Yurtdisinda Okumak ve yasamak hakkinda yukarda mesaj yazan dostlarin bir cogu dogru ve gercekleri yazmis.Yani herkesin kendi yazdigi seyler kendi yasantilarindan baz alinarak yazildigi icin hepside dogru ve burda gordugumuz gerceklerdir.
Bazi arkadaslar Yurtdisi icin zor demis,maasi olsun yasantisi olsun zorluklari olsun evet bunlar dogru.Bazi arkadaslarda hayat kolay ve basit,maaslari iyi bir cok kolayligi var demis evet buda cok dogru.
Bakin Yurtdisinda sizi nasil bir hayatin bekleyecegini,size Yurtdisindaki hayatin ne gibi kolayliklar veyahut zorluklar getirecegini sadece siz bilebilirsiniz.Hangi ulkeye giderseniz gidin farketmez.Hersey sizde biter.Sizin dusunce yapiniz,yetisme tarziniz,yetisdiginiz,buyudugunuz ortam,Turkiyede ki arkadaslik ortaminiz,kaldiginiz sehir,koy kasaba vs vs.Sizin avrupayi sevip sevmemeniz,orda daha iyi bir ortam yada ayak uydurup uyduramamaniz bunlara baglidir.
Neden bunlara baglidir ;
Turkiyede,Varos bir mahallede,orta duzeyli bir ailenin cocugu olursun,cok para gormemessindir,rahatlik huzur gormemessindir ama insanliga hayata,dostluga tam bir turk gibi,gercek bir turk gibi cok deger veren birisindir.Calismayi seven,isden kacmayan degerlerin vardir turkiyede filan.Yurtdisina cikarsin,parayida bulursun calistikdan sonra,ister yuksek okullu ol ister ilkokul mezunu ama iste Turkiyedeki senin kisisel yapin,karekterin burda senin hayatini belirleyecegi icin ya rahat oldugun halde asla sevmezsin burayi,yada azda kazansan Turkiyeden cok seversin burayi.Bunu sadece kendiniz belirleyebilirsiniz.
Ben kendimden ornek vermek istiyorum.
Biz iki kardesiz.Benim birde kucuk bilader var benden 3 yas kucuk..Ben 2003 yili sonllarinda avrupaya geldim.Gelmeden once Turkiyedeki hayatimda ,her bos gunumde,her tatil zamaninda calisan,calismayi seven,asla isden kacmayan,ama alemi,gazino pavyon ayaklarini,kari kiz ayaklarini,serseriligi asla elden birakmayan ama asla kimsenin kotulugunu,kalbini kirmamayi,kimseyi uzmemeyi ve vatanini milletini gercekden cok seven biriydim.Yani kisacasi,cok guzel bir ortamim,hizli bir yasantim vardi ama varoslarda vardi bu hayat.Diskolarda,zengin muhitlerdeki cafe'lerde,universite gencligi gibi arkadaslik ortamlarindaki gibi bir ortamim yokdu.
Buraya geldim,bir cok hayret edilecek seyle karsilasdim.Hakkini asla yemedikleri,insana verdikleri degeri,kazancini gununde saatinde odedikleri,sosyal alanda olsun,saglik,resmi islerde olsun isinin mukemmel bir sistem icinde duzneli olarak kontrollu olarak gecikmeden yapilmasi vs gibi hayretler icerisinde kladigim cok cok iyi odnleri vardi bunlari gordum.Cokda sevdim bu yonlerini.
Ama bu kadar iyi yonu tarafinda benim icin asla yerini dolduramayacagi,insanlik,Turk dahi olsa arkadaslik ortami,Muhabbeti,buyugun kucuge saygisi,kucugun buyuge saygisi,terbiye,adap namus bunlarin hic biri yokdu.Ha cevrende bunlari gormus olabilirsin diye dusunenler olabilir ama ben 2003 yilindan bu yana Fransanin gitmedigim sehri,avrupanin gezmedigi ulkesi kalmamistir,nereye gitmissem hep ayni seyi gordum.Birde o kafayi yedigim MONOTON bir hayat vardi,hangi sehire gitsem,hangi ulkeye gitsem(bir kac ulke disinda) herkes oyle bir monoton hayat,oyle bir robotlasmis hayat yasiyorduki anlatamam bu beni deli ediyordu.Ne bir komsuluk,ne bir es dost muhabbeti nede baska birsey gormedim buralarda.Herkes o bunu almis,bu bunu satmis,ben onu nasil geecerim,ben onun gibi nasil kazanirim derdine dusmus kendi hayatlari icinde kaybolup,ne oldugunu,nerden geldigini unutmus duruma gelen incanlarla doluydu heryer.
Turkiye'de iken bir defolup gitsemde su ulkeden (Turkiyeden) kurtulsam diye dualar ederken,buraya geldigimde daha 3 ay gecmeden ettigim o dualarin ne kadar bana gore yanlis oldugunu,halbuki Turkiye'nin ne kadar super bir ulke,ne kadar ozgurlukler ulkesi diye hep lanse edilen avrupa yada diger ulekelerin aksine gercekden ozgur bir ulke varsa o ulkeninde Turkiye oldugunu gordum ben burda.
Ve yil olmus 2014,halen burdayim ama insallah yakinda tekrar guzel ulkeme donecem.Pahalida olsa,insanlara deger verilmesede,hirsizlik,cinayetler,hayat sartlari kotude olsa ben ulkeme donecem.Bunlarin hic biri beni geri adim attirtmaya etkileyecek bir etken degil.
Herkes ayrica avrupa'da cinayetlerin,kazalarin Turkiyedeki haberlerdeki surekli izledigimzi cok kotu olaylarin burda olmadigini dusunuyor.Hicde oyle degil aslinda.Ornek fransadan bahsedersek,evet burda haberde bu tur olaylari gormek zordur,belki cok onemli bir olaysa evet yayinlanir ama,oyle her cinayeti,her olayi asla yayinlamazlar.Gazete bayilerinde dergiler vardir haftalik ayli kcikan.Haberlere cikartmadiklari ,Turkiyeden bile beter,cinayetleri,cocuk kacirmalarini,tecavuzculeri orda yayinlarlar.Yani adamlar halki nasil dizginleyeceklerini en tepeden en asagisina kadar oyle sistemli bir sekilde ayarlamislarki,milleti korkutmak,strese sokmamak icin o tur haberleri dahi gostermiyorlar dusunun.
Bir kisa ornekde,trafik kazalari.Evet Turkiyede her gun bir kaza her gun bir oluum haberi var.Ben sahsen burda haberlerde filan oyle kaza haberi cok nadir duyarim ama yine gazetelerde ozel dergilerde cok olur bu tur haberler.Ancak sunu diyebilirimki,kaldigim sehirde olsun,cevre sehirlerde yada gittigim diger uzak sehirlerde Fransaya geldigimden beri buyuk kaza yada kucuk kaz farketmez,11 yilda toplasaniz 11 kaza anca gormusumdur.Buda kurallarin katiligi,sistemin getirdigi insanlar uzerindeki korku,baski,gibi durumlardan herkes konulan kural neyse ona uydugu icindir.Ha bu bizde olamazmi olur,ama biz ozgur bir ulke oldugumuz,yada cok havali bir toplum oldugumuz icin,burnumuz hep havada oldugu icin kural konsada bi yolunu bulup asmaya o kurali gormemeye calisiyoruz,buda egitim eksikliginden geliyor baska birseyden degil.
Yani benim icin avrupa sosyal yasam yada devletin verdigi haklardan filan olsun sistematik olarak cok iyi bir yer ve yasnamasi gereken bir yer.Ama buraya geldiginizde,gercek arkadaslikmis,dostlukmus,insanlikmis onu unutun.Oyle birsey yok burda.Varsa cok iyi 1 arkadasiniz olur fazlasi olmaz.Oda kesin ya ithal damatdir,yada buraya gelipde Turklugunu kaybetmemeis saglam bir aileden gelen bir kisidir.
Benim her ne kadar burda cevrem genis olsada benim icin bu yukarda saydiklarim disinda parasida puluda umrumda degil,ulkemi hic birseye degismem,ve aslada burayi sevmedim,sevemedim bunu soylemek isterim.
Herneyse,Gelelim kardesime ;
O Turkiyede benim gibi varoslarda buyusede ortami farkliydi,gezdigi ortamlar,cevresi,arkadas ortami filan.Oda 2007 de sanirim almanyaya geldi ve oda bu avrupadaki Monoton hayata alisti,isini evini aldi filan ve o avrupayi daha cok seviyor.

Yani herseyi ile ulkesin isevsede ona gore burda olmak,burda yasamak daha daha iyi.Sizlerinde ustdeki yazdigi mesajlardaki gibi avrupanin iyi yonlerini benimsemis,turkiye'deki sartlara gore cok iyi oldugunu anlamis ve burayi sevmis birisi.Ama ben sevmiyorum hicde sevmedim dusunun artik.
Demek istedigim anlasildi saniyorum.insnain yasadigi hayat,ortami,durumu,vicdani vs herseyi avrupdaki yolunu cizer,burayi sevip sevmemesi konusunda kendisine fikir verir onunundeki hayati belirleyici rol oynar.
Avrupada okumaya gelince,bence iyi bir fikir,tavsiyede ederim.Ancak okuyacagin ulkeyi iyi secmelisin.Ve okumak icin gittigin ulkede bir yakinin olmayacaksa senin 5 yil surdugunu dusunursek avrupadaki okuma maceranda ailenin sana iyi bir destek olmasi,ailenin seni burda 5 yil okutacak duzeyde durumu iyi olmasi gerekiyor.
En basit ornek veriyorum ;
Fransada normal bir ev tutsan 350-400 euro aylik kirasi.Tabi Paris,lile,marsilya vs gibi buyuk sehirlerde bu kiralar cok cok daha fazla olur.biz 400 euro kira diyelim.Bu evin sogortasi,elektrik,su telefon,ve snein kisisel giderlerin,okula gidip gelmen icin harcayacagin yol parasi filan derken kisacasi 1.000 Euro garanti her ay giderin olacak.Hel sigaran filan varsa vay haline. ben gunde 2 paket sigara iciyorum 14 euro 2 paket marlboro dusun artik.(7 euro paketi burda-22 Tl yani 1 paket)
5 Yil kalmis olsan burda 60 Aydan 60 bin euro giderin kesin olacak.Ha kacak calisma firsatin olur calisirsin,farkli seyler yaparsin kazanirsin ailene fazla yuk olmazsin vs ama bu gider kesin olacak bunu aklina sokmalisin.
Ayrica okudugun,yada okuyacagin meslekde cok onemli burda.
Benim hanim,4 kardesler kendisi ile birlikde.Hepside burda universite mezunu.Yani burda BAC 2-3 Derler iste.Bac deinlen diplomanin cok cok ust dereceleride var ama sonucta bir meslekden mezunlar uni'den ve su anki durumlari hepsinin isi var ama aldiklari maaslar asgari ucret.Sadece kayinco'nun meslegi iyi bir meslek'di oda aklini kullandi,Gitti isvicreden is buldu bir saat fabrikasinda Sef olarak calisiyor 5K euro civari maasi var.Digerleri asgari ucretle 1.150 euroya filan calisiyor.
Yani meslegini iyi secersen,gidecegin ulkeyi,okulunu iyi secersen,yabanci dilini cok iyi gelistirirsen evet iyi bir ise girip Turkiye sartlarina gore iyi bir kazancin olur olmaz degil.Ama siradan meslekler secip,ya yurtdisinda okuyorum,okumusum varsin Turkiyede iktisat(ornek bir meslek olarak yazdim) olacagina,avrupada iktisat okuyayim diye burda okursan inan Turkiyede okumanla burda okumanin bir anlami kalmaz.Yani cok zor ama iyi bir meslek secmelisinki ilerisi icin hem alacagin maas hem o meslekdeki is gucu alimi vs dikkate alindiginda okulu bitirdiginde is bulabailesin.
Benim kayinco okulu bitirdiginde fransada bir fabrikaya girdi ilk.2K euro ile,sonra bu maasi arttirmak istedi zam istedi daha fazla veremeyiz dediler,sen olmazsan baskasi olur filan.Buda cikisini verdi ve gitti isvicrede is buldu.Su an 5K'dan fazla maasi var,yilda 1 kez cift maas filanlar iste cok cok iyi durumu.Ama Fransada kalsaydi o fabrikada 2 k euroya devam edecekdi.Bu yuzden meslegide ,ulkenide iyi sec.Zor diye vazgecme yada cekinme guzel bir meslek sec oku inan cok faydasi olacakdir sana.
Bir fransiz icin aylik 1.300 euro maas yada asgari ucretle bir yerde calismak onlar icin bok buyuk birseydir.Cunki onlar icin hayat,onlar icin yasamak,bir isyerinde 1.100 euro ile surekli calismak,sonra 20-30 yillik bir kredi cekip bir ev almak ve surekli o ise mur boyu gitmek ve o kredisini 20-25 yil odemekdir.Birde arabasi oldumu,onlar icin hayat ,onlar icin cikilabilecek en yuksek yasam sartlarina cikilmis demekdir.Fransizlar icin Mercedes,Bmw cok lux'dur,binmezlerde zaten kendi arabalarindan baska markalara cogu.Ama biz turkler icin oyle degil.
Yani yazilacak cok seyler var,yazmaklada bitmez.Okuma firsatin,durumun varsa oku mutlaka yurtdisinda +'si olur zarari olmaz.Ama ne kadar hayatina faydasi olur yurtdisinda okumanin onuda senden baska kimse belirleyemez.
Bana gore bu yurtdisi yasantimda en cok sevindigim sey,Kizimin burda dogmasi,burda Turkiye'deki gibi ne oldugu belli olmayan bir egitim sistemi icinde okumayacak olmasi.Onun disinda banada ailemede sagladigi cok cok kolayliklar olsada,hic sevmiyorum,sevmedimde.Ama yigidi oldur hakkini ver demisler,Helal olsun adamlara demedende gecemiyorum.
Bu uzun yazinin sonunda sunu iyi dusun ve kararini ver ;
1-Durumunuz varsa ,ulkeyi,meslegini iyi sec,herseye gozunu karart ve oku yurtdisinda.
2-Durumunuz var yada yok farketmez,kararin Turkiyede okumak olursada,hem en yuksek derecede okulu bitirmeye,meslegini iy isecmeye,bir yandan calisarak,bir yandan okumayi kendine bir hedef belirle ve sistemli bir sekilde,duzenli bir sekilde orda oku.
Unutmadan,kucuk bir animi anlatarak yazimi bitireyim zaten cok yazdim
Baba meslegimiz bizim soforlukdur.Bende bir taksi soforuydum buraya gelmeden once.2Yil once izine gittigimde,Kizilaydan bir genc bindi taksiye,yarim Turkcesi ile bana Kolej' gidebilirmiyiz dedi.Tabi yabanci oldugunu anladim ve sordum hangi ulkedesin nerelisin filan diye.Fransa dedi,dedim bende fransada yasiyorum izindeyim filan fransizca konusmaya basladik.
Dedim neden burdasin.
"Ben doktor olmak icin Hacettepe universitesinde okuyorum,bu yuzden burdayim dedi.

Peki dedim neden fransa degil de Turkiye bu meslek icin diye sordugumda bana ;TIP'da Turkiye'nin avrupanin cok onunde oldugunu herkez biliyor yurtdisinda,bu yuzden burda okumak icin buraya geldim,ve geldigimede asla pisman degilim,cunki bana orda turkiye'yi bir arap ulkesi olarak filan anlattilar,korkutmaya calistilar ama ben herseyi goz onune alarak buraya geldim iyikide gelmisim.Gece 3 de disari cikiyorum,ekmek alabiliyorum,sigara alabiliyorum,sebzeci mavanci,pazarci heryer acik.inanilmaz bir ulke cok sevdim ve okulum bitincede burda kalip burda yasamayi dusunuyorum" dedi.
Oyle gurur duydum ki ,oyle sevindimki icimden anlatamam.
Varin gerisini siz dusunun..