Memleketimden insan manzaraları!(Patron,patron adayları)

B
  • Kullanıcı Bonna
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Konu Dışı
B

Bonna

Guest
Merhaba arkadaşlar,

Dün sabah kütahya/simav'a geldim,arkadaşımın yanına.
Beni aldı otogardan arkadaşım ben ve onun simavdan(simav'ın yerlisi) bir arkadaşı vardı,arkadaşıyla tanıştık ve bir iş görüşmesine gittik.(sözde iş görüşmesi)

Adam internet kafeye eleman arıyor ; Günde 12-13 saat,haftada 6 gün,o izinli olduğun günde de sabah gelip 6 saat çalışıyorsun.Ondan sonra izinlisin.(izin sayılırsa)
Önce çalışma şartlarını konuşuk ben dedim heralde en az bin tl verir.Sonuçta günde 12-13 saat çalışacak,izin yapacağı günde 6 saat çalışacak.Ayrıca lokal bir iş değil.Yani temizlik(paspas,tuvalet,masalar),playstation bölümü,internet bölümü,kasa vs vs hepsi ile ilgilenecek.

Adam Şöyle durdu bi baktı haftalık da 100 Lira da anlaşalım dedi.Ben önce şaka yapıyor felan sandım,baktım gayet ciddi.Önce çaktırmadan arkadaşa girecek misin bu işe diye sordum,hayır dedi.

Ya adam 400 TL alacak bu para sigarasına mı yeter,arkadaşına mı,gezmesine tozmasına,kıyafetine mi yeter? Bu adam maddi zorluklardan dolayı okuyamamış zaten,ömür boyu 400 500 TL ye çalışıp dursun mu?

Daha fazla dayanamadım dedim kardeşim asgari ücret 730 Lira! Sen 23 yaşındaki adama 400 TL vereceksin bir de günde 12-13 saat çalıştıracaksın öyle mi? Adam işinize gelirse burda bu fiyata çalışacak adam çok deyince adamla daha fazla tartışmadan çıktık 2-3 lokantaya cafeye daha baktık en iyisi haftalık 130 Lira günde 12 saat bir gün izin. (adam bu izin gününü söylerken ''al benden de sana bir gün izin'' gibi söylüyor)

En son dedim kardeşim gel eve gidelim.Ben sana youtube işini detaylı anlatayım vakit buldukça uğraş,milletin ağız kokusunu çekme 400 500 TL için.

Gittik eve açtık adsense'i benim günde 2-3 $ gelirli bir oyun kanalımı bağladım arkadaşın adsense'e neyi nasıl yapacağını gösterdim.Kanal zaten 10 $'ı geçmişti pin de yola çıkacak,eskişehire döndükten sonra da her türlü yardımcı olacağıma dair söz verdim.

Gerçekten çok üzüldüm bu duruma,sinirlerim bozuldu resmen.

Yanlış anlaşılmasın 400 500 TL'yi küçümsediğim felan yok ama 23 yaşındaki adama da küfreder gibi bu para verilir mi ya?
Çünkü ben de işçilik,garsonluk,tezgahtarlık yaptım.Günde Bin liralık ayakkabı satıyordum aylık bin lira vermiyordu bana patron!

Bunu neden yazıyorum,illaki aramızda işletme sahibi arkadaşlarımız vardır.Lütfen elemanlarınız felan varsa bi durup düşünün bu adamların hakkını ben verebiliyor muyum?
Bu adam benim işime gelirken ''akşam olsun da gideyim'' mantığıyla mı geliyor,yoksa ''bu dükkana ne katabiliriz'' mantığıyla mı geliyor?

Küçük bi örnek:Acun medya neden bu kadar başarılı? Kuzenimin bir arkadaşı girdi,set arkasına getir götür tarzında bir eleman olarak,adamın aldığı net maaş 2.800 TL.Çalışma saatleri çok uygun.Ve yaptığı iş rahat.
Acunn ''ben ekibimdeki arkadaşların hakkını veriyorum,ve onlarda işe %200 daha motive olarak geliyorlar'' diyor her zaman.Adam yazın sırf çalışanlarına ve ailelerine otel tutup,yat kiralıyor.Çalışanlarını işe motive ediyor,zaten türkiye olarak ''işçi-patron'' arasındaki arkadaşlık bağını kurabildiğimiz anda,olmuş olacağız.

