aklıma takılan bir soru var yıllık 33.000 üstünde kazanan kişiler vergiye tabidir diyorsunuz ve bunuda devlet banka hesabından takip edebiliyor diyorsunuz örneğin ben 6 ayda 33.000 tl kazandım diğer 6 ayı adsenseden hesap numarasını değiştirip başka bir kişi üzerine gönderdim o diğer kişide kalan 6 ayda diğer 33.000 ini kazandı böylece vergiden bir nevi kaçılmış olmuyor mu?
[MENTION=73691]vergiseldestek[/MENTION]
33.000 TL lik tutar bir kıstas önceki mesajda belirttiğim gibi ikinci ve önemli bir kıstas ise devamlılık arz etmesi durumu. Herkesin bildiği klasik bir örnek verelim Yıl içerisinde üç kereden fazla araç veya gayrimenkul alış-satışı yaparsanız vergi dairesi noter veya tapu kayıtlarından bunu tespit edip geriye dönük mükellefiyet açıyor, burada vergi dairesinin görüşü, siz bu işi artık ticari olarak yapıyorsunuz ve sürekliliği var...
Vergi kanunlarında devamlılık/süreklilik için bir zaman veya tekrar sayısı belirtilmemiş olsa da araç alış-satışları ve başka uygulamalarda karşılaştığımız yıl içinde ikiden fazla kez tekrar etmesi veya takip eden yıllarda tekrar etmesi şeklinde yorumlayabiliyoruz.
Bu sene Gelir İdaresi Başkanlığının sektörel denetim servisi, İnternet kazançlarına bir çalışma yaptı 2018 temmuz , 2018 ağustos ve 2019 ocak aylarında bankalardan tespit ettikleri gelirler için görüşme mektubu göndererek izah ve gelirin vergisini talep ettiler. Bu listelerde 30.000 TL altı yer almadı ancak daha sonraki dönemlerde yer alır mı bilinmez...
Çok büyük ihtimalle seçim nedeni ile şu an işlemler durduruldu, seçimden sonra ellerindeki listelerin yarım kalanları devam edecektir diye tahmin ediyorum.
Gelelim 33 BİN TL yi dağıtma konusuna, yukarıda belirttigim şekilde süreklilik /devamlılık kıstasına takılmadan dağıtabiliyorsanız sorun çıkmaz ama dikkat ediniz takip eden yıllar için de işlem yapılabiliyor. Aksi durumda maliye bir kişiyi tespit edecekken birden fazla kişiyi aynı anda tehlikeye atmış olabilirsiniz. Bu da olası ceza durumlarında üzerlerinde bulunan mal varlığını riske atabilir.