başka yerde bunun cevabını verdim buraya da kopyalayayım.
" hocam zaten benim bu konuyu açarken anlatmak istediğim şey bu. bugün yoğurdun rakip ürünü olmaz. yarın bunu kaşara uygularlar ertesi gün sucuklarını yapıp ona uygularlar ardından ketçap, mayonez, pirinç vs vs derken bütün ürünler sadece kendi üretimleri olan rakiplerine göre düşük kalitede ürünlerden oluşur. bu duruma ses çıkaran olmadığında da bunu bugün şok yapar, yarın bim yapar, yarın a101 yapar, migros, carrefour bütün firmalar yapar. ardından tüketebileceğin ürün çeşidi süpermarketler için her üründe 1 adete düşer. sadece onların ürünleri. böyle bi durumda da diğer firmalar üretim yapmayı bırakır, batarlar. kaliteli, güzel ürünün fiyatı da daha fazla arşa çıkar satılacağı alan sayısı düştüğü için( kimse şu anki market zincirlerinin kapsadığı alan sayısıyla mücadele edemez mevcut durumda ). az yerde satalım ama ciddi fiyatlara satalım, fabrika ve işçi sayılarımızı düşürelim der adamlar küçülmeye giderler ama yine aç kalmazlar. aç kalan orada çalışan işçi, emekçi olur. sana da bugün 5 lira olan mis yoğurdu tekel olduktan sonra 15 e satmaya başlarlar. bime gidersin dost yoğurttan başka yoğurt olmadığı için 15 e de onu satarlar. migrosa gidersin migros yoğurttan başkası yoktur, 15 e onu satarlar. almıyosan alma kardeşim derler. bakkala gidersin, kaliteli ürün vardır sütaş, sek, pınar yoğurt fakat fiyatları da az sayıda üretildikleri için 30 liradan başlar.
yani bu tarz tekelleşmelerin neticesinde zarar eden yine sen ben, işçi emekçi olcak. bugün bu başlıkta bana saldıranlar, elinden gelse hakaret edecek hale bürünenler umarım yarınlarda bu dediklerimi hatırlamak zorunda kalmaz. "
---------- Spam Engelliyici 15:41 ---------- Önceki Mesaj 15:36 ----------
bu arada şunu unutmayın. her şey, her değişim küçük adımlarla, hissettirmeden başlar. ince ince ağır ağır piyasaya kendi ürünlerini sokarlar senelerce alıştırırlar. ardından diğer ürünlerin sayıları azalır, kendi ürünleri çoğalır. insanlar tepki göstermezse rakip ürünlerin sayısı da düşer. bunda dahi ses çıkarmadıklarını gördüklerinde rakipleri tamamen kaldırıp sadece kendi ürünlerini koyarlar. ağır ağır, alıştıra alıştıra işlerler seni seneler süresince. ardından markete girmişsin ve bir bakmışsın, gördüğün her şey mis'den, dost'tan ibaret. hem de eski kaliteli ürünlerin fiyatındalar. eski o kaliteli ürünler de bakkallarda satılır olmuş sadece. fiyatları da eskisinin 2 katı tabi.
tavsiyem; asla ama asla işverenleri savunmayın. kendinizi savunun. müşterileri. boşuna demiyoruz " müşteri memnuniyeti " diye. öylesine üretilmiş söz değil bu. siz adamları onlardan daha çok düşünürseniz, eskiden 1 kazanıyolardı artık kendileri üretip 5 kazanıyor tabiki kendi ürünlerini satacaklar derseniz sizin başınıza ne gelse müstehak olur çünkü siz kendinizi asla savunmadınız, para kazanan adam daha çok kazansın dediniz. bunun sonuçlarına da katlanırsınız. sesinizi çıkarmak istediğinizde ise iş işten çoktan geçmiş olur.