Yine yanlış anlaşılmasın kendimi övmek gibi bi derdim yok,ilgilenmediğim bi kanal öyle duruyordu kenarda.Hem yol göstermek adına hem de Kenarda durup bana sabit 2-3 $ getireceğine arkadaş ilgilensin,kazancını 20 30 $ çıkarsın mantığıyla devrettim kanalı. .(Zaten ilk ödemesini aldığında o kanalı ve o kanaldan kazandığı parayı geri vermeyi teklif edecek biri,tanıdığım kadarıyla)

Neyse konu fazla uzadı ben içimden geçenleri aktardım,inşallah bunu okuyan işletme sahibi veya ileride işletme sahibi olacak arkadaşların biraz olsun elemanları hakkında düşüncelerini değiştirebilmişimdir.Bu konunun da amacı budur.

Ağzına sağlık, bu konuda o kadar çok yazı yazarım ki gece gece artık sabah oldu ya, sadece karakter meselesi diyorum.Bir adam karaktersiz ise, yoklukda görse olmayanın halinden anlamaz,acımaz.

hocam malesef türkiyede sistem memnuniyete dayanmıyor.memnuniyet sistemi sadece kurumsal şirketlerde ve devlet erklerinde var.nişanlım normal bir özel hastanede biyologdu,şimdi medical parka geçti 2.100 alıyor ve orada yediği yemekler,çay molaları ,rahatlık hiçbiryerde yok.

ne yazıkki bizde el altı şirketlerde işçiyi işçi olarak değil köle olarak görüyorlar.

çok var böyleleri ben 10 yaşımda ailemin zoruyla yaşlı bir terzide çalısıyordum sabah 7 akşam 8 ve bana 1 tl veriyordu :D en komiğide sabah 6 da gidip simit alıyordum 1 saate satıyordum 30 kuruşdan alıp 50 kuruş a satıyordum 10 tane 3 liraya alıyordum 1 saate 2 lira kazanıyordum. Bu dünya böyle birşey onları allaha havale etmek lazım.

Bende bir anımı anlatayım o halde.
Yılbaşına gelmesi bu konunun acı bir tesadüt olacak benim için aslında.Acı değil aslında ancak, hayatın bazen fena halde acımaz olduğunu düşündürür bana sürekli.Birgün suratınıza bir tokat gibi iner bu gerçek ve hayatınızın kırılma anlarında hafif hafif yeniden sızıladığını farkedersiniz.
Bundan dört sene önce, üniversitede hazırlığa başladığım sene ailevi durumumuz biraz kötüye gidiyordu.Deli gibi sevdiğim de bir kız arkadaşım vardı.Yılbaşı günü yaklaşıyordu, planlar planlar planlar.Asla savurgan yada boş işler için para isteyen bir evlat olmadım ama, o günlerde de babamdan para isterken içim acıyordu.
Çalışmaya henüz küçük yaşlarda komi'lik yaparak başlamıştım.Yılbaşı içinde bir kır restaurant'ı ile anlaştım.Gündüz 12'den akşam 12'ye kadar alacağım miktar sadece 30 TL idi.Bu 30 TL, yapacağım işin, çekeceğim eziyetin yanında çok gülünç bir rakamdı ancak, elden gelen birşey yoktu.Birde diğer tarafta, yılbaşı için planlar yapan, benimde yılbaşını onunla geçirmek için çok şey vereceğim bir sevgili vardı, can vardı.O planını yaptı, hayır diyemedim.Aklımda ki şuydu, gece 12'de paramı alıp çıkacağım ve biraz geçte olsa sevdiğim kadının yanında yeni bir yıla girecektim.Program başladı, konuklar ağırlandı, içkiler servis edildi.Saat 10'a doğru kafa bulmalar, kusmalar başladı.Çok ama çok iyi hatırlıyorum ki, yüzü beş karış şef bana baktı, yaşı büyük diğer garsonlara baktı ve dedi ki ''çabuk hallet şurayı''.Saat 10'dan saat 12'ye kadar kaç kişinin kustuğunu, istifar ettiğini temizledim, inanın hatırlamıyorum.Masaların arasına, silmek için yanaşmaya çalışırken ayakta oynadığını zanneden, mutlu mesut kaç ablanın, kaç sarhoşun tekmesini yedim onu da bilmiyorum.
Nihayetinde program bitti.Ayakta duramayanlar için taksiler mekanın önüne dizildi.İç dış pırıl pırıl edildi, masalar sandalyeler ilk yerlerine konuldu.Şef garson elinde bir miktar parayla geldi, tek tek çağırıp paraları verdi.
30 TL'yi cebime koydum.Yürümek için biraz yolum vardı papyonu çıkardım, hava soğuktu ama boşver dedim, gömleğide iki düme açtım.10 dakikalık yol boyunca ne kadar ağladığımı da bilmiyorum, hayal kırıklığına uğramış sevgilimin telefonuma kaç mesaj bıraktığınıda.Hatırladığım ve hep hatırlayacağım tek şey şu ;
Hayat dibine kadar A C I M A S I Z.
Bir yerden tutunabildiysen, ne mutlu.

