amelelikle hangi ülke kalkınacak dediğin dünyanın tüm gelişmiş kapitalist ülkeleri amelelikle gelişmiştir. özellikle ingiltere,fransada sanayi devriminden sonra işçi ölüm yaşı ortalaması 30 du. zaten komünizm böyle bir zamanda ortaya çıktı. dedeleri cefa çekti torunları sefasını sürüyor şimdi.
Hocam bahsettiğiniz amelelik devri 100 yıl öncesi.Tamamen insan eline,koluna bağlı olarak yapılan üretimden bahsediyorsunuz.O zamanlar bir insan her şeydi ama artık öyle değil.Artık sokaklardaki sıradan insanlar bizler önemsiziz.
Çin'in 1 milyardan fazla nüfusu var ne işine yarıyor?Günümüz teknolojisinde nüfus o kadar önemli mi?Makam,mevki,maddi güç gibi şeylerin yanında artık bence nüfusun önemi yok.(3-4 haneli olacak kadar düşmediği sürece)
Yatırım konusuna gelince.Hocam olayın bir bölümüne bakmayın.Ülkenin yatırım alması,yabancı yatırımcıların ülkede para kazanması sanıldığı kadar iyi şeyler değil.Bu aynı freelance bir projeye yatırımcı bulmak gibi.Bir kısmını satmak zorunda kalıyorsun.
Neden diyecek olursanız.Ülkeye yabancı yatırımcılar geldiğinde ne yapıyorlar iş yerleri açıyorlar,üretim tesisleri,ofisleri.Millet olarak da aa ne güzel iş sahası ekmek kapısı diye seviniyor.Yatırımcı oradaki çalışana,ona buna şuna devlete vergi olarak 3 kazandırıyorsa ülkeden 6-7 kazanıyor.Adam 3 kişiye atıyorum x TL veriyorsa 10 kişiden 3x TL alıyor.O para ne oluyor sonra o adamın cebine,yurt dışına.
Ben bunu iş veren olmayan biri olarak hiç mantıklı görmüyorum.Ki kişilerin de iş veren olmasını mantıklı görmüyorum.İş veren olsaydım mantıklı görürdüm çünkü on numara kazanacağım 3-5 kişi karnını doyururken 10 kişinin parasını alacağım.
Patronluk bile devletin tahsis edeceği belli sınırlar ve kurallar dahilinde yapılabilmeli.Şirketler her sene belli bir büyüme hedefler.Bu büyüme için ya maliyetten kısarlar,ya da fiyat arttırırlar.Maliyetten kısarlarken ilk öncelik her zaman için çalışanların ücretinden tasarruf etmek.Belli bir saygınlığa,olgunluğa sahip şirketler genellikle çalışanlarından kesmez kolay kolay fakat küçük ve kıt görüşlü şirketler ya yasalardaki açıklardan faydalanarak primlerden,sağlık sigortasından 3-5 tasarruf eder bir şekilde farklı yollara girerler.İleri görüşlü şirketler çalışanından kesmez.
Ama her zaman için çalışan sayısını azaltabilme imkanı varsa kullanır.Bir sermaye sahibi olsak da şöyle parası için cennet olan dünyanın bu zamanının tadını çıkartsak.