan bizi izleyip bilmem şu numaraları makıne nıye yatıyor niye çalısmıyor Falanca kişi hala neden gıttığı yerden gelmıyor dıye dunyanın lafını yapıyordu Zaten gunduz işyerınde ettiği lafları yazmıyorum bile Üzüldüğüm nokta şu kı yt işi bıttı bıtıyor gıbı gıt gıde sonu gorunmeye başladı Yarın obur gun ekmek parası ıcın 3 kurus ıcın yıne bu tıp sorunlarla urasmak zorunda kalacaığım

para akıllı adam için araç akılsız için amaçtır. işine gelmeyen fakirlerin kıskançlıklan uydurdukları şeydır kapitalizmin kötü olması. iyinin olduğu yerde kötüde vardır. ama akıllı biriyseniz zaten sistem size lider olma şansı veriyor.

benim en nefret ettiğim durum kapitalizm değil. devlet banklarının devletden bağımsız özel banka olması ve parayı devletin değil onların kontrol etmesi. yani parayı devlet değil banka kontrol ediyor ve devlet bankaya dokunamıyor. parayı kontrol eden ekonomini ve enflasyonu kontrol eder ve büyük bir şirketi enflasyonla batırıp çok küçük bir miktara satın alabilir. günümüzün lideri ve elit iş adamları onlar.

Yazının tamamına kesinlikle katılmıyorum, öğrenilmiş çaresizliğin bir örneği...

Bu yazıyı okuyan herkesin aklına önce şu gelecektir, dünyaya nasıl geldiysek öyle gitmeye mahkumuz vs. vs.

Fakat bu doğru değil, bir çok başarı örneği mevcut tur, "0" dan başlayarak birçok başarıyı elde etmek, kazanmak, kazandığını paylaşmak gibi gibi...

Yinede güzel bir derleme, paylaşım için teşekkürler.

Aslında en büyük sorun Ali ve çocukları ile Hasan abi ve çocuklarının aldıkları eğitim arasındaki uçurum. Hasan abi neyse ki çocuğunu iyi yetiştirebilmiş ve hiç olmazsa toplumda kendinden bir adım daha yukarı çıkarabilmiş. Ama çoğu kez bu kadar kolay değil ve zaten en uç noktada alınan eğitim bile Hasan Abinin oğlanın Ali ye veya çocuklarına uzaktan bile yaklaşabilmesi için bir kaç nesil geçmesini gerektiriyor.
Tabii bu bakış açısı da gittikçe değişiyor. Bundan bir kaç nesil önce aradaki zenginlik farkı o kadar da önemli değildi; çünkü helikopter ya da yat alamıyordunuz, elbette tüketim imkanları farklıydı ama günümüz kadar yüksek değildi. Yüzlerce yıl önceye gidince de hasta olunca mesella doktor değil en fazla iyi beslenme imkanı olabiliyordu.
Ama bugün artık zengin olmak ve fakir olmak arasındaki fark uçurum.
bu noktada ikinci bir bakış daha lazım bize: belki zengin ve fakir olma arasındaki refah arasında artık uçurum var; ama aradaki farkı kapatmak için nesiller gerekmiyor. Kapitalizm işte böyle bir şey. Gerçekten doğru bir çok şeyi bahtınla birleştirdiğinde çok zengin olabilirsin. Dünyada en zengin kişilerin bir çoğu hiç zengin değilken bir nesil veya bir hayat içinde hatta 5-10 yılda dünyanın sayılı zenginleri arasına girmiş. Yani artık aradaki farkı kapatma imkanı da sunuyor Kapitalizm.
Ben kapitalizm iyi bir şeydir diyerek bunları yazmadım. Sadece zengin fakir arasındaki fark ile ilgili bakış hakkında bir perspektif getirmek istedim, yoksa Kapitalizmin de Ali'nin de .. şeklinde olayı kapatmak geçiyor içimden. :)

Allah herkese sindirebileceğini şeyleri yaşatsın.

yalnız sen kapitalizm hakkında hiçbir şey bilmiyormuşsun bunu öğrenmiş olduk

Kişiselleştirme

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Alternatif header

Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

Köşe Yuvarlama Kontrolü

Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri