Yazılım mühendisliği mi? Freelancer mi?

tamamen haklısın hocam yazdıklarında dediğin gibi bizim sistemde üniversitelerde bi temeli gösterir bırakırlar her programın bi temelini gösterir bırakırlar. ama ne yazık ki bi yerde işe girerken de neyi biliyorsun diye sormuyorlar diplomaya bakıyorlar. dediğin gibi okulsuzda bi dili çok iyi bilirsin ama o zamanda çok komik ücretler teklif ediyorlar.

konuyu açan arkadaşın sorusuna gelecek olursak lys ygs kasmanada gerek yok dgs hem daha kolay hem de türkiyenin en iyi üniversitelerine girebilme fırsatın var. ne yap ne et dgs kas.

Hocam diploma neden önemli olsun ki? Ufkunuzu daraltmayın lütfen. Ben yazılım dili öğrenmek istemişimdir her zaman çok araştırma yaptım ancak temelden öteye bir kaç adım atabildim sağlık sektöründe olduğum için zamanım olmuyor maalesef. Bende çok istedim hala da isterim bilgisayar programcılığı ama bir kere zamanında yolumuzu belli etmişiz ve alana yönelmişiz. Tabi bu değildir ki benim için çok geç, ben zaten boş zamanlarımda ufaktan kendimi geliştiriyorum. Eğer YouTube'da da güzel bir yere gelirsem meseleğimi bırakıp kendimi full bu alana vermeyi düşünüyorum.
Her yer diploma istiyor ancak işin freelance tarafına bakmak lazım. Senden diploma isteyecek yerler resmi kurumlardır, bankalar falandır buralarda çalışma zaten boş ver hocam. Onun haricinde Türkiye'de al ağam aha sana yerli box.com benim projem vb. gibi proje referansları gösterirsen biz seni diploman yok işe almıyoruz demez kimse. Hani şunu demeye getiriyorum işini doğru düzgün yaparsan ve bilgin yerinde olursa bu meslekten her türlü ekmek yersin.
[MENTION=25775]ssusar[/MENTION] hocam. Türkiye'de bu işim piyasası bellidir. Üniversiteni bitirip diplomanla gideceğin yerde sana 1000 lira para verirler. Bu tür yerlerde meslekte gelişip bir şeyler elde edebilmen senelerini alır. Bunun karşılığı 5-10 bin lira bir para olur.
Eğer freelance çalışıp bir şeyler elde edeyim dersen PHP'de az çok yol katetmiş birisinin yapabileceği bir eklenti ile bile 500$ para alırsın.(Yurt dışıyla çalıştığında)
İkisininde zorlukları vardır. Freelance çalışacak her adam başarılı olacak diye bişey yoktur. Ancak freelance de kendine bir portföy oluşturursan gerisi çorap söküğü gibi gelir. O bankalar falan yeri gelir mecbur kalıp ufak bir şey için bile sana bir elemanının 3-4 aylık maaşını vermek zorunda kalır. Şahsen yaşamadım ama çevremde örnekleri oldu.
Kolay gele. :)

Merhaba arkadaşlar,
M.y.o yani 2 yıllık bir bölüm okuyorum, 1 sene kaldı. Kışın ygs -lys çalışayım dedim mat , fen ağırlıklı. Ancak baktım matematik temelim hiç yok lisede meslek lisesi falan hiç görmedik. Ancak yazılımcı olmayı aşırı istiyorum hayalimde ki , istediğim bir iş. Tabi sadece olmakda yetmiyor ilerisini de düşünmek lazım sektörde iş bulma gibi. Şimdi arkadaşlar bu bölüme gitmeden kendimizi geliştirerek iyi bir yere gelebilir miyiz? Kurslar ile mesala btakademi kursuna ben 6-7 bin lira versem bendeki bu hevesle beni iyi bir dereceye getirir mi?
Denizli içinde yazılım kursu bilen var mı yada özel kursda alabilirim vericek varsa.
Eğer kursa git diyorsanız öneriniz varmı kurs olarak?

Hocam madem yazılım mühendisi olmayı çok istiyorsunuz , matematiği öğrenmenizi tavsiye ederim. İyi bir yazılım mühendisi , bilgisayar mühendisi , yazılımcı iyi derecede matematik bilmelidir. Yoksa şu dünyada herkes kod yazar. İnternet ortamında araştırarak taklit edilecek çok bilgi var. Burada önemli yazılacak olan algoritmaların sizin tarafınızdan ortaya çıkarılması.

Grafik ve Görüntü kodlamaları üst düzey matematik (Calculus ) bilgisi gerektirir. (gradient vektör kullanmışlığım var kodlarken.)
Coğrafi Bilgi Sistemleri aynı şekilde.
Anroid ve ios mobil yazılımlar (eğer oyun yazılacaksa) matematik ve fizik gerekecektir. Daha niceleri.

Yani Programlama olayına sanki aman puff herkes yapar nolcak tarzı yaklaşmak yanlış. Tamam belki herkes yapabilir. Ama işin özgünü sizin tarafınızdan çıkarılan algoritmalarla işi yapmaktır.

Bir iki arkadaş demiş 1 dili iyi öğrenin yeter . Bu arkadaşlar hangi bölümlerde okuyor ne işle meşgul merak ediyorum ama yazılımcı olan biri 1 dille yetinmez. Çünkü her işin yapılacağı ortam farklıdır. Bir işte C# .net kullanırken diğerinde j2ee kullanmanız gerekebilir. Güncel teknolojileri takip etmek gerekir. Kurslara boşa para vermeyin bence. Kursa gittiğiniz zaman da olay yine siz de bitecek. Oturun siz gerçekten çalışın öğrenin.
Saygılarımla..

Hocam bir yazılım mühendisliği öğrencisi olarak şunu söylebilirim ki diplomaya takılma. Onca dersle uğraşırken meslekten soğuyabiliyorsun, Fizikten okulu uzatınca fena afallarsın :) bence bu sektör için konuşursak diploma o kadar da önemli değil :)

Hocam diploma neden önemli olsun ki? Ufkunuzu daraltmayın lütfen. Ben yazılım dili öğrenmek istemişimdir her zaman çok araştırma yaptım ancak temelden öteye bir kaç adım atabildim sağlık sektöründe olduğum için zamanım olmuyor maalesef. Bende çok istedim hala da isterim bilgisayar programcılığı ama bir kere zamanında yolumuzu belli etmişiz ve alana yönelmişiz. Tabi bu değildir ki benim için çok geç, ben zaten boş zamanlarımda ufaktan kendimi geliştiriyorum. Eğer YouTube'da da güzel bir yere gelirsem meseleğimi bırakıp kendimi full bu alana vermeyi düşünüyorum.
Her yer diploma istiyor ancak işin freelance tarafına bakmak lazım. Senden diploma isteyecek yerler resmi kurumlardır, bankalar falandır buralarda çalışma zaten boş ver hocam. Onun haricinde Türkiye'de al ağam aha sana yerli box.com benim projem vb. gibi proje referansları gösterirsen biz seni diploman yok işe almıyoruz demez kimse. Hani şunu demeye getiriyorum işini doğru düzgün yaparsan ve bilgin yerinde olursa bu meslekten her türlü ekmek yersin.
[MENTION=25775]ssusar[/MENTION] hocam. Türkiye'de bu işim piyasası bellidir. Üniversiteni bitirip diplomanla gideceğin yerde sana 1000 lira para verirler. Bu tür yerlerde meslekte gelişip bir şeyler elde edebilmen senelerini alır. Bunun karşılığı 5-10 bin lira bir para olur.
Eğer freelance çalışıp bir şeyler elde edeyim dersen PHP'de az çok yol katetmiş birisinin yapabileceği bir eklenti ile bile 500$ para alırsın.(Yurt dışıyla çalıştığında)
İkisininde zorlukları vardır. Freelance çalışacak her adam başarılı olacak diye bişey yoktur. Ancak freelance de kendine bir portföy oluşturursan gerisi çorap söküğü gibi gelir. O bankalar falan yeri gelir mecbur kalıp ufak bir şey için bile sana bir elemanının 3-4 aylık maaşını vermek zorunda kalır. Şahsen yaşamadım ama çevremde örnekleri oldu.
Kolay gele. :)

Çok teşekkürler hocam uzun yorumunuz için kafamda bişeyler oluşmaya başladı hocam sağolun.

---------- Spam Engelliyici 21:34 ---------- Önceki Mesaj 21:33 ----------

Hocam madem yazılım mühendisi olmayı çok istiyorsunuz , matematiği öğrenmenizi tavsiye ederim. İyi bir yazılım mühendisi , bilgisayar mühendisi , yazılımcı iyi derecede matematik bilmelidir. Yoksa şu dünyada herkes kod yazar. İnternet ortamında araştırarak taklit edilecek çok bilgi var. Burada önemli yazılacak olan algoritmaların sizin tarafınızdan ortaya çıkarılması.

Grafik ve Görüntü kodlamaları üst düzey matematik (Calculus ) bilgisi gerektirir. (gradient vektör kullanmışlığım var kodlarken.)
Anroid ve ios mobil yazılımlar (eğer oyun yazılacaksa) matematik ve fizik gerekecektir. Daha niceleri.

Yani Programlama olayına sanki aman puff herkes yapar nolcak tarzı yaklaşmak yanlış. Tamam belki herkes yapabilir. Ama işin özgünü sizin tarafınızdan çıkarılan algoritmalarla işi yapmaktır.

Bir iki arkadaş demiş 1 dili iyi öğrenin yeter . Bu arkadaşlar hangi bölümlerde okuyor ne işle meşgul merak ediyorum ama yazılımcı olan biri 1 dille yetinmez. Çünkü her işin yapılacağı ortam farklıdır. Bir işte C# .net kullanırken diğerinde j2ee kullanmanız gerekebilir. Güncel teknolojileri takip etmek gerekir. Kurslara boşa para vermeyin bence. Kursa gittiğiniz zaman da olay yine siz de bitecek. Oturun siz gerçekten çalışın öğrenin.
Saygılarımla..

Hocam matematik ne kadar gerekli çünkü gerekli olan kısımları öğrenebilirim. Teşekkürler ayrıca hocam yorumunuz için, çok sağolun.

Saygılarımla..

En iyi yorum bu olmuş, daha fazla söze ne hacet :)

Hocam bir yazılım mühendisliği öğrencisi olarak şunu söylebilirim ki diplomaya takılma. Onca dersle uğraşırken meslekten soğuyabiliyorsun, Fizikten okulu uzatınca fena afallarsın :) bence bu sektör için konuşursak diploma o kadar da önemli değil :)

Bencede öyle olmaya başladı gördüklerime göre diploma gerekli birşey değilmiş heralde.

Merhaba arkadaşlar,
M.y.o yani 2 yıllık bir bölüm okuyorum, 1 sene kaldı. Kışın ygs -lys çalışayım dedim mat , fen ağırlıklı. Ancak baktım matematik temelim hiç yok lisede meslek lisesi falan hiç görmedik. Ancak yazılımcı olmayı aşırı istiyorum hayalimde ki , istediğim bir iş. Tabi sadece olmakda yetmiyor ilerisini de düşünmek lazım sektörde iş bulma gibi. Şimdi arkadaşlar bu bölüme gitmeden kendimizi geliştirerek iyi bir yere gelebilir miyiz? Kurslar ile mesala btakademi kursuna ben 6-7 bin lira versem bendeki bu hevesle beni iyi bir dereceye getirir mi?
Denizli içinde yazılım kursu bilen var mı yada özel kursda alabilirim vericek varsa.

Köteklide mi oturuyorsun? :)

Hocam matematik ne kadar gerekli çünkü gerekli olan kısımları öğrenebilirim. Teşekkürler ayrıca hocam yorumunuz için, çok sağolun.

Hocam Matematik olayını şöyle anlatayım.
Bizlerin ilkokul ortaokul lise hayatında görmüş matematik varya Calculus dediğimiz matematiğe hazırlıktır. Calculus dediğimiz ise türev integraldir.

Örneğin bir cisim katettiği yolun türevi hızı, hızın türevi ivmeyi verir. Bu en basit anlatım.

Sonsuz uzunlukta bir elektrik yüklü cismin 1 birim parçasının barındırdığı yük ise türev ve integralla bulunur.

İntegralın içinde ise bir dünya konu olmakla beraber , inşaat , fizik , kimya , elektronik devreler , kodlama her şey matematiksel algoritmalarla gerçekleştirilir.

Matematiği ne kadar öğrenseniz o kadar kardır. En basiti elinizin altında kullandığınız bilgisayarlar matematikle geliştirilmiş olup 1 ve 0 dediğimiz bitlerin mantıksal operatorlerle tasarlanmıştır.

Velhasıl kelam öğrenmek için hiç bir zaman geç değildir. Yeter ki aç olun , öğrenme konusunda iştahlı olun.

Köteklide mi oturuyorsun? :)

Yok Ortaca myo hocam :)

---------- Spam Engelliyici 22:30 ---------- Önceki Mesaj 22:28 ----------

Hocam Matematik olayını şöyle anlatayım.
Bizlerin ilkokul ortaokul lise hayatında görmüş matematik varya Calculus dediğimiz matematiğe hazırlıktır. Calculus dediğimiz ise türev integraldir.

Örneğin bir cisim katettiği yolun türevi hızı, hızın türevi ivmeyi verir. Bu en basit anlatım.

Sonsuz uzunlukta bir elektrik yüklü cismin 1 birim parçasının barındırdığı yük ise türev ve integralla bulunur.