Paylaştığın ve bir anıyı tazelediğin için teşekkürler hocam.

:( Aslında bende Bt bölümüne ilk başlangıç hikayem ve bilgisiz zamanlarım ve salak anıma denk geldiğinde bu intnernet cafe ve bilgisayarcıda nasıl çektiğimi yazmıştım ama :D geri sildim çok uzun oldu dertlendim şimdi .d insan kimseyi böyle adamların eline düşürmesin bizlerin elinede düşmesin böyleleri bu hayatta :D
valla hislerimi tercüman etmişsin benim yıllar önce aynısı başımdan geçti ben çalışmak ta durumundaydım iş öğrendik oydu buydu stajdı 2 yılı biraz geçik ömrümden boşa gitti ama
ders oluyor insanları tanıyorsun neyse uzattım ben yine sana'da bravo bonna güzel yapmışsın:)

bence çok yanlış.

Adam sorar ne iş yaparsın?
Onu yaparım. Bunu çok iyi yaparım. Şunu benden iyi yapanı bulun damarımı keserim felan dersin.

Adam inanır belki.ama sonra derki
hani belgelerin nerede? çıkart göreyim.
Bu nokta da Dımdızlak kalırsan eğer hiç kusura bakma arkadaş. aylık 400'e de çalışırsın 500'e de.

23 yaşına arkadaşın.Hemen hemen aynı yaştayız.
varsayalım ki bu işten aylık 1000 lira kazanmaya başladı. evlendi barklandı. Eee? birgün youtube kapattı kanallarını adsense banladı? eee? hani para? hani iş veren? hani evde bekleyen karına alacağın yiyecekler?

benim Düşüncem yanlış yapmışsın.
400tl ile başlar 4000 tl ye kadar çıkar.
Bu ülkede kim tanımadığı kişiye hadi gel sana milyarlar vereyimde benimle çalış der?
ben muhasabe stajer olarak çalıştım. afedersiniz ama her b*ku yaptım temizlikten tut evrakları düzenlemek vs. aldığım maaş ne kadardı? ilk başlarda zorunlu staj 199 TL idi. sonralarda 450 TLye çalıştım.

şimdi yapmıyorum belki ama Gidip kendime bir muhasebe ofisi açabilecek donanım ve belgeye sahibim. o nedenle

gitsin playstationda çalışsın aylık 400 lira. orada sürekli adamlara hamallık yapacak değil ya gitsin o arada pc başında youtube ile ilgilensin.

Bana kalırsa çok büyük bir kötülük yapmışsınız. zorluğa alışmamış insan kolay devrilir.

2007 yılındaydı sanırım,yerel bi tvde işe girmiştim o geldi aklıma şimdi.
- yaptıgım işler : haberlerin metnini yazıyorum,kameranlık,muhaberlik,haberleri sunma yani yerine göre degişiyordu bu
- çalışma saatleri : 09:00/09:30 - 23:00/23:30
- aldıgım para : aylık 150 Tl (aslında onuda vermiyorduda araya tanıdıklar girince hadi sen yabancı degilmişsin ama soran olursa aylık 110Tl alıyorsun demişlerdi)
- tvde çalışanlar şehir içi otobüse para vermiyordu,bide ögle yemeklerinde 1 tost veriyorlardı.

ne iş di be abi...şimdi gidip işe tekrar gireyim desem heralde 250Tl verir aylık.aradan 5-6 yıl geçti,100tl de zam yapmışlardır heralde :)

Bende bir anımı anlatayım o halde.
Yılbaşına gelmesi bu konunun acı bir tesadüt olacak benim için aslında.Acı değil aslında ancak, hayatın bazen fena halde acımaz olduğunu düşündürür bana sürekli.Birgün suratınıza bir tokat gibi iner bu gerçek ve hayatınızın kırılma anlarında hafif hafif yeniden sızıladığını farkedersiniz.
Bundan dört sene önce, üniversitede hazırlığa başladığım sene ailevi durumumuz biraz kötüye gidiyordu.Deli gibi sevdiğim de bir kız arkadaşım vardı.Yılbaşı günü yaklaşıyordu, planlar planlar planlar.Asla savurgan yada boş işler için para isteyen bir evlat olmadım ama, o günlerde de babamdan para isterken içim acıyordu.
Çalışmaya henüz küçük yaşlarda komi'lik yaparak başlamıştım.Yılbaşı içinde bir kır restaurant'ı ile anlaştım.Gündüz 12'den akşam 12'ye kadar alacağım miktar sadece 30 TL idi.Bu 30 TL, yapacağım işin, çekeceğim eziyetin yanında çok gülünç bir rakamdı ancak, elden gelen birşey yoktu.Birde diğer tarafta, yılbaşı için planlar yapan, benimde yılbaşını onunla geçirmek için çok şey vereceğim bir sevgili vardı, can vardı.O planını yaptı, hayır diyemedim.Aklımda ki şuydu, gece 12'de paramı alıp çıkacağım ve biraz geçte olsa sevdiğim kadının yanında yeni bir yıla girecektim.Program başladı, konuklar ağırlandı, içkiler servis edildi.Saat 10'a doğru kafa bulmalar, kusmalar başladı.Çok ama çok iyi hatırlıyorum ki, yüzü beş karış şef bana baktı, yaşı büyük diğer garsonlara baktı ve dedi ki ''çabuk hallet şurayı''.Saat 10'dan saat 12'ye kadar kaç kişinin kustuğunu, istifar ettiğini temizledim, inanın hatırlamıyorum.Masaların arasına, silmek için yanaşmaya çalışırken ayakta oynadığını zanneden, mutlu mesut kaç ablanın, kaç sarhoşun tekmesini yedim onu da bilmiyorum.
Nihayetinde program bitti.Ayakta duramayanlar için taksiler mekanın önüne dizildi.İç dış pırıl pırıl edildi, masalar sandalyeler ilk yerlerine konuldu.Şef garson elinde bir miktar parayla geldi, tek tek çağırıp paraları verdi.
30 TL'yi cebime koydum.Yürümek için biraz yolum vardı papyonu çıkardım, hava soğuktu ama boşver dedim, gömleğide iki düme açtım.10 dakikalık yol boyunca ne kadar ağladığımı da bilmiyorum, hayal kırıklığına uğramış sevgilimin telefonuma kaç mesaj bıraktığınıda.Hatırladığım ve hep hatırlayacağım tek şey şu ;
Hayat dibine kadar A C I M A S I Z.
Bir yerden tutunabildiysen, ne mutlu.

Paylaştığın ve bir anıyı tazelediğin için teşekkürler hocam.

ağlattın hocam.

Yasin konuyu nasıl okudun çok merak ediyorum.

Tırnak içindeki kısımlar okuduğun konudan alıntıdır.Herhangi bir ekleme yoktur.

1-) Belge çıkar felan demişsin bunun cevabı okuduğun konuda yazıyor.

''Bu adam maddi zorluklardan dolayı okuyamamış zaten''

Ben adam fakir,okuyamamış diyorum sen belge çıkar diyosun,ne yapsın adam sahte evrak mı bassın evinde? Ayrıca internet cafede ne belgesi kardeşim? Photosop Web tasarım html,php kodlama belgelerini çıkarsa adama ne değişecek?? Adam diyecek ki kardeşim 2 tıklamayla masa açıcan,yerleri silicen o kadar kasma bu kadar...

2-) Adsense banlandı felan demişsin bunun cevabı okuduğun konuda yazıyor.

''Ben sana youtube işini detaylı anlatayım vakit buldukça uğraş''

Ben zaten işe girmesin demedim ki,ama 12 13 saat 400 TL'ye çalışacağına 1 ay geç başlasın bir ay sonunda youtube'dan ayda 1.000 TL kazanmaya başlasın ondan sonra o işi yapsın,ama adam akıllı şartlarda yapsın!! öyle 12-13 saat izin gününde 6 saat çalış ve 400 TL al olacak iş mi?

3-) Kimse tanımadığına milyarlar vermez felan demişsin.Bunun cevabı konuda yok ben böyle bişey anlatmadım bile,sen okumuyosun convert ediyosun.(cmylmz 2007-2008 Keşkül Titretmesi)

Ben dikkat ettiysen orda Asgari ücretin 730 TL olduğunu 400 TL nin bu duruma göre komik bi rakam olduğunu anlatıyorum.ve unutma ki 18 Yaşından büyük insanların bu ücretin altında FULL TIME çalıştırılmasının YASAK zaten!

Muhasebe biraz öğrenilecek bi iş,girersin 450 de alırsın 550 de eyvaallah.Ama sen 1-2 ay sonra ''ön muhasebeci'' olarak iş arar 700 800'e bir işe girersin.5-6 ay sonra da artık eta felan öğrenirsen ''Muhasebeci'' olarak iş arar 2bin 3bin TL maaşla işe girersin.

Bu adam internet cafede yerleri silerek 2 tıkla masa açıp kapatarak,playstation açıp kapatarak ne öğrenecek bunu açıklar mısın? 400 den 4000'e öyle klavyede zıplamak kolay kardeşim,ama yaşam şartları hiç o kadar da kolay değil,değil 4000'e zıplamak 400'den 500'e zıplamak için ne taklalar atmak lazım!!

yanlış anladın hacım. bu adam gider o playstation cafede başlar çalışmaya. işten işe geçer. başka yerlere başvurur ama yinede elinde kötüde olsa bir iş vardır. o işin bile güvenceside vardır.

bizim ülkemizinde böyle bir sorunu var. Okumak için para gerekiyor. Paran yoksa okuyamıyorsun belki ama yinede bir meslek sahibi olmana engel birşey yok. işe girersin ezilirsin zorlanırsın işi öğrenirsin ondan sonra herşeyi yoluna sokarsın zaten.

vasıfsız olupta firmadan "Masabaşı iş olmazsa çalışmam" diyen bir varsa yaşamasın bence :)

Ben zaten işe girmesin demedim ki,ama 12 13 saat 400 TL'ye çalışacağına 1 ay geç başlasın bir ay sonunda youtube'dan ayda 1.000 TL kazanmaya başlasın ondan sonra o işi yapsın,ama adam akıllı şartlarda yapsın!! öyle 12-13 saat izin gününde 6 saat çalış ve 400 TL al olacak iş mi?

kesinlikle olabilecek birşey. yerleride siler adamlarada bakar alır 400 ü cebine koyar.ihtiyaç sahibi ise bu ekmek küflü ben bunu yemem diyemez ki insan. iş bu iyi kötü kişinin bileceği iş ama "kötü bile olsa işsizlikten iyidir kötü iş".

amacım tartışmak değil tartışma konusuda değil ama o arkadaşın için olabilecek en kötüsünü yapmışsın sen.

Saat 10'dan saat 12'ye kadar kaç kişinin kustuğunu, istifar ettiğini temizledim, inanın hatırlamıyorum.Masaların arasına, silmek için yanaşmaya çalışırken ayakta oynadığını zanneden, mutlu mesut kaç ablanın, kaç sarhoşun tekmesini yedim onu da bilmiyorum.
30 TL'yi cebime koydum.Yürümek için biraz yolum vardı papyonu çıkardım, hava soğuktu ama boşver dedim, gömleğide iki düme açtım.10 dakikalık yol boyunca ne kadar ağladığımı da bilmiyorum

Şu kısımı 2-3 defa okudum kardeşim.Resmen gözümde canlandı bir an kendimi senin yerine koydum.Eminim ben o sabrı gösteremezdim.

Şu alıntı kısmı okuyup da tüyleri diken diken olmayan,etkilenmeyen varsa ya hiç zorluk çekmemiştir,ya da daha kötüsünü yaşamıştır.

Komiliğe/Garsonluğa 12-13 yaşında başladım ben.Amcamların lokantasında hafta sonları,yazın çalışırdım.(Karın tokluğuna)

O zamanlar o işin en sevdiğim yanı müşteri gelmesiydi.Çünkü müşteri gelince hep beni mutfağa yolluyorlardı.Kırık bir taburenin üstüne oturup,müşterinin hiç gitmemesini istiyorum.

Vay be sabaha kadar yazarım garsonluk tecrubelerimi.
3 defa aynı anda ,aynı adamın ayakkabısına,pantolonuna ve koluna ; kahve,limonata,su döktüm,adam sadece ''sen kız olsan evde kalırdın ha'' deyip gülümsedi.Böyle delikanlı adamlar da vardı.
Ama bazıları da vardı daha hiç bişey dökmeden ezerdi seni.Patrona şikayet ederdi can sıkıntısından.

Eğer ALLAH nasip eder de bir gün bir müessesede patron olursam ve bir müşteri benim personelime haksız yere laf söylerse o tepsiyi onun kafasına geçireceğim.

---------- Mesaj saat 08:24:22 civarında birleştirildi. ---------- İlk mesaj saat 08:17:06 civarında gönderildi. ----------

kesinlikle olabilecek birşey. yerleride siler adamlarada bakar alır 400 ü cebine koyar.ihtiyaç sahibi ise bu ekmek küflü ben bunu yemem diyemez ki insan. iş bu iyi kötü kişinin bileceği iş ama "kötü bile olsa işsizlikten iyidir kötü iş".

amacım tartışmak değil tartışma konusuda değil ama o arkadaşın için olabilecek en kötüsünü yapmışsın sen.

Kardeşim öncelikle şuna bi açıklık getirelim ;
arkadaşım için olabilecek en kötüsünü yapmadım. '' SANA GÖRE arkadaşım için olabilecek en kötüsünü yapmışım. ''

önce senin pencerenden bakalım ;
adam direk bu işe girdi diyelim,yt ile ilgilenmiyor,arada bi işten fırsat bulursa bakabiliyor o kadar.Bu adam tamam işe 1 AY erken girdiği için 400 TL karda.Pekii youtube'dan ne kadar zararda? (iktisat dersi gören varsa fırsat maaliyetini iyi bilir)

şimdi de benim penceremden bakalım ;
adam bir ay girmedi işe yt ile ilgilendi,benim verdiğim kanalı ve günde 14-15 saat uğraşarak açtığı bir ton kanalı iyi seviyelere getirdi.Atıyorum 500 TL aylık kazanmaya başladı.Şimdi 1 ay sonra tekrar gitti öyle bi işe girdi.Hem youtube'u öğrendi,hem işe kafası rahat girdi,kovulsa bile youtube'var.Youtube bitse iş var :)

fırsat maaliyeti felan ters işler.

Ben her daim eldeki paraya bakarım ve o paraya göre düşünürüm
Elime geçip/geçmeyeceği belli olmayan para ile düşünmem.

o nedenle hayata bakışlarımızın farklı olmasından kaynaklı bir anlaşmazlık var. asla anlaşacağımızıda düşünmüyorum.

Arkadaşında umarım kazanır da daha da fakirleşmez. ailesine muhtaç kalmaz.

Bende 2003 te Muhasebe cide ilk iş deneyimimi yaşadım.Haftalık ne kadar dersiniz 10 tl iş öğrenmek adına başladım ama 10 TL Ye burnumdan getiriyordu adam.9 ay dayanabildim ayrıldım işten.Allah kimseyi patronların genelinin eline düşürmesin bakın illaki hakkını verecek vardır ama buzamana kadar 10 yerde çalıştıysam 1 tanesi anca hakkımı vermiştir.Şu Piyasa da hala işçiyi köle olarak kullanıyorlar maalesef.Zihniyetleri adamların herzaman ben bu fiyata çalışcak adam bulurum olmuştur.Mecbursun yani sen çalışmıyorsan başkası girecek paşa gönlen bilir.Adama bakarsın birileriyle sohbette kul hakkından bahseder ama birde kendinin yaptığına bak bu kul hakkı olmuyormu.Lafım tüm patronlara değildir.İllaki işçinin hakkını veren patronlar vardır ama bana 1 tane anca denk gelmiştir.

