Hocam o konuya bir şey diyemem zaten Türkiye'de tekel haline dönüşmüş bir forumun üyesiyiz. Yalnız benim anlatmak istediğim şey şu kimse yanlış anlaşılmasın ama bu forum resmen balık tutmayı öğretmek yerine direk balık vermeye başladı.Ve bu her konuda olmaya başladı mesela forumun Youtube hesabında paylaşılan videolardan en çok izlenen haliyle Youtube'den Para Kazanma videosu yaklaşık 100K izlenimi var videonun ama asıl kötü olan durum video altı yorumlar millet artık direk öğrenmek istiyor çaba falan yok. Örnek veriyorum daha küçücük bir çocuk maksimum 15 yaşındadır şöyle bir yorum yapmıştı ''Hacı videoda gösterdiğin şeyler bende yok videoyu güncelleyecen mi'' ee bunu yapan çocuk veya yetişkin telifte atar,kanalda kopyalar,flagta yapar niye adam direk balık istiyor hiç çaba göstereyim bir şey yapayım demek yok. En basitinden bir örnek vereyim bundan bir kaç ay önce [MENTION=3312]EmekThoR[/MENTION] bir konu açmıştı iyi de ipuçları vermişti sonuç ne oldu adam açtığına açacağına pişman verdiği bilgileri kullanmak isteyenlerinde yemediği sahte telif kalmadı.Sabah buna benzer bir konu daha açıldı bir arkaşımız anime ve çizgi film üzerine arkadaşının çalıştığı kategoriyi ve nasıl çalışması gerektiğini anlatmış anlattığı konu yemin ediyorum yalanım varsa Allah şuan canımı alsın benim uyguladığım bir yöntem ve çalıştığım konuydu.Ama ben adama gidip neden böyle bir konu açtın falan demedim o adamın iyi niyetle açtığını biliyorum ama aklıma gelen ilk şey acaba sahte telif yer miyim,kanallardaki videoları silsem mi acaba.Ben,o,bu,şu bu korkuyu yaşamak zorunda mı hocam? Serkan abide bir çok kez dile getirmiştir bu forum neredeyse Youtube Türkiye ekibi tarafından bile takip edilen bir forum iken neden üyeler bu açtıkları konunun dışarı sızabileceğinin farkında değiller? Defalarca şahit olduk adam burdan görüyor bilgileri gidiyor webmaster sitelerinde satışa sunuyor. Tamam herkes kazansın herkes pastadan payını alsın ama hakederek alsın kimse kimseye balık vermesin. Ve tüm bunlar inanın bana herkes balık tutmayı öğrettiği için oluyor. Ben ve benim gibi düşünenlerde forum adabından paylaşıma karşı olmakla suçlanıyor artık bunları aşmamız lazım. Yaş ortalaması iyice düştü websitesiyle uğraşanlar iyi bilir ki websiteleri için Adsense onaylatmak aylar hatta yılları alabilecek kadar bir uğraş gerektiriyor. 12-13 yaşındaki çocuklar websitesi kurup Adsense sahibi olsunlar haklarında tek kelime konuşursam namussuzum,şerefsizim ama bu kadar Adsense almanın maximum 1 hafta sürdüğü bir işte bile ne var ne yok ortalığa dökersek olacağı budur.Benim şahsi fikrim ne var ne yoksa ortalığa dökülmesidir kimse kimsenin arkasından iş yapmasın,kim forum dışı faaliyette bulunuyorsa açığa çıksın,kimse detaylı konu paylaşımı yapmasın yöntem anlatma,telif atma vs. birebir ne bildiği varsa yoksa anlatmakta dahil.