tamamen haklısın hocam yazdıklarında dediğin gibi bizim sistemde üniversitelerde bi temeli gösterir bırakırlar her programın bi temelini gösterir bırakırlar. ama ne yazık ki bi yerde işe girerken de neyi biliyorsun diye sormuyorlar diplomaya bakıyorlar. dediğin gibi okulsuzda bi dili çok iyi bilirsin ama o zamanda çok komik ücretler teklif ediyorlar.
konuyu açan arkadaşın sorusuna gelecek olursak lys ygs kasmanada gerek yok dgs hem daha kolay hem de türkiyenin en iyi üniversitelerine girebilme fırsatın var. ne yap ne et dgs kas.
Hocam diploma neden önemli olsun ki? Ufkunuzu daraltmayın lütfen. Ben yazılım dili öğrenmek istemişimdir her zaman çok araştırma yaptım ancak temelden öteye bir kaç adım atabildim sağlık sektöründe olduğum için zamanım olmuyor maalesef. Bende çok istedim hala da isterim bilgisayar programcılığı ama bir kere zamanında yolumuzu belli etmişiz ve alana yönelmişiz. Tabi bu değildir ki benim için çok geç, ben zaten boş zamanlarımda ufaktan kendimi geliştiriyorum. Eğer YouTube'da da güzel bir yere gelirsem meseleğimi bırakıp kendimi full bu alana vermeyi düşünüyorum.
Her yer diploma istiyor ancak işin freelance tarafına bakmak lazım. Senden diploma isteyecek yerler resmi kurumlardır, bankalar falandır buralarda çalışma zaten boş ver hocam. Onun haricinde Türkiye'de al ağam aha sana yerli box.com benim projem vb. gibi proje referansları gösterirsen biz seni diploman yok işe almıyoruz demez kimse. Hani şunu demeye getiriyorum işini doğru düzgün yaparsan ve bilgin yerinde olursa bu meslekten her türlü ekmek yersin.
[MENTION=25775]ssusar[/MENTION] hocam. Türkiye'de bu işim piyasası bellidir. Üniversiteni bitirip diplomanla gideceğin yerde sana 1000 lira para verirler. Bu tür yerlerde meslekte gelişip bir şeyler elde edebilmen senelerini alır. Bunun karşılığı 5-10 bin lira bir para olur.
Eğer freelance çalışıp bir şeyler elde edeyim dersen PHP'de az çok yol katetmiş birisinin yapabileceği bir eklenti ile bile 500$ para alırsın.(Yurt dışıyla çalıştığında)
İkisininde zorlukları vardır. Freelance çalışacak her adam başarılı olacak diye bişey yoktur. Ancak freelance de kendine bir portföy oluşturursan gerisi çorap söküğü gibi gelir. O bankalar falan yeri gelir mecbur kalıp ufak bir şey için bile sana bir elemanının 3-4 aylık maaşını vermek zorunda kalır. Şahsen yaşamadım ama çevremde örnekleri oldu.
Kolay gele.