Ne güzel yazmıssın ben de 9 yasından beri hep el işinde çalısıyorum anlattıkların yüzde yüz doğru ufak yerler boyle iyilerde bir elın parmaığını gecmez Büyük yerlerde de ya amirin ya ustan ya usta başın hayırsızdır Bunlar iyise en yakın çalısşma arkadasın gıcıktır Bana hep böyle oldu Şimdi de çalıştığım yerde patronun bir adamı var lanetin teki öyle bir pislik kı şeytan diyor al sopayı vur kafasına gebersın o ç dünya bir pislikten kurtulur Yaza kadar sabretmeyi düşünüyorum Zaten iki yıl sonra sigorta günlerim doluyor Ben artık Türkiyede yapamayacaığımı anladım 2 yıl sonra bide Avrupayı denemeyi düşünüyorum pasaportum var

herkes perişan herkes dertli tuncay 1979 arkadasın dediği gibi patron ıyı olsa bi altı kötu olabılıyor yada calısma arkadasın senı hayatından bezdırebılıyor bizler sabredenlerdeniz benimde primim dolmasına 200 gun felan kaldı ozmana kadar sabır cekmeye devam dunyaya calısmaya zengını daha zengın etmeye gelmişiz gibi bir sistem kurulmuş herkes bir yerlere borçlu sorsan kımsede para yok menfaat dunyasına dönüşmüş ..Allah sonumuzu hayr etsin

İşin ironik kısmı birde bu işyeri işletmecileri baya baya helal para kazanıyorum ben triplerine giriyor.Kazandığınız paraya ben... Her neyse.Ulan devlet benim elimde olacak varya sallandırırım bunları darağacında.

---------- Mesaj saat 14:19:23 civarında birleştirildi. ---------- İlk mesaj saat 14:15:48 civarında gönderildi. ----------

bence çok yanlış.

Adam sorar ne iş yaparsın?
Onu yaparım. Bunu çok iyi yaparım. Şunu benden iyi yapanı bulun damarımı keserim felan dersin.

Adam inanır belki.ama sonra derki
hani belgelerin nerede? çıkart göreyim.
Bu nokta da Dımdızlak kalırsan eğer hiç kusura bakma arkadaş. aylık 400'e de çalışırsın 500'e de.

23 yaşına arkadaşın.Hemen hemen aynı yaştayız.
varsayalım ki bu işten aylık 1000 lira kazanmaya başladı. evlendi barklandı. Eee? birgün youtube kapattı kanallarını adsense banladı? eee? hani para? hani iş veren? hani evde bekleyen karına alacağın yiyecekler?

benim Düşüncem yanlış yapmışsın.
400tl ile başlar 4000 tl ye kadar çıkar.
Bu ülkede kim tanımadığı kişiye hadi gel sana milyarlar vereyimde benimle çalış der?
ben muhasabe stajer olarak çalıştım. afedersiniz ama her b*ku yaptım temizlikten tut evrakları düzenlemek vs. aldığım maaş ne kadardı? ilk başlarda zorunlu staj 199 TL idi. sonralarda 450 TLye çalıştım.

şimdi yapmıyorum belki ama Gidip kendime bir muhasebe ofisi açabilecek donanım ve belgeye sahibim. o nedenle

gitsin playstationda çalışsın aylık 400 lira. orada sürekli adamlara hamallık yapacak değil ya gitsin o arada pc başında youtube ile ilgilensin.

Bana kalırsa çok büyük bir kötülük yapmışsınız. zorluğa alışmamış insan kolay devrilir.

Bir insanı 400 tl ile çalıştıran işletmeci hırsızdır arkadaşım kimse kusura bakmasın.Yemin ederim banka soyguncuları daha emekçidir bu işletmecilerden.

Merhaba arkadaşlar,

Dün sabah kütahya/simav'a geldim,arkadaşımın yanına.
Beni aldı otogardan arkadaşım ben ve onun simavdan(simav'ın yerlisi) bir arkadaşı vardı,arkadaşıyla tanıştık ve bir iş görüşmesine gittik.(sözde iş görüşmesi)

Adam internet kafeye eleman arıyor ; Günde 12-13 saat,haftada 6 gün,o izinli olduğun günde de sabah gelip 6 saat çalışıyorsun.Ondan sonra izinlisin.(izin sayılırsa)
Önce çalışma şartlarını konuşuk ben dedim heralde en az bin tl verir.Sonuçta günde 12-13 saat çalışacak,izin yapacağı günde 6 saat çalışacak.Ayrıca lokal bir iş değil.Yani temizlik(paspas,tuvalet,masalar),playstation bölümü,internet bölümü,kasa vs vs hepsi ile ilgilenecek.

Adam Şöyle durdu bi baktı haftalık da 100 Lira da anlaşalım dedi.Ben önce şaka yapıyor felan sandım,baktım gayet ciddi.Önce çaktırmadan arkadaşa girecek misin bu işe diye sordum,hayır dedi.

