kardeşim yazmıyım diyorum ama dayanamadım kusura bakma. Kardeşim büyüklerinize sorun diyorsun yada gidin hocaya sorun diyorsun bunlar nerden bilecek?
Zaten hocaların çoğu tembel imam hatiplilerden çıkıyor(hepsinden bahsetmiyorum)
Kitabı açın okuyun zaten başımıza ne geldiyse %90 müslüman kitap okumaz bundan geliyor. Kim ne derse ona inanır peki bu gerçek mi? yalan mı sormaz. Biraz daha kendi aklınızla yaşayın bence. Bunuda sabah sabah niye yazdım bilmiyorum ama dayanamadım kusura bakma.
kusurluk bişey yok ama aç oku kitapdan ögren diyip geçiştirmek istemiyorum çünkü bu külfettir. Külfet olmasının sebebi Kuran'da yazanı anlamak için Hadis bilmek hadis okumak gereklidir hadisler olmadan Kuran'daki çoğu şey yorumlanamaz namaz kılmak gibi müslümanın namaz kılması farzdır farz oldugu belirlidir Kuranda yazılmıştır ama hadisler olmadan namazı nasıl kılınması gerektiğini nerde secde nerde hangi dua edilmesini gerektiğini hep hadislerden öğreniriz.Şimdi Namaz kılmakla ilgili bir tartısma olsaydı arkadas Tasavvuf Ehli olan yayınlardan birer tane alıp hepsini en fazla 3i saatini ayırıp okuyup varsa farkı ve ne anlatmak istediğini anlardı ama yılbaşı ve noel ile ilgili farklı kitaplar varmıdır bunlrı yazan gruplar basan yaynevleri Ehli Sünnetmidir bimediğim içi bişey diyemiyorum git ozaman şu kitabı aç oku diye ama sizin dediğiniz en dogrusudur.
Ayrıca yılbaşı ve noel arasındaki farklarıda biliyorum
.noel kutlamak bu tip oluşuma zorunlu haller dışında katılmak o kişiyi kafir eder.Noel tamamıyle gayrimüslim bayramıdır bu bayramı noel kutluyorum diye kutlamak tarihlerini beni ilgilendirmediği için bilmiyorum ama bu niyetle kutlamak müslümanı dinden çıkarır kafir eder.
Yılbaşı kutlamak noeln devamı olarak düşünülebileceği için bu yılbaşını kutlayan kişi kafir olur denemez noel kutluyorum diye niyet edilince kafirlik garantidir ama yılbaşında böyle birim durum yok ama bu yılbaşı kutlamanın caiz oldugunu göstermez
bununda bir çok sebebi vardır neden caiz değil sahabeden beri tüm din alimleri vakti nakitten daha üstün görmüştür ve vaktin tüm insanlık için degerli olduğunu normal bir müslümanında oh bir sene daha ömürden geçti diye düşünüp kutlama yapıp o gün sanki özel bir günmüş gibi ayrı bir hassasiyet özen göstermesinin yanlış olduğunu anlatılmıştır.
ikinci sebep ise vakitten ziyade noel adetlerini uygulamakdır o güne özel olarak hindi almak pişirmek yemek mekruhdur.Çam agacı alıp veya kesmek süslemek eve bahçeye koymak mekruhdur.Eğlenmek çoşmak içkinin dibine vurmak kumar oynamak bunların hepsi normalde zaten günah olan şeyler bu yılbası kisvesi altında yapılırsa katmerli günah olur.
Peki yeni yıl kutlamak günahmı ben sadece kısıtlı bilgim okudugum hadis kitapları gittiğim sohbetlerden söleyebilirimki bir müslüman için yılbaşı özel bir gün değildir ama yeniyıla girince hayırlı olur inşallah demek günahsız geçsin hayırlı geçsin saglıklı geçsin ne bileyim kim nasıl geçsin istiyorsa bu şekilde tebrikleşmek caizdir çünkü yeniyıl sadece hristiyanlara değil tüm insanlara gelmiş oluyor.
Mekruh:Günah olmayan ama yapılmaması yapılmasından daha hayırlı olan müslümanın terk etmesi gereken davranışlardır.
Her müslümanın mutlaka işlediği kendine göre nefsine yenildiği günahlar vardır bende günahsızım demiyorum ki bunu iddaa edende dinden çıkma tehlikesi yaşar ehli sünnete göre sahabenin içinde bile günahkarlar var olabilir denmektedir bize göre tek günahsızlar peygamberlerdir sadece kısıtlı bilgimle elimden geldiğince soran arkadaslara anlatmaya çalıştım sizde kusura bakmayın sabah sbah baya uzun oldu