İntegralın içinde ise bir dünya konu olmakla beraber , inşaat , fizik , kimya , elektronik devreler , kodlama her şey matematiksel algoritmalarla gerçekleştirilir.

Matematiği ne kadar öğrenseniz o kadar kardır. En basiti elinizin altında kullandığınız bilgisayarlar matematikle geliştirilmiş olup 1 ve 0 dediğimiz bitlerin mantıksal operatorlerle tasarlanmıştır.

Velhasıl kelam öğrenmek için hiç bir zaman geç değildir. Yeter ki aç olun , öğrenme konusunda iştahlı olun.

Çok teşekkürler hocam değerli yorumlarınız için.

Beyler hazır benzer konu varken İstanbulda bildiğiniz programcılık kursu varmı ?
0 dan başlayarak güzel bi eğitim veren ?

Merhaba arkadaşlar,

Bu alanda azmine ve mantığına bağlı olarak çok farklı yerlere gelebilirsin hocam.Bir de şans faktörü var fakat o farklı bir boyut.Gerek bu forumda gerek r10'da çok örnek var.Kimisi var bir proje ile aylık 50-100 bin lira gelir sağlıyor kimisi var küçük 50-100 liralık işler yapıyor (benim gibi).Çalıştığın alanda ne kadar iyi ne kadar tecrübeli ve üretken olursan (mobil,web,desktop) ona bağlı olarak daha büyük işler yaparsın,daha iyi diyaloglarla karşılaşır daha iyi kazançlar elde edersin.

50 liralık iş yapanla 5000 liralık iş yapan adamların karşılaştığı diyalog aynı değil.Tabi 5000 liralık işi veren adamda sorunlu çıkabilir çok nadir olsa da lakin istisnalar kaideyi bozmaz.Bu arada okul kurumsallığa bağlı olarak önem oluşturur.Hedefiniz çok büyük şirketlerde yazılım,bilgisayar mühendisi olmaksa ODTÜ,Bilkent,Boğaziçi harici okul okumayın.Yok ben bilgimi,tecrübemi arttırır ilk önce gerek freelance gerek orta,küçük ölçek firmalarda çalışırım yeri geldiğinde kendi işimi kurarım diyorsanız iyi kötü bir 4 yıllık diploma iyidir de myo'nuz farklı bir alandaymış 2 yılın üstüne 1 sene ygs,lys hazırlıkla geçirecek,4 sene de okulda geçireceksiniz dersek yaklaşık 5 sene.

5 sene boyunca, haftanın 5 günü 3 saat yazılım çalışmaları yapsanız,projeler gerçekleştirseniz (kademe kademe tabi ilk önce basit otomasyonlar,yazılımlar vb.) 1 ayda 60 saat yapar.1 yılda hadi programlama,yazılım geliştirme yarışmaları etkinlikleri,tatil vb. gibi nedenlerden 600 saat çalışma yaptığınızı varsayalım.5 senede yaklaşık 3000 saat yapar.İstikrarı,disiplini,doğru ilerlemeyi,planı,programı ne öğrenmeniz gerektiğini,hangi kaynakları okumanızın daha faydalı olacağını vb. gibi şeyleri araştırarak öğrenirseniz bir üniversite öğrencisine göre tecrübe,bilgi anlamında çok daha avantajlı olursunuz.Tabi bu 5 senelik dilimde daha sadece günlük 3 saatinizi ayırdığınızı hesapladık.Zaten verimli bir öğrenme için günlük en fazla 4-5 saat ideal sonrasında öğrenmek yerine ezberlemeye geçiyorsunuz hiç bir faydası olmuyor.Bunlara ek olarak bir de ingilizce kursu,vücut geliştirme,bir kaç sosyal etkinlik eklerseniz hem günlük hayatınızda iyi bir artış olur hemde yazılım alanında veriminizi arttırır.

3000 saatlik çalışma takviminde 1 saatte ortalama 30-35 satır kod yazsanız toplamda 90.000-100.000 satır kod yazmış olursunuz ki bu çalışma miktarının size sağlayacağı tecrübe ve bilgi birikimi muazzam miktarlarda olur.

---------- Spam Engelliyici 23:23 ---------- Önceki Mesaj 22:53 ----------

Beyler hazır benzer konu varken İstanbulda bildiğiniz programcılık kursu varmı ?
0 dan başlayarak güzel bi eğitim veren ?

C ve Sistem Programcılığı derneği bu konuda çok övülüyor.Kendim bizzat görmedim ama bir uğramanızda fayda var.

Son düzenleme:
Kişiselleştirme

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Alternatif header

Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

Köşe Yuvarlama Kontrolü

Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri