Beyler yaptiklari hic iyi birsey degil evet biraz isin cilkini cikartmaya basladilar ancak odemeleri yaparlar.Ben bugun filan odemeye baslarlar diye dusunuyordum ama sanirim hafta basi baslayacaklar.Ve mecbur yapacaklar.Ozgun kendi videolari ile kazanmis arkadaslarim var (yerli yabanci) onlar dahi henuz odeme almadi.Bu yuzden bekleyin bence hafta basina kadar daha sonrasinda zaten ne gerekiyorsa hep birlikde her platformda yapariz.
Öncelikle sana ve bütün forumdaşlarımıza sağlıklı, mutlu ve youtube kazançları açısından bereketli bir yıl dilerim sevgili Muslera.. Aşırı yoğunluklarımız sebebiyle bu aralar pek forumda bulunamadım, ama inşallah yeni yılda daha sık birlikte oluruz.
Gelelim şu Awesomeness'in ödemeleri geciktirme meselesine; Her güzelin bir kusuru olduğu gibi Awesome'nin de iletişim sağlama zorluğu ve diğer network'lere göre ödemeleri ağır aksak ve gecikmeli yapma kusuru var. Ama izlenimlere ve tıklamalara bir çok rakibinden daha yüksek kazanç sağladığı için bizler de mecburen onların bu kusuruna katlanıyoruz.
Hiç kimsenin ''Awesome ödememizin üzerine yatar mı veya bir telif'im olan kanalımın ödemelerini iptal eder mi'' gibi kuşkuların içine girmesine gerek yok. Bir kere hangi kanala ödeme yapılıp yapılmayacağına Awesome değil, Youtube ve adsense karar verir. Youtube kanalınızın ödeme uygunluğunu onayladığı takdirde kanalınızın adsense'ye yansıyan o döneme ait ödemelerinizi serbest bırakır ve adsense de bu ödemenizi bağlı olduğunuz network'e aktarır.
Bu ön işlemler gerçekleştikten sonra hiç bir network keyfi davranarak sizin ödemelerinizi iptal edemez veya el koyamaz. Çünkü Network'ler de bir aracıdır ve sadece komisyon ile çalışırlar. Onların görevi Youtube'nin size ödeyeceği parayı küçük bir komisyon alarak sizlere ulaştırmakla sınırlıdır. Network'lerde Youtube'nin ''Benim şu iş ortağıma şu parayı ulaştır'' dediği bir ödemeyi iptal yetkisi olmadığı gibi ''Benim canım istemiyor, ben bu parayı ödemiyorum'' deme yetkisi ve hakkı da yoktur. Çünkü size para ödenmesine karar veren ve bunu kendi kasasından ödeyen taraf Youtube'dir. Ağa'nın öde dediği bir paraya maraba'nın el koyma veya iptal etme şansı var mı ?
Kaldı ki, Youtube sadece size para ödemekle kalmıyor, aynı zamanda bunların size ulaşıp ulaşmadığını da kontrol ediyor. Bu iş çocuk oyuncağı mı ? her ay network'lere yüzbinlerce ortağın kazancı olan milyonlarca dolar para aktarılıyor, böyle yüksek meblağ para kontrolsüz bırakılır mı ? Her ay networkler paraların size aktarıldığına dair banka ve paypal belgelerini youtube'ye raporlar halinde sunuyor.
Anlayacağınız beklediğiniz ödemeler Awesome veya bir başka network'ün tekelinde veya garantisinde değil, size ulaşana kadar Youtube garantisi altındadır. Ama tabi arada böyle Awesomeness gibi aşırı yoğun ortak patlaması yaşayan ve henüz bu yoğunluğun ödemelerini çabucak hazırlayıp gönderebilecek kadar donanımlı bir muhasebe departmanını kuramayan networkler'de böyle gecikmeler yaşanabiliyor. Sonuçta yıldızı bir anda parlayan ve çok kısa süre içerisinde yüzbinlerce partner başvurusu alan bir firmadan söz ediyoruz. Onlar da buna hazırlıksız yakalandı ve bunca partnerin parasını gününde çıkarabilecek muhasebe kadrosu kurmaları bir zaman alacaktır elbette.
Ama sonuç olarak; kanalınız Youtube'nin global kurallarına aykırı düşen bir duruma düşmemişse paranızı biraz gecikmeli de olsa alacaksınız, üzülmeyin. Hepinize tekrar bereketli bir yıl ve bol kazançlar dileriz.