Ya adam 400 TL alacak bu para sigarasına mı yeter,arkadaşına mı,gezmesine tozmasına,kıyafetine mi yeter? Bu adam maddi zorluklardan dolayı okuyamamış zaten,ömür boyu 400 500 TL ye çalışıp dursun mu?

Daha fazla dayanamadım dedim kardeşim asgari ücret 730 Lira! Sen 23 yaşındaki adama 400 TL vereceksin bir de günde 12-13 saat çalıştıracaksın öyle mi? Adam işinize gelirse burda bu fiyata çalışacak adam çok deyince adamla daha fazla tartışmadan çıktık 2-3 lokantaya cafeye daha baktık en iyisi haftalık 130 Lira günde 12 saat bir gün izin. (adam bu izin gününü söylerken ''al benden de sana bir gün izin'' gibi söylüyor)

En son dedim kardeşim gel eve gidelim.Ben sana youtube işini detaylı anlatayım vakit buldukça uğraş,milletin ağız kokusunu çekme 400 500 TL için.

Gittik eve açtık adsense'i benim günde 2-3 $ gelirli bir oyun kanalımı bağladım arkadaşın adsense'e neyi nasıl yapacağını gösterdim.Kanal zaten 10 $'ı geçmişti pin de yola çıkacak,eskişehire döndükten sonra da her türlü yardımcı olacağıma dair söz verdim.

Gerçekten çok üzüldüm bu duruma,sinirlerim bozuldu resmen.

Yanlış anlaşılmasın 400 500 TL'yi küçümsediğim felan yok ama 23 yaşındaki adama da küfreder gibi bu para verilir mi ya?
Çünkü ben de işçilik,garsonluk,tezgahtarlık yaptım.Günde Bin liralık ayakkabı satıyordum aylık bin lira vermiyordu bana patron!

Bunu neden yazıyorum,illaki aramızda işletme sahibi arkadaşlarımız vardır.Lütfen elemanlarınız felan varsa bi durup düşünün bu adamların hakkını ben verebiliyor muyum?
Bu adam benim işime gelirken ''akşam olsun da gideyim'' mantığıyla mı geliyor,yoksa ''bu dükkana ne katabiliriz'' mantığıyla mı geliyor?

Küçük bi örnek:Acun medya neden bu kadar başarılı? Kuzenimin bir arkadaşı girdi,set arkasına getir götür tarzında bir eleman olarak,adamın aldığı net maaş 2.800 TL.Çalışma saatleri çok uygun.Ve yaptığı iş rahat.
Acunn ''ben ekibimdeki arkadaşların hakkını veriyorum,ve onlarda işe %200 daha motive olarak geliyorlar'' diyor her zaman.Adam yazın sırf çalışanlarına ve ailelerine otel tutup,yat kiralıyor.Çalışanlarını işe motive ediyor,zaten türkiye olarak ''işçi-patron'' arasındaki arkadaşlık bağını kurabildiğimiz anda,olmuş olacağız.

Yine yanlış anlaşılmasın kendimi övmek gibi bi derdim yok,ilgilenmediğim bi kanal öyle duruyordu kenarda.Hem yol göstermek adına hem de Kenarda durup bana sabit 2-3 $ getireceğine arkadaş ilgilensin,kazancını 20 30 $ çıkarsın mantığıyla devrettim kanalı. .(Zaten ilk ödemesini aldığında o kanalı ve o kanaldan kazandığı parayı geri vermeyi teklif edecek biri,tanıdığım kadarıyla)

Neyse konu fazla uzadı ben içimden geçenleri aktardım,inşallah bunu okuyan işletme sahibi veya ileride işletme sahibi olacak arkadaşların biraz olsun elemanları hakkında düşüncelerini değiştirebilmişimdir.Bu konunun da amacı budur.

Söylediklerinizin her kelimesine katılıyorum hocam.Kendim 4 ay önce çalıştığım fabrikadan sakatlanarak çıkmıştım.Gündüz mesaisi sabah 6 akşam 7.30 idi, gece mesaisi 16.30-06.30 du.Aldığım maaş 800 TL ydi.Bunun 300 TLsini yol parası veriyodum.

Maalesef bizim ülkemizde işçi ve emekçilerimizin hakkı tam anlamıyla ödenmemektedir.

Kişiselleştirme

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Alternatif header

Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

Köşe Yuvarlama Kontrolü

Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri